ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Με τέτοιο χέρι του Νέντοβιτς χαίρεται και ο Καββαδάς

Με τέτοιο χέρι του Νέντοβιτς χαίρεται και ο Καββαδάς
EUROKINISSI

Ο Νεμάνια Νέντοβιτς είχε κέφια και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον χαρισματικό Σέρβο, τον Βασίλη Καββαδά που περίμενε έτοιμος τις πάσες του και τη νίκη ψυχολογίας του Παναθηναϊκού κόντρα στον σκληρό Ερυθρό Αστέρα.

Κάποτε στο αθλητικό τμήμα της εφημερίδας "Η Πρώτη", πολλά-πολλά χρόνια πριν, ο εκλεκτός συνάδελφος Νίκος Κατσαρός, δοκίμαζε την τύχη του με ένα τσαλακωμένο χαρτάκι. Στόχος του ένας κουβάς απορριμάτων, τρία τέσσερα μέτρα πιο πέρα από το γραφείο του. Ρίχνει ένα, μέσα. Ρίχνει άλλο ένα κι αυτό μέσα. Τσαλακώνει ένα τρίτο χαρτάκι "σουτάρει" κι αυτό μέσα!

Ψύχραιμος, σηκώνεται, φοράει το σακάκι του, παίρνει το τσαντάκι του λέει την ιστορική, πλέον, φράση: "Με τέτοιο χέρι, χαίρετε".

Θα μπορούσε να το πει και ο απίθανος Νεμάνια Νέντοβιτς στο τέλος του ημιχρόνου, όταν ευστόχησε σε ένα τρίποντο από το logo σχεδόν στο κέντρο του γηπέδου. Επειδή όμως υπήρχε και δεύτερο ημίχρονο, θα το παραφράσουμε και θα πούμε "με τέτοιο χέρι του Νέντοβιτς, χαίρεται ο Παναθηναϊκός". Και ο Βασίλης Καββαδάς επίσης.

Ο 30χρονος σέντερ υποδέχθηκε τέλεια την ασίστ του "Νέντο" για το καλάθι, στην πιο κρίσιμη επίθεση του Παναθηναϊκού 31'' πριν από το τέλος. Όλη η άμυνα του Αστέρα είχε επικεντρωθεί στον Σέρβο γκαρντ, που είδε τον ξεμαρκάριστο Καββαδά φάτσα με το καλάθι. Πάσα σχεδόν στο μηδέν, ο Καββαδάς στον αέρα και ο Παναθηναϊκός με μαξιλαράκι ασφαλείας τεσσάρων πόντων (75-71).

Μια σπουδαία, από κάθε άποψη, νίκη για την ψυχολογία του Παναθηναϊκού που πήγε στο ΟΑΚΑ σίγουρα απογοητευμένος από την ήττα του στο Ηράκλειο και την απώλεια του Κυπέλλου, χωρίς Παπαγιάννη, Παπαπέτρου, Οκάρο Γουάιτ και Γιόβιτς. Νίκησε μια οργανωμένη όσο και σκληρή ομάδα. Αν συνεχίσει έτσι στα υπόλοιπα δέκα ματς που του απομένουν, αντί για ταλαιπωρία, η EuroLeague μπορεί να του προσφέρει πολλά εφόδια.

Ειδικά αν ετοιμάσει και τους παίκτες του πάγκου. Ο Πρίφτης, υποχρεωμένος και από τις απώλειες, έριξε στο παρκέ όσους είχε στον πάγκο. Ο Μαντζούκας φαίνεται ότι "ξεψαρώνει", ο Χουγκάζ πήρε την πρώτη κρυάδα σε αγώνα αυτού του επιπέδου, είναι σίγουρο ότι θα "ψηθούν" περισσότερο, παίρνοντας χρόνο και δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους.

Μπιλ ο τρομερός

Ο Καββαδάς, βέβαια, δεν είναι ρούκι. Ποιος όμως περίμενε από τον "beast", όπως τον έλεγε χαιδευτικά ο Ρικ Πιτίνο. Ήταν συγκλονιστικός. Κονιορτοποίησε το ατομικό ρεκόρ πόντων (8 ήταν από το προηγούμενο ματς του Παναθηναϊκού, κόντρα στην Εφές), σταμάτησε στους 17, με 8/10 δίποντα και συνεχόμενες νίκες απέναντι στους ψηλούς του Ερυθρό Αστέρα.

Κανονικά, ο Πρίφτης πρέπει να σημείωσε με έντονο χρώμα το όνομα του έμπειρου σέντερ. Είναι το δεύτερο ματς που παίρνει χρόνο και αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά.

Φυσικά, αυτός που κρατούσε την μπαγκέτα ήταν ξανά ο Νεμάνια Νέντοβιτς. Απέναντι στην πρώην ομάδα του ο Σέρβος είχε στιγμές της τεράστιας κλάσης του, όχι μόνο γιατί σούταρε με ακρίβεια (4/7 τρίποντα) ταλαιπωρώντας όσους παίκτες του έριχνε πάνω του Ράντονιτς, αλλά και επειδή αξιοποίησε τους συμπαίκτες του (Έβανς - Καββαδά και λοιπούς) με πέντε ασίστ, δείγμα της οξυδέρκειας του πάνω στο παρκέ.

Ο Νέντοβιτς είναι μακράν ό,τι ποιοτικότερο έχει ο Παναθηναϊκός έστω κι αν τον κυνηγάνε συχνά οι τραυματισμοί που σημάδεψαν την καριέρα του. Δεν τον είχαν παρομοιάσει με τον Ντέρικ Ρόουζ στο ξεκίνημα του. Δυστυχώς είχε και ανάλογα προβλήματα με τον Αμερικανό σούπερ-άσο. Κι οι δυο τους, όμως, όταν είναι υγιείς, μέσα στο γήπεδο κάνουν παπάδες.

Με 25 πόντους και 5ασίστ, ο Νέντοβιτς υπέγραψε και αυτή τη νίκη του Παναθηναϊκού, όπως σχεδόν συμβαίνει σε κάθε επιτυχία των "πρασίνων". Θα χρειαστεί πάντως και μια μικρή απεξάρτηση από το σκοράρισμα του Σέρβου γιατί όταν κάποια στιγμή κουραστεί ή τον μαρκάρουν ακόμη καλύτεροι αμυντικοί από εκείνους του Αστέρα, θα πρέπει να βρει και έναν ακόμα να "τραβήξει το κάρο".

Ο Μέικον είναι ένα ζητούμενο. Στον β' γύρο σκοράρει 11.3π, ενώ στο πρώτο μισό είχε τρεις περισσότερους (14.3π). Και κόντρα στον Αστέρα (αλλά και στον τελικό με τον Ολυμπιακό) όταν τον χρειάστηκε ο Παναθηναϊκό, ο Αμερικανός δεν ανταποκρίθηκε πλήρως. Θα τον χρειαστούν οι "πράσινοι", γιατί ο Νέντοβιτς τρώει απίστευτο κυνηγητό και δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του.

Γενικά ο Παναθηναϊκός, τηρουμένων των αναλογιών, έπαιξε καλή άμυνα, ήταν πολύ εύστοχος κοντά στο καλάθι (22/33 δίποντα) έδωσε 19 ασίστ και έκανε μόλις 8 λάθη, στοιχείο που ίσως του έδωσε τη νίκη, καθώς έχασε πολλά ριμπάουντ (15 επιθετικά πήρε ο Αστέρας, αλλά αποδείχθηκε πολύ άστοχος από μακριά, τελειώνοντας το ματς με 7/27 τρίποντα).

Αυτή η αδυναμία συν την αστοχία πλην Νέντοβιτς στα σουτ τριών πόντων (4/7 ο Σέρβος, 3/13 οι υπόλοιποι) είναι κάποια κομμάτια που ο κόουτς Πρίφτης πρέπει να επισημάνει, αν χρειάζεται να κάνει παρατηρήσεις μετά από μια τέτοια νίκη.

Με Ζενίτ στο ΟΑΚΑ;

Ο ΠΑΟ έφτασε τις 7 νίκες σε 24 αγώνες, θα προσπαθήσει, πλέον, να βρεθεί πιο πάνω από την προτελευταία θέση, στην οποία συγκατοικεί μαζί με την Μπασκόνια. Ακολουθούν άλλα δυο παιχνίδια στο ΟΑΚΑ με Ζαλγκίρις και Μιλάνο, όπου οι "πράσινοι" θα προσπαθήσουν να αυξήσουν το πενιχρό ρεκόρ στις νίκες τους, πριν παίξουν, εκτός έδρας, με τη Ζενίτ και πάνε στο ΣΕΦ για ένα ακόμη παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Κάποιες πληροφορίες και μετά από την απόφαση της EuroLeague να παίξουν οι ρωσικές ομάδες σε ουδέτερες έδρες, αναφέρουν ότι η Ζενίτ ενδέχεται να ζητήσει να παίξει το ματς που θα γινόταν στην Αγία Πετρούπολη στο γήπεδο όπου εδρεύει ο Παναθηναϊκός! Αυτό σημαίνει ότι ο Πρίφτης και οι παίκτες του θα μείνουν στο σπίτι τους για ένα δεκαήμερο.

ΥΓ: Εκ του αποτελέσματος ο Παναθηναϊκός δεν μετάνιωσε που έστειλε τον Γιάννη Παπαγιάννη στην Εθνική Ομάδα για να παίξει εναντίον της Τουρκίας. Προφανώς αν το ματς είχε μεγαλύτερη σημασία (το συγκεκριμένο δεν είχε καμία, πλην του γοήτρου) ο διεθνής σέντερ θα φορούσε φανέλα και σορτσάκι και δεν θα καθόταν στον πάγκο με την φόρμα του, μόνο και μόνο για να μην πληρώσει ο Παναθηναϊκός πρόστιμο, για ελλιπές ρόστερ.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΙΦΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ