ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός σαρώνει πρώτους και τελευταίους στην EuroLeague και φουλάρει για το Κύπελλο

Ο Ολυμπιακός σαρώνει πρώτους και τελευταίους στην EuroLeague και φουλάρει για το Κύπελλο
INTIME SPORTS

Η Αλμπα υποκλίθηκε στον Ολυμπιακό που έφτασε στο 17-7 κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το απολαυστικό μπάσκετ που ακόμη δεν έχει δώσει κάτι στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, αν και πλησιάζει η μάχη για τον πρώτο τίτλο στο Κύπελλο Ελλάδας ΟΠΑΠ.

Έξι σερί νίκες στην EuroLeague συμπλήρωσε στο Βερολίνο ο Ολυμπιακός, οι τρεις χωρίς Σλούκα και Πίτερς. Στο διάλειμμα του Φλεβάρη, οι "ερυθρόλευκοι" σαρώνουν στο πέρασμα τους, είτε παίζουν με τους πρώτους, είτε με τους τελευταίους και φουλάρουν για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς. Το Κύπελλο Ελλάδας ΟΠΑΠ, δηλαδή, που γίνεται στα Δυο Αοράκια, στην παρθενική διοργάνωση ενός ελληνικού Final Eight και πρώτο αντίπαλο τον Άρη (την επόμενη Παρασκευή).

Το 17-7 που γράφει το κοντέρ, δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει κάτι, καθώς όμως πλησιάζουμε προς την τελική ευθεία όλα δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός

  • Θα φτάσει γρήγορα στον πρώτο στόχο του στην Ευρώπη, δηλαδή την πρόκριση του στα playoffs. Οι 18-19 νίκες που απαιτούνται είναι πολύ κοντά...
  • Θα κυνηγήσει το αβαντάζ έδρας, για το οποίο χρειάζονται άλλες τρεις ή τέσσερις (για απόλυτη σιγουριά).

Σε ένα σύνολο 10 αγώνων, δηλαδή, για το φινάλε της κανονικής περιόδου, ο Ολυμπιακός κερδίζοντας τα μισά ματς (ή τα έξι από τα δέκα) θα μπει στη μάχη για το Final Four με πλεονέκτημα. Αυτή την στιγμή το ρεκόρ του είναι στο 70.8% και έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί, αν και στον Πειραιά είναι γνωστό ότι δεν θέλουν να βλέπουν τόσο μακριά, προτιμούν να βλέπουν την σεζόν αγώνα με τον αγώνα, απολαμβάνοντας το μπάσκετ που παίζουν.

Μαζί τους, βέβαια, το απολαμβάνει και ο κόσμος της ομάδας, που παρακολουθεί κάθε εβδομάδα ένα ξεχωριστό σόου, σε μια συναρπαστική σεζόν, που δεν μπορεί παρά να έχει τελικό προορισμό τη Ζαλγκίριο Αρένα στο Κάουνας.

Ασφυξία για τους Γερμανούς

Δεν χρειάζεται να κάνουμε υψηλή ανάλυση ενός ματς που τελείωσε με διαφορά 33 πόντων. Με εξαίρεση το δεύτερο δεκάλεπτο, όπου επήλθε μια μικρή χαλάρωση και το +21 ροκανίστηκε από την Άλμπα κατά το ήμισυ (και επί μέρους σκορ 17-6) όλα λειτούργησαν στην εντέλεια για την ομάδα του Πειραιά παρότι το ματς είχε μισοστραβώσει νωρίς-νωρίς με τους Φαλ - Μπλακ να χρεώνονται από δυο φάουλ και τον Μπολομπόι να παίρνει το πέμπτο.

Από την στιγμή, όμως, που οι φιλοξενούμενοι αποφάσισαν να "στραγγαλίσουν" με την άμυνα τους το περιφερειακό σουτ των Γερμανών στο δεύτερο μέρος (0/14 τρίποντα) και τον Φαλ να επιστρέφει δριμύτερος, όλα εξελίχθηκαν όπως περίμεναν και οι ομογενείς στην εξέδρα, αλλά και επιτάσσει η μέρα μνήμης για όλους τους ολυμπιακούς κάθε φορά που το ημερολόγιο δείχνει 8/2

Φρόντισαν γι αυτό ο Σάσα Βεζένκοβ που έχει ξαναβρεί τον ασταμάτητο εαυτό του, τελειώνοντας το ματς με το γνωστό πληθωρικό του τρόπο (28 πόντοι με 6/7 δίποντα, 4/6 τρίποντα - 13 ριμπάουντ και 40 βαθμοί στο σύστημα αξιολόγησης) κι ο καταπληκτικός Τόμας Γουόκαπ, που πασάρει πλέον και για τον απόντα Κώστα Σλούκα (σε 4 αγώνες μετράει 34 ασίστ, δηλαδή κατά μέσο όρο 8.5 ανά αγώνα). Ο ξανθομάλλης Αμερικανός τελείωσε με ένα χορταστικό νταμπλ - νταμπλ (15 πόντοι - 10 ασίστ) κυνηγώντας ταυτόχρονα και κάθε φάση στην άμυνα, για να κλέψει την μπάλα.

Ο Βεζένκοβ είχε πατήσει το γκάζι του από την πρώτη περίοδο κάνοντας πράγματα, που άλλοι παίκτες ολοκληρώνουν σε σαράντα λεπτά:

Ο Ολυμπιακός είδε την Άλμπα να μειώνει στο -9 στο ξεκίνημα της επανάληψης, αλλά έκανε ένα τρομερό 22-2 που απλοποίησε τις διαδικασίες εκτόξευσε τη διαφορά πάνω από τους 30 πόντους, επιτρέποντας στον Μπαρτζώκα να ρίξει στο τέλος και τους δυο νεαρούς από τα τμήματα υποδομής του. Τον 17χρονο Βενιαμίν Αμπόση και τον 20χρονο Παναγιώτη Τσάμη, που πρόλαβε μάλιστα να σημειώσει και το παρθενικό του καλάθι στην EuroLeague.

Η Άλμπα των 81.5π κατά μέσο όρο, έπεσε στους 60 και η νίκη ερχόταν μέσα σε πολλά χειροκροτήματα και μπράβο από την ελληνική εξέδρα.

Δυο φάσεις όλος ο... Ολυμπιακός

Όλες οι ομάδες της EuroLeague θέλουν τη δέουσα προσοχή. Ακόμη κι αν είναι στην τελευταία θέση, όπως η Άλμπα. Λίγο χαλάρωσε ο Ολυμπιακός και έκανε παιχνίδι, έστω και για πέντε λεπτά. Από την άλλη, δεν θα μπορούσε η τόσο φορμαρισμένη και κουρδισμένη στην εντέλεια ομάδα του Μπαρτζώκα να στραβοπατήσει σε ένα τέτοιο παιχνίδι.

Κρατάμε δυο φάσεις που δείχνουν και πως λειτουργεί ο φετινός Ολυμπιακός. Η πρώτη είναι στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου όταν η μπάλα αλλάζει χέρια με κινηματογραφική ταχύτητα, ο Παπανικολάου είναι έτοιμος να σουτάρει για τρεις, αλλά βλέποντας δυο παίκτες της Άλμπα να πηγαίνουν πάνω του, πασάρει στον Μπόλομποϊ που έχει ένα εύκολο κάρφωμα.

Η κίνηση με ή χωρίς την μπάλα είναι ένα βασικό ζητούμενο της ομάδας. Πιο γρήγορα, όμως, κινείται η μπάλα από χέρι, σε χέρι. Ο Ολυμπιακός ψάχνει πάντα την έξτρα πάσα, δίνει κάθε φορά ρεσιτάλ δημιουργίας (και χθες 25 ασίστ) και άπαντες έχουν ενστερνιστεί τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, βγάζοντας τέτοιους αυτοματισμούς που ξεσηκώνουν τον κόσμο.

Υπάρχει το μπάσκετ χωρίς πάσα, υπάρχει και αυτό του Ολυμπιακού, με την μπάλα να περνάει σχεδόν απ' όλους τους παίκτες, την κίνηση διαρκή και το θέαμα υποχρεώνει ακόμη και τους αντιπάλους να παραδεχθούν πως αυτή την εποχή οι "ερυθρόλευκοι" παίζουν καλύτερα από τον καθένα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η άλλη είναι το κάρφωμα του καταπληκτικού Παπανικολάου, με την non look πάσα του Γουόκαπ στον αιφνιδιασμό. Ο Ντέλοου έγινε ωραίο πόστερ σε μια από τις θεαματικότερες στιγμές των "ερυθρολεύκων" που ολοκλήρωσε ο φορμαρισμένος αρχηγός τους. Ρεσιτάλ και σε αυτό το ματς από τον "Παπ" που στα τελευταία τέσσερα ματς έχει μ.ο 12 πόντους (με 66.6% τρίποντο).

Ένας απολαυστικός αρχηγός που στο τάιμ - άουτ μετά το καμ-μπακ των γηπεδούχων είχε δώσει ρεσιτάλ και έξω από το γήπεδο, θυμίζοντας στους συμπαίκτες του ότι το απόλυτο δόγμα της ομάδας είναι να μοιράζει καλά την μπάλα. Μόλις για κάποιο λόγο σταματάει να το κάνει, ο αντίπαλος καταφέρνει να αντιδράσει.

Δικαίως ο λογαριασμός της EuroLeague στο Twitter έκανε σύνθεση και των δυο κορυφαίων στιγμών του "Παπ".

Όταν ο αρχηγός γίνεται δεύτερος προπονητής και μεταφέρει στους συμπαίκτες του το πνεύμα που πρέπει να διατρέχει όλη την ομάδα, ο Μπαρτζώκας δεν μπορεί παρά να αισθάνεται ευτυχής, γιατί έχει περάσει τη φιλοσοφία του στην ραχοκοκαλιά της ομάδας. Είναι ίσως το πιο μεγάλο επίτευγμα, μέχρι στιγμής, του 58χρονου κόουτς.

Ο επόμενος σταθμός είναι εντός Ελλάδας, καθώς -μετά το ματς του πρωταθλήματος με τον Ιωνικό- έρχεται η ώρα του Κυπέλλου Ελλάδας ΟΠΑΠ. Ο Ολυμπιακός περιμένει την επιστροφή των Σλούκα και Πίτερς καθώς στην Κρήτη για να πάρει τον πρώτο τίτλο θα χρειαστεί τρεις νίκες σε ισάριθμες ημέρες, άρα θα χρειαστεί όλα τα όπλα στη φαρέτρα του.

Στην EuroLeague επιστρέφει στις 24 του μηνός με νέα εκτός έδρας δοκιμασία (στη Βαλένθια) ενώ ακολουθεί ταξίδι και στο Μιλάνο.

Είπαμε, ακόμη δεν έχει κατακτήσει κάτι, ούτε φτάσει κάπου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι παίζει ωραία...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ