ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Δυστυχώς μας... τελείωσε (και) αυτός ο Παναθηναϊκός

Ο Φεντερίκο Μακέντα απογοητευμένος μετά από ισοπαλία του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ
Ο Φεντερίκο Μακέντα απογοητευμένος μετά από ισοπαλία του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Η συγκεκριμένη version του Παναθηναϊκού που τελείωσε μαζί με την παταγώδη αποτυχία της εφετινής σεζόν, οι τεράστιες ευθύνες του Αλαφούζου των 10 προπονητών, 11 διευθυντών και 112 μεταγραφών σε 9 χρόνια, η γενιά που βολεύτηκε κάτω απ’ τον χαμηλό πήχη που έβαζε το κλαμπ και η πίεση που έχει πλέον ο Ντρεοσί. Ο Κώστας Γουλής προσπαθεί να δει την επόμενη, πράσινη μέρα.

Ναι, ναι, ξέρω... Στις μεγάλες "κρίσεις" ουδείς πρέπει να λέει, να σκέφτεται και να λειτουργεί εν θερμώ... Κι επιβάλλεται να επικρατεί η ψύχραιμη ματιά και προσέγγιση. Στις μεγάλες "κρίσεις". Διότι αυτό που βιώνει από το βράδυ της Κυριακής (9/5), ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός ξεπερνάει τα στενά όρια της λέξης "κρίση" κι έχει περάσει πλέον στη σφαίρα της απόλυτης αποτυχίας, της ντροπής, της "κηλίδας". Κι όλοι -μα όλοι τους- ζυγίστηκαν, μετρήθηκαν και βρέθηκαν... ανεπαρκείς.

Άνοιξε ξανά το κουτάκι με τα μαύρα κατάστιχα της Ιστορίας του συλλόγου, για να γραφτεί (και) τούτο: Ο Παναθηναϊκός "κατάφερε" έπειτα από 24 χρόνια να μην κερδίσει, ούτε καν το ελάχιστο, ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο (και) για αγωνιστικούς λόγους. Τα προηγούμενα χρόνια έμεινε Ελλάδα εξαιτίας των οικονομικών "αμαρτιών", της πολιτικής και των επιλογών του ιδιοκτήτη του Γιάννη Αλαφούζου. Τώρα (ξανα)θάβει τα διαβατήρια στο πίσω μέρος του συρταριού και ρίχνει για άλλη μία φορά μια μεγάλη βουτιά στην εσωστρέφειά του...

Σαφώς κι ο Αλαφούζος έχει το συντριπτικό μερίδιο αυτής της (νέας) αποτυχίας. Εκείνος επέλεξε να δώσει λευκή επιταγ" στον Τσάβι Ρόκα τελειώνοντας σε ένα βράδυ -μετά επιστολής παραδομένης απ’ τον οδηγό του- τον Γιώργο Δώνη. Αυτός δεν έβαλε φρένο στην απόφαση του πρώην τεχνικού διευθυντή, να φέρει για προπονητή -από μία χώρα που βρίσκεις κανονικούς τεχνικούς και στο περίπτερο- έναν ακαδημιάρχη ονόματι Πογιάτος, για να παίξει ποδόσφαιρο... Κεφαλονιάς.

Αυτός αποφάσισε να μην προχωρήσει τον περασμένο Οκτώβρη τις επιλογές των Γκουστάβο Πογέτ ή Γιάννη Αναστασίου, καταλήγοντας στον παρωχημένο Λάζλο Μπόλονι. Αυτός επέλεξε να ακούσει -μετά τον αποκλεισμό με κάτω τα χέρια απ’ τον ΠΑΣ Γιάννινα- τον Πιέρ Ντρεοσί και να μην απολύσει τον Ρουμάνο τεχνικό, μολονότι 24 ώρες πριν είχε έτοιμο το... εξοδόχαρτό του. Αυτός πίστευε ότι με τον Μπόλονι μπορούσε να γυρίσει το φύλλο στα playoffs, αλλά ο Παναθηναϊκός κατέγραψε μία νίκη σε 8 ματς. Αυτός θα λουστεί ξανά τις συνέπειες των αποφάσεών του, αλλά μαζί του θα τις υποστεί κι όλο το κλαμπ, που βαρέθηκε να μετράει αποτυχίες επί των ημερών του, με εξαίρεση το 2014. Που κι αυτό με όσα έχουν ακολουθήσει, μοιάζει σαν να ήταν καμιά 30αριά χρόνια πίσω...

10 ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ, 11 ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ, 112 ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Είμαι ο πρώτος, που το λέω και το έχω γράψει πολλάκις, πως βαρέθηκε η ψυχή μου τις αλλαγές και τα ατελείωτα ράβε-ξήλωνε στον Παναθηναϊκό τα τελευταία 9 χρόνια. Έχουν αλλάξει 10 προπονητές και 11 τεχνικοί διευθυντές, διευθυντές ποδοσφαίρου, general managers (κι ότι άλλο θέλετε από τίτλους) κι έχουν γίνει συνολικά 112 μεταγραφές, απ’ την ημέρα που ανέλαβε το τριφύλλι ο Αλαφούζος. Μια ντουζίνα και βάλε μεταγραφές κατά μέσο όρο, σε κάθε σεζόν. Ξηλώθηκαν ομάδες και ομάδες εν μια νυχτί και αποκτήθηκαν άλλες τόσες απ’ τη μία πανσέληνο στην άλλη. Για ποιο προγραμματισμό, ποιο σταθερό πλάνο, ποια κανονική ποδοσφαιρική οργάνωση μιλάμε τώρα; Τα έχουμε ξαναπεί: Εκεί που σταματάει η λογική, ξεκινάει ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός του Αλαφούζου.

Να με συμπαθάτε όμως, μετά και το χθεσινοβραδινό, είναι η πρώτη φορά που –ειλικρινά- δεν βλέπω πως μπορεί να σταθεί αυτή η ομάδα, έτσι όπως είναι δομημένη (και) την επόμενη χρονιά. Ακόμη και με έναν νορμάλ, φυσιολογικό και πολύ πιο σύγχρονο -κι όχι μεγαλωμένο στις λογικές του σοβιέτ του ’70- προπονητή.

Δυστυχώς (και) αυτός ο Παναθηναϊκός μας τελείωσε. Όχι, παρότι το μυαλό όλων ακόμη βράζει με όσα έχουν γίνει φέτος, δεν θεωρώ ότι είναι όλοι οι ποδοσφαιριστές του, του πεταματού. Όμως οι περισσότεροι εξ αυτών αδίκησαν κατάφωρα τους εαυτούς τους. Όσο κι αν "κακοποιήθηκε" βάναυσα και αντί-ποδοσφαιρικά το συγκεκριμένο ρόστερ απ’ τους δύο τελευταίους προπονητές του. Ο Παναθηναϊκός δεν πήρε, δεν ξεζούμισε ούτε το 20% απ’ αυτό που μπορεί να του δώσει μέσα στο γήπεδο το εφετινό υλικό του.

ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΚΑΛΟΜΑΘΕ ΚΑΙ ΚΡΥΒΟΤΑΝ

Μισό λεπτό όμως. Για τον εφετινό εξευτελισμό και τη ρετσινιά που θα κουβαλάει πάνω της η συγκεκριμένη φουρνιά, δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι ποδοσφαιριστές του τριφυλλιού. Τούτη τη φορά, δεν υπάρχει η δικαιολογία του "μα παίζουμε απλήρωτοι...". Έχει πάψει προ πολλού η συγκεκριμένη συνθήκη. Πλέον το "κασέρι" πέφτει right trough, σαν τη "βρόχα" που έλεγε κι ο τεράστιος Ζαμπέτας στα "Αποσπάσματα από έρωτες". Και ορισμένοι εξ αυτών πληρώνονται ίσως και με περισσότερα απ’ όσα προσφέρουν ή αξίζουν στο τέλος της ημέρας. Μα όποτε οι καταστάσεις ζόριζαν, απεδείχθησαν ακατάλληλοι, ανεπαρκείς κι ολιγόψυχοι. Και, κακά τα ψέματα, ένα μέρος της συγκεκριμένης φουρνιάς καλόμαθε, βολεύτηκε, τσινούσε όποτε ζοριζόταν και κρυβόταν κάτω από τον χαμηλότατο πήχη που το ίδιο το κλαμπ έχει βάλει εδώ και χρόνια. Για να τα λέμε κι όλα και να μην ωραιοποιούμε καταστάσεις. Αρκετά πια με τις δικαιολογίες όλων, για όλα...

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΥΜΒΑΤΟΣ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Και τώρα τι χαμπάρια μάστορα; Τώρα, απαιτούνται μεγάλες, αλλά ακριβείς -ως προς την στόχευση και την ουσία- αποφάσεις. Ξεκινώντας ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ, από το θέμα του προπονητή. Ο Μπόλονι θα "τελείωνε" ούτε ή άλλως, είτε έβγαινε, είτε δεν έβγαινε στην Ευρώπη. Το είχαμε καταγράψει εδώ κι εβδομάδες αυτό. Ο "επόμενος" όμως, πρέπει να είναι ένας προπονητής συμβατός με το κανονικό μέγεθος του συλλόγου, με τις κανονικές αρχές του και το κανονικό προφίλ του. Τέρμα οι "εκπτώσεις", τέρμα τα πειράματα, τέρμα οι ελαφρά τη καρδία αποφάσεις. Δεν τον παίρνει πλέον τον Παναθηναϊκό για άλλα πειράματα.

Από εκεί και πέρα, απαιτείται σωστή κι ολοκληρωμένη ποδοσφαιρική αξιολόγηση του ρόστερ. Υπάρχει ένας κορμός, όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιοι μπορούν και ποιοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο χτίσιμο μίας νέας, κανονικής ομάδας.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΝ ΝΤΡΕΟΣΙ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

Ποιος θα το κάνει αυτό; Ο Ντρεοσί προσωπικά, με όσα έχει δείξει (κι όσα δεν έχει δείξει) μέχρι στιγμής, προσωπικά δεν με πείθει σε απόλυτο βαθμό για την αποτελεσματικότητά του. Όχι γιατί δεν κουβαλάει πίσω του ένα πετυχημένο βιογραφικό, αλλά διότι δεν δείχνει ότι έχει διάθεση να προσαρμοστεί στον πολύ διαφορετικό -με βάση τη δική του λογική- κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Διατηρώντας ένα σταθερά απόμακρο προφίλ σε θέματα που κανονικά θα έπρεπε να άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Το ρεπορτάζ λέει εδώ κι αρκετές ημέρες, ότι ο Αλαφούζος τον εμπιστεύεται κι ο Γάλλος θα μείνει, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της εφετινής χρονιάς. Ας τον δούμε λοιπόν και σε συνθήκες κανονικής πίεσης, δίχως να υπάρχει πια η δικαιολογία του "μα εγώ ρε παιδιά ήρθα στα μέσα της σεζόν και έτσι τα βρήκα". Πλέον δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Ό,τι είναι να γίνει όσον αφορά την ανοικοδόμηση της ομάδας, θα πρέπει να ξεκινήσει από σήμερα... Με καθαρό μυαλό, ποδοσφαιρική λογική, σταθερότητες κι όχι άλλες "ξεπέτες". Ειδάλλως, στις 10 Μαΐου 2022, εδώ θα είμαστε να λέμε ξανά τα ίδια, με τον Παναθηναϊκό βουτηγμένο ένα σκαλί πιο βαθιά στην εσωστρέφειά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ