OPINIONS

Η μεγάλη ευκαιρία της ΑΕΚ

ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την μεγάλη ευρωπαϊκή ευκαιρία που έχει μπροστά της ΑΕΚ και για το πώς το πρώτο ματς με τη Σέλτικ, μπορεί να την στείλει ακόμα και στους ομίλους.

Η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ δεν φημίζεται για την τύχη που έχει στις ευρωπαϊκές κληρώσεις. Ειδικά τα τελευταία χρόνια. Το καλοκαίρι του 2016, στην επιστροφή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά την μεγάλη περιπέτεια, "έκατσε" η Σεντ Ετιέν. Και τότε οι Γάλλοι, ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος, από το υπογκρούπ από το οποίο θα έπαιρνε αντίπαλο η ΑΕΚ. Βεβαίως θα μπορούσε να την είχε περάσει, αν δεν είχε παίξει με τον Πέκχαρτ σέντερ. Αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα.

Επίσης πέρυσι, στην επιστροφή σε προκριματικά Champions League μετά από μια δεκαετία, η ΑΕΚ έπεσε πάνω στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Την μοναδική ομάδα που ο Χιμένεθ σταύρωνε, πριν γίνει η κλήρωση, σαν να βλέπει βρυκόλακα. Αλλά ακόμα και φέτος, σε πρώτη φάση, η ΑΕΚ δεν στάθηκε τυχερή. Υπό την έννοια πως η Σέλτικ δεν ήταν ότι πιο εύκολο υπήρχε στην κληρωτίδα και στον δρόμο των πρωταθλητών.

Όμως για να ξέρουμε τι λέμε, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, στην ΑΕΚ έχει παρουσιαστεί μια σπουδαία ευκαιρία. Της έκατσε μεν η Σέλτικ, αλλά την έβαλε στους ισχυρούς στην τελευταία κλήρωση πριν από τους ομίλους του Champions League. Και από εκεί, πήρε και το πιο βατό ζευγάρι απ' όλα.

ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Για μια ομάδα που έχει προετοιμαστεί φέτος (και) για την πρόκληση της πρόκρισης στους ομίλους του Champions League και που ο προπονητής έχει περάσει τη νοοτροπία του "για να προχωρήσουμε πρέπει να αποκλείσουμε και μεγάλες ομάδες", είναι ταμάμ μια κλήρωση απέναντι σε μια ομάδα όπως η Μάλμε. Δεν παρουσιάζονται συχνά τέτοιοι αντίπαλοι για την ΑΕΚ. Ειδικά σε παιχνίδια με διακύβευμα ένα εισιτήριο για τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικές διοργάνωσης. Εκεί που η ΑΕΚ προσδοκά να επιστρέψει για να απογειώσει και το ταμείο της και το πρεστίζ, αλλά και για να βάλει το κερασάκι στην τούρτα μιας τριετίες με κύπελλο, τρεις τελικούς και ένα πρωτάθλημα. Τώρα, αν η μοίρα παίξει τέτοιο παιχνίδι, που ο Τρίστασον ο οποίος τα είχε μαζεμένα στην ΑΕΚ για τον πάγκο που έφαγε, ντυθεί Νοβάκοβιτς και η Μάλμε γίνει ΑΙΚ, c’ est la vie που λένε και οι Γάλλοι. Όμως η ευκαιρία που έχει μπροστά της η ΑΕΚ, είναι ανεπανάληπτη.

Βεβαίως για να μην ξεχνιόμαστε, για να φτάσει η ΑΕΚ να διεκδικήσει αυτή την ανεπανάληπτη ευκαιρία, θα πρέπει να πετάξει έξω την Σέλτικ. Αυτό είναι το ζόρικο κομμάτι της υπόθεσης. Αλλά έτσι κι αλλιώς, μια πρόκριση σε ομίλους Τσου – Λου, δεν μπορεί ποτέ να είναι βόλτα στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας την Πρωτομαγιά. Δεν είναι εύκολο να αποκλείσει η ΑΕΚ την Σέλτικ. Επουδενί δεν είναι καν φαβορί απέναντι σε μια ομάδα που έχει φάει τα τελευταία χρόνια το Champions League με το κουτάλι και που έχει σέντερ φορ για τον οποίο πλήρωσε δέκα εκατομμύρια ευρώ. Υπέρβαση ψάχνει η ΑΕΚ. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, υπέρβαση θα έψαχνε ακόμα και αν δεν είχε τραυματιστεί ο Μάνταλος, ακόμα και αν ο Μπογέ και ο Άλεφ και ο Πόνσε είχαν φορέσει νωρίτερα τα κιτρινόμαυρα και ήταν πιο έτοιμοι.

Απλώς η ΑΕΚ πηγαίνει πλέον στο πρώτο ματς στην Γλασκώβη, ντοπαρισμένη ψυχολογικά. Διότι στην έτσι κι αλλιώς τεράστια δίψα του Ουζουνίδη και των ποδοσφαιριστών να κουνήσουν αυτό το περιβόητο σεντόνι, προστέθηκε και κάτι άλλο. Το δεδομένο πως στην επόμενη φάση, το εισιτήριο για τους ομίλους δεν θα το παίξουν απέναντι σε μεγαθήριο, αλλά σε ομάδα που είναι με το παραπάνω στα μέτρα τους. Έχει μεγάλη σημασία και ας μην υπάρχει ένας αυτή την στιγμή στην ΑΕΚ, που να σκέφτεται παραπέρα από την Σέλτικ. Και ακόμα και αν υπήρχε, ο Μαρίνος θα τον έβρισκε και θα τον επανέφερε στην πραγματικότητα.

ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΟΡΘΙΑ ΣΤΟΝ "ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ"

Αφήστε που υπάρχει και κάτι ακόμα. Τις τελευταίες μέρες ο Ουζουνίδης κυρίως αλλά και οι παίκτες της ΑΕΚ, είδαν πολύ Σέλτικ. Την φετινή ομάδα. Μάζεψαν και πληροφορίες για τις παρουσίες των Σκωτσέζων στην Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια. Το συμπέρασμα. Η Σέλτικ είναι μια ομάδα που μέσα στο γήπεδο της, μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο από το ποδοσφαιρικό στερέωμα. Το έχει κάνει άλλωστε. Διότι έχει μια έδρα που καταπίνει ομάδες ανεξαρτήτως φανέλας και ρόστερ. Όμως όταν φεύγει από την Γλασκώβη γίνεται άλλη ομάδα. Μια ευάλωτη ομάδα. Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός, πως πριν καν γίνει το πρώτο ματς, όλη η κουβέντα στην Σκωτία και όλες οι ερωτήσεις στον Ρότζερς, είναι για την καυτή ατμόσφαιρα που θα συναντήσει η Σέλτικ στην ρεβάνς στην Αθήνα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την ΑΕΚ; Πως αν καταφέρει και σταθεί όρθια στον "Παράδεισο" (άκου τι βρήκαν για να δικαιολογήσουν που πήγαν και το έκτισαν δίπλα σε νεκροταφείο), θα έχει αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες για πρόκριση. Όχι μόνο επειδή έτσι συμβαίνει παγίως με τα θετικά εκτός έδρας αποτελέσματα στην Ευρώπη. Αλλά επειδή έχει τον συγκεκριμένο αντίπαλο.

Και κάτι τελευταίο. Η ΑΕΚ εκτός από τον αντίπαλό της αν προκριθεί επί της Σέλτικ, έμαθε και αυτόν που θα βρει μπροστά της αν αποκλειστεί. Αν χρειαστεί δηλαδή, αντί να παίξει για την πρόκριση στους ομίλους του Champions League, να παίξει γι αυτούς του Europa. Και εκεί η τύχη, το χατίρι της ΑΕΚ έκανε. Έστω και αν δεν θέλει κανείς ούτε να το σκέφτεται τώρα, πως θα χρειαστεί να το αξιοποιήσει. Στα μέτρα της και πολύ παραπάνω, είναι και οι Λετονοί και οι Λιθουανοί. Εκτός αν βάλουν τον Βάλτερς και τον Σαμπόνις. Αυτή η παράμετρος, έστω και ως απευκταία, έχει μεγάλη σημασία. Στο ενδεχόμενο που η ΑΕΚ δεν κάνει την υπέρβαση απέναντι στην Σέλτικ, έχει μεγάλη ευκαιρία να κάνει στην Ευρώπη μια πορεία ανάλογη με την περυσινή. Και αν δεν βρεθεί νέος Μασούντ, ακόμα καλύτερη. Και όποιος υποτιμά μια καλή πορεία στους ομίλους του Europa League, είναι μάλλον μακριά (ποδοσφαιρικά) νυχτωμένος.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χωρίς Μάνταλο κόντρα στη Σέλτικ
Οι δύο δρόμοι της ΑΕΚ στην Ευρώπη
"Η παράνοια του Δήμου δεν έχει τέλος"
Το πρόγραμμα ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στα playoffs του Champions League
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ