ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Όλος ο Παναθηναϊκός πρέπει να περιστοιχηθεί γύρω απ’ όσα πρεσβεύει ο Γιοβάνοβιτς

Ο Γιοβάνοβιτς πανηγυρίζει την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας από τον Παναθηναϊκό
Ο Γιοβάνοβιτς πανηγυρίζει την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας από τον Παναθηναϊκό INTIME

Ο Κώστας Γουλής γράφει για τον Παναθηναϊκό που σωστά δεν ακολουθεί το κλίμα πόλωσης των τελευταίων ημερών και τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, τον πιο ειλικρινή άνθρωπο που μπήκε στον οργανισμό του "τριφυλλιού" τις τελευταίες δύο δεκαετίες και δείχνει με τα έργα και τα λόγια του το μοναδικό δρόμο της επόμενης μέρας.

Δεν υπάρχει ούτε ένας φίλος του Παναθηναϊκού που να παρακολούθησε την απολογιστική συνέντευξη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στη NOVA το βράδυ της Δευτέρας (23/5) και να μην αισθάνθηκε περηφάνια και τιμή για τον προπονητή κι άνθρωπο που βρίσκεται εδώ κι ένα χρόνο στην άκρη του "πράσινου" πάγκου. Δεν επεδίωξε ποτέ (και ούτε πρόκειται) ο 59χρονος τεχνικός, να το παίξει ρήτορας ή λαοπλάνος, προκειμένου να γίνει... αρεστός και να διευκολύνει το έργο του επικοινωνιακά. Αυτά τα έκαναν και τα κάνουν άλλοι...

Ο Γιοβάνοβιτς είναι ο πιο ειλικρινής προπονητής, άνθρωπος και χαρακτήρας που έχει "μπει" στον Παναθηναϊκό τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Και γι’ αυτό, αλλά -και για τη συνολική στάση του- εκτιμήθηκε και με το παραπάνω απ’ τον κόσμο του "τριφυλλιού", ο οποίος τον έβαλε με την ίδια ειλικρίνεια κι αγάπη στην καρδιά του. Όχι (μόνο) γιατί επανέφερε το κλαμπ στην Ευρώπη ή έβαλε τέλος στα άγονα από τίτλους χρόνια της ομάδας. Αλλά γιατί είναι ο προπονητής που ΑΞΙΖΕΙ να έχει ο Παναθηναϊκός σε όλα τα επίπεδα. Κι εκείνος που δείχνει τον μοναδικό δρόμο της επόμενης μέρας...

Καμιά φορά τα λόγια τα παίρνει ο... αέρας, όμως όσα είπε ο Σέρβος τεχνικός στην εκπομπή του Ντέμη Νικολαΐδη και του Γιάννη Πάγκου εμπεριείχαν δεκάδες μηνύματα. Όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό, αλλά για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο και πως θα πρέπει να προσεγγίζουμε τα πάντα, με την ίδια νηφαλιότητα που δείχνει ο Γιοβάνοβιτς. Η αντίδραση του Νικολαΐδη στο τέλος της εκπομπής, που το έλεγε φωναχτά πόσο "πλήρης" και "γεμάτος" ένιωθε σαν άνθρωπος του ποδοσφαίρου, έπειτα από κουβέντα μίας ώρας με τον προπονητή του "τριφυλλιού", τα έλεγε όλα...

Αλήθεια, πότε έχετε/έχουμε ξανακούσει προπονητή μεγάλης ομάδας να υπογραμμίζει πως νιώθει τύψεις και να λέει "κατηγορώ τον εαυτό μου" που δεν μπόρεσε να πάρει και να βγάλει περισσότερα πράγματα στο γήπεδο κι από άλλους παίκτες της εφετινής ομάδας, όπως ο Βιτάλ ή ο Χατζηγιοβάνης.

Στη χώρα που ο αφορισμός ενός ποδοσφαιριστή -και γενικά κάθε αθλητή- και το "δεν μπορούν τα παλικάρια" βγαίνουν τόσο αβίαστα απ’ τα χείλη όλων μας κι... αποθεώνονται ως σούπερ... αναλύσεις, ο προπονητής του Παναθηναϊκού αισθάνεται τύψεις που δεν μπόρεσε να βγάλει απ’ όλους τους παίκτες που δούλεψε φέτος τον... Αϊτόρ και τον Βιγιαφάνιες που είχαν μέσα τους. "Πολλές φορές δεν φταίνε μόνο οι παίκτες, αλλά και εμείς που δεν μπορέσαμε να τους βοηθήσουμε...".

Είπε μόνο την αλήθεια, έδειξε το δρόμο

Ο Γιοβάνοβιτς έδειξε επίσης και το δρόμο της επόμενης μέρας και το σωστό μονοπάτι για να επανέλθει ο Παναθηναϊκός στα κανονικά "κυβικά" του. Βήμα με το βήμα, όχι με φανφάρες και... φιοριτούρες. Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του 2014. Δεν θα μπορούσε μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου να βγει "καβαλάρης" και να αρχίσει να λέει μεγαλοστομίες για "εκτινάξεις" κι "απογειώσεις"; Εύκολα... Τι είπε όμως; Την αλήθεια!

-"Επειδή καταφέραμε να είμαστε στην Ευρώπη και να πάρουμε το Κύπελλο κερδίσαμε πίστωση χρόνου για να προετοιμαστούμε για τη νέα σεζόν".

-Και μόνο την αλήθεια... "Δεν απόλαυσα τη φετινή χρονιά, καθώς ήταν πολύ δύσκολα. Είχαμε μεγάλο φορτίο και δεν ήταν εύκολο ούτε για μένα ούτε για τους παίκτες, καθώς υπάρχει ένας μεγάλος όγκος φιλάθλων που θέλει να γίνει η ομάδα αυτό που ήταν. Η Ιστορία του Παναθηναϊκού είναι και... εμπόδιο, καθώς ότι κάνουμε συγκρίνεται με το παρελθόν.

Είναι ένα βάρος. Αυτό που είπα μετά τον Ολυμπιακό ήταν αυτό που ένιωσα. Θέλω να είμαι πιο ρεαλιστής και να πω ότι οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις θα είναι μεγαλύτερες. Πρέπει να κάνουμε σταθερά βήματα. Δεν πρέπει να είμαστε μια λαμπάδα που άναψε και έσβησε. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να κάνει πορείες πρωταθλητισμού, αλλά πρέπει να είμαστε πιο σταθεροί".

-"Είναι πολύ εύκολο να υποσχόμαστε. Εγώ δεν είμαι υπέρ αυτού. Νομίζω ότι το να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε είναι σημαντικό. Κάθε χρόνο πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Φέτος δεν είχαμε σταθερότητα κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Φυσικά θα διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα, αλλά το να απέχεις 15 πόντους δεν είναι διεκδίκηση. Η σταθερότητα και η σοβαρότητα που δείχνει η ομάδα στον αγωνιστικό χώρο καθορίζει και το αν θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα".

-"Το Κύπελλο είναι ένας τίτλος και μένει, αλλά το να βγεις στην Ευρώπη και να μην προκριθείς στους ομίλους δεν έχει νόημα. Για την χώρα όλες οι ομάδες πρέπει να πάνε καλά στην Ευρώπη. Το ευχάριστο είναι ότι θα μείνει ο τίτλος, αλλά στην Ευρώπη πρέπει να μπούμε στους ομίλους. Πρέπει να στοχεύσουμε πάνω σε αυτό".

-"Μέσα από τον τίτλο θα αντιληφθούμε όλοι το μέγεθος της ομάδας. Ένας τίτλος δημιουργεί θετική αύρα και μας δείχνει τον δρόμο για το τι πρέπει να κάνουμε".

Ας κρατήσουμε όλα τα παραπάνω βαθιά στο μυαλό μας. Θα μας βοηθήσει πραγματικά να δούμε οι πάντες (δημοσιογράφοι, φίλαθλοι, παράγοντες, ποδοσφαιριστές, όλοι…) πολύ διαφορετικά και στη σωστή του βάση το άθλημα...

Ο Παναθηναϊκός πήρε δικαιότατα το τρόπαιο

Σε ό,τι έχει να κάνει τώρα με τον τελικό κι όλα όσα ακολούθησαν τις τελευταίες δύο μέρες. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει και να προσπαθεί να πείσει τους πάντες για χίλια-δυο με τον τρόπο του. Η αλήθεια όμως είναι μία και δεν αλλάζει... Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε δίκαια αυτό το Κύπελλο κι αυτό δεν μπορεί να το "μουτζουρώσει" κανείς. Ότι κι αν λέει και υποστηρίζει.

Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Ο Παναθηναϊκός συναίνεσε μετά την 30λεπτη διακοπή στο 34’ για την πέτρα που δέχθηκε στο χέρι ο Αϊτόρ, προκειμένου να συνεχιστεί το ματς και να τελειώσει κανονικά ο αγώνας στο γήπεδο. Συναίνεσε! Δεν επεδίωξε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να πάρει ένα τρόπαιο στις δικαστικές αίθουσες. Βγήκε κι έπαιξε μπάλα. Κοινώς δεν έκανε αυτά που κοροϊδεύει και είδε να του κάνουν στο παρελθόν. Βγήκε στο γήπεδο, έπαιξε μπάλα, νίκησε δίκαια (αντέχοντας στη λογική πίεση του ΠΑΟΚ στο φινάλε), πήρε το τρόπαιο.

Γενικά ο Παναθηναϊκός δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να ακολουθήσει αυτό το κλίμα "πόλωσης" που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες. Και καλά κάνει και δεν το ακολουθεί, αλλά κοιτάζει απλά πως θα γίνει καλύτερος από εδώ και πέρα μέσα στο γήπεδο, μέσα απ’ τη δουλειά που τον περιμένει το καλοκαίρι. Δεν ασχολείται και δεν θα ψάξει για δικαιολογίες.

Αντίθετα, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να περιστοιχηθεί συνολικά ο οργανισμός του Παναθηναϊκού, γύρω απ’ την αξιοπρέπεια, το ήθος, την προσωπικότητα κι όλα όσα πρεσβεύει ο προπονητής του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος ακόμη και τώρα μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους αντιπάλους του. Ας αφήσει την "πόλωση" για τους υπόλοιπους.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ