ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι άμυνες του Κάναν και τα τρίποντα του Γουόκαπ δείχνουν το τέλειο μπάσκετ του Ολυμπιακού

EUROLEAGUE /  -  (EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / - (EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ισοπεδωτική εμφάνιση του Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη τον κράτησε στην κορυφή κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τις άμυνες του Κάναν, τα τρίποντα του Γουόκαπ και το αντίστροφο στο σχεδόν τέλειο μπάσκετ που ευαγγελίζονται μέχρι στιγμής οι "ερυθρόλευκοι".

Ήταν μια παρέλαση στην ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Και ο ισοπεδωτικός Ολυμπιακός έφτασε στις 15 νίκες, με μια από τις πιο κυριαρχικές εμφανίσεις που έχουμε δει ποτέ να κάνει σε αυτή την 30χρονη πορεία του στην EuroLeague.

Η Φενέρ απλά δεν κατάλαβε τι συνέβη, έστω κι αν πριν το ματς ξέροντας ότι οι "ερυθρόλευκοι" θα στερηθούν τις υπηρεσίες του Κώστας Σλούκα και του Άλεκ Πίτερς, ήθελε πάση θυσία τη νίκη, φτάνοντας τον αντίπαλο τους στη βαθμολογία.

Πριν καν συμπληρωθεί η δεύτερη περίοδος, για την ακρίβεια 3:56 πριν από το τέλος ο πίνακας του σκορ είχε τρελαθεί, γράφοντας το σχεδόν εξωπραγματικό 16-46.

Οι γηπεδούχοι απηυδισμένοι από την σχεδόν εξουθενωτική άμυνα, τον Σκότι Γουίλμπεκιν εκτός αγώνα με δυο τεχνικές ποινές, δεν πετούσαν ακριβώς λευκή πετσέτα, έμοιαζαν ωστόσο ζαλισμένοι όπως οι αντίπαλοι του Μάικ Τάισον.

Δεν ξέρω αν ο Ολυμπιακός θα σαρώσει τα πάντα στο τέλος της χρονιάς. Αυτό δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς. Σίγουρα, πάντως, μια τόσο συμπαγής, δυνατή και προσηλωμένη στο στόχο της "ερυθρόλευκη" ομάδα, σπάνια έχει εμφανιστεί στην 30χρονη ιστορία της στην EuroLeague. Και το μπάσκετ που παίζει από το ξεκίνημα της σεζόν είναι, πλέον, σημείο αναφοράς για όλη τη λίγκα.

Οι απουσίες συσπείρωσαν την ομάδα

Ακόμη, λοιπόν, κι αν του λειπε ο κορυφαίος δημιουργός του και ο παίκτης μπακ-απ του Βεζένκοβ, ο Ολυμπιακός δεν σταμάτησε πουθενά. Έδωσε ξανά +20 ασίστ, έβαλε πάλι 93 πόντους, σούταρε 29 τρίποντα με ποσοστό ευστοχίας 59% και άλωσε μια από τις πιο δύσκολες έδρες της διοργάνωσης. Μετά τη Ρεάλ, ζευγάρωσε τις νίκες του και κόντρα στη Φενέρ και ... συνεχίζει.

Η απουσία του Σλούκα, συν την απώλεια του Πίτερς, έκαναν τους υπόλοιπους πολύ πιο προσεχτικούς και προσηλωμένους στο πλάνο. Εξ ου και η μηδενική διαφορά στις πεντάδες που χρησιμοποίησε ο Μπαρτζώκας. Την ίδια απόδοση είχαν κι αυτό είναι που ενθουσιάζει περισσότερο τον προπονητή του Ολυμπιακού.

Ο Μιχάλης Λούντζης που στα περισσότερα ματς βρίσκεται εκτός δωδεκάδας ή όταν είναι παρών παίζει από λίγο εως καθόλου, μπήκε λες και είναι βασικός. Τρία κλεψίματα αλλά και δυο ριμπάουντ, δυο ασίστ και ακόμη πιο πολλές άμυνες, πίεση στην μπάλα, έδωσε τις βοήθειες που ήθελε ο αεικίνητος και ευρισκόμενος, σχεδόν παντού, Τόμας Γουόκαπ.

Ο Τζόελ Μπολομπόι ήξερε ότι στο σπουδαίο ροτέισον που κάνει στην τριάδα των ψηλών ο Μπαρτζώκας, πήρε σχεδόν άριστα, κερδίζοντας σχεδόν όλες τις μάχες κόντρα στο δυναμικό Μόντλεϊ, ή αδειάζοντας το χώρο ιδανικά μέσα στη ρακέτα για τα λέι απ των συμπαικτών του. Ποιος αμφιβάλλει πως την Παρασκευή κόντρα στην Εφές τον χρόνο, μετά τον Φαλ, θα πάρει ο Ταρικ Μπλακ η φιγούρα του οποίου βολεύει περισσότερο τις μάχες με την πρωταθλήτρια Ευρώπης;

Έτσι, όμως, έχει βγει η χρονιά με τον καλύτερο τρόπο, σε σχέση με τη φροντ-λάιν. Είναι και αυτή η διαχείριση ένα από τα στοιχεία που έχουν κάνει τον Ολυμπιακό, μια πολύ διαφορετική, πιο σίγουρη, ομάδα από την εξαιρετική περσινή.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ωστόσο, για το πως μπήκε ο Ολυμπιακός από το σχεδόν αλάνθαστο πεντάλεπτο του Γιαννούλη Λαρεντζάκη στην δεύτερη περίοδο δεν υπάρχει. Ο παθιασμένος άσος σκόραρε 11 πόντους, χωρίς να χάσει σουτ, έδωσε ασίστ, πήρε ριμπάουντ και έπαιζε άμυνες, βάζοντας, κορμί και χέρια για να κερδίσει διαρκώς την μπάλα.

Οι φάσεις του Κάναν

Ο Ολυμπιακός είδε, ακόμη, ένα νταμπλ-νταμπλ του Σάσα Βεζένκοβ, τον Σακίλ Μακ Κίσικ να παραμένει ενεργός και να καθαρίζει στο τέλος με τα εύστοχα τρίποντα αλλά και ένα τεράστιο ματς από τον Κώστα Παπανικολάου. Ο αρχηγός στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια σκοράρει κατά μέσο όρο 13.2π με 56.2%! Χθες τελείωσε το ματς με 21π, έχοντας συνολικά 4/5 σουτ (3/3τρ) και 10/11 βολές, αναλαμβάνοντας να εκτελέσει και εκείνες των τριών τεχνικών ποινών που καταλογίστηκαν μαζεμένες σε βάρος της τουρκικής ομάδας.

Πρόσωπο της βραδιάς και ο Αιζέα Κάναν που έπαιξε 20 λεπτά, είχε ισάριθμους πόντους με 6/9 τρίποντα, απαντώντας σε όσους αναρωτιούνται γιατί το καλοκαίρι επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον σπουδαίο Ντόρσεϊ. Αλλά δεν ήταν -μόνο- τα μακρινά σουτ, δυο-τρία εκ των οποίων από προσωπικές ενέργειες για να ευστοχήσει με το έτσι θέλω, που έκαναν τον Αμερικανό να ξεχωρίσει.

Υπάρχουν δυο φάσεις που δείχνουν και την άλλη διάσταση του Κάναν. Μία στο πρώτο μέρος όταν δεν αφήνει τον Γουίλμπεκιν να βρει την παραμικρή χαραμάδα για να σουτάρει και η φάση καταλήγει με "κάπνα" του Σκότι και μια στο δεύτερο, όταν μετά από λάθος στην επίθεση του Ολυμπιακού στήνεται ιδανικά για να πάρει το επιθετικό φάουλ από τον Μαχμούτογλου.

Παρά το μέγεθος του, ο "κοντός" Κάναν δίνει ρεσιτάλ και στο μαρκάρισμα, ακόμη και ψηλότερων αντιπάλων. Δεν το έκανε για πρώτη φορά φέτος, προσπαθεί σε κάθε παιχνίδι και η συμπεριφορά του στα μετόπισθεν είναι εξίσου σημαντική, άσχετα αν ο Ολυμπιακός δεν τον πήρε για να ... παίζει άμυνα. Αλλά τον πήρε και για αυτό!

Αν δείτε στον αντίποδα την αμυντική συμπεριφορά του Κάρσεν Έντουαρντς, ενός εξίσου σπουδαίου σκόρερ όπως γκαρντ του Ολυμπιακού, θα καταλάβετε και την ειδοποιό διαφορά. Τέτοιο καλάθι σαν αυτό που κατέληξε στο εντυπωσιακό κάρφωμα του Μακ Κίσικ, ο Κάναν δεν θα έτρωγε ποτέ.

Βάζει τα σουτ ο Γουόκαπ;

Ένας άλλος μύθος που καταρρίπτεται μέσα από το παιχνίδι του φετινού Ολυμπιακού είναι και ο ... άσουτος Γουόκαπ. Ο Αμερικανός έβαλε ένα ακόμη clutch shoot όπως λένε οι συμπατριώτες του τα κρίσιμα σουτ, όταν ο χρόνος τελειώνει. Κόντρα στη Ρεάλ, μετά από τις οδηγίες του Μπαρτζώκα να μπερδέψει τους αμυντικούς της "βασίλισσας" ο Σλούκας και να βρει την πάσα ο Μακ Κίσικ, έβαλε το τρίποντο στην εκπνοή του ημιχρόνου.

Με το Περιστέρι, πήρε την τελευταία επίθεση στήνοντας ένα πικ εν ρολ στην κορυφή της ρακέτας και αναλαμβάνοντας να δώσει τη νίκη στην ομάδα του.

Και χθες δεν είπε όχι στην πρόκληση. Την ώρα που με ένα 15-0 στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου η Φενέρ πήγαινε τη διαφορά στο -13, ο Μπαρτζώκας ζητούσε επειγόντως τάιμ-άουτ. Η επίθεση κατέληξε σε ένα συναρπαστικό πάσινγκ-γκέιμ και corner three του Γουόκαπ, για το οριστικό νοκ-άουτ της τουρκικής ομάδας.

Άμυνες ο Κάναν και τρίποντα ο Γουόκαπ; Ναι και ριμπάουντ ο Λαρεντζάκης και ασίστ ο Φαλ. Αυτός είναι ο Ολυμπιακός που μέχρι τώρα έχει κυριαρχήσει στην EuroLeague παίζοντας ολοκληρωτικό μπάσκετ, απαντώντας ιδανικά σε ερωτηματικά, δυσπιστία και αμφιβολίες.

Η 15η νίκη φέρνει Μπαρτζώκα και παίκτες ολοένα και πιο κοντά στην υπόθεση πλέι-οφ και εν συνεχεία στο αβαντάζ έδρας. Ήταν το έβδομο W που έγραψε το κοντέρ του Ολυμπιακού, φέτος, μακριά από το ΣΕΦ. Τώρα, έρχεται την Παρασκευή, η σειρά της έδρας των "ερυθρολεύκων" να μιλήσει ξανά. Τρίτο κατά σειρά σολντ-άουτ, ο κόσμος είναι έτοιμος να αποθεώσει την ομάδα που θαυμάζει και να την βοηθήσει για ένα ακόμη μεγάλο αποτέλεσμα!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ