OPINIONS

Η ΑΕΚ χρειάζεται την υπέρβαση

ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÁÅÊ - ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ / CHAMPIONS LEAGUE / AEK - CSKA MOSCOW (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÁÅÊ - ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ / CHAMPIONS LEAGUE / AEK - CSKA MOSCOW (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τον μονόδρομο που έχει μπροστά της η ΑΕΚ στα δυο παιχνίδια με την Μπριζ, αλλά και για τις μεταγραφικές υποθέσεις που εξαρτώνται και απ' την πρόκριση στους ομίλους του Europa League.

Δεν υπάρχουν στο ποδόσφαιρο παιχνίδια δίχως αύριο. Η ζωή για όλες τις ομάδες συνεχίζεται κανονικά, ακόμα και μετά την μεγαλύτερη ήττα. Άλλωστε ειδικά αν μιλάμε για την ΑΕΚ, όχι μόνο συνέχισε, αλλά στάθηκε ξανά γερά στα πόδια της, μετά από μια πραγματική καταστροφή. Όχι απλώς από μια ήττα. Επομένως ειδικά για την ΑΕΚ, πλέον κανένα παιχνίδι δεν είναι ζωής ή θανάτου. Τον (ποδοσφαιρικό) της θάνατο, τον άγγιξε και τον νίκησε. Τι να της πουν τώρα, δυο παιχνιδάκια με τη Μπριζ.

Από την άλλη πλευρά όμως, πρόκειται για δυο ματς που θα καθορίσουν εν πολλοίς το μέλλον της ΑΕΚ. Προφανώς και ακόμα και αν αποκλειστεί από τους Βέλγους, δεν πρόκειται να διαλυθεί το σύμπαν. Θα συνεχίσει κανονικά την πορεία της μέσα στη σεζόν και μάλιστα δεν θα έχει να σκεφτεί και τον βραχνά μεσοβδόμαδων παιχνιδιών. Αναμφίβολα λοιπόν θα συνεχίσει να πορεύεται. Το ζήτημα είναι το πώς θα συνεχίσει να πορεύεται, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να προκριθεί στους ομίλους του Europa League.

Καταρχάς, θα χάσει το μπόνους των 2.600.000 ευρώ, συν τις επιπλέον 360.000 και 120.000 ευρώ για κάθε νίκη ή για κάθε ισοπαλία στους ομίλους. Χώρια τα έσοδα από τα εισιτήρια από επιπλέον τρεις αγώνες στο Ολυμπιακό Στάδιο, πιθανότατα με ομάδες που μπορούν να προσελκύσουν πάνω από 35.000 κόσμο. Αντιλαμβάνεστε για πόσο σημαντικά έσοδα μιλάμε, για μια ομάδα που έχει χαράξει ως πολιτική της να ζει και να πορεύεται με ίσα βάρκα, ίσα νερά, σε έσοδα και έξοδα.

ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ - ÁÅÊ / CHAMPIONS LEAGUE / CSKA MOSCOW - AEK (Eurokinissi Sports)
ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ - ÁÅÊ / CHAMPIONS LEAGUE / CSKA MOSCOW - AEK (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Επίσης σε περίπτωση που δεν προκριθεί στους ομίλους, θα ξεκινήσει του χρόνου το καλοκαίρι την ευρωπαϊκή της περιπέτεια, από την ίδια αφετηρία στην οποία βρέθηκε και φέτος. Έχοντας δηλαδή μπροστά της έναν Γολγοθά. Μόνο κληρώσεις με ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ ή η Μπριζ ή πέρυσι η Σεντ Ετιέν. Τα πράγματα δυστυχώς είναι ένας κύκλος. Όσο η ΑΕΚ θα είναι στους ανίσχυρους των κληρώσεων, θα βρίσκει μπροστά της ψηλά εμπόδια για τους ομίλους και όσο δεν τα περνάει για να πάει στους ομίλους να μαζέψει βαθμούς, τόσο θα βρίσκεται εγκλωβισμένη στους ανίσχυρους.

Και εκτός όλων αυτών, υπάρχει και μια ακόμα παράμετρος για τη… ζωή της ΑΕΚ μετά τα ματς με την Μπριζ. Θέλει να κάνει μια δυνατή μεταγραφική κίνηση στο τέλος του Αυγούστου. Σκεφτείτε πόσο διαφορετικά θα πάει να μιλήσει (και να δελεάσει) έναν μεταγραφικό στόχο, αν έχει να του παρουσιάσει την προοπτική (τουλάχιστον) έξι ευρωπαϊκών παιχνιδιών και όχι μόνο ματς απέναντι σε Λεβαδειακό και Πλατανιά.

Επομένως δεν χρειάζεται και πολύ μεγαλύτερη ανάλυση, για να καταλάβει κανείς πως η ΑΕΚ θα συνεχίσει μεν να υπάρχει και μετά τα ματς με την Μπριζ και δεν θα έρθει καμία συντέλεια του κόσμου αν αποκλειστεί. Όμως η ζωή της ΑΕΚ θα είναι καταλυτικά επηρεασμένη από τυχόν ευρωπαϊκό αποκλεισμό. Τόσο πολύ, που η πρόκριση μοιάζει περίπου ως μονόδρομος.

ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ

Φυσικά αυτή η τεράστια ανάγκη της ΑΕΚ να προκριθεί απέναντι στη Μπριζ, φουντώνει και τη συζήτηση περί ενίσχυσης. Μια κουβέντα που έτσι κι αλλιώς θα ήταν ανοικτή μέσα στον Αύγουστο. Εννοείται πως συμφωνώ ότι η ΑΕΚ χρειάζεται περαιτέρω μεταγραφική ενίσχυση. Ακόμα και αν δεν φύγουν παίκτες όπως ο Γιόχανσον, ο Αλμέιδα, ο Πατίτο. Που κάποιοι εξ αυτών (ίσως και οι τρεις) θα φύγουν. Όμως η συζήτηση για μεταγραφές, αφορά περισσότερο συνολικά τη σεζόν και λιγότερο ειδικά τα ματς με την Μπρίζ.

ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÁÅÊ - ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ / CHAMPIONS LEAGUE / AEK - CSKA MOSCOW (ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÁÅÊ - ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ / CHAMPIONS LEAGUE / AEK - CSKA MOSCOW (ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Αφενός διότι ο χρόνος που μένει μέχρι το πρώτο ματς είναι ελάχιστος για να έρθει παίκτης και να προλάβει να μπει στην ομάδα. Εκτός αν μιλάμε μόνο για την ρεβάνς στο ΟΑΚΑ. Και αφετέρου διότι η ΑΕΚ έκανε επτά μεταγραφές και μάλιστα πολύ νωρίς φέτος το καλοκαίρι, ακριβώς για να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την Μπριζ. Όχι τώρα, αλλά στις 25 Ιουλίου.

Θυμίζω πως η Μπριζ ήταν ανάμεσα στους αντιπάλους της ΑΕΚ για τα προκριματικά του Champions League πριν από μερικές εβδομάδες. Και υποτίθεται πως οι μεταγραφές έγιναν νωρίς, προκειμένου εγκαίρως να ενσωματωθούν στην ομάδα για τα πρώτα ευρωπαϊκά ματς. Θεωρητικά η ΑΕΚ ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την Μπριζ, ήδη από τις 24 Ιουλίου. Μένει να το δείξει και στην πράξη μέσα στο γήπεδο. Και μάλιστα όχι στις 24 Ιουλίου, αλλά στις 17 Αυγούστου, όταν θα έχει ήδη βάλει στα πόδια της και σχεδόν έναν επιπλέον μήνα δουλειάς και προπονήσεων.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΒΟΡΙ ΑΛΛΑ…

Βεβαίως για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, το γεγονός πως η ΑΕΚ έχει απόλυτη ανάγκη να προκριθεί απέναντι στη Μπριζ, δεν αλλάζει αυτομάτως και τις αγωνιστικές ισορροπίες. Οι Βέλγοι παραμένουν το φαβορί. Δεν είναι η Μίλαν. Αλλά είναι μια ομάδα καλύτερη από την ΑΕΚ και κυρίως με πιο γερά πατήματα σε ευρωπαϊκά ματς από την ΑΕΚ. Θα πρέπει όλοι στον οργανισμό που λέγεται ΑΕΚ, να συμβιβαστούν με το δεδομένο, πως η μεγάλη καταστροφή της Γ’ και Β’ εθνικής αλλά και τα τρία χρόνια της αγωνιστικής (και όχι μόνο) απαξίωσης που είχαν προηγηθεί, μεταξύ άλλων κακών, αλλοίωσαν δραματικά και τον τρόπο που πατούσε η ομάδα στην Ευρώπη και κοιτούσε αντιπάλους.

Από τότε που η ΑΕΚ ήταν φαβορί απέναντι σε ομάδες όπως η Χαρτς και κέρδιζε την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν, έχουν συμβεί στην ομάδα τέρατα και σημεία. Άλλωστε όλα όσα έχουν συμβεί, την έχουν καθηλώσει στους ανίσχυρους των κληρώσεων και σε ρόλο αουτσάιντερ. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος, που η ΑΕΚ χρειάζεται οπωσδήποτε αυτή την υπέρβαση. Έχει ανάγκη να κάνει μια μεγάλη πρόκριση και να ξαναφωνάξει παρούσα στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, για να αρχίσει να πατάει και πάλι γερά.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ