OPINIONS

Τρεις "επιστρέφουν" στην Ευρωλίγκα

Τρεις "επιστρέφουν" στην Ευρωλίγκα

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τη νέα δυναμική τριών ομάδων που δεν τα κατάφεραν πέρσι στην Ευρωλίγκα. Μακάμπι, Μπάρτσα και κυρίως Εφές ανεβάζουν τον πήχη ψηλά…

Εντυπωσιάζοντας ακόμη… και τους εαυτούς τους Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ολοκλήρωσαν τις κινήσεις τους, φτιάχνοντας τα ρόστερ της νέας περιόδου νωρίτερα από ποτέ και περιμένοντας πλέον την έναρξη των υποχρεώσεων με την προετοιμασία, τα φιλικά και τα λοιπά.

Το τι ψάρια θα πιάσουν οι δυο αιώνιοι στη νέα Ευρωλίγκα, έχουμε καιρό να το δούμε. Υπάρχει αρκετή κουβέντα, ήδη. Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε «εμπεριστατωμένη» κριτική από την στιγμή που δεν έχουμε δει ούτε ένα παιχνίδι.

Μπορεί να φανταστούμε «κάτι» από τον Παναθηναϊκό με δεδομένη την παρουσία του Πασκουάλ στον πάγκο, άρα την ίδια μπασκετική φιλοσοφία. Ο Ολυμπιακός είναι ακόμη πιο δυσεπίλυτο σταυρόλεξο καθώς, εκτός από παίκτες άλλαξε και προπονητή, με τον Μπλατ, όπως και να’ χει, να πηγαίνει στο λιμάνι για να βάλει την προσωπική του σφραγίδα.

Το σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι η νέα Ευρωλίγκα όπως τουλάχιστον διαμορφώνεται το σκηνικό θα είναι – τουλάχιστον στα χαρτιά – πιο δύσκολη σε σχέση με αυτή που τελείωσε.

Θυμίζουμε ότι στο φάιναλ-φορ δεν προκρίθηκε καμιά από τις δυο ελληνικές ομάδες παρότι και οι δυο είχαν αβαντάζ έδρας στα πλέι-οφ. Ο πήχης ανεβαίνει ακόμη περισσότερο φέτος, καθώς τρεις ομάδες που απέτυχαν παταγωδώς στην προηγούμενη σεζόν, θέλουν να επιστρέψουν δριμύτερες και να διεκδικήσουν το ρόλο που τους αναλογεί στη διοργάνωση.

Η ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΗ ΕΦΕΣ

Η Αναντολού Εφές επιχειρεί ένα μεταγραφικό ντεμαράζ, μη σταματώντας πουθενά. Πήρε τον Λάρκιν, που άφησε τη Βοστώνη και το ΝΒΑ για να γυρίσει στην πιο «βολική» Ευρώπη, έβαλε δίπλα του τον μπόμπερ Μπομπουά, ενώ από τη Μπασκόνια απέκτησε και το δυναμικό Μόερμαν. Ο Αταμάν, διάλεξε επίσης ένα παίκτη-εργαλείο (Μίτσιτς), τον δεινόσαυρο Πλάις, έχει κρατήσει Ντάνστον, Σιμόν, Μπράουν, Μπατούκ, Μπαλμπάι και είναι πλέον δικό του ζήτημα να παρουσιάσει μια πραγματικά σπουδαία ομάδα πάνω στο παρκέ.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÃÁËÁÔÁÓÁÑÁÉ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - GALATASARAY (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÃÁËÁÔÁÓÁÑÁÉ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - GALATASARAY (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Σημειώστε ότι η Εφές έχει τεράστια οικονομική δύναμη και τώρα που η Φενέρ αντιμετωπίζει τεράστιο άνοιγμα χρεών, θέλει να επιστρέψει στην κορυφή του τουρκικού μπάσκετ. Της λείπει το λαϊκό έρεισμα, γιατί οι οπαδοί της είναι η… ελίτ της Κωνσταντινούπολης (δεν έχει ποδοσφαιρική ομάδα από πίσω) αλλά στην πορεία, εφόσον πάει καλά, θα βρει και τον… κόσμο. Χειρότερα από πέρσι, πάντως, η Εφές αποκλείεται να πάει. Το 7 νίκες - 23 ήττες, ήταν ένας πραγματικά ντροπιαστικός απολογισμός για μια ομάδα με αντίθετες φιλοδοξίες.

Η ΜΑΚΑΜΠΙ ΞΑΝΑΦΕΡΝΕΙ ΝΒΑer

Η Μακάμπι που ψάχνεται να ξαναβρεί μια ομάδα για θαύματα όπως στο Μιλάνο, επενδύει εκ νέου στο αμερικάνικο στοιχείο. Ο Κέντρικ Ρέι μοιάζει με ένα λαχείο από την Τσεχία (ΜVP του πρωταθλήματος με τη Νίρμπουργκ) και ο Τζόνι Ο’ Μπράιαντ ένας ΝΒΑερ που μπορεί να κάνει καλή καριέρα στην Ευρώπη, σαν σέντερ.

Τρεις "επιστρέφουν" στην Ευρωλίγκα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Τζέρεμι Πάργκο είναι ξανά στο Ισραήλ, με τον Σκότι Γουίλμπεκιν να εξαργυρώνει κι αυτός την καλή χρονιά που έκανε στην Νταρουσάφακα με μια μετακίνηση στο κορυφαίο κλαμπ του Τελ Αβίβ. Κι εδώ τίθεται θέμα χημείας, με τον… χημικό Νέβεντ Σπάχια να αναλαμβάνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να κουμαντάρει μια από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές ομάδες στην Ευρώπη. Το περσινό 13-17 κάθε άλλο παρά… ικανοποιητικό μπορεί να θεωρηθεί από τους Ισραηλινούς, που είδαν την ομάδα τους εκτός πλέι-οφ και στη 10 θέση.

O ΣΙΝΓΚΛΕΤΟΝ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Από τον πάτο της περσινής βαθμολογίας έρχεται και η Μπαρτσελόνα. Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν έμεινε εκτός πλέι-οφ (11-19 πέρσι, 12-18 πριν από δυο χρόνια). Θα μπορέσει να ορθοποδήσει. Είναι ικανός ο γηραιός Σβιέτισλαβ Πέσιτς να της δώσει πνοή και να την επαναφέρει στην ελίτ. Με… 35 εκατομμύρια μπάτζετ δεν είναι να κάνει βόλτες στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας κι αυτό ας το βλέπουν οι δικοί μας «στριφνοί» οπαδοί, που δεν είναι ικανοποιημένοι ακόμη κι όταν η ομάδα τους προκρίνεται σε φάιναλ-φορ.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - BARCELONA (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - BARCELONA (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Μπάρτσα πήρε τον Σίνγκλετον, προσφέροντάς του ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο και μετατρέποντάς τον σε σημείο αναφοράς της ομάδας. Απέκτησε επίσης τον Κέβιν Πάγκος, πρωταγωνιστή του θαύματος της Ζαλγκίρις Κάουνας ο οποίος μέσα σε δυο χρόνια από παίκτης των 250 χιλιάδων, έγινε πλέι-μέικερ του εκατομμυρίου. Επένδυσε επίσης σε παίκτες από το ισπανικό πρωτάθλημα όπως ο Αμερικανός Κούριτς και ο Ουκρανός Πουστοβόι και έκανε την κίνηση ματ, ανακοινώνοντας έστω και άκομψα στον Χουάν Ναβάρο ότι… έφτασε το τέλος της δοξασμένης του καριέρας. Δεν ήθελε να τελειώσει έτσι το μπάσκετ ο εμβληματικός αρχηγός της, αλλά η ζωή προχωράει και η Μπαρτσελόνα πρέπει να αλλάξει σελίδα.

Τρεις σπουδαίες ομάδες, μάνι-μάνι, επιστρέφουν δριμύτερες εν όψει της νέας σεζόν και κάνουν την Ευρωλίγκα πιο δυνατή, πιο ανταγωνιστική, περισσότερο αμφίρροπη και σίγουρα με τον πήχη ψηλότερα για τις δικές μας ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ