ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Λαρεντζάκης έρχεται από τον Ολυμπιακό του Ιωαννίδη

EUROLEAGUE 2021-2022 /  -  (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2021-2022 / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τη γρανιτένια άμυνα του Ολυμπιακού που δέχεται δέκα πόντους λιγότερους σε σχέση με πέρσι τέτοια εποχή, το ΣΕΦ που ευχαριστιέται μπάσκετ και τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη που μοιάζει με μεταγραφή από την τρομερή ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη!

Το παραδέχθηκε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη συνέντευξη Τύπου, μετά την τρίτη νίκη του Ολυμπιακού στην φετινή Euroleague, το έγραψε και ο Παντελής: τέτοια ματς που στράβωναν πέρσι (πείτε καλύτερα την τελευταία τριετία) οι "ερυθρόλευκοι" έχουν τον τρόπο να τα γυρίσουν και να τα φέρουν στα μέτρα τους. Δεν πνίγονται, πλέον, σε μια κουταλιά νερό, δεν τους παίρνει από κάτω και στηρίζονται σε αυτό που τους έλειπε πριν.

Μην τα ξαναλέμε. Η άμυνα που παίζει εφέτος ο Ολυμπιακός έρχεται από παλιά, αλλά εκφράζει απόλυτα και το παρόν μιας ομάδας που το καλοκαίρι σχεδιάστηκε για να γίνει... καλύτερη από πέρσι: "Το δείχνουμε, αλλά δεν πρόκειται να κριθούμε τώρα στην αρχή, αλλά στο τέλος της σεζόν" επεσήμανε ο κόουτς Μπαρτζώκας, που αποθεώθηκε ξανά από την εξέδρα των Πειραιωτών.

Προφανώς ο Ολυμπιακός θέλει κι άλλα ψωμιά να φάει φέτος, για τον τελικό απολογισμό και τις συγκρίσεις, όπως και να 'χει, όμως, δείχνει και είναι καλύτερος απ' αυτό που έβλεπαν οι φίλοι του. Αυτοί κι αν έχουν ενθουσιαστεί από όσα τους προσφέρει η ομάδα τους, είτε εντός είτε εκτός έδρας. Είναι και η δική τους παρουσία μια ειδοποιός διαφορά, αφού είναι τελείως διαφορετικό το άδειο από το γεμάτο (όσο το επιτρέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα) ΣΕΦ. Μα πολύ διαφορετικό, όμως.

Η άμυνα, λοιπόν. Ο Ολυμπιακός είχε αρχίσει νωχελικά, χωρίς ένταση στο παιχνίδι, νευρικός στην επίθεση, μα πιο πολύ χωρίς το 100% της συγκέντρωσής του στην άμυνα. Η Ζαλγκίρις έβαλε 23 πόντους σε ένα δεκάλεπτο (το πρώτο) δημιουργώντας... αναταραχή στο "ερυθρόλευκο" στρατόπεδο και κυρίως την υποχρέωση να κυνηγήσει ο Ολυμπιακός το σκορ.

Οι περιστροφές δεν λειτουργούσαν, ούτε τα ντιφλέξιον. Ο Αρτούρας Μιλάκνις βρισκόταν κάθε φορά ξεμαρκάριστος παίζοντας "ρολόι" από τη γραμμή του τρίποντου. Είναι που είναι "χεράς", ο Ολυμπιακός έμοιαζε να τον ζεσταίνει γρήγορα. Ο Μπαρτζώκας υποχρεώθηκε να πάει στο σχέδιο Β, από νωρίς. Σλούκας και Λαρεντζάκης στην περιφέρεια μαζί με τον Μακ Κίσικ, ο Πρίντεζης και ο Μάρτιν μέσα στο καλάθι.

Πριν από το ματς ο κόουτς του Ολυμπιακού φοβόταν αυτό το ενδεχόμενο, καθώς Μακ Κίσικ και Μάρτιν αντιμετώπιζαν πρόβλημα τραυματισμού, ο δεύτερος φάνηκε ολότελα εκτός κλίματος και έτσι γρήγορα πήρε τη θέση του καταλύτης Λιβιό Ζαν-Σαρλ. Η άμυνα με αλλαγές λειτούργησε από το 15' και μετά ο Ολυμπιακός, παρότι είχε ξεκινήσει άσχημα, παρότι η Ζαλγκίρις σούταρε πολύ καλά από το τρίποντο (6/13) κατάφερε στο τέλος του ημιχρόνου να είναι στο -3.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η έκρηξη ήρθε στην τρίτη περίοδο, όταν ο Ολυμπιακός αποφάσισε να ανεβάσει την ένταση στο έπακρο. Το επί μέρους 27-10, ουσιαστικά καθάρισε το ματς, με τον Γουόκαπ να κλέβει μπάλες και να ευστοχεί στο πρώτο τρίποντο της χρονιάς, τον Βεζένκοφ να σκοράρει και τους 10 πόντους του σχεδόν μαζεμένους, τον Παπανικολάου να βάζει τη δική του υπογραφή από μακριά και όλα να τελειώνουν.

Η Ζαλγκίρις έδειχνε ότι θα έβαζε 80 και βάλε με την απόδοση του πρώτου δεκαλέπτου. Τελικά έμεινε κάτω από τους 70, αφού ο Ολυμπιακός με τις αλλαγές στην άμυνα, εμπόδισε την κυκλοφορία της μπάλας και έκανε τους Λιθουανούς να υποφέρουν. Η ομάδα του Ζντοβτς έπαθε κλακάζ, είχε 1/11 τρίποντα και όπως παραδέχθηκε ο Σλοβένος "από κάποιο σημείο και μετά καταρρεύσαμε".

Ο Ολυμπιακός έφτασε με άνεση στην τρίτη νίκη (σε τέσσερις αγώνες) και η άμυνα του ξανά σε πρώτο πλάνο. Με παθητικό 63.2π στα τέσσερα ματς που έχουν προηγηθεί, έχουν μακράν την κορυφαία επίδοση της λίγκας. Πέρσι στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές το αντίστοιχο νούμερο ήταν σχεδόν 10π παραπάνω (μ.ο παθητικού οι 74π) ενώ στο τέλος της χρονιάς ο Ολυμπιακός είχε ακόμη χειρότερους αριθμούς (μ.ο 78.6π).

Καθώς το ματς έγερνε πλέον οριστικά υπέρ της ομάδας του ο Μπαρτζώκας δεν είχε κανένα λόγο να ξαναβάλει στο ματς τους δυο τραυματίες, ενώ άφησε για αρκετή ώρα στον πάγκο και τον Σάσα Βεζένκοφ. Ο αρχηγός Πρίντεζης, άλλωστε, έκανε καλή δουλειά όσο βρισκόταν στο παρκέ.

Το φαινόμενο "Λάρι"

Ο κόσμος χειροκρότησε τον Μπαρτζώκα, νωρίτερα είχε αποθεώσει τον Κώστα Σλούκα που σε λιγότερο από 19 λεπτά (18:45 για την ακρίβεια) είχε 17π με 7/10 σουτ (κι ακόμη 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ) και ήταν από τους πρωταγωνιστές της εν τέλει σπουδαίας εμφάνισης του Ολυμπιακού, με τον 30χρονο άσο να ανταποδίδει χαιρετώντας την εξέδρα. Τα δυο χαμένα σουτ νίκης στη Βαρκελώνη δεν λένε τίποτε μπροστά σε μια ολόκληρη σεζόν που περιμένει τον ηγέτη της ομάδας.

Η βραδιά ωστόσο ανήκε και σε έναν ακόμα. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έγινε, για πρώτη φορά, σύνθημα στο κοχλάζον ΣΕΦ, που έχει χτιστεί για να αποθεώνει τέτοιους παίκτες. Ο διεθνής γκαρντ λες και έρχεται από την εποχή του Γιάννη Ιωαννίδη, σαν ένας νεαρός ξάδερφος του Γιώργου Σιγάλα (φοράνε και το ίδιο νούμερο), δεν σταματάει να ξεχειλίζει από πάθος, ενέργεια και τρέλα.

Ο 28χρονος μπασκετμπολίστας είναι ένα φαινόμενο. Ξεκίνησε από την τελευταία θέση του πάγκου (καμιά φορά και εκτός 12άδας) και σιγά-σιγά κέρδιζε μέσα στο γήπεδο την εμπιστοσύνη πρώτα του προπονητή και μετά ολόκληρης της ομάδας. Πόντο-πόντο, μπάλα-μπάλα, ο Λαρεντζάκης έπαιρνε αυτό που απαιτούσε και εν τέλει δικαιούταν με την απόδοσή του. Δεν του χαρίστηκε τίποτε και όπως είπε ο Μπαρτζώκας "είναι αξιοθαύμαστος, γιατί με τη δουλειά του και μόνο έφτασε εδώ που τον βλέπετε".

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο "Λάρι" δεν είναι πια ο δέκατος τρίτος παίκτης του Ολυμπιακού, αλλά ένα βασικό γρανάζι της ανανεωμένης και καλύτερης φετινής "ερυθρόλευκης" ομάδας, ο παθιασμένος γκαρντ που βάζει τις φωνές στον Μάρτιν όταν ο συμπαίκτης του έχανε μια μάχη του αέρα, αυτός που έπαιρνε ένα τρελό (αλλά εύστοχο) τρίποντο σε μια χαλασμένη επίθεση, εκείνος τον οποίο ο Σλούκας παρακαλούσε, σε μια στιγμή, να ηρεμήσει!

Ακατάβλητος, γεμάτος ορμή έτοιμος για βουτιές, για άμυνες, αλλά και για ρεκόρ πόντων (13) στην διοργάνωση μέχρι το επόμενο. Η δική του συμβολή στο να γυρίσει ο αγώνας με τη Ζαλγκίρις ήταν σημαντική και το κοινό του ΣΕΦ σηκώθηκε στο πόδι για να τον αποθεώσει. Καθόλου άδικα, βεβαίως...

Πηγαίνοντας στη Μόσχα

Η ζωή του Ολυμπιακού συνεχίζεται με την ροή των ματς μέσα και έξω από την Ελλάδα. Μετά τον ισχυρό Προμηθέα, τον οποίο οι "ερυθρόλευκοι" υποδέχονται σε λιγότερο από 48 ώρες (τζάμπολ στις 5 το απόγευμα της Κυριακής) θα ταξιδέψουν στη Μόσχα. Είναι δύσκολο το πρόγραμμα, όμως όπως σωστά επισήμανε ο κάπτεν Γιώργος Πρίντεζης στο Game Night του SPORT24 "όταν παίζεις στον Ολυμπιακό, δεν υπάρχει κούραση, αλλά στόχοι".

Ο βετεράνος άσος μίλησε για το καλό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα, κάτι άλλωστε που φαίνεται και στο γήπεδο, όπου πραγματικά τα στατιστικά του καθενός μπαίνουν στη συνολική υποστήριξη μιας ομάδας. Εξ ου και το 3-1 που για ένα ριμπάουντ θα μπορούσε να είναι και 4-0. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει και σίγουρα πάει στη Μόσχα, ξέροντας ότι όπως παίζει φέτος μπορεί να γυρίσει ακόμη και νικητής!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ