OPINIONS

Ποιος είναι και τι θα δώσει ο Μπλατ

Cleveland Cavaliers head coach David Blatt yells at his team as LeBron James (23) looks on in overtime of Game 3 of the Eastern Conference finals of the NBA basketball playoffs against the Atlanta Hawks Sunday, May 24, 2015, in Cleveland. The Cavaliers won, 114-111, to take a 3-0 series lead. (AP Photo/Ron Schwane)
Cleveland Cavaliers head coach David Blatt yells at his team as LeBron James (23) looks on in overtime of Game 3 of the Eastern Conference finals of the NBA basketball playoffs against the Atlanta Hawks Sunday, May 24, 2015, in Cleveland. The Cavaliers won, 114-111, to take a 3-0 series lead. (AP Photo/Ron Schwane) AP

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον Ντέιβιντ Μπλατ, έναν από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη και τι θα δώσει στον Ολυμπιακό της νέας χρονιάς.

O Ντέιβιντ Μπλατ είναι μια φυσιογνωμία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ένας προπονητής, που έφτασε στις υπέρτατες διακρίσεις και σίγουρα από τα μεγαλύτερα ονόματα των τελευταίων ετών. Ο Ολυμπιακός του προσφέρει και τη διέξοδο να επιστρέψει στην κορυφή όπου βρέθηκε το 2014, με την Μακάμπι του Τελ Αβίβ.

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τον 59χρονο Αμερικανό, που έπαιξε μπάσκετ στο Πρίνστον και έγινε γνωστός από την Μακαμπιάδα του 1980, όταν πρωτοεμφανίστηκε και στο Ισραήλ. Οι τίτλοι του, με την Μακάμπι και την Νταρουσάφακα, δηλαδή η Ευρωλίγκα και το Γιούροκαπ, δεν συνδυάζονται συχνά. Για την ακρίβεια μόνο ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τους έχει κατακτήσει! Ο Μπλατ έγινε φέτος ο δεύτερος που τα κατάφερε.

Το αριστούργημά του, πάντως, ήταν το 2007 όταν μέσα στην Μαδρίτη προκάλεσε νευρικό κλονισμό σε ολόκληρη την Ισπανία, όταν με το καλάθι του Τζέι Αρ Χόλντεν η Ρωσία έριχνε στο καναβάτσο την φούρια ρόχα. Για πρώτη φορά, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι Ρώσοι (και όχι οι Λιθουανοί) έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Πέντε χρόνια αργότερα, ο κύκλος έκλεινε με ένα επίσης σπουδαίο μετάλλιο (το χάλκινο) κόντρα στην Αργεντινή και το μικρό τελικό.

Ο Μπλατ έγινε γνωστός σαν ο πρώτος βοηθός του Πίνι Γκέρσον. Αυτός που έψαχνε για παίκτες στην Αμερική, βρίσκοντας παίκτες όπως ο Άντονι Πάρκερ, ο Μασέο Μπαστόν ή Ντέιβιντ Μπλούθενταλ (Μπλου πλέον) και άλλους, που έκαναν σπουδαία καριέρα στη μεγάλη ομάδα του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Πάρκερ, ο Μπλατ ήταν "ο καλύτερος προπονητής που είχα ποτέ στην καριέρα μου. Ένας από τους κορυφαίους κόουτς σε ολόκληρο τον κόσμο".

Η αλήθεια είναι ότι ο Μπλατ έχει όλο το πακέτο. Είναι επικοινωνιακός, μέχρι ... τέλους. Ποτέ δεν θα πει όχι σε μια συνέντευξη, πάντα έχει έτοιμη μια ατάκα. Είναι ταυτόχρονα ένας απαιτητικός προπονητής, που ξέρει να παίρνει το 100% των παικτών του. Το 2014 έκανε το μεγάλο βήμα, πηγαίνοντας κατευθείαν από την Ευρωλίγκα (και ένα απρόσμενο θρίαμβο με την Μακάμπι) στο ΝΒΑ. Και όχι σε όποια-όποια ομάδα, αλλά στους Κλίβελαντ Καβαλίερς του ΛεΜπρον Τζέιμς. Ουσιαστικά ο Μπλατ πήγαινε για να κερδίσει αμέσως μετά την Ευρωλίγκα το ... ΝΒΑ, έχοντας σαν παίκτη τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Έφτασε μέχρι τους τελικούς (του 2015) αλλά οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς του Στιβ Κερ, πανηγύρισαν τον τίτλο με 4-2.

Τον Ιανουάριο του 2016 κι ενώ οι Καβαλίερς είχαν ρεκόρ 30-11, λόγω "μη επαρκούς συντονισμού με το συνολικό όραμα της ομάδας" απολύθηκε. Οι περισσότεροι είδαν τον ΛεΜπρον πίσω από την κίνηση του Κλίβελαντ. Η αλήθεια είναι ότι οι Καβαλίερς έχοντας τον Τάιρον Λιου (βοηθός του Μπλατ) στον πάγκο, πήραν τον τίτλο. Σε ένδειξη σεβασμού έστειλαν το δαχτυλίδι του πρωταθλητή στον πρώην προπονητή τους, που αρχικά αρνήθηκε αλλά τελικά το αποδέχθηκε.

Η απομάκρυνσή του από το Κλίβελαντ τον επηρέασε αρκετά. Όταν πήγε στη Νταρουσάφακα (ακόμη ήταν σπόνσορας η εταιρεία Ντόγκους και είχε σχεδόν ... απεριόριστο μπάτζετ) έδωσε μ ια μεγάλη συνέντευξη στο bleacher report που παραδέχθηκε: "Στο ΝΒΑ όλα είναι διαφορετικά. Προσπαθώ, από μακριά πλέον, να τα δω με ένα θετικό τρόπο, γιατί σίγουρα η καριέρα μου εκεί δεν τελείωσε όπως θα ήθελα. Αν ξαναπήγαινα θα έκανα διαφορετικά πράγματα, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είχα την εμπειρία..."

Ο Μπλατ επέστρεψε στην Ευρώπη για να "αδειάσει" το μυαλό του από τον φόρτο του ΝΒΑ. Πριν πάρει τη δουλειά στο Κλίβελαντ, ο Στιβ Κερ του είχε προσφέρει θέση ασίσταντ στους Γουόριορς! Αν δεχόταν, μπορεί η ιστορία να ήταν διαφορετική: "Δεν με ενδιέφερε τόσο πολύ. Γύρισα στην Ευρώπη, γιατί ήθελα να συνεχίσω αυτό που κάνω εδώ και 20 χρόνια. Να είμαι χεντ κόουτς".

Μεταξύ μας ο Αμερικανός κόουτς σκέφτηκε την επάνοδό του στο ΝΒΑ και φέτος. Μίλησε με τους Νικς, ενώ είχε επαφή και με τους Μπακς, πριν καταλήξουν στον Μάικ Μπουτενχόλζερ. Δεν άνοιξε καμιά πόρτα, ωστόσο. Κι έτσι όταν ο Ολυμπιακός τον πλησίασε, ήταν σαν έτοιμος από καιρό να πει το ναι, μπαίνοντας ξανά στη μάχη της Ευρωλίγκας.

ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ... ΜΠΛΑΤ

Σίγουρα, ο Ολυμπιακός κάνει μια μεγάλη στροφή στην σύγχρονη ιστορία του. Μετά από πέντε χρόνια ξαναπάει σε λύση ενός ξένου επιτυχημένου προπονητή. Τη διετία 2010-12 ήταν ο Ίβκοβιτς. Τώρα, ο Μπλατ. Η ερώτηση "τι θα δώσει ο νέος προπονητής στην ομάδα" έχει σαν απάντηση το ... εύλογο: "Το μπάσκετ του Μπλατ".

Και ποιο είναι αυτό; Θα δούμε μια αθλητική ομάδα με physical game, έντονο αμερικάνικο χρώμα, αλλά και κάποια χαρακτηριστικά στην άμυνα που ο ελληνικός κορμός τα ξέρει καλά. Ο Μπλατ ήταν από τους πρώτους που έπαιζαν με αλλαγές στο μαν του μαν, αλλά και ένας μετρ της ζώνης προσαρμογής.

Ο Μπλατ που ξέρει την Ελλάδα από το πρώτο του πέρασμα (το 2010 στον Άρη) δεν θα έχει εύκολο έργο, καθώς ο Ολυμπιακός, θα αλλάξει αρκετά απ' αυτά που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Έχει όμως και την προσωπικότητα και τα προσόντα να κρατήσει γερά το τιμόνι.

Σίγουρα, θα πάει σε επιλογές Αμερικανών που επίσης δεν έχουμε ... συνηθίσει. Να ακούσουμε δηλαδήξ κάποιο "άγνωστο" όνομα. Την συγκεκριμένη αγορά την ξέρει πολύ καλά. Μην εκπλαγείτε ακόμη αν πάρει κάποιον αριστερόχεια (τους θεωρεί ατού στην επίθεση) και κάποιον Κροάτη (έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην συγκεκριμένη χώρα).

Γεγονός είναι ότι ο Ολυμπιακός της νέας χρονιάς θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Απ' όποια άποψη κι αν το δει κανείς. Κι ο Μπλατ είναι ήδη ένας από τους πρωταγωνιστές της νέας σεζόν...

ΥΓ: Αξίζουν και δυο κουβέντες ( ενδεχομένως και παραπάνω) για τον απερχόμενο προπονητή. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μετά από 4 χρόνια και περισσότερα από 300 ματς, αποχωρεί έχοντας κερδίσει δυο πρωταθλήματα και παίξει σε δυο τελικούς Ευρωλίγκας. Μετά τον Γιάννη Ιωαννίδη ήταν ο πρώτος προπονητής στον Ολυμπιακό, που είχε τόσο μεγάλο σερί στον πάγκο της ομάδας. Και μόνο αυτό φτάνει και περισσεύει για να του βγάλουμε το καπέλο. Ακόμη κι αν διαφωνεί κανείς μαζί του, δεν μπορεί παρά να σημειώσει ότι βάδισε αυτή την τετραετία, με τον δικό του τρόπο, στον δικό του δρόμο, υπερασπιζόμενος την ομάδα και τη δουλειά του όσο καλύτερα μπορούσε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ