OPINIONS

Δεν έτυχε, πέτυχε

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Μπακασέτας, Μπακάκης EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης (ξανα)φεύγει από την συζήτηση περί δικαστικών, (ξανά)βάζει κουβέντα για μπάλα και πιάνεται από τις κλήσεις του Σκίμπε στην Εθνική, για να αναλύσει την συνταγή και το πλάνο που έχουν φέρει την ΑΕΚ μια ανάσα από τον τίτλο.

Θαρρώ πως όσο περισσότερο ανοίγει αυτή η κουβέντα για τα δικαστικά, τόσο πιο πολύ κινδυνεύουμε όλοι μας να μπούμε βαθιά στη ζώνη του λυκόφωτος και να χάσουμε κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Η ουσία άλλωστε είναι μια. Γεγονότα υπάρχουν. Εικόνες και μάλιστα δυνατές και αναμφισβήτητες γι αυτά τα γεγονότα, επίσης υπάρχουν. Πολλές και κατατοπιστικότατες. Νόμοι που επιλαμβάνονται αυτών των γεγονότων, επίσης υπάρχουν. Επομένως όλα θα (πρέπει να) πάρουν τον δρόμο τους. Όλα τα άλλα, μόνο κακό κάνουν. Όπως επίσης κάνει κακό και το γεγονός πως εδώ και πολλές μέρες έχει μείνει έξω απ’ όλες τις κουβέντες, το ποδόσφαιρο.

Για να ξέρουμε και τι λέμε, μέχρι να φτάσουμε στα γεγονότα του 90ού λεπτού στην Τούμπα, είχαν παιχθεί 89 λεπτά. Και πριν απ’ αυτό το ματς στην Τούμπα, είχαν παιχθεί και ακόμα 24 αγωνιστικές. Υπήρχε μπάλα και θα υπάρχει μπάλα. Έρχονται και δυο φιλικά της Εθνικής ομάδας. Όσοι έριξαν μια ματιά στις κλήσεις του Σκίμπε, θα παρατήρησαν πως η ΑΕΚ έχει τέσσερις παίκτες στην Εθνική ομάδα. Τον Λάζαρο, τον Μπακασέτα, τον Μπακάκη και τον Μπάρκα. Τους περισσότερους από κάθε άλλη ελληνική ομάδα. Θα μου πείτε πως η κλήση του Μπάρκα, αδίκησε τον Πασχαλάκη. Δεν θα διαφωνήσω. Αλλά από την άλλη, η κλήση του Κουλούρη, ενδεχομένως αδίκησε τον Γιακουμάκη. Όπως και να έχει πάντως, δεν υπάρχει κανείς που να διαφωνεί, πως οι υπόλοιπες κλήσεις από τους τρεις που διεκδικούν τον φετινό τίτλο, είναι δίκαιες. Ο Λάζαρος, ο Μπακασέτας, ο Μπακάκης, ο Φορτούνης, ο Ταχτσίδης, ο Πέλκας και ο Λημνιός, δικαιούνται την θέση τους στην εθνική.

Η ΑΕΚ έχει τέσσερις διεθνείς. Αν μάλιστα δεν είχε μεσολαβήσει ο τραυματισμός του στις αρχές Φλεβάρη στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, θα ήταν στην Εθνική και ο Κονέ. Επομένως οι διεθνείς της ΑΕΚ θα ήταν πέντε. Κάποιοι θα σκεφτείτε πως αυτό δεν λέει απολύτως τίποτα. Κι όμως. Αν ρίξετε μια ματιά στα ρόστερ όλων των ομάδων που κατά καιρούς έφταναν στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, θα διαπιστώνατε πως μ’ ελάχιστες εξαιρέσεις που πάντα επιβεβαιώνουν τον κανόνα, ήταν οι βασικοί αιμοδότες της Εθνικής. Δεν γίνεται και δεν γινόταν ποτέ, ομάδα που δεν έχει έναν ισχυρό και ποιοτικό ελληνικό κορμό, να μπορέσει να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Και αυτό είναι κάτι που η ΑΕΚ και ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης, το ξέρουν καλά. Αυτή ήταν η συνταγή που είχε δώσει στην Ένωση το καλύτερο ποδόσφαιρο, την καλύτερα ομάδα αλλά και τα σερί πρωταθλήματα στις αρχές της δεκαετίες του ’90. Τα τελευταία της.

Θα μου πείτε πως από τότε το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Προφανώς. Εκείνο που δεν έχει αλλάξει σίγουρα, είναι η νοοτροπία που χρειάζεται μια μεγάλη ελληνική ομάδα, προκειμένου να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Δεν έχει αλλάξει η ανάγκη, να υπάρχουν παίκτες που να νιώθουν και να καταλαβαίνουν, τι σημαίνει όλο αυτό. Γι αυτό και οι υπόλοιπες ομάδες που μέχρι τώρα έχουν πάρει το πρωτάθλημα, αυτή την συνταγή του ισχυρού και ποιοτικού ελληνικού πυρήνα ακολούθησαν. Αυτό δηλαδή το πλάνο, που έχει ζητήσει ο Μελισσανίδης να εφαρμοστεί, από την πρώτη στιγμή που η ΑΕΚ μπήκε σ’ αυτή τη νέα της εποχή. Αυτή δηλαδή η παρουσία τεσσάρων παικτών της Ένωσης στην Εθνική, δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι στο πλάνο πάνω στο οποίο η ΑΕΚ πορεύεται σταθερά και με συνέπεια, εδώ και τρία χρόνια.

Δείτε τις περιπτώσεις του Λάζαρου και του Κονέ. Είναι σαν βγαλμένες από καρμπόν. Η ΑΕΚ απέκτησε τον Χριστοδουλόπουλο το καλοκαίρι του 2016, όταν προερχόταν από ζόρικη χρονιά στο Καμπιονάτο. Και έχοντας χάσει και την θέση του στην Εθνική. Ο Λάζαρος στην ΑΕΚ κάνει τη σεζόν της ζωής του και είναι ξανά βασικό στέλεχος της Εθνικής. Ακριβώς την ίδια πορεία ακολουθεί και ο Κονέ, που είχε έρθει στην Ένωση με τα ίδια ακριβώς δεδομένα, έναν χρόνο πριν από τον Λάζαρο.

Δείτε επίσης πώς διαχειρίστηκε η ΑΕΚ την υπόθεση του Μάνταλου. Τον απέκτησε και επένδυσε πάνω του στο κομμάτι του ηγέτη. Του αρχηγού. Τον στήριξε απόλυτα όταν υπήρχε αμφισβήτηση για το αν μπορεί ο Μάνταλος να σηκώσει αυτό το βάρος, του ηγέτη της ΑΕΚ. Και φυσικά το αν δικαιώθηκε, φάνηκε από το γεγονός πως ο Χιμένεθ και η ομάδα έχασε την γη κάτω από τα πόδια της, στον σοβαρό τραυματισμό του αρχηγού τον περασμένο Οκτώβρη. Τότε που η ΑΕΚ έσπευσε να του ανανεώσει και το συμβόλαιο. Περίπου ανάλογη επένδυση έκανε η Ένωση το προπερασμένο καλοκαίρι με τον Μπακασέτα. Τον πίστεψε, τον στήριξε όταν υπήρχε αμφισβήτηση και φέτος τον βλέπει, ειδικά μετά τον τραυματισμό του Μάνταλου, να κάνει εκπληκτική σεζόν και να βοηθά καθοριστικά την ομάδα.

Δείτε τις περιπτώσεις του Μπακάκη και του Λαμπρόπουλου. Η ΑΕΚ τους έχει από την Β’ Εθνική. Τους ανανέωσε τα συμβόλαιά τους πέρυσι, όταν κανείς εκ των δυο δεν ήταν βασικός. Μάλιστα ο "Λαμπρό", ήταν και τραυματίας. Όμως αμφότεροι κάνουν φέτος μαγική σεζόν. Και ο ένας είναι ήδη στην Εθνική και ο άλλος αν συνεχίσει έτσι, δεν θα αργήσει να ακολουθήσει. Δείτε και τις περιπτώσεις του Γιακουμάκη και του Γαλανόπουλου. Τον πρώτο έσπευσε να τον αποκτήσει πέρυσι, ήδη από τα μισά της σεζόν, πριν καν αναδειχθεί πρώτος Έλληνας σκόρερ. Διότι είχε ήδη εντοπίσει πως πάνω του πρέπει να επενδύσει. Και φέτος πήρε απ’ αυτόν ήδη το γκολ μισό πρωτάθλημα. Όσο για τον Γαλανόπουλο, όχι απλώς τον έβγαλε από τα σπλάχνα της, αλλά τον καθιέρωσε κιόλας. Τον έβαλε μέσα στον βασικό φετινό αγωνιστικό της πυρήνα .

Με λίγα λόγια, η ΑΕΚ έχει ακολουθήσει μια συνταγή, που αποτέλεσμα της οποίας είναι και όλα όσα έχει πετύχει φέτος. Το γεγονός πως είναι πιο ομάδα απ’ όλες τις άλλες, το γεγονός πως πλέον είναι μια ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως στηρίχθηκε σε έναν ποιοτικό ελληνικό κορμό. Σε παίκτες που ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει για έναν οργανισμό όπως η ΑΕΚ, η επιστροφή στην κορυφή. Άλλωστε αυτό είναι βασικό στοιχείο της συνταγής του ελληνικού κορμού. Και με βάση αυτή την συνταγή, που ο Μελισσανίδης έχει ζητήσει να εφαρμοστεί ήδη από την Β’ Εθνική, η ΑΕΚ έχει κατακτήσει ήδη ένα κύπελλο, έχει ένα εισιτήριο προκριματικών Τσου – Λου και φέτος πάει για το νταμπλ. Και πάνω σ’ αυτό το πλάνο θα συνεχίσει να πορεύεται. Άλλωστε ήδη υπάρχει ο Βασιλαντωνόπουλος που παίζει δανεικός στην Λαμία και θα επιστρέψει το καλοκαίρι, αλλά και Έλληνες παίκτες που η ΑΕΚ έχει βάλει στο μεταγραφικό στόχαστρό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ