ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ατσαλάκωτος, αήττητος και με το πάνω χέρι πλέον ο Παναθηναϊκός

Ο Αϊτόρ στη διάρκεια του αγώνα με την ΑΕΚ
Ο Αϊτόρ στη διάρκεια του αγώνα με την ΑΕΚ EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός που πέρασε αλώβητος από το ΟΑΚΑ δείχνοντας ξανά μεγάλη κυνικότητα, η αμυντική οργάνωσή του που άγγιξε το άριστα, το πλάνο των τριών φάσεων εν ώρα αγώνα και η φρεσκάδα που θα χρειαστεί στο φίνις. Ο Κώστας Γουλής γράφει για το πολύτιμο "Χ" των πράσινων στο δρόμο προς την Ευρώπη

Ο σκοπός τα άγιασε τα... μέσα σε άλλο ένα εκτός έδρας ματς του Παναθηναϊκού στα playoffs και χωρίς να θέλξει –εν αντιθέσει με άλλα παιχνίδια του στη σειρά- πήρε ένα αποτέλεσμα που τον διατήρησε αήττητο στους αγώνες κατάταξης και του προσέφερε το πάνω χέρι (όπως και με τον Άρη) σε ενδεχόμενη ισοβαθμία με την ΑΕΚ στο τέλος της διαδρομής.

Ο Παναθηναϊκός πέρασε "ατσαλάκωτος" από το ΟΑΚΑ, πήρε έναν βαθμό και κράτησε τη διαφορά του σ’ ένα ματς που δύσκολα θα το θυμόμαστε μετά από ένα μήνα για την ποιότητά του, αλλά σίγουρα θα έχει ένα σημείο αναφοράς για το τριφύλλι όσον αφορά το τακτικό σκέλος και τον τρόπο με το οποίο το δούλεψε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς απ’ την αρχή ως το τέλος.

Με την κυνικότητα που βγάζουν πλέον οι πράσινοι σ' αυτή τη σειρά των αγώνων, όπου μετράει κάθε βαθμός, ο Σέρβος τεχνικός επέλεξε να μην πάρει ρίσκα εξαρχής στο γήπεδο. Η προσέγγισή του στο πρώτο μέρος είχε αποκλειστικό σκοπό να απορροφήσει την όποια πίεση της ΑΕΚ, όμως είναι αλήθεια πως για ένα 20λεπτο, απ’ το 10’ έως το 30’, οι γηπεδούχοι και μπάλες έκλεβαν με σχετική ευκολία μετά το μισό και την κατοχή πήραν και προσπάθησαν να βάλουν δύσκολα στον Παναθηναϊκό.

Αυτό το δύσκολο κομμάτι του ματς, το τριφύλλι το πέρασε... άβρεχτο, αφενός διότι είχε και την τύχη με το μέρος του στο δοκάρι του Χατζησαφί (στη σημαντικότερη ευκαιρία που έχτισε η ΑΕΚ σ’ όλο το ματς) κι αφετέρου διότι η αμυντική τετράδα του αλλά και ο Πέρεθ είχαν καθαρό μυαλό και διάβαζαν γρήγορα κι έγκαιρα όλες τις προσπάθειες συνεργασίας των γηπεδούχων στο δικό τους τρίτο.

Οι καλύψεις πάνω στους μπακ, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε συνολικά ο Παναθηναϊκός τον Άμραμπατ (εν αντιθέσει με τον αγώνα της Λεωφόρου, όπου ήταν πολύ πιο επιδραστικός ο Μαροκινός) ήταν υποδειγματικός κι επί της ουσίας φάση δεν "έφαγε" από την ΑΕΚ.

Το πρόβλημά του ήταν στη δική του κυκλοφορία και στο πως θα μπορούσε να βάλει πιο δύσκολα στην άμυνα της ΑΕΚ. Δεν ήταν όσο τολμηρός θα χρειαζόταν στο πρώτο 45λεπτο, δεν το έψαξε πολύ το γκολ κι επέλεξε να προχωρήσει με τα "κουτάκια" του τακτοποιημένα στη σειρά.

Το αμυντικό πλάνο πήρε άριστα

Η είσοδος του Βιτάλ αντί του Βιγιαφάνιες στο ημίχρονο έφερε την πρώτη αλλαγή συστήματος (από 4-3-3 σε πολύ πιο καθαρό 4-2-3-1) με τον Αϊτόρ πιο ελεύθερο, όμως και πάλι το πλάνο του Παναθηναϊκού ήταν σφικτό. Σαν να ήθελε πρώτα να προστατεύσει, να διασφαλίσει πως δεν θα δεχθεί γκολ σε ανισορροπία και μετά να χτυπήσει.

Κι εκεί η ΑΕΚ, ως το 60’, είχε την κατοχή αλλά κάθε προσπάθειά της έπεφτε πάνω σε... τοίχο. Και είναι ξεκάθαρο πως το ανασταλτικό πλάνο του τριφυλλιού που είχε δουλευτεί καλά τις προηγούμενες μέρες στο Κορωπί, άγγιξε το άριστα για τις συνθήκες και την κρισιμότητα του αγώνα.

Ο Καρλίτος και ο Κουρμπέλης

Η είσοδος του Καρλίτος "ζωντάνεψε" λίγο περισσότερο τον Παναθηναϊκό μεσοεπιθετικά, ενώ η παρουσία του Κουρμπέλη, αντί του κουρασμένου και χωρίς πολλές δυνάμεις Μαουρίσιο, προσέφερε ακόμη καλύτερο κι ασφαλές κράτημα της μπάλας στους πράσινους που άρχισαν πλέον να παίζουν.

Και να βγαίνουν με περισσότερη επιθετική διάθεση και να προσεγγίζουν την άμυνα της ΑΕΚ με καλύτερες προϋποθέσεις. Ειδικά όταν προστέθηκε στο πλάνο και ο Μακέντα μετά το 74’ κι άλλαξε ξανά το σύστημα σε 4-4-1-1.

Η μεγαλύτερη ευκαιρία του Παναθηναϊκού δεν ήταν η κεφαλιά του Κουρμπέλη στο 65', που έβγαλε πάνω στη γραμμή ο Άμραμπατ για να ακολουθήσει το πλασέ του Χουάνκαρ που έφυγε λίγο άουτ.

Η καλύτερη στιγμή του ήταν στο 77’ όταν ο Μακέντα γύρισε προς τη μικρή περιοχή και δεν άπλωσαν σωστά τα πόδια τους ούτε ο Παλάσιος ούτε ο Καρλίτος για να τη στείλουν προς τα μέσα. Εκεί, αν ο Παναθηναϊκός έβρισκε το γκολ, θα είχε φύγει και με το διπλό απ’ το ΟΑΚΑ.

Θα χρειαστεί μεγαλύτερη "φρεσκάδα"

Στο τέλος της ημέρας τα "κουλούρια" ήταν το πιο δίκαιο αποτέλεσμα γι’ αυτό που κατέθεσαν οι ομάδες και είδαμε live. Με τον Παναθηναϊκό θεωρητικά κερδισμένο της βραδιάς, όμως έχει δρόμο ακόμη η σειρά των playoffs. Και θα χρειαστεί κι άλλα πράγματα, αλλά και βαθμούς εκτός έδρας για να αρχίσει να φτιάχνει βαλίτσες για την Ευρώπη.

Σίγουρα πάντως, σε τρία βράδια από σήμερα θα χρειαστεί μεγαλύτερη "φρεσκάδα" στην ενδεκάδα του, διότι από ένα σημείο και μετά φάνηκε να μην έχει πολλές δυνάμεις. Κι αυτό ήταν ίσως το μόνο ανησυχητικό της όλης ιστορίας. Λογικά θα δούμε κι άλλα πρόσωπα στο Φάληρο γιατί αλλιώς δεν μπορεί να βγει αυτός ο "πόλεμος" των 13 ημερών...

Δείτε την Game Night για τα μεγάλα ματς των playoffs:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ