ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

Κατερίνα Στεφανίδη, η χαμογελαστή μαχήτρια που μεγαλώνει τον μύθο της

Κατερίνα Στεφανίδη, η χαμογελαστή μαχήτρια που μεγαλώνει τον μύθο της
EUROKINISSI

Ο Κώστας Χολίδης γράφει για τα τεράστια κατορθώματα της Κατερίνας Στεφανίδη, την ασυναγώνιστη τροπαιοθήκη της και για το αδιανόητη μαχητικότητά της.

Το ημερολόγιο έγραφε 14 Αυγούστου 2014 όταν η Κατερίνα Στεφανίδη συστηνόταν για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό κοινό του στίβου ως γυναίκα. Στα 24 της χρόνια τότε, κατακτούσε το πρώτο μετάλλιο σε αυτό το επίπεδο κι ανέβαινε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο ευρωπαϊκό της Ζυρίχης.

Στις 17 Αυγούστου 2022, οκτώ χρόνια αργότερα, πήγε στο Μόναχο ούσα μακριά από τον καλό εαυτό της και ψάχνοντας το μεγάλο άλμα. Σε αυτό το διάστημα που μεσολάβησε είχε κατακτήσει δέκα μετάλλια σε επίπεδο γυναικών, μετάλλια που από μόνα τους της έδιναν τον τίτλο του φαβορί στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Το χρυσό μπορεί να μην ήρθε, αλλά η Κατερίνα Στεφανίδη σε έναν τελικό γεμάτο ανατροπές κατάφερε να ανέβει ξανά στο βάθρο μιας μεγάλης διοργάνωσης φορώντας στο λαιμό της το ασημένιο.

Μεγαλώνει τον μύθο της

Κάπως έτσι η Κατερίνα Στεφανίδη έφτασε τα έντεκα μετάλλια στις κορυφαίες διοργανώσεις τα τελευταία οκτώ χρόνια. Για τους λάτρεις των αριθμών τα μετάλλια έχουν έρθει σε ακριβώς 2926 ημέρες.

Σε αυτό το διάστημα έχει κατακτήσει τουλάχιστον ένα χρυσό σε όλες τις διοργανώσεις, εκτός από το Παγκόσμιο κλειστού, και ταυτόχρονα έχει φτάσει το Πανελλήνιο ρεκόρ στα 4,91μ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αν θέλετε να προσθέσουμε ακόμα μερικά κατορθώματα αυτό είναι το μόνο εύκολο: είναι η μόνη Ελληνίδα αθλήτρια με τέσσερα μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Μάλιστα, είναι και η μοναδική γενικότερα στο επί κοντώ που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο.

Στα παραπάνω μπορεί κάποιος να προσθέσει και τα τρία διαμάντια που έχει στην κατοχή της από το Diamond League για να δημιουργήσει μία αδιανόητη βιτρίνα τίτλων και διακρίσεων.

Αυτά που δεν μετρούνται με μετάλλια

Υπάρχουν όμως και πράγματα που η Κατερίνα Στεφανίδη θα αφήσει πίσω της, όταν αποφασίσει να παρατήσει το κοντάρι της, τα οποία είναι αδύνατο να μετρηθούν με μετάλλια.

Είναι με διαφορά η πιο μεγάλη μαχήτρια που έχει περάσει από το αγώνισμα και έχει δεχθεί αρκετό πόλεμο κυρίως εκτός συνόρων. Οι ερωτήσεις για την Ισινμπάγεβα πριν και μετά το Ρίο μόνο τυχαίες δεν ήταν. Το ίδιο και οι ερωτήσεις για τα περιβόητα πέντε μέτρα και τα ρεκόρ, μιας και άλλες αθλήτριες τα έκαναν.

Ποια είναι όμως η μεγάλη διαφορά της Κατερίνας Στεφανίδη πχ. με την Αμερικανίδα Σάντι Μόρις ή με τις υπόλοιπες αθλήτριες με τις οποίες έχει μονομαχήσει σε αυτή την οκταετία. Η συνέπεια, η σταθερότητα και το κυριότερο; Τα άλματα εκεί που πραγματικά μετράνε, δηλαδή στις μεγάλες διοργανώσεις.

Σε όποια κατάσταση κι αν είναι η Κατερίνα Στεφανίδη, δεν γίνεται να μην την υπολογίζεις όταν πρόκειται για μεγάλη διοργάνωση. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα και στο Γιουτζίν πριν από ένα μήνα, αλλά και στο Μόναχο. Η 32χρονη είναι αθλήτρια των μεγάλων αγώνων και πάντα θα είναι εκεί για να παλέψει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Αρκεί να αναφέρουμε πως σε αυτό το διάστημα των οκτώ ετών έχει φύγει χωρίς μετάλλιο μόλις τέσσερις φορές από μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

Το τι θα γίνει στο μέλλον δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Ούτε καν να το προβλέψουμε. Για εκείνο που μπορούμε να βάλουμε τα χέρια μας στη φωτιά είναι πως όσο παραμένει στη δράση πάντα θα παλεύει για το καλύτερο.

Κι εμείς από την πλευρά μας θα την χειροκροτούμε ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Είναι κάτι που το έχει κερδίσει άλλωστε.

TAGS ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΤΙΒΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ