ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αποστολή του SPORT24 στην Ολλανδία: Αυτό είναι το μεγαλύτερο ‘βάσανο’ του Γιοβάνοβιτς

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ιβάν Γιοβάνοβιτς, στην προπόνηση του "τριφυλλιού" στο Χορστ της Ολλανδίας
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ιβάν Γιοβάνοβιτς, στην προπόνηση του "τριφυλλιού" στο Χορστ της Ολλανδίας PHOTO CREDITS: EUROKINISSI

Ο Κώστας Γουλής κάνει μία μικρή... σούμα όσων έδειξε η δουλειά του Παναθηναϊκού στις δύο εβδομάδες παραμονής στην Ολλανδία και καταγράφει το πόσο δύσκολο θα είναι για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να φτιάξει μία "άλλη" ομάδα, μετά τις μεταγραφές του Αυγούστου

Θέλει γερό στομάχι από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και το επιτελείο του για να μπορέσουν να (ξανα)βάλουν, αυτόν τον Παναθηναϊκό, σε μία σειρά. Και θέλει βεβαίως και παίκτες, τουλάχιστον 4-5 "κανονικούς" παίκτες -πρώτης γραμμής- για να φτιαχτεί κάτι πραγματικά καλό τη σεζόν που ξεκινάει στο "τριφύλλι".

Κι αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο "βάσανο" που καλείται να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τις επόμενες 3-4 εβδομάδες ο Σέρβος τεχνικός. Το γεγονός ότι η ομάδα με την οποία δούλεψε στην Ολλανδία κι επιστρέφει στη βάση της αύριο (01/08) θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την ομάδα που θα παίξει μπάλα με την "πράσινη" φανέλα την επόμενη σεζόν.

Διότι μεταγραφές θα γίνουν μέσα στον Αύγουστο και θα γίνει προσπάθεια να είναι όντως καλές και ουσιαστικές οι προσθήκες που θα πραγματοποιηθούν, για να ανεβάσει ο Παναθηναϊκός την ποιότητά του ως ομάδα.

Κι εκεί είναι το βασικό πρόβλημά του: Το χαμηλό ποιοτικό ταβάνι του μισού και πλέον ρόστερ του. Δεν θέλει "χάιδεμα" όλο αυτό πια. Αρκετά με τα άλλοθι και τις εύκολες δικαιολογίες, πίσω απ’ τις οποίες κρύβονταν πολλοί για χρόνια.

Η πραγματικότητα είναι πως αυτή τη στιγμή απ’ το δυναμικό του Παναθηναϊκού, δεν υπάρχουν περισσότεροι από 13-14 παίκτες που να μπορούν να "σταθούν" στη δημιουργία μίας ομάδας, που θα είναι ανταγωνιστική παντού. Νέτα-σκέτα!

Κι αυτό το βλέπει κι ο ίδιος ο Γιοβάνοβιτς, αλλά το διαχειρίζεται πάρα πολύ προσεκτικά και σωστά εδώ και μέρες, διότι οι ισορροπίες είναι πολύ "λεπτές". Κι ακόμη κι εκείνοι που δεν θα μείνουν στην ομάδα, θα πρέπει να αποχωρήσουν με το σωστό τρόπο και για το κλαμπ και για τους ίδιους.

Ο Παναθηναϊκός θέλει εξτρέμ, θέλει δημιουργικό χαφ, θέλει φορ γκολτζή (που δεν έχει βρει απ’ την ημέρα που έφυγε ο τεράστιος Μάρκους Μπεργκ), θέλει "γεμίσματα" σε θέσεις που μπορεί να υπάρχουν (σχεδόν) κανονικές και υποφερτές πρώτες επιλογές, αλλά δεν υπάρχουν αξιόπιστα back-up.

Το ζητούμενο βεβαίως, είναι εφόσον έρθουν οι νέοι παίκτες, πότε θα προλάβει να γίνει όλο αυτό το (τελικό) ρόστερ κανονική "ομάδα".

Μην γελιόμαστε, ο Παναθηναϊκός δεν θα είναι έτοιμος το Σαββατοκύριακο 21-22 Αυγούστου, κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης. Με τα 9/11 ή τα 10/11 της ενδεκάδας που έχει ήδη αρχίζει να ξεχωρίζει ο Γιοβάνοβιτς θα πορευτεί.

Κι ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νέα αποκτήματα, θα υπάρξουν μάξιμουμ 1-2 προσθήκες στο βασικό σχήμα, στα δύο πρώτα ματς της Super League Interwetten. Αυτή είναι η πραγματικότητα και τα δεδομένα.

Να κερδίσει την ηρεμία του

Το θέμα είναι να μπορέσει να τα πάρει αυτά τα δύο πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος με τον Απόλλωνα στη Λεωφόρο και τον ΠΑΣ στα Γιάννινα, για να κερδίσει χρόνο και ηρεμία. Και να είναι σε θέση στο 15ήμερο διάλειμμα των εθνικών ομάδων, στις αρχές Σεπτεμβρίου να εντάξει στην ομάδα και τα νέα αποκτήματα.

Το γράφω, το ξαναγράφω και θα το... ξαναματαγράφω συνεχώς. Θέλει υπομονή και ψύχραιμή αντιμετώπιση απ’ όλους το εφετινό. Και ναι, είναι ξεκάθαρο πως δεν... περισσεύει τίποτε από τα δύο στον κόσμο του Παναθηναϊκού, όμως ειλικρινά ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει ο Γιοβάνοβιτς κι όλο το επιτελείο του, είναι πάρα πολύ σοβαρός κι επαγγελματικός. Και τα αξίζουν και τα δύο. Και την υπομονή και την ψύχραιμη αντιμετώπιση...

Περί πρέσινγκ και Πέρεθ

Γράφοντας λίγο και για το ματς με τη Φένλο, το τελευταίο φιλικό πριν από την επιστροφή της ομάδας στην Αθήνα, θα σταθώ σε δύο πράγματα: Για 55’ με 60’ λεπτά αγώνα ο Παναθηναϊκός έβγαλε λίγη (λίγη, όχι υπερβολές) απ’ τη δουλειά που γίνεται στο γήπεδο εδώ και δύο εβδομάδες πάνω στο πρέσινγκ και την κατοχή της μπάλας.

Ναι, το ποιοτικό επίπεδο της Φένλο είναι πολύ χαμηλό, όμως σε μία εβδομάδα οι Ολλανδοί ξεκινούν πρωτάθλημα κι ο Παναθηναϊκός δεν έχει κάνει ακόμη πρόβα τζενεράλε.

Τα δύο γκολ του "τριφυλλιού" είναι προϊόν συντονισμένης πίεσης όλης της ομάδας και τουλάχιστον σ’ αυτό το σκέλος, ο βαθμός ήταν σχετικά ικανοποιητικός. Αντίστοιχα και η κατοχή της μπάλας, ιδίως με την παρουσία του Πέρεθ στην ενδεκάδα στο πρώτο 45λεπτο, ήταν σε πολύ καλούς αριθμούς.

Θα "βγει" πάρα πολύ καλή μεταγραφή ο Ισπανός μέσος γι’ αυτό που θέλει να παίξει ο Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό, εδώ είστε κι εδώ είμαστε.

Αυτή η "μπλαζέ" νοοτροπία

Από εκεί και πέρα όμως, η μπλαζέ αντιμετώπιση του αγώνα απ’ την ενδεκάδα του β’ ημιχρόνου (ιδίως απ’ τη μέση και μπροστά) ήταν πολύ εκνευριστική. Και τον "ζοχάδιασε" τον Γιοβάνοβιτς πολύ όλο αυτό το "ασύνδετο" μέσα στο γήπεδο. Διότι πάνω απ’ όλα το συγκεκριμένο είναι θέμα νοοτροπίας. Αλλά που θα πάει, κάποια στιγμή (μέσα στις επόμενες εβδομάδες) θα αρχίσουν να "ξεριζώνονται" αυτά λίγο-λίγο.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ