ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός έδειξε μία μικρή βελτίωση κι επιτέλους κάτι απρόβλεπτο στο παιχνίδι του

Οι Κλεϊνχέισλερ, Τσέριν πανηγυρίζουν στο Παναθηναϊκός - Λαμία | 5 Φεβρουαρίου 2023
Οι Κλεϊνχέισλερ, Τσέριν πανηγυρίζουν στο Παναθηναϊκός - Λαμία | 5 Φεβρουαρίου 2023 IN TIME SPORTS

Ο Κώστας Γουλής γράφει για τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Λαμίας και τα όσα έδωσε με τη μία στο αρχικό σχήμα του τριφυλλιού ο Λάζλο Κλεϊνχέισλερ και τον Γιοβάνοβιτς που... έσπασε αυγά στην ενδεκάδα του τριφυλλιού.

Όσο "εύκολο" κι αν έδειχνε το ματς με τη Λαμία για τον Παναθηναϊκό, το όλο concept του (με βάση τα όσα είχαν προηγηθεί) μόνο τέτοιο δεν ήταν... Πρώτον διότι ερχόταν από ένα πολύ αρνητικό σερί τεσσάρων αγώνων χωρίς νίκη σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, έναν αποκλεισμό απ’ τα ημιτελικά, πολλούς βαθμούς ξοδεμένους με ανόητο τρόπο μέσα στον Ιανουάριο (με τελευταίο παράδειγμα τον τρόπο που έχασε την περασμένη Δευτέρα στην Τρίπολη) κι απώλεια του ισχυρού βαθμολογικού προβαδίσματος που τον είχε φέρει, από το +7 της 3ης Ιανουαρίου στο -2 απ’ την ΑΕΚ στις 30/1.

Ως εκ τούτου ο πρώτος στόχος ήταν να πάρει το τρίποντο. Με κάθε τρόπο... Να νικήσει για πρώτη φορά μετά από τρεις εβδομάδες (απ’ τις 15 Ιανουαρίου και το διπλό στους "Ζωσιμάδες" είχε να πάρει νίκη το "τριφύλλι") και να δείξει αντίδραση μπαίνοντας στην τελική ευθεία της κανονικής περιόδου.

Η αλήθεια είναι πως σ’ αυτό το ματς ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έσπασε... αυγά πιο έντονα από κάθε άλλη φορά φέτος, σε ότι αφορά την ενδεκάδα του Παναθηναϊκού. Κάτι που είχε κάνει και πέρσι τέτοιον καιρό, μετά την τελευταία ήττα που είχε κάνει το "τριφύλλι" στο Αγρίνιο, όταν ακολούθως άλλαξε όλη τη δομή του παιχνιδιού της ομάδας του μετά την είσοδο του Γκατσίνοβιτς στην ενδεκάδα και το πήγε έτσι μέχρι τέλους με τρομερό σερί σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Κάτι αντίστοιχο προσπαθεί να κάνει και στην παρούσα φάση, με την άμεση ενσωμάτωση των Ντάνιελ Μαντσίνι και Λάζλο Κλεϊνχέισλερ στην αγωνιστική εξίσωση του Παναθηναϊκού. Έξω ο ντεφορμέ Σεμπαστιάν Παλάσιος, μέσα (και) ο Ούγγρος στο βασικό σχήμα –εκτός απ’ τον Μαντσίνι- με ξεκάθαρο στόχο να ξαναγίνει ξανά λίγο πιο απρόβλεπτος για τον αντίπαλό του ο Παναθηναϊκός.

Κι ομολογουμένως το πέτυχε αυτό ως ένα βαθμό ο Σέρβος τεχνικός, μολονότι και τα δύο τελευταία μεταγραφικά αποκτήματα του "τριφυλλιού" δεν είναι ακόμη στο 100% από πλευράς ετοιμότητας και προσαρμογής και είναι ξεκάθαρο πως θα χρειαστούν ακόμη λίγο χρόνο. Για να "μπουν" και να αφομοιώσουν σε απόλυτο βαθμό το αγωνιστικό στυλ της ομάδας, να μάθουν τους συμπαίκτες τους, να βγάλουν αυτοματισμούς.

Αυτό που του έδωσε μεμιάς ο Κλεϊνχέισλερ

Ήταν όμως ένα πρώτο (ικανοποιητικό) δείγμα γραφής, με τον Παναθηναϊκό να δείχνει (συνολικά) μία μικρή βελτίωση στο παιχνίδι του μεσοεπιθετικά και να βγάζει (επιτέλους) κάτι διαφορετικό έπειτα από αρκετό καιρό. Το πολύ ωραίο γκολ του Μαγυάρου στο 14’ –απ’ το πείσμα και την οξυδέρκεια του τρομερά βελτιωμένου σ’ αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού Ιωαννίδη- που ξεκλείδωσε από νωρίς την άμυνα της Λαμίας δεν το έβρισκαν εύκολα οι "πράσινοι" στο προηγούμενο "δύσκολο" διάστημά τους. Ειδικά σ’ αυτόν τον πολύ κακό Γενάρη.

Κι ο Κλεϊνχέισλερ του το προσέφερε αυτό στην πρώτη "ενδεκαδάτη" συμμετοχή του. Ενθαρρυντικό, αν μη τι άλλο, όμως επιμένω και θα γράφω πάντα πως όλα στο ποδόσφαιρο κρίνονται απ’ τη διάρκεια και τη συνέχεια. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό για όλη τη δομή του Παναθηναϊκού, το γεγονός ότι αρχίζει και παίρνει πράγματα από νωρίς (και) απ’ τις μεταγραφές του, σε μία περίοδο που έψαχνε ξανά ισορροπία στον αγωνιστικό προσανατολισμό του μέσα στο γήπεδο.

Θα το έκανε αυτό ο Γιοβάνοβιτς

Ήταν δεδομένο πως ο Γιοβάνοβιτς, έχοντας πλέον κατασταλαγμένο το ρόστερ (παρότι θα έπρεπε να υπάρξουν κι άλλες προσθήκες), θα έμπαινε πλέον σε μία διαδικασία να αλλάξει πράγματα και να ανακατέψει λίγο τα αγωνιστικά στοιχεία του Παναθηναϊκού, εν αναμονή και της επιστροφής του Χόρντουρ Μάγκνουσον, ο οποίος είναι πάρα πολύ κομβικός στο παιχνίδι του "τριφυλλιού".

Το έκανε από νωρίς, απ’ το πρώτο κιόλας ματς του Φλεβάρη και θα το ψάξει κι άλλο το προσεχές διάστημα, έχοντας μπροστά του ένα πολύ απαιτητικό ματς απέναντι στον Άρη στο "Βικελίδης" την επόμενη Κυριακή (12/2). Ένα παιχνίδι που μπορεί να αλλάξει οριστικά τον διακόπτη για τον Παναθηναϊκό, σ’ ένα χρονικό σημείο που οι αντίπαλοί του περίμεναν ότι δεν είχε άλλη... βενζίνη στο ντεπόζιτό του και θα "έσβηνε".

Αυτά που επιβάλλεται να "σβήσει"

Για να φύγει βεβαίως ο Παναθηναϊκός με διπλό απ’ τη Θεσσαλονίκη σε επτά βράδια, πρώτον θα πρέπει να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός και πιεστικός μπροστά και να μην "κάθεται" κάθε φορά στο προβάδισμά του, όπως έγινε στο κυριακάτικο (5/2) ματς με τη Λαμία. Και δεύτερον, επιβάλλεται να "σβήσει" κάποια στιγμή αυτά τα νεκρά διαστήματα 15-20 λεπτών, που τόσο πολύ του κόστισαν σε αρκετά ματς στο β’ γύρο.

Το επανέλαβε κι απέναντι στην ομάδα της Φθιώτιδας απ’ την εκκίνηση του δευτέρου ημιχρόνου, μέχρι το 60’, όταν άρχισε να βγάζει πολύ άγχος μέσα στο γήπεδο, λόγω του εύθραυστου 1-0, με αποτέλεσμα να αναθαρρήσει η Λαμία και να αρχίσουν ξανά αρκετά "φθηνά" λάθη, τα οποία τούτη τη φορά δεν τα πλήρωσε.

Η αξία της επιστροφής στην κορυφή

Αυτό που είχε να κάνει ο Παναθηναϊκός σ’ αυτό το παιχνίδι, το έκανε σωστά και πήρε ένα πολύ σημαντικό τρίποντο, κυρίως για να αρχίσει να φτιάχνει ξανά την αυτοπεποίθησή του. Κι όσο σημαντική ήταν για τους "πράσινους" η νίκη επί της Λαμίας, άλλη τόση αξία είχε η επιστροφή τους στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Είναι σημαντικό να μεταφέρεται ξανά το "μπαλάκι" της πίεσης στους αντιπάλους, μόλις μία εβδομάδα μετά την απώλεια της κορυφής, ειδικά όσο πλησιάζουμε προς το φινάλε της regular season.

Έστω και με αγώνα περισσότερο από την ΑΕΚ μέχρι να... ξεκαθαρίσει όλη αυτή η πολύ "περίεργη" ιστορία με τα δοκάρια στο Περιστέρι, που όπως φαίνεται θα λυθεί πλέον δικαστικά.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ