OPINIONS

Βατερλώ για το μπάσκετ

Βατερλώ για το μπάσκετ

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την ξεροκεφαλιά του παγκόσμιου μπάσκετ, πλην του ΝΒΑ που... συνεχίζει κανονικά -και με το νόμο- να είναι η κορυφή του αθλήματος.

Όπως όλες οι ομοσπονδίες, έτσι και η ΕΟΚ κάλεσε παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα για τους αγώνες της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Την ώρα που η διοργάνωση (η Euroleague) δηλώνει ότι δεν πρόκειται να διακόψει τους αγώνες της, το μπάσκετ εξακολουθεί να αυτογελοιοποιείται.

Κατά βάθος οι ομοσπονδίες (και η ΕΟΚ) ξέρουν ότι κανείς από τους παίκτες της Ευρωλίγκας δεν πρόκειται να παίξουν στα προκριματικά. Γι αυτό, άλλωστε, η κλήση δεν αφορά 12 ή 15 παίκτες όπως θα ήταν το πιο φυσιολογικό, για τους δυο αγώνες, που είναι προγραμματισμένοι στις αρχές Νοεμβρίου. Οι απανταχού ομοσπονδιακοί προπονητές (και οι δικοί μας, Σκουρτόπουλος και Μίσσας) ναι μεν συμπεριέλαβαν διεθνείς της Euroleague, φρόντισαν όμως να συμπληρώσουν την επιλογή τους και με... κανονικούς διαθέσιμους.

Γι αυτό, ας πούμε, η ελληνική λίστα περιλαμβάνει εκτός των εννιά μπασκετμπολιστών (4 από Ολυμπιακό, 4 από Παναθηναϊκό, συν τον Κώστα Σλουκα της Φενέρ) κλήθηκαν και άλλοι ... δεκαπέντε, οι οποίοι θα συγκροτήσουν την κανονική Εθνική για τους αγώνες με Βρετανία και Ισραήλ.

Δεν ξέρουμε αν οι ομοσπονδίες και η FIBA προχωρήσουν στην επιβολή των προβλεπόμενων από τους κανονισμούς ποινές. Μοιάζει από απίθανο, μέχρι ... απραγματοποίητο. Εν πάση περιπτώσει με βάση τις διατάξεις περί Εθνικής Ομάδας, όσοι παίκτες αρνούνται τη συμμετοχή τους κινδυνεύουν με τιμωρία τόσων αγωνιστικών όσοι και οι αγώνες που είναι να δώσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Εν προκειμένω δυο αγωνιστικές. Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται ποινή 4 ημερών.

Το πιο ενδιαφέρον εδάφιο αφορά τις τιμωρίες των συλλόγων που δεν δίνουν παίκτες στην Εθνική, οι οποίοι απειλούνται με αφαίρεση δυο βαθμών από το πρωτάθλημα.

Κι εδώ, όμως, υπάρχουν ... κενά. Η ΕΟΚ μπορεί να τιμωρήσει τους παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, όχι όμως και τον Κώστα Σλούκα, που αγωνίζεται στο εξωτερικό! Εκτός αν ισχύσει ο παραλογισμός της ποινής σε αλλοδαπούς διεθνείς από άλλες ομοσπονδίες, που συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση των εννέα ισχυρών ομοσπονδιών στη Γενεύη!

Τραβώντας το σχοινί

Θα τραβήξουν το σχοινί η FIBA και οι ομοσπονδίες; Επαναλαμβάνουμε το θεωρούμε πολύ δύσκολο. Ο Τζίτζι Ντατόμε ήταν ο πρώτος παίκτης που είπε επισήμως όχι στα ... παράθυρα της FIBA. Ο αρχηγός της Εθνικής Ιταλίας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αγωνιστεί στα προκριματικά λέγοντας το αυτονόητο: "Η FIBA κερδίζει χρήματα από τα προκριματικά, ενώ οι παίκτες δεν εισπράττουν κάτι από τις εθνικές τους, την ώρα που πρέπει να φύγουν από τους συλλόγους τους, που πληρώνουν το μισθό τους".

Θα ρωτήσει κανείς και εύλογα "μα καλά, παίζει κανείς στην Εθνική Ομάδα για τα χρήματα;" Όχι, αλλά είναι επαγγελματίας που έχει υπογράψει ένα συμβόλαιο, το οποίο εμμέσως πλην σαφώς, οι ομοσπονδίες απαιτούν από τους παίκτες να το "καταπατήσουν".

Την ίδια ώρα για το ΝΒΑ δεν γίνεται ... καν λόγος. Η FIBA δεν μπορεί να συζητήσει με τους Αμερικανούς, που ξεκαθάρισαν ευθύς εξαρχής ότι δεν πρόκειται να διακόψουν το ΝΒΑ (αυτό έλειπε) και θα στελεχώσουν την Εθνική τους ομάδα με παίκτες από το NBDL και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν βέβαια θέλουν και παίκτες από την Ευρωλίγκα ... τότε θα υπάρχει (και εκεί) πρόβλημα.

Το ΝΒΑ, βέβαια, δεν επηρεάζεται. Συνεχίζεται κανονικά, με τους αστέρες του να απογειώνουν το πρωτάθλημα στην στρατόσφαιρα και όλον τον υπόλοιπο κόσμο να σπαράζεται από τον εμφύλιο πόλεμο. Τέτοια υπηρεσία στο ΝΒΑ, που έτσι κι αλλιώς έχει την οικονομική δυνατότητα να παίρνει τους περισσότερους (και τους καλύτερους) παίκτες κανείς δεν θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερα από την FIBA και την Euroleague

Με λίγα λόγια "μύλος" σε ένα θέατρο παραλόγου, που παίζεται εδώ και καιρό με το μπάσκετ σε κάθε περίπτωση να βγαίνει τραυματισμένο. Εκτος αν είναι ωραίο να βλέπεις τον "πόλεμο εξουσίας" που μαίνεται τα τελευταία δυο χρόνια και στη μέση ανήμπορους να αντιδράσουν τους παίκτες.

Τέτοιο βατερλώ, μόνο το μπάσκετ θα μπορούσε να ... πετύχει με ακρίβεια. Να δούμε πότε θα την πληρώσουν οι "Ναπολέοντες"!

ΥΓ: Υπάρχουν, φυσικά, και ειδήσεις από την κλήση των διεθνών: Ο Γιάννης Μπουρούσης συνεχίζει την καριέρα του στην Εθνική, ενώ "κόβονται" μέχρι νεοτέρας Παππάς και Αγραβάνης (ο Μπόγρης είναι άλλη περίπτωση).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ