ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η πάσα και το δόγμα του Μπαρτζώκα οδηγούν τον Ολυμπιακό

Η πάσα και το δόγμα του Μπαρτζώκα οδηγούν τον Ολυμπιακό
INTIME SPORTS

Η ολοκληρωτική εμφάνιση εναντίον της Βίρτους ανέδειξε για μια ακόμη φορά το ωραίο μπάσκετ που παίζει φέτος ο Ολυμπιακός και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το ρεκόρ των ασίστ και το μπασκετικό δόγμα του κόουτς Μπαρτζώκα.

Η αποσυμπίεση του Ολυμπιακού με τη νίκη στο ντέρμπι της Δευτέρας επί του Παναθηναϊκού άνοιξε τις στρόφιγγες και ο "ερυθρόλευκος" κυκλώνας παρέσυρε την Βίρτους Μπολόνια και έσπασε όλα τα ρεκόρ. Όσοι βρέθηκαν στο ΣΕΦ, την Παρασκευή το βράδυ, εν μέσω δυο τρομερών ημιτελικών του Μουντιάλ, απόλαυσαν μια μοναδική μπασκετική παράταση, αλλά και αποθέωσαν φίλους από τα παλιά όπως ο Ντάνιελ Χάκετ και ο Μίλος Τεόντοσιτς

Βλέποντας, μάλιστα, τη Βίρτους στην προθέρμανση να έχει όλο το φετινό της ρόστερ ετοιμοπόλεμο (έλειπε μόνο ο Μπελινέλι, που έτσι κι αλλιώς, όμως, παίζει πολύ λίγο) δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί αυτή την εξέλιξη. Εντάξει, στην πορεία αποχώρησαν τραυματίες οι Οτζελέγιε και Παγιόλα, αλλά είχε φροντίσει και ο Ολυμπιακός να δείξει εξ' αρχής τις προθέσεις του να παίξει... απόλυτο μπάσκετ.

Η μπάλα άλλαζε με κινηματογραφική ταχύτητα χέρια, τα τρίποντα άρχισαν να μπαίνουν σα βότσαλα στη λίμνη (4/5 στο πρώτο τρίλεπτο, 6/9 στο δεκάλεπτο, 10/17 στο ημίχρονο, 18/32 συνολικά) στην εκπνοή της δεύτερης περιόδου είχε χαθεί μόλις ένα δίποντο (11/12) και ο Μπαρτζώκας δεν θα μπορούσε να περιμένει καλύτερη εμφάνιση.

Το ρεκόρ των 61 πόντων μιλούσε από μόνο του με την ομάδα του Πειραιά να μην αφήνει το γκάζι ούτε στο δεύτερο ημίχρονο, προς τέρψη του κόσμου που είχε κατέβει στο Φάληρο. Ναι, υπήρχε ανησυχία πριν από το τζάμπολ, λόγω της πίεσης που υπήρχε τη Δευτέρα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, αλλά και της (υπερβολικής) γκρίνιας για εκτός έδρας ήττες (από Μακάμπι και Εφές).

Στο τέλος της βραδιάς οι "ερυθρόλευκοι" είχαν σκοράρει 117 πόντους, πετύχαιναν μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας τους (τρίτη καλύτερη διαφορά αυτή των 46π), ισοφάριζαν το ρεκόρ σε εύστοχα τρίποντα, έκαναν ρεκόρ αξιολόγησης με ένα εντυπωσιακό 159 (οκτώ παίκτες είχαν παραπάνω από 13β στο σχετικό σύστημα, που δεν έχει ξανακάνει ομάδα της EuroLeague), είχαν 12 σκόρερ (πέντε με διψήφιο νούμερο πόντων) και κυρίως έδωσαν 33 ασίστ!

Η κυκλοφορία της μπάλας είναι κάτι που χαρακτηρίζει το μπάσκετ του Ολυμπιακού από το ξεκίνημα της χρονιάς. Ο Μπαρτζώκας ζητάει, κάθε φορά, γρήγορες πάσες, κίνηση χωρίς την μπάλα και αναζήτηση είτε του ελεύθερου σουτ, είτε του παίκτη που θα' ναι μέσα στη ρακέτα φάτσα με το καλάθι. Ο ρυθμός που παίζουν οι Πειραιώτες είναι, πολλές φορές, καταιγιστικός και γι αυτό έχει εντυπωσιάσει τους περισσότερους Ευρωπαίους προπονητές, με τελευταίον τον Πάμπλο Λάσο.

Οι 33 τελικές πάσες είναι ρεκόρ για το κλαμπ και ισοφάριση της τρίτης καλύτερης επίδοσης στην EuroLeague. Το έχουν πετύχει δυο φορές η Ρεάλ (με Σάσαρι και Νίζνι) και μία η ΤΣΣΚΑ (εναντίον της Σάσαρι), ενώ το απόλυτο ρεκόρ ανήκει στη Ρεάλ (36 ασίστ στον αγώνα με την Στρασμπούρ στις 17/12/2015) και ακολουθεί η Εφές (34 πάσες κόντρα στη Καζάν, στις 15/4/2016).

Ο Ολυμπιακός μετά από τον τρόμο που σκόρπισε στην Βίρτους έχει, πλέον, τη δεύτερη καλύτερη επίθεση στην EuroLeague (μ.ο 86.8π, έναντι 87 της Φενέρ) και δίνει τις περισσότερες ασίστ από κάθε άλλη στη διοργάνωση (22.3, έναντι 21.1 της Άλμπα Βερολίνου). Η "μη εγωιστική προσέγγιση" του ματς, όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου, είναι και το μπασκετικό δόγμα του 57χρονου προπονητή που παρουσιάζει αυτή την ομάδα από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Προφανώς δεν μπορεί να βάζει κάθε φορά 117 πόντους, ή να έχει 56% στα τρίποντα. Είναι βράδια που η μπάλα μπαίνει, ακόμη κι όταν ο χρόνος μετράει αντίστροφα, αλλά κάνει το χατήρι είτε στον Βεζένκοβ, είτε στον Λαρεντζάκη, αλλά και στον Γουόκαπ που ευστόχησε από τα δέκα μέτρα στην εκπνοή της τρίτης περιόδου. Ακόμη και να' θελε η Βίρτους να κοντράρει περισσότερο, βλέποντας αυτά τα σουτ να βρίσκουν στόχο, παρέδωσε πνεύμα...

Θα υπάρξουν όμως και αγώνες σαν αυτόν της Δευτέρας, όπου ο Ολυμπιακός είχε 7/26 τρίποντα. Όσα έχασε εναντίον του Παναθηναϊκού, τα έβαλε με την Βίρτους. Γενικά, πάντως, οι "ερυθρόλευκοι" συνήθως... βάζουν, φέτος. Ειδικά όταν όλοι οι παίκτες της ομάδας δηλώνουν παρών και δεν τίθεται θέμα διαφοράς ανάμεσα σε εκείνους που ξεκινούν και εκείνους που συνεχίζουν.

Χωρίς ανάσα και διαφορά

Έβαζε, έβγαζε ο Μπαρτζώκας το ίδιο ήταν. Ο Ολυμπιακός πέτυχε 30 και βάλε πόντους στα τρία από τα τέσσερα δεκάλεπτα. Η μόνη περίοδος που η Βίρτους αντιστάθηκε, προσπαθώντας να παίξει άμυνα, ήταν η δεύτερη. Κι εκεί όμως την περιποίηθηκαν αυτοπροσώπως πρώτα ο Μουσταφά Φαλ που έβαλε τους 11 από τους 15 πόντους του σε αυτό το διάστημα και ο MVP του προηγούμενου μήνα, Σάσα Βεζένκοβ.

"Είναι ο καλύτερος φόργουορντ στην Ευρώπη" είπε ο Σέρτζιο Σκαριόλο, απαντώντας σε ερώτηση της βουλγάρικης τηλεόρασης, απεσταλμένοι της οποίας βρίσκονται στην Αθήνα για ένα ρεπορτάζ-αφιέρωμα στον Σάσα που τελείωσε το ματς με 4/5 τρίποντα, εκτοξεύοντας το συνολικό ποσοστό του φέτος στο 44.6%!

Η διαφορά με τα προηγούμενα ματς ήταν ότι όταν ο Σάσα καθόταν στον πάγκο, ο Ολυμπιακός δεν έχανε το παραμικρό, αφού ο Άλεκ Πίτερς στο καλύτερο παιχνίδι του με τη φανέλα των "ερυθρολεύκων" ολοκλήρωνε ό,τι είχε αφήσει μισό ο MVP Βεζένκοβ. Η εμφάνιση του Αμερικανού, όπως και του Μπλακ (τελείωσε όλες τις φάσεις που του έδωσαν οι περιφερειακοί της ομάδας, τραυματίστηκε αλλά μάλλον δεν έχει κάτι το σοβαρό) ικανοποίησε στο έπακρο τον Μπαρτζώκα που εμμέσως πλην σαφώς απάντησε και στις όποιες αιτιάσεις γίνονται για το ροτέισον, ανάλογα βέβαια με το ... αποτέλεσμα κάθε αγώνα.

Σπουδαίος ήταν και ο Κάναν (9 πόντοι-4ασίστ) που δείχνει να βρίσκει πατήματα και να παίρνει πρωτοβουλίες, εξ ου και τα 21:41 λεπτά συμμετοχής, τα περισσότερα που έχει παίξει φέτος με τον Ολυμπιακό. Παρά το ύψος του ο Αμερικανός δείχνει ότι εκτός από καλός σουτέρ από μακριά είναι και ένας λίαν αξιοπρεπής αμυντικός. Ο χρόνος (και εφόσον ο Ολυμπιακός κερδίζει) είναι ο καλύτερος σύμμαχος των νεοφερμένων.

Ντεμαράζ ως το τέλος της χρονιάς

Το 8-4 που έχει ο Ολυμπιακός τον κρατάει στην κορυφή της βαθμολογίας, την οποία μπορεί να πλησιάσει ακόμη περισσότερο αν την ερχόμενη Τρίτη (και 13) νικήσει τη Φενέρ που στα 12 παιχνίδια μέχρι στιγμής, έχει χάσει μόλις δυο. Ακολουθεί ταξίδι στο Αστρομπάλ για το ματς με τη Βιλερμπάν ώστε να ολοκληρωθεί η διαβολοβδομάδα η οποία έχει και μια επικίνδυνη έξοδο μέχρι τη Θεσσαλονίκη και το παιχνίδι της Κυριακής, εναντίον του ΠΑΟΚ.

Γενικά το 20ήμερο ως το τέλος του 2022 έχει ωραία παιχνίδια, όπως η σύγκρουση με τον πολύ ανεβασμένο Ερυθρό Αστέρα αλλά και η πρώτη φετινή επίσκεψη στο ΟΑΚΑ για το σημαντικό ματς με τον Παναθηναϊκό, την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ