ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Σπόραρ θα γίνει δύο φορές πιο επιδραστικός με τον Μπερνάρντ πίσω του

Ο Σπόραρ πανηγυρίζει γκολ του Παναθηναϊκού στα προκριματικά του Europa Conference League κόντρα στη Σλάβια Πράγας
Ο Σπόραρ πανηγυρίζει γκολ του Παναθηναϊκού EUROKINISSI

Ο Κώστας Γουλής γράφει για τον Σπόραρ, τον στράικερ του Παναθηναϊκού που είναι στο σημείο που πρέπει, τη στιγμή που πρέπει και ο οποίος με την παρουσία του Μπερνάρντ θα γίνει δύο φορές πιο επιδραστικός στην επιθετική γραμμή του "τριφυλλιού".

Σε κάθε πρεμιέρα, το πιο σημαντικό είναι η νίκη. Με κάθε τρόπο, με κάθε κόστος. Υπ’ αυτή την άποψη, ο Παναθηναϊκός την έκανε και με το παραπάνω τη δουλειά το βράδυ της Κυριακής (21/8) με τον Ιωνικό, στην κατάμεστη Λεωφόρο κι ας φαντάζει "φτωχό" το 1-0 κι ας κόπιασε πολύ παραπάνω απ’ όσο θα περίμεναν οι φίλοι του που γέμισαν το γήπεδο.

Έχει πολύ δουλειά μπροστά του ακόμα ο Παναθηναϊκός για να φτάσει στο επίπεδο που θα είναι ξανά πρωταγωνιστής σε όλα τα επίπεδα στη Super League, όμως η αλήθεια είναι πως πλέον έχει κόψει πολύ δρόμο. Διότι πρόσθεσε στο δυναμικό του παίκτες που δεν είχε και του έλειπαν για να κοιτάξει το (πολύ) παραπάνω, παίκτες που θα του πάρουν με μία προσωπική ενέργεια το ματς, σε μία βραδιά που μπορεί να του έχουν πάει όλα δύσκολα.

Ορισμένοι στέκονται στο γεγονός πως ο Σπόραρ έχασε πάλι (όπως και με τη Σλάβια) την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του ματς, σε σημείο που ο φορ επιβάλλεται να κάνει γκολ τη φάση. Η άλλη ανάγνωση ωστόσο, λέει πως ο Παναθηναϊκός έχει (επιτέλους) έναν στράικερ που είναι στο σημείο που πρέπει, τη στιγμή που πρέπει για να απειλήσει τον αντίπαλο. Έναν φορ που έχει ήδη αρχίσει να μαθαίνει το πώς παίζει η ομάδα του -κι ας είναι μόλις τρεις εβδομάδες στο Κορωπί- και κυρίως έναν επιθετικό που μπορεί να "γεννήσει" φάσεις από μόνος του.

Όπως έκανε στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου, όταν πήρε από το πουθενά μία δυνατή πάσα του Αϊτόρ κι όχι μόνο τη... ζύμωσε με το άδειασμα που έκανε στον Μύγα, αλλά κέρδισε και το πέναλτι που έλυσε το πρώτο σκέλος της πολύ δύσκολης εξίσωσης που είχε βάλει ο Δημήτρης Σπανός στην μεσοεπιθετική ανάπτυξη του Παναθηναϊκού.

Καλός, χρυσός και τίμιος ο Μακέντα, αλλά στην τετραετία που ήταν στην ομάδα, μόνο μία φορά είχε βάλει προσωπική "σφραγίδα" σε γκολ: Σ’ αυτό με το οποίο μείωσε σε 1-2 το ματς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ τη σεζόν 2019/20, για να ακολουθήσει η μεγάλη ανατροπή στο τελευταίο 20λεπτο.

Ο Σλοβένος είναι όμως τέτοιος παίκτης. Και μολονότι δεν σκόραρε, στις τρεις φάσεις που βρέθηκε σε θέση βολής κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Ιωνικό, προσφέρει κλάση στην επιθετική γραμμή του Παναθηναϊκού. Και τα γκολ θα τα βάλει, γι’ αυτό να είστε σίγουροι...

Θα τα βάλει, διότι με την παρουσία του Μπερνάρντ -ο οποίος παρουσιάστηκε στο κόσμο από τα μεγάφωνα λίγο πριν τη σέντρα του αγώνα με τους Νικαιώτες- θα γίνει δύο φορές πιο επιδραστικός στην επιθετική γραμμή του Παναθηναϊκού.

Ο Βραζιλιάνος άσος, μία μεταγραφή πραγματικά βγαλμένη από... άλλες εποχές -όχι μόνο των πράσινων, αλλά συνολικά του ελληνικού ποδοσφαίρου- έρχεται για να ταιριάξει πολύ καλά στον τρόπο με τον οποίο παίζει ο Σπόραρ. Δίνοντας στον Παναθηναϊκό, αυτή τη γλυκάδα που του λείπει δημιουργικά από τη μέση και μπροστά, τη σωστή απόφαση, αλλά και την πάσα στο σωστό timing που χρειάζεται το "τριφύλλι".

Είναι πολύ μεγάλο στοίχημα για τους πράσινους η συνύπαρξη του Μπερνάρντ με τον Σπόραρ στο "10" και στο "9". Και πραγματικά, αν βρουν τους απαιτούμενους κώδικες επικοινωνίας οι δυο τους, θα κάνουν... παπάδες (μαζί και με τους Αϊτόρ, Παλάσιος, Βέρμπιτς) στο γήπεδο.

Άφησε κι αρκετά θετικά στοιχεία

Οκ, συμφωνώ ότι η συνολική εικόνα του Παναθηναϊκού δεν έθελξε τα πλήθη, έχοντας θέματα δημιουργικά κι επιλέγοντας να πάει σε πιο safe mode το ματς, ειδικά προς το φινάλε, για να αποφύγει ένα οδυνηρό στραβοπάτημα της πρεμιέρας. Όμως απ’ την άλλη πρέπει να επισημανθούν και 2-3 πολύ θετικά στοιχεία που έβγαλε η "πράσινη" πρεμιέρα.

Στον (ευτυχώς ελαφρύ) μυϊκό τραυματισμό του Μάγκνουσον στο δικέφαλο από το 18ο λεπτό, που οδήγησε στην προληπτική αλλαγή του στο 32’, τα "ωχχχ" της κερκίδας ακούστηκαν ως τη... Λευκάδα. Διότι ήταν ήδη εκτός μάχης ο Σένκεφελντ από τη γονατιά... καρατέκα του Μάντους της Σλάβια κι ο Σάρλια δεν πατούσε και τόσο καλά για ένα διάστημα στις μονομαχίες του με τον Νίκο Ιωαννίδη του Ιωνικού.

Το credit προς τον Πούγγουρα

Κι όμως, επειδή προσπαθώ πάντα να είμαι δίκαιος, αξίζει ένα μεγάλο credit στον Αχιλλέα Πούγγουρα, ο οποίος μπήκε στο ματς κι όχι μόνο δεν άφησε να φανεί το κενό του Ισλανδού, αλλά ήταν καθοριστικός σε 2-3 κοψίματα στο όριο της ευκαιρίας του Ιωνικού, προσφέροντας ηρεμία κι ασφάλεια στα μετόπισθεν. Κι όπως πέρσι, στο ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη του ασκήθηκε πολύ σκληρή κριτική για τα λάθη που έκανε, έτσι και τώρα οφείλουμε όλοι να του πιστώσουμε έναν μεγάλο "πόντο".

Γιατί πιστέψτε με, πως δεν είναι διόλου εύκολο για έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος είναι πλέον ξεκάθαρα 4η επιλογή στο rotation, να μπαίνει και να κάνει τόσο σταθερό παιχνίδι, σε ένα ματς που έπεφτε το... ξύλο της αρκούδας.

Διότι από ένα σημείο και μετά ο πάντα physical Ιωνικός, το παραπήγε στο (ατιμώρητο) "ξύλο", υπό την ανοχή του Σιδηρόπουλου, που συνεχώς... επιβεβαιώνει πως σαν διαιτητή τον έχει προσπεράσει το άθλημα. Μακάρι να είναι πάντα έτσι ο Πούγγουρας και σε τέτοια εγρήγορση, δίνοντας λύσεις. Τα προσόντα δεν του λείπουν άλλωστε.

Ο value for money Άνταμ Τσέριν

Το δεύτερο "κέρδος" για τον Παναθηναϊκό ήταν η νέα πολύ καλή εμφάνιση του Άνταμ Τσέριν. Ναι, έκανε και λάθη ιδίως στις επιλογές του στο επιθετικό τρίτο, όμως τα πνευμόνια του, το πόσο σκυλίσια πιέζει σε όλο το γήπεδο και τη διάθεση που βγάζει σε κάθε ματς, βελτιώνοντας διαρκώς την εικόνα του δεν τα βγάζουν πολλοί παίκτες.

Ο Παναθηναϊκός τον πήρε ως μία επιλογή "βάθους" του ρόστερ, όμως ο Σλοβένος μπορεί να εξελιχθεί σταδιακά σε "Λουντ του 2022". Έχει πάρα πολύ καλό "πακέτο" σαν παίκτης και ήδη καταθέτει πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση στο γήπεδο, δείχνοντας πως οι 450.000 ευρώ που ξόδεψαν οι "πράσινοι" για να τον αποκτήσουν από τη Νυρεμβέργη, θα πιάσουν τόπο πολύ γρήγορα...

Στην Game Night της Κυριακής, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Θέμη Καίσαρη, Τσάρλυ και Παντελή Διαμαντόπουλο σχολίασαν τα παιχνίδια της πρεμιέρας της Super League. Οι τέσσερις μεταγραφές που θα αλλάξουν τις ισορροπίες:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ