OPINIONS

Ώρα ευθύνης για όλους

Ώρα ευθύνης για όλους

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την πολυεπίπεδη κρίση στον Ολυμπιακό και την απαραίτητη προσπάθεια που πρέπει να κάνει για την αξιοπρέπειά του ...

Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να διαπιστώσει κανείς ότι ο Ολυμπιακός περνάει μια κρίση διαρκείας στο μπάσκετ. Μια κρίση σε διάφορα επίπεδα, με την σεζόν να βρίσκεται σε εξέλιξη και να φτάνει στην κορύφωσή της. Ο ίδιος ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δήλωσε ότι "ντρέπεται για την απόδοση της ομάδας του, μετά το 15ο λεπτό του αγώνα με την Κύμη"

Ταυτόχρονα βγαίνουν στην επιφάνεια και άλλα θέματα. Είτε σοβαρά, είτε όχι. Μια σχετικά "ανώδυνη" φωτογραφία στο Ίνσταγκραμ από τον Κάιλ Γουίλτζερ με μια βόλτα στη θάλασσα, συγκέντρωσε διάφορα σχόλια. Το ΦΩΣ πριν από δυο μέρες αποκάλυπτε ότι το θέμα των οφειλών απασχολεί τους παίκτες. Όχι ότι είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν οφειλές. Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε ο Ολυμπιακός η πρώτη ομάδα που πληρώνει με καθυστέρηση.

Για να βγαίνει όμως ένα τέτοιο θέμα, όπως καταλαβαίνει κανείς, έχει επιρροή στην ίδια την ομάδα. Αν δεν ήταν έτσι, δεν θα υπήρχε λόγος ο Παντελής Διαμαντόπουλος να γράψει το σχετικό ρεπορτάζ. Προφανώς δεν πρόκειται παίκτης του Ολυμπιακού να χάσει τα χρήματά του. Ωστόσο και οι ξένοι, αν δεν είναι πληρωμένοι, πολλές φορές αρχίζουν και αδιαφορούν, όσο κι αν οι Έλληνες συμπαίκτες τους λένε τι ακριβώς θα συμβεί στο τέλος της σεζόν.

Μπορεί λοιπόν το φαινόμενο των καθυστερήσεων να μην είναι τωρινό, ή αποκλειστικό "προνόμιο" του Ολυμπιακού, ωστόσο, είναι πρωτόγνωρο να επηρεάζει (εν μέρει, πολύ ή λίγο, δεν έχει σημασία) την απόδοση της ομάδας. Μια σημαντική λεπτομέρεια επίσης, είναι ότι οι Αγγελόπουλοι εδώ και καιρό βρίσκονται σε μια λεπτή θέση, ύστερα από τη δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει με τον πατέρα τους. Όπως είναι φυσικό η συγκεκριμένη υπόθεση απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους, με αποτέλεσμα τα θέματα του Ολυμπιακού να πηγαίνουν πίσω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρακολουθούν ή δεν ασχολούνται με την ομάδα.

Η παρέμβασή τους, μπορεί να έρθει σε ανύποπτη στιγμή. Έχουν αποδείξει, άλλωστε, ότι δεν δρουν ποτέ εν θερμώ. Προτιμούν να επεξεργαστούν τα πράγματα στο μυαλό τους και στη συνέχεια να αναλάβουν δράση.

ΟΛΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ, ΠΛΕΟΝ

Τι ακριβώς συμβαίνει στον Ολυμπιακό; Μάλλον όλα διογκώνονται υπό το πρίσμα της αποτυχίας να προκριθεί η ομάδα στο φάιναλ-φορ και κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται. Ακόμη και η παραμικρή λεπτομέρεια, περνάει από κόσκινο.

Κανείς δεν θα ασχολιόταν αν ο Γουίλτζερ πήγε και έκανε μπάνιο, ή αν ο Μακ Λιν στραβομουτσουνιάζει που δεν έχει πληρωθεί, ή αν ο Σφαιρόπουλος ... ντρέπεται ή όχι για την απόδοση του Ολυμπιακού, αν τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά κι αν η ομάδα έπαιζε μπάσκετ και όχι αυτό που βλέπαμε στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού εναντίον της Κύμης.

Μια ομάδα χωρίς αποθέματα δυνάμεων, με ψυχολογία στο μηδέν, με κακές επιλογές και μπάσκετ που βλάπτει την υγεία. Έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν ανάλογες κρίσεις ο Ολυμπιακός. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που δείχνει ότι δεν μπορεί να την ξεπεράσει. Σίγουρα, η επιστροφή των τραυματιών, που ένας-ένας γυρίζουν σε θέση μάχη θα βελτιώσει την κατάσταση.

Είναι, όμως, η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που πρέπει να γίνει μια κουβέντα απ΄όλους. Και η Διοίκηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, που της αναλογεί και ο προπονητής με τους παίκτες χρειάζονται να καθίσουν επισταμένως και να βρουν τις λύσεις. Η εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα είναι πραγματικά απαράδεκτη και είναι ανεπίτρεπτο να συνεχιστεί.

Σίγουρα χρειάζονται και γενναίες αποφάσεις το καλοκαίρι. Μια συνολική αναθεώρηση της στρατηγικής της ομάδας. Αλλά μέχρι να φτάσουμε ως εκεί, πρέπει να δοθεί η μάχη του τελευταίου τίτλου, που έμεινε να διεκδικήσει. Αυτός ο Ολυμπιακός, όπως εμφανίστηκε στην πρεμιέρα των πλέι-οφ, το πρωτάθλημα δεν μπορεί να το πάρει. Αμφιβάλλουμε αν ... μπορεί να προκριθεί και στον τελικό.

Είναι πολύ μειωτικό για τους ίδιους τους παίκτες (και το προπονητικό επιτελείο) να συνεχίσουν να παρουσιάζουν την ίδια εικόνα χωρίς να αντιδράσουν. Ο Ολυμπιακός είναι, όχι η μια τυχαία ομάδα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ