ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Μέικον δάγκωσε την Εφές, η Βιλερμπάν δαγκώνει στην EuroLeague

Ο Ντάριλ Μέικον
Ο Ντάριλ Μέικον EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός έκανε την Εφές με τα κρεμμυδάκια, ο Μέικον έβαλε την υπογραφή του με ρεκόρ, το ΟΑΚΑ διασκέδασε για πρώτη φορά φέτος τόσο πολύ, αλλά το ματς με τη Βιλερμπάν είναι πιο δύσκολο και πολύ κομβικό. Ειδικά σε περίπτωση δεύτερης συνεχόμενης νίκης από τους "πράσινους"

Αυτό που οφείλει να κάνει ο Παναθηναϊκός, μετά το θριαμβευτικό +26 επί των αγνώριστων πρωταθλητών Ευρώπης της Εφές είναι να... κατεβάσει το κεφάλι του, γιατί αν ψηλώσει παραπάνω απ' όσο πρέπει τη μύτη του, αύριο κιόλας απέναντι στη Βιλερμπάν που προέρχεται από μια εντυπωσιακή νίκη, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μπορεί να προσγειωθεί ανώμαλα.

Δε νομίζουμε, ωστόσο, ότι ο Πρίφτης και οι παίκτες του είναι διατεθειμένοι να παρασυρθούν από την ευφορία της μεγάλης νίκης, της δεύτερης (σε ισάριθμους αγώνες στο ΟΑΚΑ) για φέτος στην EuroLeague. Το βέβαιο είναι ήταν αποφασισμένοι να παρασύρουν στον ρυθμό τους την Εφές, την οποία οι "πράσινοι" την έκαναν... με τα κρεμμυδάκια, ή μάλλον με πολύ Μ(π)έικον.

Ο Αμερικανός σκόρερ βρήκε την βραδιά που όλα μπήκαν μέσα, έκανε ρεκόρ Παναθηναϊκού στα τρίποντα και αν δεν έπρεπε δυο φορές να σουτάρει στην εκπνοή, μπορεί και να ξεπερνούσε την κορυφαία επίδοση του Σέιν Λάρκιν (10/12) που έχει κάνει δυο φορές μέσα τη σεζόν 2019-20 (η πρώτη εναντίον του Ολυμπιακού, η δεύτερη με την Μπάγερν).

Εδώ που τα λέμε έτσι όπως έπαιξε ο καταπληκτικός Ντάρυλ, ήταν σα να βλέπαμε τον Λάρκιν με τα "πράσινα", ή αν προτιμάτε έναν άλλο παίκτη που φορούσε το νο 5 της ίδιας ομάδας. Τον έχουμε βαφτίσει "Μάικ Τζέιμς των φτωχών", αλλά με τη σταθερά καλή απόδοσή του στον φετινό Παναθηναϊκό μοιάζει έτοιμος να ξεπεράσει ακόμη και τον Natural5. Οι επιδόσεις του σε αυτό το ξεκίνημα της Euroleague (μ.ο 18π, με 52% τρίποντα) εκεί παραπέμπουν.

Ο 26χρονος γκαρντ έχει όλο το "πακέτο" ενός σκόρερ ολκής, ειδικά σε τέτοιες βραδιές που τον... προκαλεί η αντίπαλη άμυνα και αυτός δεν λέει όχι να βάλει εννιά τρίποντα σε λιγότερο από 26 λεπτά. Καταπληκτικός!

Αλλά αν ήταν μόνο ο Μέικον, θα μπορούσε κανείς να αποδώσει αυτή τη νίκη σε ένα βράδυ φωτοβολίδα του σπουδαίου Αμερικανού. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φορά είδαμε πράγματα που είχαν ξεχάσει στο ΟΑΚΑ.

Με τον Σαντ Ρος να δίνει γρήγορα-γρήγορα το σύνθημα (οκτώ πόντοι σερί και μια ασίστ στο πρελούδιο του ματς, από τον Κουβανό) ο Παναθηναϊκός έπαιξε άμυνα από το παρελθόν (ή αν προτιμάτε, από τα θέλω του κόουτς Πρίφτη) ξεχαρβάλωσε την έτσι κι αλλιώς παραπαίουσα Εφές και πριν ο Αταμάν πει κίμινο, είχε ξεφύγει με διψήφια διαφορά πόντων. Τα τραγικά ποσοστά των αντιπάλων του (39%δ, 23.1%τρ) αναδεικνύεται η καλή προσπάθεια του ΠΑΟ στην άμυνα του.

Όσο για την επίθεση; Πέταγε φλόγες. Με 8/16 τρίποντα και 52 πόντους στα δυο πρώτα δεκάλεπτα, ο ΠΑΟ ήταν διαρκώς είτε στον αιφνιδιασμό (σαρώνοντας τα ριμπάουντ) είτε σε ελεύθερα σουτ τριών πόντων που αυτή τη φορά δεν βρήκαν σίδερο. Η Εφές ζαλίστηκε, έχασε νωρίς την επαφή με το σκορ και όσες προσπάθειες κι αν επιχείρησε δεν έβρισκαν ανταπόκριση. Δεν την άφηνε και ο σκληρός σε αυτό το βράδυ Παναθηναϊκός.

Ο Παπαγιάννης κάνει μπλοκ και νταμπλ-νταμπλ

Είδαμε επίσης τον Γιώργο Παπαγιάννη να ολοκληρώνει πικ εν ρολ (αφού πήρε, επιτέλους, δυο-τρεις σωστές πάσες στο ύψος του καλαθιού, όπου δεν έχει αντίπαλο) αλλά και τον διεθνή σέντερ να μην είναι... αμέτοχος στα μετόπισθεν.

Μπορεί να έφαγε βγαίνοντας δυναμικά στον αντίπαλο κοντό, δυο-τρεις τελικές πάσες στον Πλάις (ή τον Πετρούσεφ, που ήδη είχαν ρολάρει μέσα), παρόλα αυτά ακολούθησε αρκετές φορές τους κοντούς κάνοντας τρία κοψίματα, τελειώνοντας το ματς με ένα χορταστικό νταμπλ-νταμπλ (12π-10ρ). Το πείσμα του να πετύχει το καλάθι σε μια φάση που έκανε τρία συνεχόμενα άλματα, δείχνει πόσο πολύ ήθελε να παίξει καλά σε αυτό το ματς ο διεθνής σέντερ.

Εμφανίστηκαν τέλος ο σκληρός αμυντικός Έβανς, ο κεφάτος στο τελείωμα Νέντοβιτς (θέλει κι αυτός ματς και σκορ, για να ανακτήσει το χαμένο χρόνο) και μια ομάδα που διασκέδασε για πρώτη φορά τόσο πολύ στην φετινή, μέχρι τώρα, βασανιστική διαδρομή.

Κάπως έτσι δεν χρειάστηκαν να παίξουν πολύ ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Οκάρο Γουάιτ. Ίσως θα έπρεπε να προφυλαχθούν ολότελα για να μην διακινδυνεύσουν κάποια υποτροπή, ο Πρίφτης πάντως κατάλαβε ότι δεν τους είχε τόσο ανάγκη και τους χρησιμοποίησε λιγότερο από το συνηθισμένο. Το ιδανικό είναι να τους έχει έτοιμους στον αυριανό αγώνα με τη Βιλερμπάν.

Πιο δύσκολο με τη Βιλερμπάν

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά το ματς με τους Γάλλους που έχουν ήδη 4-2 και φιλοδοξούν να είναι αυτοί η ομάδα-έκπληξη της φετινής σεζόν (το ρόστερ τους πάντως πείθει για κάτι τέτοιο) είναι πιο δύσκολο απ' αυτό με την πρωταθλήτρια Ευρώπης αλλά και αρκετά λαβωμένης από τους τραυματισμούς Εφές.

Η Βιλερμπάν έχει ενθουσιασμό, παίζει πολύ δυνατά, μοιάζει να παίρνει κάθε ευκαιρία που της δίνεται και παρουσιάζει ένα τρομερό δίδυμο στην περιφέρεια με τον καταπληκτικό Έλις Οκόμπο (μ.ο 17.5) και τον Κρις Τζόουνς (14.8π με 52.8% τρ) που η Μακάμπι, άγνωστο γιατί, τον άφησε ελεύθερο!

Το ματς έχει πολλαπλή σημασία για τους "πράσινους". Κερδίζουν και αυτόματα ανεβαίνουν στο 3-4, άρα ανακτούν επαφή με το γκρουπ που θα παλέψει για την πρόκριση στα playoffs, δείχνουν ότι το ΟΑΚΑ παραμένει μια από τις πιο δύσκολες έδρες της διοργάνωσης (με δικαίωμα πλέον παρουσίας ακόμη και 12.000 θεατών) και προφανώς στοχεύει στο προσπέρασμα και της Βιλερμπάν στην οποία θα χρεώσει μια ήττα.

Η νίκη είναι πολύτιμη και για την ψυχολογία του για να δει και τα άλλα δυο ματς που έρχονται (Ευθρός Αστέρας εκτός, Καζάν εντός) με διαφορετικό μάτι και ενδεχόμενες μεγάλες βαθμολογικές ανάσες.

Θα χρειαστεί λοιπόν μια ακόμη σπουδαία αμυντική εμφάνιση, σαφώς μεγαλύτερη βοήθεια από τους πόιντ-γκαρντ Πέρι και Φερέλ (αν και τα ψηλά γκαρντ της Βιλερμπάν καθιστούν λίγο προβληματική την παρουσία τους) και ένα ματς που δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που προηγήθηκε.

Όσο για την Εφές; Σε πολύ κακό φεγγάρι. Ο Μίτσιτς έτσι κι αλλιώς όταν δεν παίζει είναι μια τεράστια απώλεια. Σίγουρα ο Ντάνστον είναι δύναμη, μέσα στη ρακέτα. Να ήταν όμως μόνο οι απουσίες, θα' λεγε κανείς, εντάξει το... χάλι συμμαζεύεται. Οι περισσότεροι από τους παίκτες του Αταμάν βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Με όλο τον σεβασμό, απέναντι στους ενθουσιώδεις ψηλούς του ΠΑΟ, Σίνγκλετον και Μόερμαν έμοιαζαν με συνταξιούχους.

Ο Σιμόν λόγω και του τραυματισμού του με δυσκολία βάδιζε πάνω στο παρκέ, σε μια φάση έπεσε... σχεδόν μόνος του. Και πιο χαμένος απ' όλους ο Αταμάν: "Αν μπουν τα ελεύθερα σουτ που χάσαμε στο πρώτο ημίχρονο, θα είναι διαφορετικό το ματς" σχολίαζε. Σωστά εν μέρει καθώς η Εφές είχε 1/10 τρίποντα. Δεν ήταν, βέβαια, όλα ελεύθερα και δεν ήταν μόνο η αστοχία, η βασική αιτία της κατάρρευσης της τουρκικής ομάδας.

Ακόμη κι όταν πλησίασε στους 12 πόντους, στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου, ένα ανάποδο σφύριγμα εξαγρίωσε τον κόουτς Αταμάν, που πήρε δεύτερη τεχνική ποινή, αποβλήθηκε και η ομάδα του πέταξε λευκή πετσέτα. Με 1-5 στο ξεκίνημα της χρονιάς, η εικόνα δεν τον τιμά καθόλου κι ας έχει ένα κάρο δικαιολογίες...

Παρακολουθήστε την Game Night για τη μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ