OPINIONS

Άξιος της μοίρας του

Άξιος της μοίρας του
EUROKINISSI

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για τον Παναθηναϊκό που καταστρέφει ό,τι "χτίζει" και την κακή αμυντική λειτουργία που χαμηλώνει το "ταβάνι" της ομάδας του Ρικ Πιτίνο.

"Αυτή η ομάδα χτίστηκε για την επίθεση και όχι για την άμυνα", τόνισε μετά το τέλος της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με τη Βαλένθια ο Ρικ Πιτίνο και δικαίως παραδέχτηκε πως έτσι δεν κερδίζονται οι τίτλοι.

Αυτή είναι μια καλή αφετηρία να ξεκινήσουμε, έχοντας ως δεδομένο ότι οι "πράσινοι" είναι στην εξάδα και με δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες απέναντι σε Ερυθρό Αστέρα και Ζενίτ, ενδεχομένως να συζητάμε από νέα βάση, ανάλογα με τ’ αποτελέσματα των αντιπάλων του που στοχεύουν ψηλά.

Η αλήθεια είναι βέβαια πως για να φτάσουμε να συζητάμε για θέσεις στην τελική κατάταξη, θα πρέπει να δούμε που μπορεί τελικά να φτάσει ο Παναθηναϊκός που είναι ικανός για το καλύτερο και για το χειρότερο. Αυτό άλλωστε αποδείχτηκε και κόντρα στη Βαλένθια όπου ήταν εμφανές γι’ ακόμη μία φορά ότι κάτι λείπει.

Για τρία δεκάλεπτα βλέπαμε μία ομάδα που ήταν σα να μπήγε για τουρισμό και για μία περίοδο έδινε μάχη για την ανατροπή. Το ένα λάθος διαδεχόταν το άλλο κι εκεί η ευθύνη είναι σίγουρα μοιρασμένη για την εικόνα ειδικά στο πρώτο μέρος. Το κυριότερο όμως, είναι η αμυντική λειτουργία την οποία παρουσιάζει παρατεταμένα το "τριφύλλι". Για την ακρίβεια η κακή αμυντική λειτουργία.

Σαφώς είναι άδικά το… τσουβάλιασμα αφού υπάρχουν παίκτες που δίνουν τα πάντα στο παρκέ αλλά η εικόνα είναι συνολική και δεν είναι καθόλου καλή. Χωρίς αρχές και χωρίς να δίνει καμία σιγουριά, με αποτέλεσμα να ξεκινάει από την περιφέρεια και στη συνέχεια να περνάει στη ρακέτα. Όσο ταλέντο και ποιότητα να υπάρχει στην επίθεση, δεν μπορεί κανείς να εξασφαλίσει το πού θα φτάσει ο Παναθηναϊκός.

Το σίγουρο είναι ότι όσο δέχεται περισσότερους από 90 πόντους παρουσιάζοντας αυτή την εικόνα, κανείς δεν θα του εξασφαλίζει ότι θα έχει καλύτερη επίδοση επιθετικά. Θ’ ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί και θα έχει πάρα πολύ δύσκολο έργο στα playoffs.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ

Πολλο θα βάλετε στο τραπέζι ξανά την κουβέντα για ενίσχυση και δεν υπάρχει αντίρρηση, ωστόσο η μηδενική βελτίωση στο πίσω μέρος του γηπέδου. Για να βάλουμε σε σειρά τα προβλήματα κόντρα στη Βαλένθια.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από το πικ εν ρολ αφού κανείς ψηλός δεν μπόρεσε να "ματσάρει" τον Ντούμπλιεβιτς (Παπαγιάννης πρόβλημα μέσα, Βουγιούκας πρόβλημα έξω). Η τραγική εικόνα του πρώτου μέρους, είχε και συνέχεια με αποκορύφωμα την τρίτη περίοδο εκεί όπου οι "πράσινοι" έχασαν εντελώς το μυαλό τους. Έδωσαν τρεις φορές βοήθεια στη δυνατή πλευρά και δέχτηκαν τρία τρίποντα ενώ είχαν μειώσει.

Ο Παπαγιάννης δεν πήρε τις βοήθειες που έπρεπε ενώ γι’ ακόμα ένα ματς δεν το κενό στην περιφέρεια ήταν τεράστιο. Από τον Ράουτινς δεν πήρε τίποτα και από τη στιγμή που εκτέθηκε στην άμυνα δεν μπήκε ξανά στην αναμέτρηση.

ΟΣΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έχει την καλύτερη επίθεση στην EuroLeague δεν του επιτρέπει να βρίσκεται με ευκολία πιο ψηλά, διότι τον πληγώνει η χειρότερη άμυνα η οποία διαθέτει από τις ομάδες στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης.

Η αλήθεια είναι πάντως, ότι έχασε τεράστια ευκαιρία να πιάσει τη Μακάμπι στην πέμπτη θέση. Ενδεχομένως να του δοθεί ξανά, κάνοντας βέβαια αυτό το οποίο πρέπει με Ζενίτ και Ερυθρό Αστέρα, πριν ακολουθήσει το δύσκολο πρόγραμμα.

Μεγαλύτερη σημασία έχει όμως, να φανεί σκληρός και να βελτιωθεί πριν μπει στα playoffs. Πλέον ο Παναθηναϊκός είναι άξιος της μοίρας του. Αν βρει την ισορροπία του σίγουρα θα μπορεί να κοιτάξει παραπάνω. Διαφορετικά με αυτή την εικόνα η κάθε αναμέτρηση θα μοιάζει με… ζαριά περιμένοντας πως πάντα θα φτάνει τους 100 πόντους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ