AUSTRALIAN OPEN

Ο Τσιτσιπάς πρέπει να αντέξει τα mind games του Τζόκοβιτς

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγυρίζει την πρόκριση στα ημιτελικά του Australian Open
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγυρίζει την πρόκριση στα ημιτελικά του Australian Open © 2023 AARON FAVILA / AP IMAGES

Ο Κώστας Χολίδης γράφει για τα mind games του Νόβακ Τζόκοβιτς και την ψυχραιμία που πρέπει να διατηρήσει ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατά τη διάρκεια του τελικού (29/01, 10.30, Eurosport 1, Match Center στο SPORT24).

Η μεγάλη ώρα για τον Στέφανο Τσιτσιπά πλησιάζει. Το πρωί της Κυριακής (29/01, 10.30, Eurosport 1, Match Center στο SPORT24) ο Στεφ θα κυνηγήσει τον πρώτο του Grand Slam τίτλο απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς και μάλιστα στο Australian Open.

Εκεί όπου ο Νόλε μοιάζει και είναι ουσιαστικά αήττητος. Ο 35χρονος Σέρβος προκρίθηκε για 10η φορά σε τελικό και μετρά το απόλυτο 9/9!

Από την άλλη ο Στέφανος Τσιτσιπάς καλείται να συνεχίσει τις μεγάλες εμφανίσεις και να αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει τόσο σωματικά όσο και πνευματικά στη δοκιμασία που θα του βάλει ο μεγάλος αντίπαλός του.

Ο τελικός του Roland Garros να γίνει μάθημα

Τα mind games άρχισαν από τον... ξεχασιάρη Νόλε αρκετά νωρίς. Όταν στη συνέντευξη Τύπου μετά τον προημιτελικό με τον Ρούμπλεβ δεν θυμόταν την αναμέτρησή του με τον Τσιτσιπά στον τελικό.

Όταν αναφερόμαστε σε έναν παίκτη που έχει αποδείξει ότι διαθέτει εξαιρετική μνήμη θεωρώ απίθανο να έχει ξεχάσει όντως εκείνο το παιχνίδι.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς απάντησε σε ανάλογο ύφος τονίζοντας ότι και εκείνος δεν θυμάται μόνο που πρέπει να έχει καλά στο μυαλό του εκείνο το ματς για να μπορέσει να φτάσει σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

Να αντέξει το μυαλό του

Τι εννοώ με αυτό; Ότι πέρα από τη σωματική δοκιμασία που σίγουρα θα έχει ο τελικός, ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα πρέπει να αντέξει και στην πνευματική πίεση.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς μπορεί εύκολα να παίξει με το μυαλό οποιουδήποτε αντιπάλου του και ο Στεφ το γνωρίζει καλά αυτό. Το ένιωσε στο πετσί του σε όλες τις αναμετρήσεις.

Το 9-0 του Νόλε δεν ήρθε τυχαία. Ναι η κλάση του δεν αμφισβητείται από κανένα αφού ακόμα και με 1,5 πόδι παραμένει εξωγήινος. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει τα δεδομένα ενός αγώνα ακόμα κι αν όλα του πάνε στραβά.

Είναι δεδομένο ότι ο Τζόκοβιτς θα προσπαθήσει να βάλει στο παιχνίδι και το κοινό, ανεξάρτητα από το ποιον θα υποστηρίζει αυτό για να επηρεάσει τον Τσιτσιπά.

Την ίδια ώρα μέσα στο παιχνίδι θα κυνηγήσει κάθε χτύπημα για να φέρει τον Στέφανο Τσιτσιπά σε δύσκολη θέση. Ό,τι του είχε κάνει δηλαδή για δύο σετ ο Έλληνας στον τελικό του Roland Garros.

Εκεί πρέπει να στηριχτεί ο Τσιτσιπάς

Σε αυτά τα δύο σετ θα πρέπει να πατήσει ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο δρόμος για να κερδίσεις τον Τζόκοβιτς είναι ουσιαστικά μονόδρομος.

Πρέπει να καταφέρεις να "ανοίξεις" το κορτ όσο περισσότερο γίνεται. Ειδικά από τη στιγμή που ο Νόλε δεδομένα αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού επιβάλλεται ο Στεφ να το προσπαθήσει αυτό.

Σίγουρα υπάρχει ρίσκο σε αυτή την επιλογή, όμως σίγουρα μπορεί να δουλέψει. Την ίδια ώρα θα πρέπει να προσπαθήσει να ανέβει στο φιλέ και να γίνει κυριαρχικός ακόμα και αν δεν του βγει σε κάποιες φάσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα φτάσει στο 10ο τίτλο του στο Australian Open.

TAGS AUSTRALIAN OPEN ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ