ΑΕΚ

Ο Καρέρα φοβάται την ομάδα του

Ο απογοητευμένος Σάκχοφ στο Μπράγκα - ΑΕΚ για τους ομίλους του Europa League 2020/21
Ο απογοητευμένος Σάκχοφ στο Μπράγκα - ΑΕΚ για το Europa League EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ κατόρθωσε να δεχθεί τρία γκολ από μία Μπράγκα που δεν βρέθηκε σε τρομερή βραδιά, με τον Μάσιμο Καρέρα να παρουσιάζει ένα φοβικό σύνολο με ξεκάθαρη έλλειψη επιθετικού πλάνου. Γράφει ο Ηλίας Καλλονάς.

Η αλήθεια είναι πως η εικόνα του παιχνιδιού μέχρι το 70ό λεπτό δεν προϊδέαζε για το εύρος του σκορ. Παρ' όλα αυτά, η ΑΕΚ κατόρθωσε να ηττηθεί 3-0 από την Μπράγκα για την 1η αγωνιστική του Europa League, σε μία βραδιά που οι Πορτογάλοι ναι μεν ήταν καλύτεροι συνολικά, αλλά δεν έπιασαν υψηλά στάνταρ απόδοσης.

Η Ένωση παρουσιάστηκε φοβική σε ακόμα έναν αγώνα, χωρίς επιθετικό πλάνο και καθαρό μυαλό, με την ευθύνη να βαραίνει τον Μάσιμο Καρέρα. Ο Ιταλός δεν θυμίζει σε τίποτα τον προπονητή που βελτίωσε την ΑΕΚ την περσινή σεζόν, σε μία περίοδο που πελαγοδρομούσε στο πρωτάθλημα.

ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ

Προφανώς η Ένωση ούτε πέρυσι έθελξε με την απόδοσή της, αλλά ο Καρέρα έδωσε μία ταυτότητα στην ομάδα, εξέλιξε ή επανέφερε σε καλό επίπεδο αρκετούς παίκτες ενώ κι ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα επιδραστικός κατά τη διάρκεια των αγώνων, με αλλαγές διατάξεων και προσώπων. Αντίθετα, φέτος, απ' την αρχή τη σεζόν, δείχνει να μην πιστεύει την ομάδα του.

Δεν είναι μόνο ο τελικός Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό ή το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, όπου η ΑΕΚ τελείωσε ουσιαστικά το ματς με μία τελική στα 90 λεπτά (το γκολ του Ανσαριφάρντ) και ένα σουτ της απελπισίας του Λιβάγια στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Είναι η γενικότερη εικόνα που δημιουργεί έντονο προβληματισμό, αλλά και το γεγονός πως ο Ιταλός, εν αντιθέσει με πέρυσι, δείχνει εμμονικός με κάποιους παίκτες.

ΠΡΩΤΗ ΑΛΛΑΓΗ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΝΣΑΡΙΦΑΡΝΤ

Όπως για παράδειγμα με τη χρησιμοποίηση του Νέλσον Ολιβέιρα, παρότι είναι εμφανές πως ο Πορτογάλος περνάει περίοδο παρατεταμένο ντεφορμαρίσματος. Η εμμονή κι η αδικία γίνεται εντονότερη, αν σκεφτεί κανείς πως σε ακόμα ένα παιχνίδι ο -καλύτερος και πιο δραστήριος- Καρίμ Ανσαριφάρντ ήταν η πρώτη αλλαγή του Καρέρα. Η λανθασμένη προσέγγιση στην περίπτωση του Ιρανού δεν αποκλείεται να "στοιχίσει" ψυχολογικά στην ομάδα, αφού ήταν φανερή η απογοήτευσή του την στιγμή της αλλαγής.

Με τον Ολιβέιρα το πρόβλημα φαίνεται πως είναι βαθύτερο και ίσως αφορά και τη συζήτηση γύρω από το συμβόλαιό του. Ο Πορτογάλος έχει το υψηλότερο συμβόλαιο στην ΑΕΚ, ενώ υπάρχουν συζητήσεις για επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών. Βέβαια, με την εικόνα που παρουσιάζει, δεν δικαιώνει την επιθυμία του για αύξηση των ετήσιων αποδοχών του. Στον αγώνα με την Μπράγκα έχασε τρεις πολύ καλές ευκαιρίες, δείχνοντας πως θέλει να δώσει απαντήσεις, αλλά από ένα σημείο και ύστερα κάνει κακό στην ομάδα του.

ΤΟ "ΜΗΝΥΜΑ" ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΓΙΑ

Όπως βαθύτερο είναι το ζήτημα και με τον Μάρκο Λιβάγια, ο οποίος πέρασε ως αλλαγή στο 62' και έγινε αλλαγή ένα λεπτό πριν από τη συμπλήρωση των 90 λεπτών. Ο Καρέρα ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στον Κροάτη, ο οποίος μπήκε με διάθεση στο παιχνίδι, αλλά χάθηκε στη γενικότερη μετριότητα, ενώ απ' τα δικά του πόδια έχει γίνει το λάθος στο 2ο και 3ο γκολ της Μπράγκα. Προφανώς δεν θα τον "δικάσουμε" για ένα ποδοσφαιρικό λάθος, αλλά οι "φλυαρία" και οι ντρίμπλες έξω απ' την περιοχή, η ελάχιστη ουσία στις κινήσεις του, σε συνδυασμό με τη λανθασμένη χρησιμοποίησή του από τον Καρέρα, αποτελούν ένα πρόβλημα.

Γενικότερα, η παρουσία των περισσότερων παικτών της ΑΕΚ στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού δεν ήταν η επιθυμητή. Το 3-5-2 δεν ταίριαξε, οι Βασιλαντωνόπουλος - Λόπες δεν βοήθησαν ιδιαίτερα στο δημιουργικό κομμάτι, ο Νεντελτσεάρου είναι λογικό να χρειάζεται χρόνο να δέσει με Τσιγκρίνσκι - Σβάρνα, ενώ το δίδυμο Σάκχοφ - Κρίστισιτς ήταν "βαρύ", παρότι ο Ουκρανός ήταν από τους καλύτερους παίκτες της Ένωσης. Εκεί φαίνεται, άλλωστε, και πόσο κόστισε ο τραυματισμός του Σιμόες. Μετά την είσοδο των Λιβάγια - Τάνκοβιτς η ΑΕΚ έβγαλε μία αντίδραση, στηριζόμενη στο 4-3-3, αλλά το γκολ του Παουλίνο στο 78' έσβησε όποιες ελπίδες υπήρχαν.

Και το χειρότερο για την ΑΕΚ είναι πως παρότι επιθετικά διαθέτει καλούς και ποιοτικούς παίκτες, αδυνατεί να δημιουργήσει συνεργασίες και να παίξει ορθολογικά. Αυτό θα πρέπει να είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Καρέρα το προσεχές διάστημα. Η ισορροπία ανάμεσα στην αμυντική και την επιθετική λειτουργία της ομάδας. Οι απουσίες λόγω τραυματισμών είναι ένα ζήτημα, αλλά ο Ιταλός θα πρέπει να μάθει να ζει με αυτό και να βρει τις λύσεις.

ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΗΣ

Στις 25 Σεπτεμβρίου, μετά τη νίκη/πρόκριση επί της Σεντ Γκάλεν, τόνιζα πως "οι ζωές μειώνονται κι αν ο Καρέρα δεν παρουσιάσει άμεσα μία βελτιωμένη έκδοση, τότε τα αρνητικά αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους". Πριν συμπληρωθεί ένας μήνας, τα αρνητικά αποτελέσματα όχι μόνο έκαναν την εμφάνισή τους, αλλά δεν φαίνεται στον ορίζοντα και άμεση βελτίωση της εικόνας της ΑΕΚ.

Και πλέον η κουβέντα για ενίσχυση δεν υπάρχει, αφού ολοκληρώθηκε η μεταγραφική περίοδος. Και για να είμαστε δίκαιοι, ο Καρέρα διαθέτει ένα πολύ καλό υλικό, με βάθος επιλογών, που δεν είχαν σίγουρα οι προκάτοχοί του απ' το 2013 και ύστερα. Επομένως, θα πρέπει ο ίδιος να βρει τις λύσεις και να παρουσιάσει μία καλύτερη εικόνα.

Διότι μέχρι στιγμής η ΑΕΚ συμβιβάζεται και ακολουθεί το αγωνιστικό στυλ των αντιπάλων της. Αν θέλει, όμως, να μείνει μέσα στους στόχους της σε Ελλάδα και Ευρώπη, θα πρέπει άμεσα να κοιταχτεί στο καθρέφτη. Η πρώτη ύλη υπάρχει. Αυτοπεποίθηση και (επιθετικό) πλάνο λείπουν. Οφείλει επιτέλους να παίξει το ποδόσφαιρό της.

TAGS ΑΕΚ EUROPA LEAGUE ΜΠΡΑΓΚΑ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ