OPINIONS

Ο περσινός... Φορτούνης

Ο περσινός... Φορτούνης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σάσα Ζντιέλαρ είναι ικανός να ακολουθήσει την διαδρομή του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος, Κώστα Φορτούνη. Γράφει ο Ηρακλής Αντύπας.

Το όνομα του Σάσα Ζντιέλαρ το μάθαμε το καλοκαίρι του, όταν και ο Ολυμπιακός ανακοίνωνε την απόκτησή του. Κανείς δεν ήξερε τον 18χρονο τότε Σέρβο και κακά τα ψέματα, κανείς δεν φανταζόταν την εξέλιξή του…

Η μεταγραφή του είχε περάσει στα ψιλά. Στο λιμάνι, οι μεταγραφές που ενδιαφέρουν περισσότερο τον κόσμο είναι αυτές των «δυνατών» ονομάτων, αυτές που αφορούν ποδοσφαιριστές για την πρώτη ομάδα και όχι αυτές που συγκαταλέγονται στο… κλασικό «επένδυση για το μέλλον».

Ο Ζντιέλαρ άνηκε στην δεύτερη κατηγορία και αρχικά τα… ίχνη του είχαν χαθεί. Ναι μεν αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό, ωστόσο παρέμεινε για δύο χρονιές στην ομάδα του (ΟΦΚ Μπέογκραντ) για να ψηθεί, μία κίνηση που αποδείχτηκε ευεργετική τόσο για τον παίκτη, όσο και για τους Πειραιώτες.

Ο νεαρός μέσος πήρε παιχνίδια βελτιώθηκε και το περασμένο καλοκαίρι, εμφανίστηκε δυναμικά στο προσκήνιο. Με την Εθνική U20 της Σερβίας, έφτασε στην κορυφή του κόσμου. Βασικότατο στέλεχος της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων στα γήπεδα της Νέας Ζηλανδίας. Ο 20χρονος πλέον μεσοαμυντικός είχε σημαντικότατη συμβολή στην επιτυχία της πατρίδας του και φυσικά αμέσως, άπαντες άρχισαν να ασχολούνται μαζί του.

Πήρε μέρος στην προετοιμασία των πρωταθλητών, και εκεί έκανε το πρώτο θετικό κλικ στον Μάρκο Σίλβα. Παιδί χαμηλών τόνων, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η σκληρή δουλειά. Πήγε καλά στα φιλικά και ο Πορτογάλος τεχνικός που έχει αποδείξει ότι είναι δίκαιος και επιβραβεύει τους παίκτες που δουλεύουν στις προπονήσεις, τον κράτησε στο ρόστερ.

Το τελευταίο δίμηνο, ο Σίλβα αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία που έψαχνε ο Ζντιέλαρ. Μπορεί το ντεμπούτο του με την ερυθρόλευκη φανέλα να το πραγματοποίησε στο εντός έδρας ματς Κυπέλλου με τον Πλατανιά (στις 28 Οκτωβρίου), ωστόσο από τις αρχές Δεκεμβρίου άρχισε να παίρνει περισσότερα ματς. Αρχικά στο Κύπελλο και πλέον και στο πρωτάθλημα. Αγωνίστηκε στο Αίγιο, στη Ριζούπολη με τον Απόλλωνα και ακολούθησαν τα δύο παιχνίδια με τα Χανιά.

Ο Σίλβα είδε ότι ο νεαρός μέσος άρπαξε την ευκαιρία και τον χρησιμοποίησε βασικό σε τρία σερί ματς με ομάδες Α’ Εθνικής. Στην δύσκολη νίκη επί της Ξάνθης, στην πεντάρα με τον Αστέρα Τρίπολης (Κύπελλο) και στο νικηφόρο πέρασμα από τα Γιάννινα.

Τι έχουμε δει από τον Ζντιέλαρ στα παιχνίδια αυτά; Πρώτα απ’ όλα, έχει εξαιρετικές μεταβιβάσεις. Διαγώνιες, κάθετες, μακρινές, κοντινές, οι πάσες του είναι σχεδόν αλάνθαστες. Έχει σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της ομάδας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αγνοεί τα αμυντικά του καθήκοντα. Πατά περιοχή, ψάχνει το γκολ (έχει χάσει δύο καλές ευκαιρίες) και το σημαντικότερο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του.

Δεν είναι δα και μικρό πράγμα, ο Σίλβα να μιλά με καλά λόγια στις συνεντεύξεις Τύπου, όπως για παράδειγμα, μετά το παιχνίδι με την Ξάνθη: "Ο Ζντιέλαρ για εμένα είναι ο MVP. Έπαιξε για πρώτη φορά βασικός στο πρωτάθλημα. Πολύ ικανοποιημένος από τη συμπεριφορά του. Είναι μόλις 20 χρονών, έχει σωστή συμπεριφορά βάσει της μικρής εμπειρίας που έχει. Είναι ένας παίκτης στον οποίο πιστεύουμε όλοι οι προπονητές. Περιμένουμε πολλά από αυτόν. Συνήθως όταν μιλάμε για ποδοσφαιριστές τέτοιας ηλικίας χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και προσοχή. Όμως ιδιαίτερα ο Ζντιέλαρ δείχνει τέτοια ωριμότητα και επαγγελματισμό και ότι ξεκάθαρα ξέρει τι θέλει".

Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό, ότι ο δρόμος προς την καθιέρωση και την επιτυχία έχει ανοίξει διάπλατα για τον 20χρονο Σέρβο. Είναι στο χέρι του να κρατήσει την θέση του στο αρχικά σχήμα, είναι στο χέρι του να γίνει ο… περσινός Φορτούνης.

Θυμίζουμε ότι ο πρώτος σκόρερ του φετινού πρωταθλήματος, ο παίκτης που αποτελεί βαρόμετρο για την απόδοση της ομάδας, στο πρώτο μισό του περσινού πρωταθλήματος, ήταν μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Όπως δηλαδή συνέβη φέτος με τον Ζντιέλαρ…

Μιας και αναφερθήκαμε στον Φορτούνη, να πούμε ότι για ένα ακόμα ματς, έκανε όργια. Είναι απόλαυση να βλέπεις τον συγκεκριμένο παίκτη και στα Γιάννινα δεν ήθελες να τελειώσει το ματς, καθώς περίμενες μία ακόμη μαγική ενέργεια.

Όσον αφορά την ομάδα, φαίνεται να βρίσκει τον καλό της εαυτό, την πλέον κρίσιμη στιγμή, τώρα που αρχίζουν τα δύσκολα ματς και οι ευρωπαϊκές αναμετρήσεις με την Αντερλεχτ. Δεν λέμε περισσότερα, για να μην την… ματιάσουμε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ