EUROLEAGUE

Κλισέ, Σπανούλης και ψηλοί

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - REAL MADRID / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - REAL MADRID / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον Ολυμπιακό που του αρέσουν τα δύσκολα, τον Σπανούλη και το 9-2 που κρατάει τους "ερυθρόλευκους" στην κορυφή της EuroLeague.

Άλλη μια νίκη στο σακούλι του Ολυμπιακού. Άλλο ένα βράδυ με καρδιοχτύπι, αλλά στο τέλος φινάλε με χαμόγελα: 9-2 γράφει το κοντέρ της ομάδας που συνεχίζει απτόητη. Παντός καιρού, παντός γηπέδου στο γύρισμα του χρόνου (και του β΄γύρου) οι "ερυθρόλευκοι" βρίσκονται ένα βήμα πριν κλείσουν εντυπωσιακά, αν και το πρόγραμμά τους μέχρι το … νέο έτος, μοιάζει με βουνό.

Καμιά φορά κάνουμε πλάκα, κάθε πρωί με τον Παντελή, στο "10 το κακό" στον Sport24 Radio όταν τον ρωτάω πως βλέπει το επόμενο ματς του Ολυμπιακού κι εκείνος απαντάει μονολεκτικά "δύσκολο". Σάμπως όμως ήταν και κανένα παιχνίδι των Πειραιωτών … εύκολο στη EuroLeague; Κανένα δεν είναι, επί της ουσίας. Ούτε εκείνα που κερδίζει με μεγάλες διαφορές, είτε τα άλλα, που κρίνονται στον πόντο, ή στην παράταση.

Δεν … κλισεδιάζουμε, αλλά στη EuroLeague πραγματικά δεν υπάρχει "εύκολο" παιχνίδι. Ο τελευταίος μπορεί να κερδίσει τον πρώτο και δεν είναι ψέμα.

Κλισέ, Σπανούλης και ψηλοί
EUROKINISSI

Η Ρεάλ έχει λαβωθεί από τους τραυματισμούς. Δεν της έτυχαν και … λίγα. Πιεσμένη και από τα αποτελέσματα (5-5 πριν από το τζάμπολ) ήταν αποφασισμένη για όλα στο ΣΕΦ, όπως έκανε και στο ΟΑΚΑ πριν από 20 μέρες. Όσο κι αν της λείπει η "αφρόκρεμα" του φετινού της ρόστερ (Γιουλ, Κούζμιτς, Αγιόν και Ράντολφ) η "βασίλισσα" παραμένει επικίνδυνη.

Με τόσα προβλήματα, μάλιστα, έχει επέλθει συσπείρωση στους εναπομείναντες που μπορούν να παίξουν στο … κόκκινο, να κάνουν μια βουτιά παραπάνω, να συνηθίσουν και το σκληρό παιχνίδι, όπως συνέβη με τον Ολυμπιακό. Μην ξεχνάμε ότι η ομάδα της Μαδρίτης εξακολουθεί να διαθέτει τον κορυφαίο Ευρωπαίο μπασκετμπολίστα της νέας γενιάς (Ντόντσιτς) ένα φονικό σουτέρ (Κάρολ, ειδικά όταν παίζει εναντίον του Ολυμπιακού σεληνιάζεται) και παλιές καραβάνες όπως ο Ρέγες, ο Ρούντι, ακόμη και ο Ματσιούλις, που καταθέτουν πείρα και κλάση πάνω στο παρκέ. Ο Ταβάρες που ήρθε στα μέσα της χρονιάς είναι ένα ακατέργαστο κορμί 220 εκατοστών (αν δουλευτεί κατάλληλα, μπορεί να κάνει θραύση ειδικά στην Ευρώπη) της προσφέρει δύναμη μέσα στη ρακέτα.

Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Ο Ολυμπιακός όμως δεν είχε να παίξει μόνο με τη Ρεάλ. Για τον Σφαιρόπουλο το ματς είχε και μια έξτρα δυσκολία. Ο Σπανούλης έχει γυρίσει υγιής άρα πρέπει σταδιακά να ενταχθεί στην ομάδα. Κι όταν επιστρέφει ο ηγέτης, αναπροσδιορίζονται οι ρόλοι και το ροτέισον. Λογικό είναι να πάρει χρόνο, μέχρι να φτάσει ο Βασίλης στο επίπεδο των άλλων. Όχι τόσο σε φυσική κατάσταση, γιατί μια χαρά πατάει πάνω στο παρκέ, όσο σε αυτοματισμούς, που όσο να’ ναι έμειναν στην άκρη στο δίμηνο της απουσίας του.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να συνηθίσει τον Σπανούλη και ο Σπανούλης τον Ολυμπιακό, ίσως μάλιστα σε κάπως διαφορετικό ρόλο, περισσότερο δημιουργικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αφήσει την «εκτέλεση» πίσω του. Είναι λεπτό το σημείο της επανένταξης του Kill Bill στην ομάδα και ταυτόχρονα η διατήρηση της καλής χημείας που είχαν βρει άπαντες το τελευταίο διάστημα. Προφανώς αγώνα, με τον αγώνα, ο Σπανούλης θα δίνει περισσότερα και ο Ολυμπιακός θα παίρνει, επίσης, πιο πολλά απ’ αυτόν. Μια χαρά τον είδαμε, πάντως, ειδικά στο … πρώτο βήμα.

Κλισέ, Σπανούλης και ψηλοί
EUROKINISSI

Η έκρηξή του παραμένει "σπανουλική" κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι έμεινε έξω με ένα τραυματισμό στο γόνατο, που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στον τρόπο παιχνιδιού του. Από την στιγμή που δε νιώθει ενοχλήσεις ο Σπανούλης, δεν συντρέχει λόγος καμιάς ανησυχίας, παρά μόνο στους … αντίπαλους του Ολυμπιακού.

Ορισμένοι απ’ αυτούς δεν κρύβουν και τον θαυμασμό τους. Ο Λούκα Ντόντσιτς παραδέχθηκε ότι φοράει το νο 7 ελέω Σπανούλη, ένα παίκτη που ο τρομερός μικρός από την Σλοβενία είχε πρότυπο και θαύμαζε πριν … τον συναντήσει εντός γηπέδων στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης.

Η ΤΡΟΜΕΡΗ ΦΡΟΝΤ-ΛΑΙΝ

Πολιορκητικός κριός στο ματς της Παρασκευής ήταν χωρίς αμφιβολία η φροντ-λάιν του Ολυμπιακού. Πρώτα ο ουσιαστικός Μιλουτίνοφ και εν συνεχεία ο οδοστρωτήρας Μακ Λιν (ο Στρέλνιεκς είναι μακράν η καλύτερη μεταγραφή του Ολυμπιακού φέτος, ο Τζαμέλ ωστόσο μπορεί να εξελιχθεί σε τεράστια προσθήκη, ειδικά αν συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς) έκαναν "σκόνη" τα πεντάρια του Λάσο. Στο τέλος ήρθε ο Γιώργος Πρίντεζης που χάνοντας τις βολές της νίκης στην κανονική περίοδο είχε επιπλέον κίνητρο στην παράταση. Πεταχτάρια, τρίποντο, κάρφωμα και … αντίο Γρανάδα, για τους Καστιγιάνους.

Η γραμμή των ψηλών σκόραρε 45 πόντους και ο Ολυμπιακός δείχνει ότι έχει τεράστιο ρεπερτόριο και εναλλακτικές λύσεις. Τη μια θα κερδίσει με τους κοντούς, την άλλη με τους φόργουορντ, την άλλη με τους ψηλούς. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η αφοσίωσή του στην άμυνα. Οι 72 πόντοι που σημείωσε η Ρεάλ στην κανονική περίοδο του αγώνα είναι ένα ακόμη παράσημο για τους Πειραιώτες καθώς ο μέσος όρος των Μαδριλένιων είναι σχεδόν … 85 πόντοι (84.5 για την ακρίβεια).

Κλισέ, Σπανούλης και ψηλοί
EUROKINISSI

Στο 9-2, λοιπόν, ο Ολυμπιακός στρογγυλοκάθεται στην κορυφή της βαθμολογίας μαζί με την ΤΣΣΚΑ την οποία μάλιστα υποδέχεται στο ΣΕΦ. Το ματς αυτό, όμως, είναι και το μόνο εντός έδρας πριν τελειώσει ο Δεκέμβρης και πάμε στον β΄γύρο, με το νέο έτος. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν τρία ματς-κλειδιά εκτός έδρας. Με Μπάμπεργκ την ερχόμενη εβδομάδα στη Γερμανία, Εφές στην Κωνσταντινούπολη και Ζαλγκίρις στο Κάουνας. "Δύσκολο" που λέει και ο Παντελής.

Αλλά σε αυτή την ομάδα ποτέ δεν της άρεσαν και τα εύκολα, εδώ που τα λέμε…

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ