OPINIONS

Ολυμπιακός - Μπουντούτσνοστ: Τα λίγα λόγια Ζακ...Αρη

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το αστείρευτο επιθετικό ταλέντο του ΛεΝτέι, που είχε φανερωθεί σε κολέγιο και Ισραήλ, τις απαντήσεις του Αμερικανού και το 6-4 του Ολυμπιακού στο ένα τρίτο της Ευρωλίγκας.

O Ζακ ΛεΝτέι άκουσε για πρώτη φορά το όνομά του να γίνεται σύνθημα στο ΣΕΦ, το χάρηκε πολύ, όπως κάθε άλλος στη θέση του. Έδωσε, άλλωστε, και ο ίδιος … το δικαίωμα στον κόσμο να τον αποθεώσει, σε ένα απολαυστικό βράδυ με 28 πόντους, 8 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 κλεψίματα και ράνκινγκ 42, το κορυφαίο για παίκτη του Ολυμπιακού με το 41 του Άρβιντας Μασιγιάουσκας πριν από δέκα χρόνια εναντίον της Πρόκομ. Ταυτόχρονα πήρε και το βραβείο του καλύτερου παίκτη της 10ης αγωνιστικής.

Ο 24χρονος πάουερ-φόργουορντ έχει πάρει, για τα καλά, «φόρα». Στα τελευταία τρία παιχνίδια της Ευρωλίγκας έχει 17.3 πόντους και 8.3 ριμπάουντ, ενώ στα αντίστοιχα του πρωταθλήματος 16π και 5ριμπ. Δεν είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που ο ΛεΝτέι, σκοράρει κατά βούληση. Για την ακρίβεια, αυτή είναι η δουλειά του, από την εποχή που έπαιζε στο κολέγιο του Βιρτζίνια Τεκ, αλλά και πέρσι στην πρώτη του επαγγελματική σεζόν στο Ισραήλ, με την ταπεινή Χάποελ Γκιλμπόα. Έβαζε, έβαζε και … έβαζε.

Την σεζόν 2016-17, τελειόφοιτος του Βιρτζίνια Τεκ, είχε 16.5 πόντους-7.3ρριμπάουντ, με εξαιρετικά ματς ολόκληρη τη χρονιά. Από τους 33 αγώνες, στους οποίους αγωνίστηκε, μόνο σε δυο είχε μονοψήφιο αριθμό πόντων. Κορυφαία του παιχνίδια αυτά με το Γουέικ Φόρεστ, ειδικά στο νικηφόρο (99-90) όταν σκόραρε 31 πόντους (7/14δ, 1/1τρ, 14/18β) και μάζεψε 12 ριμπάουντ. Οι επιδόσεις του ήταν εντυπωσιακές στην ACC, ίσως στην πιο ανταγωνιστική περιφέρεια του κολεγιακού πρωταθλήματος.

Πηγαίνοντας πέρσι στο Ισραήλ, ο Αμερικανός βρήκε γόνιμο έδαφος να ξεδιπλώσει το ταλέντο του σε μια ομάδα που στηρίχτηκε πάνω του. Με την Χάποελ Γκιλμπόα, ο ΛεΝτέι οργίασε. Τελείωσε το πρωτάθλημα με 19.5 πόντους και 8.2 ριμπάουντ. Από τα 37 παιχνίδια, είχε μονοψήφιο νούμερο πόντων σε τρία. Στα τελευταία εφτά, ήταν ασταμάτητος με 25.3 πόντους, αφού σε κανένα απ’ αυτά δεν έπεσε κάτω από … τους 20 πόντους! Η επαφή του με το καλάθι, η ικανότητά του να στέκεται στον αέρα, η ταχύτητά του και η άγνοια κινδύνου που έχει, εκτιμήθηκαν δεόντως από τον Ντέιβιντ Μπλατ που του έδωσε … εύκολα, μια θέση στο απαιτητικό ρόστερ του Ολυμπιακού.

Η πρώτη ερώτηση ήταν αν αυτός ο δίμετρος φόργουορντ, που μπορεί να παίξει και υπό προϋποθέσεις στο «5», μπορούσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας ομάδας της ελίτ της Ευρωλίγκας. Να αντέξει την πίεση, αλλά και να προσφέρει καλές υπηρεσίες. Κι η δεύτερη, αν θα μπορούσε να αποτελέσει «παράγοντα» στο επιθετικό παιχνίδι του Ολυμπιακού, χωρίς να είναι … τρύπα στην άμυνα, αλλά κυρίως παίζοντας πολύ λιγότερο απ’ ότι στο κολέγιο και στο Ισραήλ. Από τα 30 και 32 λεπτά, που αγωνιζόταν, είδε το χρόνο του να μειώνεται στα 18-20 και το παραμικρό λάθος να μη συγχωρείται. Ο παίκτης, με τη βοήθεια του προπονητή του, άρχισε να δίνει τις απαντήσεις του

Ο Μπλατ έψαξε αλλά του βρήκε, εν τέλει τον ρόλο. Ή μάλλον, για να ακριβολογήσουμε, τον προσάρμοσε στις απαιτήσεις του Ολυμπιακού. Τον έστειλε, σε αρκετά παιχνίδια στο «4», του ζήτησε επανειλημμένα να είναι συγκεντρωμένος στην άμυνα και ο παίκτης άρχισε να τον δικαιώνει.

Την Παρασκευή, ο Ζακ έπαιξε μόλις 21 λεπτά. Πρόλαβε, όμως, να σκοράρει 28 πόντους, γιατί απλά … ξέρει τι πρέπει να κάνει, δεν σκέφτεται πολύ πλέον, έχει μάθει τους αυτοματισμούς και δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει δύναμη πυρός. Προφανώς δεν θα περιμένει κανείς, κάθε βράδυ, να σημειώνει 28 πόντους. Δεν είναι όλοι οι αντίπαλοι σαν την Μπούντουτσνοστ , όμως ο … Ζαχαρίας έχει βρει το κουμπί και θέλει να συνεχίσει αυτές τις υψηλές πτήσεις…

ΤΟ 60% ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΑ ΠΛΕΙ-ΟΦ

Με 6-4 στο κλείσιμο του ενός τρίτου της Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός είναι μέσα στην 8άδα και εκεί θέλει να παραμείνει. Το 60% αν … συνεχιστεί, θα του δώσει στο τέλος 18 νίκες, άρα και πρόκριση στα πλέι-οφ, αν και ο στόχος του είναι να πάει λίγο καλύτερα. Έχει ένα αβαντάζ. Το καλό του ποσοστό εκτός έδρας, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» παραμένουν μια ομάδα που ξέρει να κερδίζει μακριά από το ΣΕΦ. Αν μάλιστα αποφύγει να πατήσει άλλες μπανανόφλουδες μέσα στο σπίτι του , τότε μπορεί να σκεφτεί και ένα καλύτερο πλασάρισμα.

ΥΓ: Ο Ντέιβιντ Μπλατ «έφτιαξε» τον Μάντζαρη , γιατί είδε ένα παίκτη να τα κάνει όλα καλά εκτός από τα σουτ που δοκίμασε. Ξέρει όμως ότι ένας γκαρντ που παίρνει ριμπάουντ, κλέβει μπάλες και μοιράζει ασίστ, του είναι πολύ χρήσιμος ακόμη κι ας μη βάζει πόντους

ΥΓ 2: Κωμική η εικόνα του ευρωπαϊκού μπάσκετ να έχει αγώνες συλλόγων και εθνικών ομάδων . Ο διάλογος (ειλικρινής όμως και χωρίς να κουνάει το δάχτυλο κανείς σε κανέναν) είναι πιο επιτακτικός από ποτέ. Εκτός αν αρέσει σε FIBA και Euroleague το πήγαινε έλα παικτών και οι τέσσερις αγώνες σε ισάριθμες μέρες. Ντροπή…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ