ROLAND GARROS

Τσιτσιπάς: Στέφανε, συνέχισε να ονειρεύεσαι

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγυρίζει κατά τη διάρκεια του Roland Garros
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγυρίζει κατά τη διάρκεια του Roland Garros 2021 AP PHOTO/THIBAULT CAMUS

Ο Κώστας Χολίδης γράφει για τον Στέφανο Τσιτσιπά ο οποίος αντιμετωπίζει τον Νόβακ Τζόκοβιτς σε έναν τελικό που ονειρευόταν απ' όταν έπαιζε τένις στη Γλυφάδα.

Καλή η δόξα, καλά τα χρήματα, όμως τίποτα δεν μπορεί να εξαγοράσει τα συναισθήματα. Όλα αυτά που νιώθει ο Στέφανος Τσιτσιπάς από το απόγευμα της Παρασκευής (11/06) όταν και σφράγισε την παρουσία του στον πρώτο μεγάλο τελικό της καριέρας του.

Το μεσημέρι της Κυριακής (13/06, 16.00, ΕΡΤ 1 - Eurosport 1) ο 22χρονος Έλληνας θα αντιμετωπίσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Roland Garros και θα προσθέσει ακόμα ένα σημείο αναφοράς στην καριέρα του. Δίπλα στους τίτλους στα juniors, στο Next Gen, στο ATP Finals, το 1000άρι στο Μόντε Κάρλο και τους υπόλοιπους τίτλους θέλει να προσθέσει έναν ακόμα τίτλο.

Έναν τίτλο που εάν έρθει θα γράψει το όνομά του για πάντα στην ιστορία του παγκοσμίου τένις δίπλα σε όλους όσους έχουν πετύχει κάτι ανάλογο. Βλέπετε για να φτάσει κάποιος στην κατάκτηση ενός Grand Slam, ακόμα και στη δύση της καριέρας των Big 3, αποτελεί μεγάλο επίτευγμα.

Η εποχή των τριών

Πριν συνεχίσουμε με τον Στέφανο Τσιτσιπά να κάνουμε μία απαραίτητη παρένθεση. Από το 2003 όταν ο Φέντερερ κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο στο Γουίμπλεντον μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί 70 Grand Slams εκ των οποίων τα 58 έχουν καταλήξει σε κάποιον από τους τρεις. Με απλά μαθηματικά οι τρεις τους έχουν πάρει το 83% των Major τα τελευταία 16 χρόνια.

Σε όλες αυτές τις σεζόν έχει υπάρξει μόλις μία που έχουν χάσει δύο Grand Slam. Φυσικά, πρόκειται για το 2016 όταν αντιμετώπισαν προβλήματα τραυματισμών με τον Άντι Μάρεϊ να κατακτά το Wimbledon και τον Σταν Βαβρίνκα το US Open. Μάλιστα, οκτώ από αυτές τις σεζόν δεν άφησαν κανέναν άλλον να πάρει τίτλο σε Grand Slam!

Αυτά αρκούν για να καταλάβουμε πόσο δύσκολο είναι να φτάσει κάποιος ακόμα και τώρα στην κατάκτηση ενός Grand Slam μέχρι και τώρα.

Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα

Επιστρέφουμε τώρα στον Στέφανο Τσιτσιπά ο οποίος έκανε το καθήκον του. Όπως είχα γράψει από την αρχή του Roland Garros αυτή ήταν η ευκαιρία του να φτάσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος της διαδρομής και το έκανε με απόλυτη συνέπεια.

Για να τα καταφέρει πέταξε εκτός δύο ακόμα εκπροσώπους της Next Gen και μάλιστα εκείνους με τους οποίους πολλοί θεωρούν ότι θα αποτελέσουν τη νέα Big 3. Ιεροσυλία; Μπορεί. Σίγουρα όμως Τσιτσιπάς, Μεντβέντεφ και Ζβέρεφ είναι τρεις από αυτούς που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην επόμενη εποχή.

Η πρόκριση στον τελικό του Roland Garros είναι δίχως αμφιβολία το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο Στέφανος Τσιτσιπάς για να φτάσει στο επόμενο βήμα. Στη συστηματική διεκδίκηση τίτλων και ταυτόχρονα την κατάκτησή τους.

Τα δάκρυά του μετά το τέλος του αγώνα είναι τα δάκρυά του πιτσιρικά Στέφανου που έκανε τα πρώτα του βήματα στο ανοικτό γήπεδο τένις του ΑΝΟΓ και ονειρευόταν πως θα ζήσει αυτές της στιγμές.

Μόνο που τώρα δεν είναι κάποιο όνειρο, αλλά η πραγματικότητα. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατάφερε να δώσει σάρκα και οστά σε ό,τι ονειρευόταν και πλέον καλείται να κάνει το επόμενο βήμα.

Η νίκη ανεξάρτητα αποτελέσματος και η επόμενη μέρα

Τι θα δούμε την Κυριακή; Άγνωστο. Ο Τζόκοβιτς είναι το φαβορί, όμως ο Στέφανος Τσιτσιπάς στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται μπορεί να κάνει και αυτό το θαύμα.

"Έχει ωριμάσει πολύ ως παίκτης και το χώμα είναι πιθανότατα η καλύτερή του επιφάνεια. Παίξαμε έναν επικό αγώνα στα 5 σετ πέρσι εδώ. Ξέρω πως θα είναι δύσκολο παιχνίδι. Ελπίζω να γεμίσω τις μπαταρίες μου, επειδή χρειάζομαι δύναμη και ενέργεια γι' αυτόν τον αγώνα", είπε μεταξύ άλλων ο Τζόκοβιτς και εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να διαφωνήσουμε μαζί του.

Ακόμα όμως κι αν δεν έρθει ο τίτλος ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει βάλει τις βάσεις για την επόμενη ημέρα του. Μία ημέρα την οποία έχει ήδη χτίσει λιθαράκι λιθαράκι μέσα από την εντυπωσιακή του σταθερότητα.

Επόμενος μεγάλος στόχος είναι το Γουίμπλεντον και εκεί καλείται να κάνει την καλύτερη δυνατή πορεία για να δώσει συνέχεια σε όσα έχει κάνει μέσα στο 2021.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει βάλει ήδη το όνομά του ανάμεσα στους κορυφαίους του ελληνικού αθλητισμού και πλέον μπορείτε να απολαύσει όλα όσα θα έρθουν και θα είναι πολλά...

TAGS ROLAND GARROS ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ATP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ