OPINIONS

Ο χαρακτήρας οδηγεί την ΑΕΚ στους ομίλους

CHAMPIONS LEAGUE / ΒΙΝΤΙ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ΒΙΝΤΙ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

H AEK που χτίζει χαρακτήρα, η μεγάλη ευκαιρία που έχασε η Ένωση, το αήττητο των 13 αγώνων και οι δύο μεταγραφές για το... Europa League. Γράφει ο Ηλίας Καλλονάς.

Από την στιγμή που η ΑΕΚ κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Σέλτικ, ο στόχος της πρόκρισης στους ομίλους του Champions League θα ήταν -θεωρητικά- πιο κοντά με αντίπαλο την ουγγρική Βίντι. Βέβαια, το παρελθόν έχει αποδείξει πως την Ένωση πρέπει να τη φοβάσαι περισσότερο όταν έχει τον τίτλο του φαβορί κι όχι αυτόν του αουτσάιντερ.

Παρ' όλα αυτά, η αγωνιστική μετάλλαξη που έχει παρουσιάσει ο "Δικέφαλος" την τελευταία διετία -ειδικά στην Ευρώπη- είναι εντυπωσιακή και αποδεικνύει πόσο καταλυτικός είναι ο τομέας της ψυχολογίας και η ομοιογένεια σε μία ομάδα. Το παιχνίδι απέναντι στους Ούγγρους δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

H BINTI ΕΓΙΝΕ ΑΕΚ

Ήταν ξεκάθαρο από τα πρώτα λεπτά του αγώνα πως η Βίντι δεν πρόκειται να ρισκάρει και να δώσει χώρους στην ΑΕΚ. Οι παίκτες του Νίκολιτς είχαν ως πρωταρχικό στόχο να κρατήσουν το μηδέν κι αν τους δοθεί η ευκαιρία να "πληγώσουν" την Ένωση σε κάποια αντεπίθεση. Ουσιαστικά, η συνταγή των Ούγγρων ήταν παρόμοια με εκείνη της ΑΕΚ κόντρα στη Σέλτικ. Κοντά οι γραμμές για να μην υπάρχουν χώροι, αρκετά τρεξίματα και αναμονή μέχρι να δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία για (αντ)επίθεση.

Το σχέδιο πήγαινε εξαιρετικά για 23 λεπτά, αφού η Ένωση δεν είχε δημιουργήσει κάποια αξιόλογη φάση μπροστά από τα καρέ του Κόβασικ. Όμως, σ' εκείνο το σημείο, η αποβολή του Χούστι άλλαξε εντελώς τα δεδομένα του αγώνα. Οι παίκτες του Ουζουνίδη αναθάρρησαν, ανέβηκαν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και, όπως και απέναντι στη Σέλτικ, κατάφεραν να μετουσιώσουν σε γκολ την πρώτη καλή ευκαιρία τους στο παιχνίδι. Είναι πολύ σημαντικό για την ΑΕΚ που βρίσκει τόσο εύκολα γκολ, σ' αυτό το σημείο της σεζόν.

ΕΙΧΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΟ "ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ" ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΤΣ

Η αλήθεια είναι πως, μέχρι τώρα, οι "κιτρινόμαυροι" δεν έχουν καταφέρει να παίξουν κυριαρχικό ποδόσφαιρο. Κι είναι απόλυτα λογικό, από την στιγμή που η ομάδα είχε "χτιστεί" την περσινή σεζόν πάνω στην εξαιρετική αμυντική λειτουργία της. Ο Ουζουνίδης δουλεύει πάνω στη βελτίωση του επιθετικού κομματιού, προκειμένου να υπάρξουν αυτοματισμοί και συνεργασίες απέναντι σε κλειστές άμυνες, αλλά προς το παρόν η ΑΕΚ παίρνει τα αποτελέσματα χάρη στη συνοχή, τη χημεία και την ατομική ποιότητα των παικτών της.

Το μοναδικό αρνητικό για την ΑΕΚ ήταν η αδυναμία να "καθαρίσει" την πρόκριση από χθες, με βάση την εξέλιξη του παιχνιδιού. Η Ένωση θα μπορούσε να κάνει το 3-0 στην κεφαλιά του Μάνταλου, αλλά αντ' αυτού ήρθε η μείωση του σκορ από τον παλιό γνώριμο, Ντάνκο Λάζοβιτς. Προφανώς έπαιξε ρόλο η αποβολή του Μπακασέτα, ενώ μετά την αλλαγή του Γαλανόπουλου με τον Αλέφ υπήρξε μία αδικαιολόγητη οπισθοχώρηση που παραλίγο να κοστίσει στην ΑΕΚ, αφού στα τελευταία 20 λεπτά η Βίντι είχε τις ευκαιρίες για να φτάσει στην ισοφάριση.

ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ ΤΩΝ 13 ΑΓΩΝΩΝ

Το σημαντικότερο για την ΑΕΚ, πέρα από τη νίκη, είναι πως παρέμεινε για 13ο συνεχόμενο παιχνίδι αήττητη στην Ευρώπη, καταρρίπτοντας τόσο το δικό της όσο και γενικότερα το ρεκόρ των ελληνικών ομάδων. Για μία ομάδα που απουσίαζε για τέσσερα χρόνια από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το γεγονός πως έχει ξεχάσει τι σημαίνει ήττα για περισσότερο από ένα χρόνο, έχοντας παίξει σ' αυτό το διάστημα με ομάδες όπως η Μίλαν, η Σέλτικ και η Ντινάμο Κιέβου, είναι μεγάλη υπόθεση. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο σερί τη βοηθά να "χτίσει" ξανά τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της.

Έναν χαρακτήρα που δημιούργησε μέσα από τις δυσκολίες της περσινή σεζόν, αλλά που ήταν αποτέλεσμα μίας προσπάθειας που έχει αρχίσει από τη Β' Εθνική. Ας μην ξεχνάμε πως στο χθεσινό ματς ήταν βασικοί και καταλυτικοί παίκτες όπως ο Μπακάκης, ο Λαμπρόπουλος και Μάνταλος, οι οποίοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι δυσκολίες αντιμετώπισε η ΑΕΚ την τελευταία πενταετία προκειμένου να φτάσει ένα βήμα από τα... αστέρια. Άλλωστε, όποιος ξεχνάει και δεν σέβεται το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.

ΔΥΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ... EUROPA LEAGUE

Πλέον, όπως είπε κι ο Μαρίνος Ουζουνίδης, η πρόκριση είναι στα χέρια της ΑΕΚ. Η Βίντι δεν έδειξε πως είναι μία ομάδα που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ένωση στο ΟΑΚΑ. Με την προϋπόθεση, βέβαια, πως οι "κιτρινόμαυροι" θα είναι σοβαροί και πειθαρχημένοι, όπως δείχνουν μέχρι σήμερα.

Από εκεί και πέρα, η συνέχεια του ευρωπαϊκού ονείρου της ΑΕΚ, αν θεωρήσουμε πως θα μπει στους ομίλους του Champions League, είναι στα χέρια της διοίκησης. Είναι δεδομένο πως η κλήρωση δεν θα είναι εύκολη. Η Ένωση θα κληθεί να αντιμετωπίσει -σίγουρα- μεγαθήρια. Όμως, με λίγη τύχη, μπορεί η κληρωτίδα να της φέρει μία βατή ομάδα από το τρίτο γκρουπ, το οποίο θα σημαίνει πως η ευρωπαϊκή συνέχεια τον Φεβρουάριο, μέσω του Europa League, δεν θα είναι κάτι ακατόρθωτο.

Γι' αυτό το λόγο, οι διοικούντες της ΑΕΚ κινούνται για την απόκτηση δύο ποδοσφαιριστών που θα ανεβάσουν επίπεδο τους "κιτρινόμαυρους" και θα τους διατηρήσουν ανταγωνιστικούς σε τρεις διοργανώσεις. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι φίλοι της ΑΕΚ θα έχουν πιθανότατα κι άλλες ευκαιρίες να χαμογελάσουν και να χαρούν μέσα στη χρονιά. Μέχρι στιγμής, χαίρονται για τη "refuse to lose" ομάδα που βλέπουν στον αγωνιστικό χώρο.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Το διπλό της ΑΕΚ ήρθε με "μάχη"
Νέο εθνικό ρεκόρ: 13 ματς αήττητη στην Ευρώπη η ΑΕΚ!
Η συγκλονιστική φωτογραφία του συγκινημένου Σιμόες
Ουζουνίδης: "Περιμένω 50.000 κόσμο στο ΑΕΚ - Βίντι" (VIDEO)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ