OPINIONS

Ποιος θα πονέσει περισσότερο;

BASKET LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης ασχολείται με την... ήττα του πρώτου ευρωπαϊκού αιώνιου ντέρμπι για φέτος. Ποιος θα πονέσει περισσότερο, σε περίπτωση ήττας;

Το πρώτο ευρωπαϊκό ματς Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού για φέτος, βρίσκει τους δυο μονομάχους σε διαφορετική κατάσταση. Χωρίς να παραγνωρίζει κανείς τη σημασία μιας ήττας για τον Ολυμπιακό, που μάλιστα θα είναι η δεύτερη εντός έδρας σε διάστημα δυο μηνών, σε πιο οριακό επίπεδο βρίσκεται ο Παναθηναϊκός.

Αν οι "πράσινοι" ηττηθούν θα βυθιστούν ακόμη περισσότερο στην εσωστρέφεια, που θα φέρει ο απολογισμός τους (2-4, εν προκειμένω) στο ξεκίνημα της Ευρωλίγκας. Η συζήτηση για τον Πασκουάλ θα ανάψει ακόμη περισσότερο, αν και όλα δείχνουν ότι ο Δ. Γιαννακόπουλος δεν προτίθεται να ... αποσταθεροποιήσει τον προπονητή, ακόμη κι αν έρθει ένα κακό αποτέλεσμα για την ομάδα του στο Φάληρο.

Η πρόσφατη συνάντηση που είχαν, άλλωστε, εν μέσω εδεσμάτων, δείχνει ότι το πιθανότερο που θα δούμε στον Παναθηναϊκό είναι οι αλλαγές παικτών, για τις οποίες ήδη γίνεται μια πρώτη κουβέντα. Δεν διέρρευσαν τυχαία τα ονόματα του Τζόι Ντόρσεϊ και του Κεμ Μπιρτς, αφού είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο ΠΑΟ υποφέρει μέσα στη ρακέτα και αναζητά ένα πεντάρι (με εμπειρία Ευρωλίγκας) που θα του λύσει το πιο σημαντικό πρόβλημα.

Μια ήττα του ΠΑΟ τον φέρνει σε δύσκολη βαθμολογική θέση, καθώς με δυο νίκες σε έξι αγώνες όσο να' ναι δεν επιτρέπονται πολλά στραβοπατήματα και θα χρειαστούν μεγάλες νίκες, ειδικά εκτός έδρας, για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Δεν ... γινόμαστε μάντεις κακών, αλλά όταν μια ομάδα αρχίζει και χάνει την ψυχολογία της - ειδικά όταν φεύγει από το ΟΑΚΑ- δύσκολα μπορεί να σηκώσει κεφάλι στη συνέχεια, καθώς θα νιώθει σταδιακά ακόμη μεγαλύτερη την πίεση για να ανακάμψει στη βαθμολογία.

Για αυτούς τους λόγους (και πολλούς άλλους) το ματς της Παρασκευής είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό ντέρμπι για τον Παναθηναϊκό. Δεν γνωρίζουμε αν κάτι τέτοιο είναι κατανοητό σε παίκτες και Πασκουάλ, ωστόσο, η νίκη τους θα είναι πολύ πιο σημαντική σε σχέση με εκείνη που πέτυχαν στο άδειο ΣΕΦ, στην πρώτη αγωνιστική της Stoiximan.gr Μπάσκετ Λιγκ.

Πιο "σίγουρος" ο Ολυμπιακός ή όχι;

Φαινομενικά ο Ολυμπιακός αισθάνεται πιο σίγουρος. Πιο άνετος, αν προτιμάτε. Με ρεκόρ 4-1 οι "ερυθρόλευκοι" βρίσκονται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και η πέμπτη τους νίκη, θα τους κρατήσει εκεί. Πάλι φαινομενικά, μια ήττα δεν θα είναι καταστροφή, για τους Πειραιώτες.

Η αλήθεια είναι ότι αν χάσει ο Ολυμπιακός θα υπάρξει μεγάλη μουρμούρα στην ομάδα. Δυο εντός έδρας ήττες σε δυο μήνες από τον "αιώνιο" αντίπαλο δεν χωνεύονται εύκολα και πολύ δύσκολα οι "ερυθρόλευκοι" θα ... αντέξουν την αμφισβήτηση των οπαδών τους. Μια ήττα από τον Παναθηναϊκό είναι πάντοτε ένα ζητούμενο για τους ολυμπιακούς, πόσω μάλλον ... δυο στη σειρά και μάλιστα μέσα στο ΣΕΦ.

Η ήττα θα φέρει κουβέντα για το υλικό της ομάδας το οποίο όπως συμβαίνει στις μεγάλες ομάδες είτε αποθεώνεται (σε περίπτωση νίκης) είτε απαξιώνεται (στην αποτυχία). Ήδη ο Ρόμπερτς έχει μπει στο στόχαστρο των οπαδών, όπως και ο Μακ Λιν. Μια καλή εμφάνισή τους απέναντι στους "πράσινους" τους ανεβάζει αυτομάτως στα μάτια του κόσμου.

Σε ήττα του Ολυμπιακού θα γίνει επίσης μεγάλη κουβέντα για την απώλεια του Σπανούλη και την θεραπεία που ακολουθεί, πόσο λείπει, πότε θα παίξει κλπ, κλπ.

Μα γιατί μιλάμε συνέχεια για τις ενδεχόμενες ήττες; Είναι απολύτως λογικό. Στην Ελλάδα όταν νικάς δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Όταν, μάλιστα, μιλάμε για αιώνιο ντέρμπι, ο εκάστοτε νικητής εξασφαλίζει την ευημερία του, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη μονομαχία. Ο ηττημένος γίνεται θέμα. Και χρειάζεται μεγάλο στομάχι για να αντέξεις τη δοκιμασία...

ΥΓ: Το ματς της Παρασκευής είναι το 12ο ανάμεσα στις δυο ομάδες σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Ο Ολυμπιακός υπερτερεί με ένα εντυπωσιακό 8-3 ενώ μέσα στο ΣΕΦ είναι αήττητος καθώς μετράει τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες από το 1997 που έπαιξαν για πρώτη φορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ