OPINIONS

Και τώρα που "κατάπιε" τη Μίλαν…

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΜΙΛΑΝ / EUROPA LEAGUE / AEK - MILAN / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τα τεράστια κέρδη της ΑΕΚ από το αποτέλεσμα με τη Μίλαν (0-0), αλλά και από τον τρόπο που κοίταξε τους Ιταλούς, το κομβικό σημείο αλλά και τη συνέχεια.

Ξεκινώ από τα απολύτως πρακτικά, που έχουν όμως και την σημασία τους, διότι το πρώτο ζητούμενο για την ΑΕΚ ήταν και είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση. Το ταμείο στα δυο ματς με τη Μίλαν είναι δυο βαθμοί, από εκεί που ο προϋπολογισμός πριν ξεκινήσουν τα παιχνίδια στον όμιλο, ήταν μηδέν.

Και μ’ αυτούς τους δυο βαθμούς που δεν υπολόγιζε, η ΑΕΚ ρέφαρε τους δυο χαμένους βαθμούς εντός έδρας με την Αούστρια, τους οποίους και υπολόγιζε. Κάτι που προφανώς θα έχει τεράστια σημασία, ειδικά από την στιγμή που οι Αυστριακοί δεν πήραν τίποτα στο σπίτι τους από τη Μίλαν και δύσκολα θα καταφέρει να πάρει κάτι στο Σαν Σίρο.

Για να μην τα πολυμπλέκουμε με τα μαθηματικά, τα πράγματα είναι απλά. Η ΑΕΚ πλέον έχει έξι βαθμούς και έχει δυο ευκαιρίες για να πάρει μια νίκη και να καθαρίσει τη μπουγάδα της πρόκρισης. Πρώτα με τη Ριέκα στο ΟΑΚΑ και μετά με την Αούστρια στη Βιέννη. Αφήστε που μπορεί η δουλίτσα να γίνει ακόμα και με δυο ισοπαλίες.

Και φυσικά αυτή η πρόκριση, που πλέον έχει έρθει πολύ κοντά, είναι μια τεράστια υπόθεση για την ΑΕΚ. Αρκεί να σκεφτείτε πως μόλις πριν από τρεις μήνες, το τεράστιο διακύβευμα της ΑΕΚ και η υπέρβαση που καλούνταν να κάνει, ήταν να βρεθεί στους ομίλους τουEuropaLeague. Και τώρα πάει φουλ για να συνεχίσει και τον Φλεβάρη να παίζει Ευρώπη.

ΕΔΩ Η ΑΕΚ ΗΤΑΝ ΜΙΛΑΝ

Η ΑΕΚ πέρα για πέρα αξίζει την θέση στην οποία έχει βρεθεί και την προοπτική να πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση. Κυρίως διότι δεν την έχει πάρει «κλέβοντας» πράγματα. Ό,τι έχει πάρει μέχρι στιγμής στον όμιλο το έχει κερδίσει με το σπαθί της και με την αγωνιστική της εικόνα. Και ίσως μάλιστα άξιζε και περισσότερα πράγματα. Ακόμα και απέναντι στη Μίλαν. Και αν στο Σαν Σίρο, εκτός από τις δικές της χαμένες ευκαιρίες, χρειάστηκε να κάνει σούπερ πράγματα και ο Ανέστης, στο ΟΑΚΑ ήταν η ΑΕΚ αυτή που ήταν… Μίλαν. Αυτή δηλαδή που ήταν το απόλυτο αφεντικό του παιχνιδιού, αυτή που δεν φοβήθηκε ούτε μια στιγμή και αυτή που είχε και τις σημαντικότερες ευκαιρίες για να πετύχει γκολ και να πάρει τη νίκη.

Με εξαίρεση ένα δεκάλεπτο ανάμεσα στο 50και το 60’ λεπτό, που η Μίλαν έβαλε πίεση στην ΑΕΚ, σ’ όλο το υπόλοιπο ματς, το παιχνίδι το έκαναν οι κιτρινόμαυροι. Και στην άμυνα και στην επίθεση, το αγωνιστικό πλάνο βγήκε σχεδόν στο απόλυτο. Είναι χαρακτηριστικό πως η Μίλαν έκανε το πρώτο σουτ στο 43’, μ’ έναν στόπερ, τον Μπονούτσι και αυτό κατέληξε κάπου στην… Κηφισιά. Και με εξαίρεση το δοκάρι του Μοντολίβο, η ΑΕΚ δεν απειλήθηκε καθόλου.

ΟΤΑΝ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ

Πάντως η φάση του δοκαριού που είχε η Μίλαν, ήταν και κομβική, αλλά και ενδεικτική του χαρακτήρα και της νοοτροπίας που είχε η ΑΕΚ αλλά και την επίδραση που έχει ο κόσμος. Το δοκάρι του Μοντολίβο ήταν το αποκορύφωμα ενός δεκάλεπτου πίεσης από τους Ιταλούς. Και εκεί που θαρρούσες πως η ΑΕΚ θα μπορούσε να αγχωθεί ή ακόμα και να τρομάξει απ’ αυτή την πίεση και απ’ αυτό το παρολίγον γκολ, έγινε το ακριβώς αντίθετο. Την φάση του δοκαριού της Μίλαν, ακολουθούν στο… καπάκι, τρεις τελικές φάσεις από την ΑΕΚ. Ακολουθεί δεκάλεπτο πίεσης και μεταφορά του παιχνιδιού στην περιοχή των Ιταλών. Ενώ η Μίλαν από το δοκάρι και μετά, δεν απείλησε ξανά.

Με λίγα λόγια εκείνη η φάση του Μοντολίβο, όχι απλώς δεν τρόμαξε την ΑΕΚ, αλλά απλώς την… τσίτωσε ακόμα περισσότερο. Μεγάλο ρόλο σ’ αυτό έπαιξε η αλλαγή του Λιβάγια. Ο Κροάτης φορ άλλωστε, έκανε τις δυο από τις τρεις τελικές της ΑΕΚ, που ακολούθησαν αμέσως μετά το δοκάρι της Μίλαν. Επίσης τεράστιο ρόλο έπαιξε η αντίδραση του κόσμου. Αντί να παγώσει, ξεσηκώθηκε. Όλο το γήπεδο, απ’ όλες τις θύρες, στο ποδάρι και για ένα δεκάλεπτο, όσο η ΑΕΚ μετέφερε το παιχνίδι στην περιοχή της Μίλαν, το γήπεδο κόχλαζε. Και εκεί τελείωσαν ψυχολογικά οι Ιταλοί.

Η ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΜΑΝΤΑΛΟ ΚΑΙ Ο… ΠΑΟΚ

Αυτό το ματς απέναντι στη Μίλαν, ήταν το πρώτο χωρίς τον Μάνταλο. Επί της ουσίας το κενό του αρχηγού, καλύφθηκε με μια μικρή αλλαγή στον σχηματισμό της επίθεσης. Το 3-5-2, έγινε περισσότερο 3-4-3. Κάτι που εξυπηρετούσε καταρχήν τις ανάγκες ενός ματς απέναντι σε μια ομάδα με τα χαρακτηριστικά της Μίλαν. Αλλά είχε και εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό λειτουργίας της επιθετικής γραμμής, απ’ ότι όταν ήταν παρών ο Μάνταλος. Πάντως σ’ αυτό το πρώτο ματς χωρίς τον αρχηγό, ο Αραούχο χρειάστηκε να κάνει πολλά περισσότερα χιλιόμετρα και να γυρίσει πολύ πιο πίσω για να βοηθήσει την επιθετική λειτουργία. Όμως πιθανότατα αυτό είχε να κάνει και με τα χαρακτηριστικά που είχε αυτό το ματς απέναντι στη Μίλαν.

Τώρα στο καπάκι για την ΑΕΚ υπάρχει ο ΠΑΟΚ. Εκείνο που θα προλάβουν οι παίκτες θα είναι να κάνουν μια αποφόρτιση 45 λεπτών την Παρασκευή και μια προπόνηση ελαφρώς πιο δυνατή από… αποφόρτιση, το Σάββατο. Και μετά να παίξει το ματς με τον ΠΑΟΚ. Θα είναι προφανώς ένα εντελώς διαφορετικό ματς. Και ίσως θα είναι αυτό στο οποίο θα τεσταριστεί πολύ περισσότερο η αντίδραση και η λειτουργία της ΑΕΚ, χωρίς τον Μάνταλο. Όμως εκείνο που κυρίως θα τεσταριστεί, είναι ο χαρακτήρας. Τόσο της ομάδας, όσο και του κόσμου. Η ΑΕΚ θα πρέπει να κάνει την Κυριακή απέναντι στον ΠΑΟΚ, όταν δεν έκανε στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο που ακολούθησε μιας επίσης μεγάλης ευρωπαϊκής βραδιάς. Και μάλιστα είναι ακόμα πιο περίπλοκο αλλά και πιο κομβικό για τη συνέχεια. Θα πρέπει λοιπόν να βρει και τις δυνάμεις και τη νοοτροπία, να το κερδίσει. Ενώ και ο κόσμος, θα πρέπει να σταθεί στο ύψος της σημασίας του ματς με τον ΠΑΟΚ. Και όσο γέμισε το ΟΑΚΑ και όσο (εξαιρετικά πολύ) βοήθησε την ΑΕΚ απέναντι στη Μίλαν, να το κάνει και την Κυριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Νέος σημαντικός βαθμός για την ΑΕΚ, 0-0 με τη Μίλαν
Τα σενάρια για τη πρόκριση της ΑΕΚ

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ