OPINIONS

Οι αμαρτίες της ΚΕΔ

BASKET LEAGUE / 5ος ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ /  EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / 5ος ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η αμαρτωλή ΚΕΔ σε μια ακόμη περίεργη απόφαση που προκάλεσε νέο «σάλο» στο ελληνικό μπάσκετ, το οποίο έχει χάσει προ πολλού την σοβαρότητά του. Ο Γιάννης Φιλέρης σχολιάζει.

Δεν είναι μια και δυο οι πρωτοφανείς αποφάσεις-ενέργειες της αμαρτωλής ΚΕΔ της ΕΟΚ οι οποίες δυναμιτίζουν το ελληνικό μπάσκετ, με την ανοχή όλων των ανευθυνοϋπεύθυνων. Τα λάθη είναι μαζεμένα, οι γκάφες διαδέχονται η μία την άλλη.

Για 35 μήνες η Επιτροπή Διαιτησίας αρνιόταν πεισματικά να ορίζει τους ρέφερι που συμμετείχαν στην Ευρωλίγκα και χρειάστηκε η απόφαση του ΑΣΕΑΔ για να αλλάξει στάση, όχι όμως για όλους. Θυμίζουμε ότι δυο ρέφερι (Γκόντας-Φούφης) έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, σε ποινικό επίπεδο, αλλά για τους προϊστάμενους της Επιτροπής, πέρα βρέχει.

Η πενταμελής επιτροπή, έγινε ξαφνικά … τριμελής (παραιτήθηκε ο Μουζάκης, αποχώρησε ο Παπαδόπουλος που λέγεται ότι επίσης έχει παραιτηθεί, χωρίς κανείς από τους δυο να έχει αντικατασταθεί) και πολλές φορές συνεδριάζει με δύο άτομα, όπως έγινε πρόσφατα με τους Κορομηλά-Ταβουλαρέα να ορίζουν τον Αναστόπουλο στο Ολυμπιακός-Προμηθέας.

Για τους ορισμούς-κληρώσεις των διαιτητών χρησιμοποιούν κατά το δοκούν το σύστημα που επιθυμούν, χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει εξ' αρχής το πώς ακριβώς ορίζουν τους διαιτητές της Μπάσκετ Λιγκ.

Πριν από τον ημιτελικό Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, η «πιάτσα βοά» ότι διαιτητές του ματς θα είναι οι Αναστόπουλος, Μάνος και Παναγιώτου. Κατά «σατανική σύμπτωση» πέφτουν και οι τρεις. Ο Ολυμπιακός αποχωρεί από τον ημιτελικό και ανακοινώνει ότι εφόσον οριστούν ξανά οι συγκεκριμένοι ρέφερι σε αγώνα πρωταθλήματος αλλά και δεν οριστούν ξένοι διαιτητές στα ματς με τον Παναθηναϊκό, δεν θα παρουσιάζεται στο γήπεδο.

ΔΥΟΜΙΣΗ ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ

Η Επιτροπή για δυο μήνες (και βάλε) αποδέχεται σιωπηρά τον πρώτο όρο του Ολυμπιακού, χωρίς να ορίζει στα ματς των «ερυθρολεύκων» κάποιον από τους τρεις διαιτητές.

Δεν εξηγεί (ως συνήθως) το σκεπτικό της. Έχει δίκιο ο Ολυμπιακός, που δεν θέλει τους συγκεκριμένους τρεις διαιτητές; Νιώθει ενοχές η Επιτροπή για τον ορισμό τους στον ημιτελικό του Κυπέλλου; Ή … κατά τύχη, σε όλα τα παιχνίδια μετά τον ημιτελικό, Αναστόπουλος, Παναγιώτου και Μάνος σφυρίζουν μεν αλλά σε ματς χωρίς Ολυμπιακό;

Εδώ και καιρό υπήρχε η φήμη ότι ένας από τους τρεις διαιτητές θα οριζόταν σε αγώνα του Ολυμπιακού. Υπήρξαν, εκτός των άλλων, και οι… φωνές του Παναθηναϊκού που απορούσαν γιατί οι τρεις διαιτητές δεν ορίζονται στα ματς. Λέγεται, επίσης, ότι μια «πλευρά» της ομοσπονδίας μπάσκετ, που δεν βλέπει με τόσο καλό μάτι το δίδυμο Ταβουλαρέα-Κορομηλά αντιδρούσε σφόδρα που κάθε φορά έμπαινε ή συζητιόταν θέμα ορισμού ενός εκ των τριών. Το τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, δεν μπορούμε να το ξέρουμε, από την στιγμή που όλα γίνονται εν κρυπτώ και χωρίς κανείς να μαθαίνει ως λαμβάνονται οι αποφάσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ VTB LEAGUE ΣΤΟ ΣΕΦ

Προφανώς και ο Αναστόπουλος δεν επρόκειτο να οριστεί στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Προμηθέα. Όχι τόσο γιατί η ΚΕΔ τον είχε ήδη ορίσει στο ματς Χολαργού-Παναθηναϊκού αλλά επειδή( όπως αποκάλυψε το Sport24.gr ) ο διαιτητής είχε πάρει άδεια να σφυρίξει (την ημέρα του Ολυμπιακός-Προμηθέας) αγώνα της VTB League (Ταλίν-Καζάν)

Φυσικά, ο Νίκος Πιτσίλκας υπεύθυνος διαιτησίας της VTB δεν ενήργησε από μόνος του. Η διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις (όταν οι Έλληνες διαιτητές σφυρίζουν αγώνες στο εξωτερικό) είναι συγκεκριμένη. Ζητούνται από τη λίστα των διεθνών ρέφερι, οι διαθέσιμοι για κάθε αγωνιστική, δίνεται η απάντηση (από την ΚΕΔ) και έρχεται ο ορισμός. Ο Αναστόπουλος είχε πάρει και τα σχετικά εισιτήρια για το ταξίδι στο Ταλίν.

ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Η εμφάνιση του Δ. Γιαννακόπουλου στα γραφεία της ΚΕΔ, που απαιτούσε τον ορισμό του Αναστόπουλου ( κάνοντας λόγο για κράτος-μπουρδέλο ) άλλαξε τα δεδομένα. Η Επιτροπή ξέχασε και την VTB, τα πάντα και όρισε τον ρέφερι στο Ολυμπιακός-Προμηθέας. Σύμφωνα με τους ολυμπιακούς, η απόφαση ελήφθη από τα δυο άτομα της τριμελούς επιτροπής (Κορομηλάς-Ταβουλαρέας, ο Συμεωνίδης είχε αποχωρήσει και εμφανίστηκε στην διαδικασία ορισμού των διαιτητών της Α2). Μετά εφευρέθηκε το σόφισμα ότι ναι μεν ένας διαιτητής ορίζεται σε αγώνα στο εξωτερικό, αλλά αν είναι ανάγκη να παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα, παίζει κανονικά στην Ελλάδα, που προηγείται. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

Ούτε αυτή τη φορά μάθαμε τι … άλλαξε και τελικά ο Αναστόπουλος μετά από δυόμισι μήνες θα ξαναπαίξει σε αγώνα του Ολυμπιακού. Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού πάντως δήλωσε ότι «επανέρχεται η τάξη και μπορούμε να προχωρήσουμε» ενώ αργότερα πανηγύριζε με το γνωστό τρόπο στον λογαριασμό του. Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός όριζε τιμή γενικής εισόδου ενός ευρώ στον αγώνα με τον Προμηθέα (χωρίς να σημαίνει ότι θα κατέβει και να παίξει κιόλας) και ετοιμάζεται να κυνηγήσει δικαστικά τον «παράνομο ορισμό από την ΚΕΔ».

Η μπάλα χάθηκε ολότελα. Κι ενώ ο υφυπουργός αθλητισμού προσπαθεί για μια ακόμη φορά να θέσει τον πρόεδρο της ΕΟΚ προ των ευθυνών του, εισπράττει την απάντηση ότι λέει γελοιότητες!

Ενώ όλα τα άλλα που συμβαίνουν στο ελληνικό μπάσκετ, κάτω από την μύτη του Γιώργου Βασιλακόπουλου, αποπνέουν σοβαρότητα. Είμαστε καλά ρε παιδιά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ