OPINIONS

ΑΕΚ ώριμη για όλα

ΑΕΚ ώριμη για όλα
EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για το τεράστιο αποτέλεσμα στην Κροατία που φανερώνει τις δυνατότητες και τον χαρακτήρα της φετινής ΑΕΚ και βάζει στο τραπέζι τι... ακολουθεί για τους "κιτρινόμαυρους".

Η ΑΕΚ έκανε πρεμιέρα στους ευρωπαϊκούς ομίλους, με νίκη μέσα στο σπίτι της πρωταθλήτριας Κροατίας. Είναι η πρώτη φορά που η ΑΕΚ κερδίζει εκτός έδρας σε πρώτη αγωνιστική ομίλων και μόλις η δεύτερη στην ιστορία της. Για να καταλάβουμε πάνω – κάτω τι σημαίνει αυτό, θυμίζω πως η ΑΕΚ που είχε πάρει ισοπαλίες μέσα στο Μπερναμπέου από τη Ρεάλ και μέσα στο Ολίμπικο από τη Ρόμα, είχε ξεκινήσει με ισοπαλία 0-0 με τη Γκενκ στο Βέλγιο.

Απ' την άλλη πλευρά, η ΑΕΚ του Ριβάλντο, είχε πάει για πρεμιέρα στη Σουηδία με τους ψαράδες της Έλφσμποργκ και όχι μόνο δεν είχε κερδίσει, αλλά είχε χρειαστεί και ένα γκολ του Χάρη Παππά από το σπίτι του, για να πάρει το βαθμό της ισοπαλίας. Αυτά θα μου πείτε είναι σχετικά παλιά. Και μ’ όσα έχει περάσει η ΑΕΚ από τότε, μοιάζουν και πολύ μακρινά.

Πάμε στα πιο πρόσφατα. Η ΑΕΚ τώρα κέρδισε την πρωταθλήτρια Κροατίας μέσα στο σπίτι της. Πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή, ζοριζόταν να κερδίσει τον προβληματικό Ηρακλή. Όσο για εκτός έδρας. Μετά τη νίκη στη Λάρισα τον Σεπτέμβρη, ξανακέρδισε στο Περιστέρι στα μέσα του… Μάρτη. Θα μου πείτε, συγκρίνεις την Ελλάδα με την Ευρώπη. Όχι. Αλλά ο χαρακτήρας που δείχνει μια ομάδα, έχει τη σημασία του. Και ο τρόπος που κερδίζει.

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÑÉÅÊÁ - ÁÅÊ / EUROPA LEAGUE / RIJEKA - AEK (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÑÉÅÊÁ - ÁÅÊ / EUROPA LEAGUE / RIJEKA - AEK (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ νίκησε μέσα στη Ριέκα, καθαρά και ξάστερα. Μάλιστα, με την εικόνα που είχε το ματς, είναι κρίμα που η ΑΕΚ δεν είχε βάλει ακόμα ένα γκολ στο πρώτο και ένα γκολ στο δεύτερο ημίχρονο. Τουλάχιστον. Όσο για τη Ριέκα, με εξαίρεση τη φάση που έβγαλε ο Ανέστης στο 3’, άλλη κανονική ευκαιρία δεν έχει κάνει. Κάτι "σκοτωμένα" σουτ που πήγαιναν στις πολυκατοικίες πίσω από το γήπεδο. Είναι απολύτως ξεκάθαρο, πως η ΑΕΚ κέρδισε, διότι πολύ καλύτερη από τους Κροάτες μέσα στο γήπεδο.

Όπως η ΑΕΚ, ήταν και πολύ καλύτερη στο Βέλγιο με τη Μπριζ και το 0-0, την αδικούσε τότε με βάση την αγωνιστική εικόνα που είχε δείξει. Μάλιστα αυτή η αδικία αποκαταστάθηκε στη ρεβάνς στο ΟΑΚΑ με το 3-0, που θα μπορούσε να είναι και 5-0. Όπως και το ματς στη Ριέκα θα μπορούσε να είναι και 3-1 και 4-1. Προφανώς και αυτή η κουβέντα δεν έχει νόημα. Έχει όμως τη σημασία του το γεγονός, πως η ΑΕΚ σταθερά παρουσιάζει μια εικόνα ομάδας που μπαίνει στο γήπεδο για να πάρει τη νίκη και το πετυχαίνει. Θα μπορούσε αυτό το διπλό μέσα στην Κροατία, να έχει προκύψει από τύχη. Μια στραβοκλωτσιά. Ποδόσφαιρο είναι. Μεγαλύτερη σημασία ακόμα και από το γεγονός πως κέρδισε, είναι η εικόνα που παρουσίασε.

ΤΙΠΟΤΑ ΣΩΣΤΟ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ

Με εξαίρεση το πρώτο ματς με την ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ, σ’ όλα τα υπόλοιπα, η ΑΕΚ έχει μπει διαβασμένη, προετοιμασμένη και κυρίως με ωριμότητα για να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει. Ακόμα και τη ρεβάνς στη Μόσχα θα συμπεριλάβω σ’ αυτό και ας μη πήρε τη νίκη. Η ΑΕΚ στάθηκε όπως έπρεπε και αν δεν βάραινε η ήττα του πρώτου ματς στο ΟΑΚΑ, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Και για να μην ξεχνιόμαστε, απέναντι της η ΑΕΚ, είχε την ΤΣΣΚΑ. Την ομάδα που ο Χιμένεθ σωστά είχε χαρακτηρίσει "μηχανή", που οι εδώ... πανεπιστήμονες είχαν απαξιώσει σε βαθμό κακουργήματος και που μετρά ήδη πέντε νίκες σε πέντε ευρωπαϊκά.

Ακόμα και με την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα, η ΑΕΚ είχε την εικόνα που έπρεπε. Και είχε φανεί ήδη από τότε, αυτό που ακολούθησε στα δυο ματς με τη Μπριζ, αλλά και τώρα στη Ριέκα. Πως δηλαδή, μέσα στο γήπεδο, η ΑΕΚ δεν κάνει στην τύχη σωστά πράγματα. Είναι βγαλμένα από δουλειά και από σχέδιο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως σε τρία σερί ευρωπαϊκά ματς, η ΑΕΚ είναι πολύ καλύτερη από τον αντίπαλο της. Και μάλιστα τα δυο εξ αυτών, είναι εκτός έδρας. Αυτή η ΑΕΚ που πήγε στο Μπριζ και που πήγε στη Ριέκα, δείχνει να έχει και σχέδιο και χαρακτήρα αλλά και ωριμότητα, για να παίρνει αυτό που θέλει, σε οποιοδήποτε παιχνίδι και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

ΖΗΤΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ

Προφανώς και την αγωνιστική εικόνα (και τη νίκη) στη Ριέκα, την πιστώνεται ο Χιμένεθ με την προετοιμασία και τη δουλειά που έχει κάνει. Αλλά έχει και τεράστια σημασία το γεγονός, πως η φετινή ΑΕΚ βγάζει στο γήπεδο και αγωνιστική προσωπικότητα και… προσωπικότητες. Ο Λιβάγια, για παράδειγμα, παίρνει πάνω του όλο το επιθετικό παιχνίδι της ΑΕΚ και ας μην έχει εκτελέσει ο ίδιος ούτε μια φορά. Πάρε βάλε δίνει στον Σιμόες και κάνει χλιαρή κεφαλιά, πάρε βάλε δίνε στον Λάζαρο, που σουτάρει μόλις άουτ. Πάρε βάλε, έδωσε στον Κλωναρίδη την προηγούμενη Κυριακή με τη Λάρισα. Είναι ένας παίκτης που δεν ξέρω αν έχει το γκολ, αλλά το πάρε – βάλε, το έχει δεύτερη φύση του.

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΡΙΕΚΑ - ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE / RIJEKA - AEK / ΦΑΣΗ ΦΑΟΥΛ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΚΟΛ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (1-2) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΡΙΕΚΑ - ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE / RIJEKA - AEK / ΦΑΣΗ ΦΑΟΥΛ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΚΟΛ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (1-2) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μάνταλος που ότι και να λένε οι γνωστοί πανεπιστήμονες πάντα ήταν κεφάλαιο για την ΑΕΚ, φέτος είναι και πιο αποτελεσματικός από κάθε άλλη χρονιά. Και όταν χρειάζεται, παίρνει την υπόθεση σκοράρισμα πάνω του. Δυο γκολ σε δυο ματς, μέσα σε τέσσερις μέρες έχει. Το ίδιο ισχύει και για τον Λάζαρο. Ένα γκολ με τη Μπριζ, μια γκολάρα με την Ριέκα και… γεια σας. Όταν τον χρειάζεται η ΑΕΚ και το ματς, κάνει τη δουλειά του. Επίσης ο Μπακάκης και ο Λόπες, είναι δυο παίκτες που για διαφορετικούς λόγους έχουν ακούσει πολλά και θα μπορούσαν να είχαν λυγίσει.

Ο Μπακάκης πέρασε ατυχίες αλλά, μεταξύ μας και αδικίες. Όμως από το πρώτο επίσημο φετινό ματς, κάνει όργια από την πλευρά του. Μαγκιά και προσωπικότητα. Δεν θυμάμαι άλλον παίκτη τα τελευταία χρόνια, που να έχει απόδοση κοντά στο… δέκα, σ’ όλα τα πρώτα ματς της σεζόν σ’ Ελλάδα και Ευρώπη. Όσο για τον Λόπες, είναι από τους παίκτες που ήθελαν χρόνο για να βρουν ρυθμό. Για προσαρμογή. Συμβαίνουν αυτά. Άκουσε και αυτός πολλά. Αλλά και με τη Μπριζ και με τη Ριέκα, ήταν σούπερ. Έβγαλε προσωπικότητα

ΚΑΙ ΜΕ ΑΡΑΟΥΧΟ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ

Όλα αυτά, με τον Τσιγκρίνσκι να είναι τραυματίας στο χέρι, με τον Γαλανόπουλο με πυρετό στο κρεβάτι στην Αθήνα αλλά κυρίως τον Σέρχιο Αραούχο ακόμα στον πάγκο. Προφανώς ο Χιμένεθ τον Αργεντινό τον προστατεύει. Με τη Λάρισα έπαιξε 12 λεπτά, έκανε ένα γκολ και μια σούπερ ευκαιρία. Με τη Ριέκα έπαιξε οκτώ λεπτά, δεν σκόραρε, αλλά κάθε φορά που έπιανε την μπάλα, υποχρέωνε όλους τους Κροάτες να μαζεύονται γύρω του.

Όμως αυτή η ΑΕΚ, με αυτή την ποδοσφαιρική ωριμότητα που δείχνει, πραγματικά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον όταν θα είναι και έτοιμος ο Αραούχο να ξεκινήσει από την αρχή. Και να μπορεί, ας πούμε, να παίρνει αυτά τα πάρε – βάλε του Λιβάγια. Διότι ο Αραούχο, δεν είναι Σιμόες και αν έπαιρνε την σέντρα του Κροάτη εκεί που την πήρε ο Πορτογάλος, θα ήταν 3-1 και καλό βραδύ. Με λίγα λόγια, η ΑΕΚ που είναι πρώτη στο πρωτάθλημα και πρώτη στον όμιλο του Γιουρόπα, έχει ακόμα (ωραία) πράγματα να δείξει.

Photo Credits: Eurokinissi

Από τον πατέρα στον γιο: Το σχέδιο των footshirts για την κιτρινόμαυρη κληρονομιά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ