OPINIONS

Μην το... Χάσι στις μεταγραφές

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΠΕΣΝΙΚ ΧΑΣΙ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΠΕΣΝΙΚ ΧΑΣΙ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Περιττή είναι πλέον οποιαδήποτε κουβέντα που αφορά τον προπονητή στον Ολυμπιακό. Στο Λιμάνι τώρα καλούνται να παίξουν αποτελεσματικά το παιχνίδι των μεταγραφών με φόντο τα προκριματικά του Ιουλίου. Γράφει ο Γιώργος Περπερίδης.

Η πρόσληψη του Μπέσνικ Χάσι στον "ερυθρόλευκο" πάγκο χαιρετίστηκε με έντονο προβληματισμό στις τάξεις των οπαδών του Ολυμπιακού.

Η διοίκηση του Ολυμπιακού και ο Βαγγέλης Μαρινάκης πείστηκαν ότι ο 45χρονος τεχνικός είναι ο πλέον κατάλληλος για να οδηγήσει τους Πειραιώτες τη νέα σεζόν και προχώρησαν στη συγκεκριμένη επιλογή ανεξαρτήτως αντιδράσεων.

Καλώς ή κακώς, ο χρόνος θα δείξει. Ωστόσο από την στιγμή που ο κύβος ερρίφθη, οποιαδήποτε κουβέντα συνεχίζει να σέρνεται στο θέμα του προπονητή δεν προσφέρει τίποτα και σε κανέναν. Άλλο είναι το παιχνίδι που καλείται να μην... Χάσι τώρα ο Ολυμπιακός. Μεταγραφές.

ΖΕΕΦΕΛΝΤ ΜΕ... ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΓΚΕΝΚ

Εκεί στρέφεται το ενδιαφέρον και η ουσία, αφού το αν και πότε θα ξανανοίξει η προπονητική κουβέντα θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που πολύ γρήγορα θα κληθεί να παρουσιάσει ο νέος τεχνικός των Πειραιωτών. Το πρώτο μεγάλο τεστ είναι στα τέλη Ιουλίου και αν κάτι δεν μπορεί να επαναλάβει ο Ολυμπιακός είναι η περσινή του επιλογή: πάμε με αυτούς που έχουμε και μόλις περάσουμε τον 3ο προκριματικό και μάθουμε τον αντίπαλο στα play offs, βλέπουμε.

Την πάτησαν οι Πειραιώτες με τη συγκεκριμένη λογική και σε συνδυασμό με την λανθασμένη επιλογή του Βίκτορ Σάντσεθ ως αντικαταστάτη του Μάρκο Σίλβα, το πουλάκι του Champions League πέταξε μακριά.

Φέτος είναι απαραίτητη η έμπρακτη στήριξη της διοίκησης στην επιλογή του Μπέσνικ Χάσι. Και όχι εν καιρώ, αλλά όσο γρήγορα το απαιτούν οι καταστάσεις. Είναι κατανοητές και απόλυτα σεβαστές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο Λιμάνι στην προσπάθεια τους να πείσουν παίκτες όπως ο Ροντρίγκες ή ο Ντεφούρ -μονάδες ικανές να κάνουν τη διαφορά- όμως την ίδια στιγμή δεν θα αποτελέσουν δικαιολογία αν ο Ολυμπιακός την πατήσει όπως πέρσι. Γιατί ουσιαστικά θα παραδέχεται ότι έπαθε αλλά δεν έμαθε.

Με την τροπή που πήραν τα πράγματα στο θέμα του προπονητή, σχετικά με την χρονική περίοδο της πρόσληψης του, ο Ολυμπιακός έπεσε έξω στα σχέδια του Απριλίου και την επιθυμία να πάει η ομάδα στο Ζέεφελντ έχοντας συμπληρωμένο το ρόστερ της κατά 80%. Από τους ποδοσφαιριστές που θα ταξιδέψουν στην Αυστρία για το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας θα είναι έκπληξη αν έστω και το 50% θα βρίσκεται στον Ολυμπιακό μετά το τέλος του Αυγούστου.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην υπόθεση του προπονητή λειτούργησε ως ντόμινο στο μεταγραφικό τοπίο. Μόνο που πλέον περιθώρια κωλυσιεργίας δεν υπάρχουν και από τη στιγμή που το τεχνικό επιτελείο θα πάει με ένα ασυνήθιστο μείγμα παικτών στο Ζέεφελντ, τότε τουλάχιστον στο Βέλγιο (5-16 Ιουλίου) ο Χάσι με τους συνεργάτες του δικαιούνται να δουλέψουν με πιο ορθολογικές -ποδοσφαιρικά- συνθήκες.

Με λίγα λόγια, αυτοί που θα μπουν στο αεροπλάνο για το Γκενκ θα πρέπει να αποτελούν σε μεγάλο ποσοστό το ρόστερ με το οποίο θα πορευθεί ο Ολυμπιακός τη νέα σεζόν. Για να μπορεί να κριθεί και σωστά ο προπονητής...

"ΣΩΣΤΕΣ" Η ΛΕΞΗ - ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Οποιαδήποτε απαίτηση για την διάθεση πακτωλού εκατομμυρίων στην μεταγραφική περίοδο τη σημερινή εποχή, είναι παράλογη και εκτός πραγματικότητας. Η υποχρέωση του Βαγγέλη Μαρινάκη δεν είναι να διαθέσει ένα σκασμό λεφτά ή να πληρώσει υπεραξίες για να έρθουν ονόματα στον Πειραιά.

Ωστόσο με βάση το μπάτζετ που θα ορίσει ο ισχυρός άνδρας των "ερυθρολεύκων", ο οργανισμός Ολυμπιακός έχει υποχρέωση να κάνει σωστές επιλογές. Ούτε η λέξη "ξηλωθείτε", ούτε η λέξη "αεροδρόμιο" οφείλει να είναι οδηγός των πρωταθλητών Ελλάδας στο μεταγραφικό παζάρι. "Σωστές" είναι η λέξη - κλειδί δίπλα από τις μεταγραφές.

Και σωστή θα είναι η μεταγραφή του παίκτη που θα κουμπώνει με τις αγωνιστικές ανάγκες της ομάδας και την φιλοσοφία που θα μπαίνει στο γήπεδο. Για παράδειγμα, ο νέος στόπερ του Ολυμπιακού θα πρέπει να είναι είτε ηγέτης, είτε γρήγορος - προσόντα απαραίτητα για μια ομάδα που παίζει επιθετικά και με ψηλά την άμυνα της. Το πόσο θα στοιχίσει είναι αδιάφορο. Το ίδιο ισχύει π.χ. και για τον εξτρέμ: αν δεν είναι διεμβολιστής και δεν έχει μεγάλη ικανότητα στο "ένας εναντίον ενός", τότε και 6 και 7 εκατομμύρια να κοστίσει, είναι λάθος μεταγραφή.

Και φυσικά η δεύτερη σημαντική παράμετρος είναι ο χρόνος. Αν ο "x" προπονητής, εν προκειμένω ο Χάσι, έχει τους παίκτες που κρίνει ότι χρειάζεται στην τούρλα του Σαββάτου, πότε θα προλάβει να τους "δέσει" με τους υπόλοιπους; Πέραν λοιπόν από τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που θα ταιριάζουν στα "θέλω" του τεχνικού επιτελείου και της ομάδας, οι ποδοσφαιριστές που είναι να αποκτηθούν θα πρέπει και να είναι στην διάθεση του Χάσι όσο το δυνατόν συντομότερα.

Οι σωστές μεταγραφές μπορούν να έχουν άμεσα αποτελέσματα (αλλαγή κλίματος) αλλά και ουσιαστικά, εφόσον αποδειχθούν αρκετές για την πρόκριση του Ολυμπιακού στους ομίλους του Champions League ή ακόμη ακόμη και για μια μετέπειτα καλή πορεία στο Europa League. Σε πρώτη φάση πάντως θα φέρουν μια ηρεμία που τόσο έχουν ανάγκη οι "ερυθρόλευκοι" το φετινό καλοκαίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ