ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ώρα να μπει πάτος στο βαρέλι

Απογοητευμένος Χουάνκαρ στο Άρης - Παναθηναϊκός
Απογοητευμένος Χουάνκαρ στο Άρης - Παναθηναϊκός EUROKINISSI

Το 40λεπτο στο "Κλεάνθης Βικελίδης", τα "αν" του Χατζηγιοβάνη, η ανοησία του "θολωμένου" Πούγγουρα, τα μισόλογα του Ντρεοσί και η ανάγκη να αποκτηθεί ένας προπονητής που θα μπορέσει να βγάλει τον Παναθηναϊκό απ’ τη λάσπη. Ο Κώστας Γουλής προσπαθεί να δει πλέον την επόμενη χρονιά

Η εφετινή σεζόν έχει τελειώσει για τον Παναθηναϊκό... Απομένει πια το ντέρμπι της Κυριακής (16/05, 19:30, Novasports 2HD) με τον αδιάφορο Ολυμπιακό στη Λεωφόρο και η -να'χαμε να λέγαμε- κουβέντα γύρω από την προοπτική νίκης των πράσινων, την πιθανή απώλεια βαθμών του Άρη κόντρα στην ΑΕΚ και το ενδεχόμενο τιμωρίας των κιτρινόμαυρων της Θεσσαλονίκης απ’ την Επιτροπή Δεοντολογίας που μπορεί να αλλάξει στο τέλος της ημέρας, τα δεδομένα στην τελική βαθμολογία και την 4η θέση. Με μία νίκη όμως σε 9 αγώνες playoffs, τι αγωνιστική κουβέντα να κάνουμε; Η χρονιά έχει ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ για τον Παναθηναϊκό κι απέτυχε σε όλα τα επίπεδα...

Στο "Κλεάνθης Βικελίδης" οι "πράσινοι" ήταν σκάρτα 35-40 λεπτά λίγο πιο "ζωντανοί" σε σχέση με την κινητή... θλίψη που βλέπαμε στην πλειοψηφία των προηγούμενων αγώνων τους στα playoffs. Βοήθησε λίγο προς αυτή την κατεύθυνση, ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε το ματς ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος, η ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Μακέντα και Καρλίτος, η πίεση των δύο επιθετικών μαζί με τους Χατζηγιοβάνη και Βιγιαφάνιες ψηλά, οι σωστές αποστάσεις στις γραμμές. Όσο είχαν δυνάμεις οι παραπάνω... Κι αυτό το "όσο είχαν δυνάμεις" ήταν απογοητευτικό για ακόμη μία φορά. Δεν γίνεται να έχουν δυνάμεις οι πράσινοι μόνο για ένα ημίχρονο. Κάτι δεν έχει πάει καλά, συνολικά, απ’ την αρχή της σεζόν.

Σ’ αυτό το διάστημα ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που είχε τις πιο καθαρές ευκαιρίες, με αποκορύφωμα το χαμένο τετ-α-τετ του Χατζηγιοβάνη στο 25’ απ’ την ασίστ πάρε-βάλε του Μακέντα. Αν ο Μυτιληνιός εξτρέμ λειτουργούσε με λιγότερο φόβο και ήταν πιο συγκεντρωμένος στην υποδοχή της μπάλας, χωρίς να ψάξει το... μισό παραπάνω, ενδεχομένως να είχε πάρει κεφάλι στο σκορ ο Παναθηναϊκός. Και να του έβγαινε πολύ περισσότερο το παιχνίδι στη συνέχεια. Δεν γίνεται όμως, να ζει διαρκώς ο "Χάτζη" σε αυτό το "αν" και "άμα". Με την ΑΕΚ απέτυχε να νικήσει τον Τσιντώτα απ’ τα πέντε μέτρα στην ευκαιρία της χρονιάς. Με τον Άρη, έχει πάρει τη μπάλα... πιάτο απ’ τον Μακέντα και ξοδεύει ακόμη ένα γκολ. Πρέπει κάποια στιγμή να μάθει να τελειώνει σωστά τις φάσεις, αν θέλει να κάνει όντως step-up και να αλλάξει επίπεδο...

Η... ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ

Στο β’ ημίχρονο ο Παναθηναϊκός δεν είχε την ένταση που χρειαζόταν η συνθήκη του αγώνα, για να πιέσει και να διεκδικήσει κάτι περισσότερο στο γήπεδο. Και μοιραία, εμφανίστηκαν ξανά, όλες οι παθογένειες που άφησε πίσω του ως... κληρονομιά το τελευταίο επτάμηνο του Μπόλονι: Μία ομάδα που δεν ήταν σε θέση να παίξει, να απλωθεί και να κυκλοφορήσει τη μπάλα ψηλά, που εξακολουθεί να μην ξέρει τι να κάνει τη μπάλα, που έκανε το ένα λάθος πίσω απ’ τ’ άλλο, που είχε μηδενική ψυχολογία και τεράστιες αποστάσεις των μπροστά με την υπόλοιπη ομάδα απ’ το "6" και πίσω. Ο Άρης ανακτούσε την κατοχή για πλάκα, πίεσε πολύ περισσότερο κι άρχισε να φτιάχνει τη μία τελική πίσω απ’ την άλλη, απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που το μόνο που είχε να αντιπαρατάξει ήταν ο Διούδης κι ένα λίγο μεγαλύτερο ψήγμα αυταπάρνησης των παικτών του στις προσωπικές μονομαχίες.

Η ΑΝΟΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΓΓΟΥΡΑ

Τη χαριστική βολή στον Παναθηναϊκό και την όποια πιθανότητα είχε να βρει 1-2 φορές μπόσικο στο... ξέφωτο τον Άρη, την έδωσε η ανόητη, η απαράδεκτη αποβολή του Πούγγουρα στο 71’. Μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όπου αποβλήθηκε με δύο κίτρινες, αλλά είδε την πρώτη για μία χαζή κοκορομαχία με τον Ελ Αραμπί, τούτη τη φορά ο Μακεδόνας στόπερ το πήγε ένα βήμα παρακάτω και συμπεριφέρθηκε με νοοτροπία πρωταθλήματος... Τύπου στον καυγά του με τον Μαντσίνι. Την πάτησε σαν πρωτάρης σε ματς που μέχρι εκείνη την ώρα, ήταν εκ των κορυφαίων του γηπέδου!

Όση πίεση κι αν κουβαλάει, δεν νοείται, δεν επιτρέπεται όλη αυτή η ανοησία, τη στιγμή δε, που η ομάδα του είχε χάσει λίγα λεπτά πριν (και) τον Σένκεφελντ με τραυματισμό. Κι ο Παναθηναϊκός αναγκάστηκε να βγάλει το τελευταίο 20λεπτο, με κεντρικούς αμυντικούς τον Σάντσες και τον 19χρονο Καραγιάννη που φεύγει σε λίγες εβδομάδες (δεν θα ανανεώσει και το γνωρίζουν εδώ και καιρό και οι δύο πλευρές, καθώς έχει "κλείσει" σε άλλη μικρομεσαία ομάδα της Super League Interwetten), οι οποίοι ήταν... συγκινητικοί και καθοριστικοί στο να παραμείνει το "μηδέν" στα μετόπισθεν έως το 95’.

Σε ένα κανονικό κλαμπ, ο Πούγγουρας θα έπρεπε να περάσει από το... ταμείο για να πληρώσει με ένα τσουχτερό πρόστιμο αυτό το "2 στα 2" στις αποβολές. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει ένα φρένο στην απειθαρχία όλων στον Παναθηναϊκό. Όχι μόνο του Πούγγουρα...

ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ... ΜΙΣΟΛΟΓΑ

Από σήμερα κιόλας ο Παναθηναϊκός οφείλει να αρχίσει την προετοιμασία της επόμενης χρονιάς του. Και η επιστροφή του Γιάννη Αλαφούζου απ’ τις ΗΠΑ έως το προσεχές Σάββατο (15/05) θα πρέπει να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα δύο βασικά μέτωπα: Αυτό του Πιέρ Ντρεοσί κι ακολούθως του επόμενου προπονητή.

Αυτά τα ήξεις-αφίξεις του Γάλλου, τα "μένω-φεύγω, να το δούμε λίγο, ναι αλλά έφυγε ο Μπόλονι κι εγώ ήθελα να μείνει" πρέπει να τελειώνουν κάποια στιγμή. Χόρτασε από μισόλογα πια όλος ο οργανισμός του Παναθηναϊκού. Ο Γάλλος καλείται να είναι 100% εκεί, ταγμένος κι απόλυτα προσηλωμένος στην προσπάθεια να αλλάξει όλη αυτή η στρεβλή εικόνα της ομάδας, ειδάλλως δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε πλέον. Ο καθείς ας πάρει το δρόμο του.

Ούτως ή άλλως υπάρχουν πολλές ενστάσεις και σηκώνει πολύ μεγάλη κουβέντα η αποτελεσματικότητά του και το πόσο επιδραστική ήταν η παρουσία του στη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος αυτό το εξάμηνο, καθότι έδειξε μεγάλη αδυναμία στο να προσαρμοστεί στα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας. Στο δικό του μυαλό μπορεί να έχει ως ιδεατό το μοντέλο λειτουργίας των γαλλικών κλαμπ και του ρόλου που έχει εκεί ένας General Manager. Στον Παναθηναϊκό των χιλίων κι ενός μετώπων, χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Όσο για τον επόμενο προπονητή; Εκεί κι αν απαιτείται "χειρουργική" επιλογή! Τα πειράματα με Καταλανούς προπονητές απ’ το... Ληξούρι θα πρέπει να μπουν πλέον στο ντουλάπι. Δεν σηκώνει άλλες αστοχίες το θέμα. Ο Παναθηναϊκός ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να προσλάβει έναν τεχνικό εγνωσμένης αξίας, εμπειρίας, δυνατοτήτων και προσωπικότητας, ικανό για να μπορέσει να σηκώσει όλη την ομάδα και να την βγάλει απ’ το βούρκο. Να της δώσει προσωπικότητα και ταυτότητα μέσα στο γήπεδο, να αξιολογήσει και να εκμεταλλευτεί σωστά το υλικό του και να γίνει -πρώτα απ’ όλα ο ίδιος- σημείο αναφοράς της.

Ήρθε πλέον η ώρα να μπει πάτος στο βαρέλι των αποτυχιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ