ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Είναι ο Παναθηναϊκός και είναι καλά (και ο Γιόβιτς επίσης)

Είναι ο Παναθηναϊκός και είναι καλά (και ο Γιόβιτς επίσης)
EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός μοιάζει να σηκώνει σιγά-σιγά κεφάλι σε μια χαμένη χρονιά στην Ευρωλίγκα, ο Γιόβιτς δείχνει σε καλή κατάστγαση και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την βοήθεια που θα δώσουν στους πράσινους νίκες όπως αυτή με την Μπασκόνια στην προσπάθεια του να κατακτήσει τους εγχώριους τίτλους

Με τέσσερις νίκες σε 19 αγώνες, θα μπορούσε κάλλιστα να φωνάξει μετά την εύκολη νίκη επί της Μπασκόνια "είμαι ο Παναθηναϊκός και είμαι καλά". Εθισμένοι στις ήττες οι "πράσινοι" στο πρώτο μισό της χρονιάς, με μια σειρά από απογοητευτικές εμφανίσεις και άσχημα αποτελέσματα, μοιάζουν σιγά-σιγά να συνέρχονται από ένα βαρύ ευρωπαϊκό λήθαργο και μπορεί η σεζόν εκτός συνόρων να είναι χαμένη εδώ και καιρό, μέσα όμως από παιχνίδια σαν αυτό εναντίον των Βάσκων, μπορεί να κερδίσει σε αυτοπεποίθηση, προετοιμαζόμενος για τις μάχες στις εγχώριες διοργανώσεις.

Και δεν είναι που επικράτησε κόντρα στην Μπασκόνια, με τη τελική διαφορά μάλιστα να κολακεύει τους φιλοξενούμενους (η διαφορά πλησίασε και τους 30 πόντους κάποια στιγμή). Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από μια σπουδαία εμφάνιση μέσα στην Κωνσταντινούπολη (έχασε στο τελευταίο σουτ του Ντανιέλ Μοερμάν, κόντρα στην Εφές) δείχνει να βρίσκει ρόλους, χημεία και κυρίως να παίζει μπάσκετ.

Ακόμη και χωρίς ... πολλές προπονήσεις (λόγω της κακοκαιρίας που απέκλεισε όλους τους δρόμους έξω από το ΟΑΚΑ), ακόμη και αν έλειπαν ο Ντάριλ Μέικον Τζούνιορ και ο Γιώργος Παπαγιάννης, δυο κομβικοί παίκτες της φετινής χρονιάς της "πράσινης" ομάδας, η βελτίωση σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού, στις δυο πλευρές του γηπέδου είναι εμφανής. Οι 23 ασίστ (ρεκόρ για τη φετινή χρονιά) τα 11 λάθη και συνολικά μια εξαιρετική άμυνα στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, είναι η απόδειξη.

Αν μάλιστα ο Στέφαν Γιόβιτς συνεχίσει όπως ξεκίνησε στο πρώτο του ραντεβού για επίσημο ματς, σχεδόν ένα χρόνο μετά το τελευταίο του (21/1/2021, κατά σύμπτωση εναντίον του Παναθηναϊκού, φορώντας τη φανέλα της Χίμκι) τότε οι "πράσινοι" μπορούν να αισιοδοξούν, όπως είπε και ο προπονητής τους αμέσως μετά τον αγώνα, αφού έχει βρεθεί οριστικά ο νοικοκύρης γκαρντ που έψαχναν ... από πέρσι: "Είναι καθαρόαιμος "άσος", θέλει λίγα ματς και νομίζω ότι θα είμαστε ένα σπουδαίο δίδυμο" σχολίασε ο Νεμάνια Νέντοβιτς, μακράν ο κορυφαίος του ΠΑΟ και αυτή τη φορά.

Βρήκε "μπόσικη" την Μπασκόνια

Η αλήθεια είναι ότι απέναντί του βρέθηκε μια ομάδα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η ομάδα του Σπάχια (δεύτερος προπονητής μετά τον Ιβάνοβιτς, φέτος) μέτρησε την τρίτη σερί ήττα στην Ευρωλίγκα μετά από εκείνες κόντρα στη Ρεάλ (στη Μαδρίτη) και κυρίως την Μπάγερν (μέσα στη Βιτόρια). Αυτή ήταν η 14η ήττα της σε 21 αγώνες σε μια δύσκολη χρονιά, καθώς στην ACB θα δώσει μάχη για να προκριθεί στο Κόπα Ντελ Ρέι. Αυτή τη στιγμή έχει ρεκόρ 10-8 και βρίσκεται στην 6η θέση, πίσω της όμως βρίσκονται Βαλένθια (9-6) και Τενερίφη (9-7) που έχουν δυο και ένα αγώνα λιγότερο, αντίστοιχα. Θυμίζουμε ότι στην τελική φάση του Κυπελλου Ισπανίας περνάνε οι οκτώ πρώτοι της βαθμολογίας.

Τα προβλήματα της, το τελευταίο 10ήμερο, ήρθαν όλα μαζεμένα.

Ο Άλεκ Πίτερς που μόλις επέστρεψε από τον τραυματισμό του (δεν είχε παίξει καθόλου φέτος) προβσλήθηκε από κορωνοϊό. Το ίδιο και ο Λιθουανός Σεντεκέρσκις (αλλά και ο Λετονός Κούρουκς). Η πιο σοβαρή απώλεια ωστόσο, ήρθε πριν από το ματς όταν ο Μάθιου Κοστέλο τραυματίστηκε και δεν μπόρεσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Η Μπασκόνια ήταν τραγική. Ξεκίνησε με ... 0/13 τρίποντα, πολλά εκ των οποίων ήταν ξεμαρκάριστα, αλλά έβρισκαν συνεχώς το σίδερο. Ο Παναθηναϊκός δεν χρειάστηκε σε καμιά περίπτωση να ανοίξει την κλειστή του άμυνα, έκλεψε αρκετές μπάλες και παρότι στη θεωρία είχε μειονέκτημα κόντρα στον ακατέργαστο Ίνοκ, τα προβλήματα του μέσα στη ρακέτα ήταν ελάχιστα.

Η ενέργεια που έβγαλε η ομάδα του Πρίφτη τουλάχιστο στα πρώτα τριάντα λεπτά, αποτελείωσαν την Μπασκόνια. Δεν ήθελε και ... πολύ. Όταν οι αντίπαλοι συνδέθηκαν με το καλάθι του ΠΑΟ (στην τέταρτη περίοδο δηλαδή) όλα είχαν τελειώσει. Και οι απροπόνητοι γηπεδούχοι, έμεναν από δυνάμεις...

Ο Γιόβιτς σε καλή κατάσταση

Τα μάτια όλων, βέβαια, στράφηκαν στον Στέφαν Γιόβιτς που αγωνίστηκε σχεδόν ένα 20λεπτο: "Μπορεί να ρισκάραμε" είπε ο Πρίφτης, που ενδεχομένως να ήθελε να χρησιμοποιήσει τον Σέρβο λιγότερο. Ήταν ευκαιρία όμως ένα τέτοιο ματς για το νέο απόκτημα της ομάδας. Θέλει ματς στα πόδια του, ώστε να ανακτήσει το χαμένο εδώ και ένα χρόνο έδαφος.

Δεν έκανε τίποτε το εξωπραγματικό ο Γιόβιτς. Δεν έβγαλε μάτια. Ήταν όμως ήρεμος, σωστός στην οργάνωση του παιχνιδιού, με τρεις ασίστ απολογισμό και δυο εύστοχα τρίποντα, το δεύτερο μάλιστα στο μοναδικό σημείο που η Μπασκόνια θεωρητικά απείλησε τον Παναθηναϊκό. Το σερί 11-0 είχε ρίξει τη διαφορά στους 13 πόντους (70-57) και ο Σέρβος ευστόχησε, βάζοντας τη σφραγίδα του.

Τηρουμένων των αναλογιών και της μακρόχρονης απουσίας του από το γήπεδο ο Γιόβιτς έδειξε να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και ο Παναθηναϊκός μοιάζει να διορθώνει όλες τις ανορθογραφίες στο ξεκίνημα της χρονιάς. Έχει κανονικό "'άσο", δυο εξαιρετικούς σκόρερ (Νέντοβιτς-Μέικον) ένα πολύ καλό αμυντικό (Σαντ Ρος) που παίζει και στο "3" και τον Λευτέρη Μποχωρίδη, που τελευταία παίρνει χρόνο και ανταποδίδει

Οι ρόλοι φέρνουν χημεία

Η χημεία μιας ομάδας απαιτεί ρόλους. Ο Πρίφτης πάλεψε αρκετά και μοιάζει να βρίσκει την άκρη του νήματος. Ακόμη και ο Βασίλης Καββαδάς που μέχρι πρότινος έπαιζε ελάχιστα (λογικό καθώς μιλάμε για τον τρίτο σέντερ της ομάδας) βρήκε την ευκαιρία τώρα που λείπει ο Παπαγιάννης να πάρει χειροκρότημα.

Δεν ήταν (και δεν είναι) εύκολη η χρονιά του ΠΑΟ. Μην ξεχνάμε ότι έχει χάσει τα 15 από τα 20 ευρωπαϊκά παιχνίδια που έδωσε ως τώρα, ρεκόρ αντιστρόφως ανάλογο της ιστορίας και του ονόματος της ελληνικής ομάδας. Αν μέσα από τα χαλάσματα του πρώτου γύρου μπορεί πράγματι να φτιάξει κάτι καλό, να σηκώσει κεφάλι στα 14 ματς που του απομένουν μέχρι το τέλος, θα το δούμε σε πιο δύσκολα από το ματς της Πέμπτης.

Είπαμε όμως. Μέσα από τη διαδικασία μιας χαμένης χρονιάς στην Euroleague, ο Παναθηναϊκός θα παίξει όλους τους αγώνες που του απομένουν χωρίς άγχος, ξέροντας ότι οι νίκες θα του τονώσουν το ηθικό και θα τον κρατήσουν ακμαίο στους βασικούς στόχους, όπως έχει διαμορφωθεί η σεζόν: πρωτάθλημα και Κύπελλο στην Ελλάδα...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΙΦΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ