ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Μάικ Τζέιμς κατάπιε τους ρόλους και τη χημεία του Παναθηναϊκού

Ο Μάικ Τζέιμς στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό
Ο Μάικ Τζέιμς στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός ψάχνει χημεία και ρόλους, μοιάζει να τους βρίσκει, αλλά έχει πάντα εγγενείς αδυναμίες και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει πως έπεσε στα νύχια του αφηνιασμένου Μάικ Τζέιμς

Η χημεία και οι ρόλοι βρίσκονται στον Παναθηναϊκό, το έδαφος όμως που έχει χαθεί είναι πολύτιμο όπως και η βασική αδυναμία που παρουσιάζει από το ξεκίνημα της χρονιάς η "πράσινη" ομάδα. Από την στιγμή, μάλιστα, που η Μονακό έβαλε στο παρκέ το παιχνίδι "ένας εναντίον ενός" με επικεφαλής τον κορυφαίο του είδους στην Ευρώπη, Μάικ Τζέιμς, και το πάνω χέρι πήρε και στη νίκη έφτασε, προσπερνώντας με άνεση τον αντίπαλό της.

Οι Μονεγάσκοι κάνουν ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ μετρώντας 5 νίκες στα τελευταία 6 παιχνίδια τους, με μοναδική ήττα εκείνη στη Μαδρίτη, κόντρα στη Ρεάλ. Τέσσερα από τα πέντε νικηφόρα παιχνίδια τα έχουν πάρει μακριά από το γήπεδό τους. Ναι, η Μονακό σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει -σε γενικές γραμμές φέτος- είναι ομάδα που νικάει εκτός έδρας. Συνολικά 6 νίκες σε 13 ματς είναι το ρεκόρ της μακριά από το Πριγκιπάτο. Η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα που προηγούνται στη βαθμολογία έχουν μόλις μία περισσότερη.

"Καλύτερα να μείνουμε προσγειωμένοι γιατί τα δεδομένα στην Ευρωλίγκα αλλάζουν γρήγορα" δήλωσε μετά το ματς ο φωνακλάς Σάσα Ομπράντοβιτς, που προτιμάει όπως είπε να είναι πάντα "αουτσάιντερ". Με 11 νίκες σε 23 αγώνες ωστόσο, έχει ξαναμπεί στο κυνήγι της πρόκρισης που προς στιγμή άρχισε να δείχνει ότι απομακρύνεται από τον ορίζοντά της.

Ο Ομπράντοβιτς έχει βάλει στοιχεία της φιλοσοφίας του στο παιχνίδι της Μονακό, με περισσότερη οργάνωση, την μπάλα αρκετές φορές μέσα στη ρακέτα. Από την άλλη, δεν ξεχνάει ότι ο προκάτοχός του Τζβέζνταν Μίτροβιτς αποχώρησε γιατί δεν μπόρεσε να συνεννοηθεί με τον σούπερ-σταρ της ομάδας του, Μάικ Τζέιμς.

Το ρεσιτάλ του Μάικ Τζέιμς

Ο Αμερικανός -είναι γνωστό- δεν μπαίνει σε καλούπια, όσο κι αν ο ίδιος προσπαθεί να αποδείξει το αντίθετο. Δεν μπορεί, όμως, να παίξει διαφορετικά. Θα πάρει τα πιο ριψοκίνδυνα σουτ που μπορεί να κάνει ένας μπασκετμπολίστας, θα κλέψει μπάλες, θα κάνει ντράιβ και όταν η μπάλα αρχίζει να καίει θα την πάρει και δεν... θα την δώσει σε κανέναν.

Για το επίπεδο της Μονακό ο Natural 5 είναι μια τεράστια πολυτέλεια και ένα υπερόπλο για να πετύχει τον στόχο της και να βρεθεί στα πλέι-οφ. Ο Παναθηναϊκός που ξέρει καλά τι εστί Τζέιμς, το βίωσε για άλλη μια φορά σαν αντίπαλός του. Ο πρώην "πράσινος" είχε κέφια από το ξεκίνημα του ματς, μπορεί να πιέστηκε -όσο γινόταν βέβαια- από Μποχωρίδη και Σαντ Ρος, στο τέλος όμως μέτρησε η καταπληκτική ικανότητά του να σουτάρει από μακριά λες και ρίχνει βότσαλα στη λίμνη.

Τέσσερα σερί εύστοχα τρίποντα και ένα δίποντο χωρίς ισορροπία, ήταν ο απολογισμός των 14 πόντων που πέτυχε πηγαίνοντας το σκορ μόνος του στο 70-83, καθαρίζοντας επί της ουσίας τη νίκη, έστω κι αν ο Παναθηναϊκός πλησίασε στους έξι πόντους, λίγο πριν τη λήξη. Δεν προλάβαινε, όμως άλλο και μάλλον δεν μπορούσε να κάνει εκ νέου ανατροπή...

Το σχήμα που έφερε την επιστροφή

Ο Παναθηναϊκός είχε ξεκινήσει καλά το ματς, έπαιζε πιεστική άμυνα, γύρισε σε ζώνη όταν μπήκαν όσοι δεν... μπορούν να μαρκάρουν σε προσωπική άμυνα, με τον Πρίφτη να έχει πλέον ξεκάθαρες ιδέες για τους ρόλους μέσα στην ομάδα. Από την στιγμή, πάντως, που η Μονακό πήγε το ματς επί... προσωπικού, η αδυναμία της περιφερειακής άμυνας των "πρασίνων" ήταν εμφανής εξ ου και το νταμπλ-σκορ υπέρ των φιλοξενουμένων στο δεύτερο δεκάλεπτο (15-30).

Η γαλλική ομάδα φάνηκε αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, όταν έβαλε στο κόλπο και τον Μοτιεγιούνας, πέρασε με 13 πόντους και ανάγκασε τον προπονητή του Παναθηναϊκού να καλέσει τάιμ-άουτ.

Ο Πρίφτης επανέφερε στο παρκέ Μποχωρίδη και Κασελάκη, που μαζί με Νέντοβιτς, Γουάιτ και Έβανς ήταν το σχήμα που κατάφερε να επιστρέψει. Ο Παναθηναϊκός πήγε το ματς περισσότερο στις επαφές και με πέντε συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ καλές επιλογές και δύναμη έκανε αυτός ένα 11-0, αλλάζοντας τη ροή του ματς.

Ένα μαμούνι στην μύτη του Γιόβιτς

Όταν ο Λευτέρης Μποχωρίδης ξανάδωσε το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, ο Μάικ Τζέιμς ζέσταινε το χέρι του. Μέχρι να αναλάβει δράση, τη διαφορά έκανε ένας άλλος κοντός. Ο ... πιο κοντός του γηπέδου μάλλον, ο Πάρις Λι που με την τρομερή ενέργεια του έκανε δυο φορές το ίδιο πράγμα. Έδωσε στην ομάδα του δύναμη και την έκανε κυρίαρχη στο παρκέ.

Πραγματικό μαμούνι ο βραχύσωμος γκαρντ (φωτοτυπία του Κέντρικ Πέρι, λίγο καλύτερος όμως, αν δεν κάνουμε λάθος το καλοκαίρι είχε προταθεί αλλά απορριφθεί από την ΑΕΚ) ανέδειξε την δεδομένη ανετοιμότητα του Στέφαν Γιόβιτς (θέλει πολλά ματς ο Σέρβος για να βρει ρυθμό, ακόμη είναι στο ξεκίνημα της επιστροφής του) έκλεψε μπάλες, πήρε ριμπάουντ και έβαλε πέντε συνεχόμενους πόντους, ξαναδίνοντας το προβάδισμα στη Μονακό και αφήνοντας την σκυτάλη στον Τζέιμς για το κρεσέντο που ακολούθησε.

Είναι πολύ σημαντικό για μια ομάδα να έχει τέτοιους παίκτες από τον πάγκο. Ο Παναθηναϊκός, αν δεν κάνουμε λάθος, θέλει να μετατρέψει σε τέτοιον τον Ντάριλ Μέικον, αρκεί ο Αμερικανός να έχει την ίδια σταθερότητα στα διαστήματα που αγωνίζεται, αφού τα σκαμπανεβάσματά του δεν λένε να σταματήσουν.

Σίγουρα ο Πρίφτης έμεινε ικανοποιημένος από τους Κασελάκη - Μποχωρίδη, που ανταποκρίνονται στο ρόλο τους, βλέπει το δίδυμο Έβανς - Γουάιτ όταν είναι συγκεντρωμένοι να προσφέρουν τεράστια ενέργεια μέσα στη ρακέτα (και μεγάλα ποσοστά ευστοχία) περιμένει την πλήρη ανάρρωση του Παπαγιάννη και συνεχίζει να ψάχνεται.

Η απουσία του Παπαπέτρου είναι σημαντική και για τις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να παίζει χωρίς τον αρχηγό του. Κι η αλήθεια είναι ότι από την αρχή της σεζόν, είτε λόγω του κακού σχεδιασμού, είτε γιατί προέκυψαν ατυχίες και απώλειες, το ρόστερ δεν έχει... κατακάτσει. Τώρα, φαίνεται να καταλήγουν όλα κάπου, με την απουσία του Παπαπέτρου, ωστόσο, να μπαίνει σαν αστάθμητος παράγοντας στην εξεύρεση της τελικής χημείας.

"Προσπαθήσαμε" είπε μετά το ματς, ο κόουτς του Παναθηναϊκού, ξέρει όμως ότι μόνο η... προσπάθεια δεν φτάνει. Οι 11 ασίστ είναι πολύ λίγες και τα 13 λάθη πολλά, για να μην τα σημειώσει και να μην αναζητήσει βελτίωση στο επόμενο ματς.

Το οποίο, μοιάζει με "βουνό", αφού τον περιμένει η Μπαρτσελόνα στο Παλαού Μπλαουγκράνα.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΟΝΑΚΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΙΦΤΗΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ