OPINIONS

Νταρουσάφακα - Ολυμπιακός: Αδιόρθωτος και αφελής

EUROLEAGUE / ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός παραμένει αδιόρθωτος και αφελής στα εύκολα παιχνίδια κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τη μπανανόφλουδα και το μέλλον

Η αφέλεια του Ολυμπιακού είναι παροιμιώδης. Όσο εύρωστος αποδεικνύεται στις διαβολοβδομάδες, άλλο τόσο ευάλωτος είναι στο αμέσως επόμενο παιχνίδι. Και ικανός να χάσει ακόμη και από την … τελευταία ομάδα της διοργάνωσης. Την Νταρουσάφακα !

Να δεχθούμε ότι η τουρκική ομάδα δεν έχει παίξει τον τελευταίο μήνα, ανάλογα με το ρεκόρ της (1-13) πριν από το τζάμπολ. Να πούμε «ναι βελτιώθηκε, αλλά και ενισχύθηκε από τον Τόνι Ντάγκλας» έναν κλασικό Αμερικανό σκόρερ, για τέτοιες ομάδες. Και πάλι όμως η ήττα δεν δικαιολογείται.

Πολύ περισσότερο δεν έχει επαρκή εξήγηση η υπέρ το δέον χαλαρή εμφάνιση του Ολυμπιακού, η έλλειψη συγκέντρωσης και αποφασιστικότητας που απαιτείται σε τέτοιους αγώνες. Απέναντι στις θεωρητικά μικρότερου βεληνεκούς ομάδες δεν δίνεις δικαιώματα, μπαίνεις από την αρχή δυνατά «κόβεις το βήχα» και καθαρίζεις πριν αρχίζει ο αντίπαλος να ελπίζει.

Η Νταρουσάφακα έκανε κάνα δίλεπτο να βάλει το πρώτο της καλάθι. Μόλις διαπίστωσε ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο … δύσκολα όσο της φαινόταν, πάτησε το γκάζι της και πήρε με το καλημέρα διαφορά 12 πόντων. Αδιόρθωτος ο Ολυμπιακός, γιατί και με το Περιστέρι τα ίδια έπαθε, άρχισε να κυνηγάει στο σκορ, χωρίς αυτή τη φορά να καταφέρει ολική ανατροπή. Εδώ που τα λέμε, δεν το άξιζε κιόλας.

EUROLEAGUE / ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

τους πιο έμπειρους απ΄όλους και τον Πέινερς να ρίχνει τάπα στο Μιλουτίνοβ. Οι οιωνοί ήταν από την αρχή … κάκιστοι. Ελαφρότητα στην άμυνα, επιστροφές της καταστροφής, καθώς οι γηπεδούχοι έκλεβαν μπάλες και έφευγαν σφαίρα στον αιφνιδιασμό και επίθεση γεμάτη από δυσκοίλια και σουτ στο δοκάρι (1/11 τρίποντα).

Ακόμη και ο Μπλατ έδειξε μη προετοιμασμένος για τόσο κακό σενάριο, αν και τη μεγαλύτερη ευθύνη του προπονητή, σε αυτές τις περιπτώσεις, έγκειται στην πνευματική προετοιμασία του αγώνα. Εκεί ο Αμερικανός, οι συνεργάτες του και … όλη η ομάδα, βέβαια, πήραν ένα τεράστιο μηδέν.

Ο κόουτς του Ολυμπιακού θέλησε να δώσει χρόνο, από την αρχή, στον Τίμα. Για μια ακόμη φορά ο Λετονός, πέρασε και δεν ακούμπησε. Έκανε δύο φάουλ και πήγε στον πάγκο με το καλημέρα. Ο Βεζένκοφ που τον αντικατέστησε ήταν καλύτερος, χωρίς να παίξει ιδιαίτερο ρόλο.

ΜΕ ΕΝΑΝ ΓΚΑΡΝΤ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ

Από την άλλη, σε ένα παιχνίδι που ο Σπανούλης δεν ήταν στην βραδιά του (είδε το περισσότερο ματς από τον πάγκο) και ο Γκος ήταν επιρρεπής στα λάθη τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, ο Μάντζαρης είδε … το DNP δίπλα στο όνομά του. Είναι φανερό ότι δεν υπολογίζεται (ειδικά σε παιχνίδια, όπου η περιφέρεια των αντιπάλων έχει ένταση και ενέργεια) αλλά δεν έχει έρθει ακόμη και ο έξτρα γκαρντ, που ψάχνει ο Ολυμπιακός. Αποτέλεσμα; Και ο Μάντζαρης να μην παίζει και να λείπει ένας κοντός από την περιφέρεια. Την Πέμπτη έμεινε μονάχος του ο Στρέλνιεκς, να οργανώνει το παιχνίδι και στο τέλος να εκτελεί , καθώς με τα δικά του τρίποντα ο Ολυμπιακός ξαναμπήκε στο παιχνίδι, επιστρέφοντας από το -19 στο -3.

Κι ενώ στο τέλος περίμενε κανείς η μπάλα να πάει στον Λετονό (ή έστω σε Τουπάν-Παπανικολάου) ο Ολυμπιακός διάλεξε δυο φορές να επιτεθεί μέσα στη ρακέτα, την οποία είχαν κλείσει καλά οι Τούρκοι. Ο ΛεΝτέι έκανε βήματα, ο Πρίντεζης πήρε φάουλ, αλλά είχε 1/2 βολές.

ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΣΕΦ

Θα ήταν άδικο για την Νταρουσάφακα να γυρίσει ένας τέτοιος αγώνας, παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός, αν στο τέλος έκανε την ανατροπή, θα βρισκόταν σε πλεονεκτικότατη θέση. Με το 10-5, θα είχε «καβαλήσει» την Εφές, που έχασε στη Βαρκελώνη και θα ήταν μόνος στην 4η θέση. Τώρα, παραμένει στο 9-6, ναι μεν πλεονεκτεί απέναντι στους Τούρκους, λόγω της νίκης στο ΣΕΦ, δεν ξέφυγε όμως, όπως θα μπορούσε να κάνει, χάνοντας τον αγώνα που … δεν έπρεπε.

Είναι πολύ σημαντικοί οι δυο αγώνες, που έρχονται και θα τους φιλοξενήσει το Ειρήνης και Φιλίας. Παναθηναϊκός στις 4/1, στο «αιώνιο» ντέρμπι της έναρξης του β’ γύρου (ο Ολυμπιακός δεν έχει νικήσει ακόμη τους «πράσινους» στη σεζόν που διανύουμε) και Μπασκόνια στις 8 του μήνα. Ενδιάμεσα μάλιστα (6/1) μεσολαβεί και σημαντικό ματς πρωταθλήματος (πάλι στο ΣΕΦ) με την ΑΕΚ.

Γυρίζοντας στο σπίτι του, ο Ολυμπιακός, μπορεί να μην είναι απόλυτα ήρεμος όπως θα συνέβαινε μετά από μια νίκη στην Κωνσταντινούπολη, έχει … τσιτώσει, ωστόσο, κάτι αρκετά ενθαρρυντικό για τα ντέρμπι που έρχονται και πριν από το ταξίδι στη Μαδρίτη για τη δοκιμασία με τη Ρεάλ στις 10 Ιανουαρίου.

Όλα αυτά κι ενώ ο Μπλατ πρέπει αφενός να καταλήξει στην επιλογή του παίκτη που θα ενισχύσει την περιφέρεια και αφετέρου να πείσει άπαντες ότι πραγματικά «δεν μπορείς να κοιτάζεις πίσω σου, γιατί θα χάσεις κάτι που είναι μπροστά σου». Ο Ολυμπιακός την Πέμπτη το βράδυ, στην έδρα της Νταρουσάφακα, δεν κοίταζε … πουθενά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ