ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αυτή τη φορά ο Παναθηναϊκός ξέσπασε και δεν έκανε "εκπτώσεις"

Ο Παλάσιος πανηγυρίζει γκολ του στο Παναθηναϊκός - ΑΕΚ
Ο Παλάσιος πανηγυρίζει γκολ του στο Παναθηναϊκός - ΑΕΚ EUROKINISSI

Ο Κώστας Γουλής γράφει για την πιο σημαντική νίκη του Παναθηναϊκού την τελευταία τριετία και το εμφατικό 3-0 επί της ΑΕΚ που άλλαξε όλη την αύρα στον "πράσινο" πλανήτη. Ο Αλεξανδρόπουλος που άλλαξε τις ισορροπίες του αγώνα, τα "φτερά" των Παλάσιος-Αϊτόρ, ο Ιωαννίδης και το μομέντουμ που δεν πρέπει να... κλωτσήσουν ξανά οι "πράσινοι".

Αυτό που ήθελε, τη στιγμή που το είχε τόσο ανάγκη και με τον πλέον πειστικό τρόπο! Το χρειαζόταν περισσότερο από κάθε άλλη φορά ο Παναθηναϊκός αυτό το εμφατικό -στο όριο του θριάμβου- 3-0 επί της ΑΕΚ, σε ματς που θα μπορούσε να γραφτεί... ιστορία. Μετά από μία περίοδο αμφισβήτησης και αδυναμιών που πλήρωνε διαρκώς με ανόητα λάθη το "τριφύλλι", οι παίκτες του ανταποκρίθηκαν για πρώτη φορά μετά από χρόνια στο "ΠΡΕΠΕΙ" τη στιγμής, στο πιο μεγάλο must win παιχνίδι της σεζόν και έδειξαν πόσο πολύ αδικούσαν τους εαυτούς τους, σε μία χρονιά που με βάση την εικόνα τους μέσα στο χορτάρι έπρεπε να είναι σαφώς πιο ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα και με περισσότερους βαθμούς στο "σακούλι" τους.

Ούτε τα έλυσε όλα τα θέματά του, ούτε έγινε ξαφνικά... υπερομάδα ο Παναθηναϊκός μετά από αυτή τη νίκη, αλλά σε κάθε περίπτωση επικράτησε με πολύ εντυπωσιακό και πειστικό τρόπο στο πρώτο ντέρμπι του την εφετινή χρονιά. Πήρε πάνω του σε ψυχολογία για το φίνις της σεζόν, έφτιαξε πολλαπλώς τη διάθεση του κόσμου του που πήγε μαζικά στο γήπεδο παρά τις γκέλες στην επαρχία καλύπτοντας όλο το επιτρεπτό 50% της Λεωφόρου κι αύξησε το βαθμό συσπείρωσης για τα παιχνίδια που έρχονται σε Κύπελλο (ημιτελικοί με Λαμία) και Super League Interwetten (Περιστέρι και playoffs).

Τούτη τη φορά οι "πράσινοι" βρήκαν τον τρόπο για να ξεσπάσουν και δεν έκαναν "εκπτώσεις" σε γκολ, ευκαιρίες και νοοτροπία. Σαν αυτές που τους κόστισαν ένα σκασμό βαθμούς εκτός Λεωφόρου. Κι (απ)έδειξαν πως δεν έχουν καμία απολύτως... απόσταση απ’ τους από πιο... πάνω, βγάζοντας πλέον εκτός συζήτησης την όποια "αμφιβολία" υπήρχε για το αν θα είναι στα playoffs. Οι ίδιοι έβαλαν τον εαυτό τους σε τόσο έντονη αμφισβήτηση, οι ίδιοι έβγαλαν το κεφάλι τους απ’ τον ντορβά.

Αρκεί βεβαίως να δείξουν την ίδια συνέπεια και συνέχεια στο επόμενο τρίμηνο της άνοιξης που θα καθορίσει εν πολλοίς τους δύο μεγάλους στόχους τους: Το Κύπελλο Ελλάδας και την επιστροφή στα Κύπελλα Ευρώπης με όσο το δυνατόν πιο υψηλή θέση στο βαθμολογικό πίνακα. Το step up πρέπει να γίνει τώρα και πάνω σ’ αυτό να επενδύσει όλος ο οργανισμός για να επανέλθει σιγά-σιγά πιο κοντά στα "κανονικά" στάνταρντς του ο Παναθηναϊκός.

Τα χαρακτηριστικά του Αλεξανδρόπουλου

Το ματς έγινε εύκολο, γιατί ο Παναθηναϊκός το έκανε... εύκολο, εκμεταλλευόμενος όλες τις στιγμές του στο πρώτο ημίχρονο, μολονότι του έλειπε το "βαρόμετρό" του στον άξονα της μεσαίας γραμμής, ο Λούκας Βιγιαφάνιες. Αλλά και γιατί την κατάλληλη στιγμή -εκεί όπου οι "πράσινοι" έμοιαζαν εγκλωβισμένοι απ’ το πρέσινγκ και την πίεση της ΑΕΚ ψηλά στο πρώτο τέταρτο- έδειξε όλο το εύρος των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος.

Τρομερό τρέξιμο με την μπάλα και κάθετη κίνηση απ’ την αριστερή πλευρά που έφερε ανισορροπία σε όλη την (τρομερά εύθραυστη) αμυντική γραμμή της ΑΕΚ, καθαρή ανατροπή -από πολύ άτσαλο μαρκάρισμα του Ρότα- και πέναλτι που δεν είδε ο Πορτογάλος Νόμπρε, αλλά το υπέδειξε ο VAR φωνάζοντάς τον για on field review.

"Τούκου", μία value for money μεταγραφή

Μετά το γκολ, η πολύ προσηλωμένη στο πλάνο της μέχρι εκείνη την ώρα ΑΕΚ, κατέρρευσε πνευματικά μέσα στο γήπεδο. Και πριν καλά-καλά το καταλάβει ο Παλάσιος την "χτύπησε" αλύπητα ξανά. Τρομερό τάκλιν και μπαλιά στο χώρο από τον Φακούντο Σάντσες, απίθανο τσίμπημα της μπάλας από τον "Τούκου" κίνηση προς την περιοχή, πλασέ και 2-0. Ο Παλάσιος συνεχίζει να αποτελεί μαζί με τον Αϊτόρ τα "φτερά" του Παναθηναϊκού μέσα στο 2022 (7 γκολ) κι εκθέτει όλους όσοι βιάστηκαν μαζί του.

Είναι πραγματικά value for money μεταγραφή κι επιβεβαιώνει σε κάθε ματς πως άξιζε κάθε ευρώ απ’ τα περίπου 2 εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν τον περασμένο Αύγουστο για να αποκτηθεί απ’ την Ιντεπεντιέντε. Και δεν είναι μόνο τα γκολ... Είναι η συνολική νοοτροπία του, το "εμείς" πολύ κάτω απ’ το "εγώ" του και το γεγονός πως τακτικά είναι η χαρά του προπονητή, καθώς δεν αφήνει ποτέ –ΜΑ ΠΟΤΕ- "γυμνό" τον μπακ του!

Το... κοντέρ του Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα

Από κοντά κι ο εντυπωσιακός σε άλλο ένα ματς Αϊτόρ, με γκολ από πέναλτι (όχι τόσο καλή εκτέλεση αυτή τη φορά, αλλά... γκολ), ασίστ "ξυραφιά" απ’ αυτές που φτιάχνουν όλους τους επιθετικούς και τον κόσμο στην εξέδρα και τρομερές δυνάμεις και τρεξίματα ως το 65’. Μέχρι και γκολ από κόρνερ πήγε να βάλει ο... αθεόφοβος στο 39’, αλλά δεν του το έκανε το χατίρι το δοκάρι.

Το κοντέρ του Καταλανού συνεχίζει να "γράφει": Έχει 5 γκολ κι 6 ασίστ σε 13 ματς μέσα στο 2022 και συνεχίζει. Όντως πλέον κομβικό κομμάτι όλης της μηχανής του Γιοβάνοβιτς...

Το μόνο που του λείπει είναι καθαρό μυαλό

Ειδική μνεία αξίζει και στον Φώτη Ιωαννίδη, που είναι όντως στην καλύτερή του κατάσταση απ’ την ημέρα που φόρεσε το "τριφύλλι", έχει κερδίσει δίκαια τη φανέλα του βασικού επιθετικού κι έκανε εξαιρετικό ματς. Το μόνο που του λείπει ορισμένες φορές, για να γίνει πολύ πιο αποτελεσματικός κι επιδραστικός ως φορ, είναι το καθαρό μυαλό.

Διότι μπορεί να βάλει το πιο... σεντερφορίσιο γκολ, σαν αυτό που "έγραψε" στο 29’, αλλά και να χάσει ευκαιρίες που δεν χάνονται, όπως το κοντινό πλασέ που δεν μπόρεσε να στείλει στη γωνία στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, αλλά και η φάση στο 61’ όπου τα έκανε όλα τέλεια, περνώντας και τον Τσιντώτα, αλλά το πλασέ του ήταν τρομερά άψυχο...

Η ευκαιρία που δεν πρέπει να κλωτσήσει

Ο Παναθηναϊκός πήρε αυτό που ήθελε, στην πιο σημαντική νίκη της τελευταίας τριετίας, προχωράει έχοντας πιάσει το μίνιμουμ του πρώτου στόχου της σεζόν και πλέον έχει μπροστά του ένα τρομερό momentum -την ώρα που οι βασικοί αντίπαλοί του έχουν αρχίσει να χάνουν... λάδια- για να αρχίσει να κοιτάει και πιο ψηλά.

Θα είναι κρίμα για τη δουλειά και την προσπάθεια που έχει κάνει απ’ τον Ιούλιο και μετά να την κλωτσήσει κι αυτή την ευκαιρία...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ