OPINIONS

Χίμκι - Ολυμπιακός: Διπλό... διπλής σημασίας

EUROLEAGUE / ×ÉÌÊÉ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ×ÉÌÊÉ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την… διπλή σημασία ενός σπουδαίου διπλού του Ολυμπιακού κόντρα σε Χίμκι και πρόγραμμα της Ευρωλίγκας.

Έχει δίκιο ο Μπλατ. Σε πολλές περιπτώσεις είναι καλό να ξεκινάς εκτός έδρας μια μεγάλη διοργάνωση. Η πίεση έχει μεταφερθεί σχεδόν αποκλειστικά στον γηπεδούχο και η δική σου η ομάδα μπορεί να δουλέψει απερίσπαστη σε προετοιμασία και εκτέλεση.

Και στα δυο, ο Ολυμπιακός πέτυχε (σχεδόν) το απόλυτο, ξεκινώντας ιδανικά τη φετινή περιπέτεια της Ευρωλίγκας με ένα διπλό… διπλής σημασίας.

Αν υποθέσουμε ότι η Χίμκι θα είναι μέσα στις 12-13 ομάδες, οι οποίες θα διεκδικήσουν την πρόκριση στην 8άδα, η νίκη και το +21 της τελικής διαφοράς, αποτελεί ένα πρώτο μικρό κατόρθωμα της νέας ομάδας του Ολυμπιακού. Το πλεονέκτημά της, απέναντι στη ρωσική ομάδα είναι δεδομένο.

Προσθέτοντας σε όλα αυτά ότι ο υπό κατασκευή Ολυμπιακός, όπως και όλες οι ομάδες, βρίσκονται μόλις στην 1η αγωνιστική, τότε ό,τι μαζεύει από νίκες και βαθμούς μπαίνουν στο σακούλι με μεγάλη ικανοποίηση. Ταυτόχρονα, η νίκη έρχεται και… κόντρα στο πρόγραμμα που έχουν οι "ερυθρόλευκοι" στην εκκίνηση της Ευρωλίγκας καθώς αμέσως μετά (την προσεχή Τετάρτη) επισκέπτονται τη Βιτόρια για τον αγώνα με την Μπασκόνια.

Για να την πετύχει, ωστόσο, αυτή τη σημαντική νίκη απέναντι στην Χίμκι του τρομερού Σβεντ, ο Ολυμπιακός κατέθεσε στο παρκέ της ρωσικής αρένας στα περίχωρα της Μόσχας, ορισμένα από τα πράγματα που θα δούμε απ' αυτόν φέτος.

Το μπάσκετ του Μπλατ στηρίζεται σε δυο θεμελιώδεις αρχές που αποτελούν, άλλωστε, και "βασικά" της φιλοσοφίας του ίδιου του σύγχρονου μπάσκετ. Καλή κυκλοφορία της μπάλας και κίνηση όλων των παικτών, χωρίς αυτήν.

ΟΙ ΔΥΟ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ

Οι 24 ασίστ που έγραψε η στατιστική είναι η απόδειξη του πολύ καλού πάσινγκ - γκέιμ της ομάδας του Πειραιά. Εξαιρετική επίδοση για εκτός έδρας αγώνα, που είχε σαν αφετηρία τους περιφερειακούς Σπανούλη - Γκος (έδωσαν μαζί τις μισές τελικές πάσες).

Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε λίαν πλουραλιστικός στην επίθεση, με τέσσερις παίκτες να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων και άλλους τόσους να πλησιάζουν τους 10, βρίσκοντας λύση από παντού και σε κάθε σχήμα που είχε στο μυαλό ο προπονητής του.

Η απόλυτη κυριαρχία στα ριμπάουντ 38 έναντι 20, συν την διάθεση να πηγαίνουν πρώτοι στην μπάλα ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία των Πειραιωτών που έπαιξαν, συν τοις άλλοις και εξαιρετική άμυνα, απόδειξη οι μόλις 66 πόντοι που έβαλε η Χίμκι, μια ομάδα η οποία συνήθως υπερβαίνει (και έτσι είναι χτισμένη και φέτος) τους 80 πόντους.

Η άμυνα του Ολυμπιακού είχε συνεχείς αλλαγές, κάτι άλλωστε που υπαγορεύει και το χτίσιμο της ομάδας. Δεν ξέρω αν της λείπει ή όχι ένας ακόμη ψηλός, η συνύπαρξη Τουπάν, Τίμα, Παπανικολάου, Βεζένκοφ (συν τον Πρίντεζη) δίνει στον Μπλατ μοναδικές ευκαιρίες να εναλλάσσει τα σχήματα για να μαρκάρει καλά η ομάδα του σε όλες τις αλλαγές στα σκριν. Σιγά-σιγά οι παίκτες θα μαρκάρουν και χώρο (το έκαναν στη Μόσχα) κάτι που αρέσει στον Μπλατ σαν μια ακόμη αμυντική επιλογή.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΦ ΣΤΟΝ ΒΕΖΕΝΚΟΦ

Ο Ολυμπιακός είχε διαρκώς τις λύσεις έτοιμες. Μετά το αρχικό 12-2 της Χίμκι, που ήρθε από το μοναδικό ξέσπασμα άλλου παίκτη πλην του απαράμιλλου Σβεντ (του Γκιλ), η ομάδα του Μπλατ και επέβαλε τον ρυθμό της, πάτησε το γκάζι και ανάγκασε τον αντίπαλο να κυνηγάει.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ συνέχισε τη δουλειά που ξεκίνησε με τον Χολαργό, βάζοντας το ψηλό κορμί και τα χέρια του για να προστατεύσει το καλάθι της ομάδας του. Κι ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ απάντησε, για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι, αν πράγματι … άξιζε τον κόπο. Ανανεωμένος, πιο ελαφρύς (τόσο που είχε πάντα υπέρ του το πρώτο βήμα) έμοιαζε ο έξτρα παίκτης που κλείδωσε τη νίκη.

Όχι ότι οι υπόλοιποι δεν έκαναν καλή δουλειά.

Πρώτος και καλύτερος ο Σπανούλης. Ιδανικός ηγέτης στη δεύτερη περίοδο, έβαλε … πέμπτη ταχύτητα και ο Ολυμπιακός άρχισε να τρέχει, προσφέροντας ουσία και θέαμα.

Ναι, το τρίποντο που πετυχαίνει στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου είναι … κλασικός Σπανούλης, δεν το βάζει για πρώτη (ούτε όμως για τελευταία φορά). Οι δυο άμυνες που βγάζει, ωστόσο, (η μία μάλιστα με βουτιά) σε προσπάθεια επίθεσης των αντιπάλων, άρεσαν ακόμη περισσότερο.

Από την στιγμή, μάλιστα, που η Χίμκι δεν μπορούσε να βρει άλλη λύση εκτός από του Σβεντ, οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν περίπατο φτάνοντας σε μια σαρωτική εμφάνιση και σπουδαία νίκη. Την σπουδαιότερη (μαζί με αυτή της Μπασκόνια στο Κάουνας επί της Ζαλγκίρις) στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας.

Προφανώς με μια νίκη, κι ενώ απομένουν 29 αγωνιστικές, κανείς δεν … κέρδισε τίποτε. Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί γιατί έχει πολλή δουλειά, ώστε να τελειοποιήσει αυτά τα αρχικά δείγματα που αφήνουν πολλές υποσχέσεις.

ΥΓ: Αν ο Ολυμπιακός θέλει δουλειά, η Χίμκι πρέπει να… μη βγει από το γήπεδο. Πολύ άσχημη εμφάνιση, με τον Σβεντ σε ρόλο Ζορό

ΥΓ 2: Η πρώτη αγωνιστική της Ευρωλίγκας επιβεβαιώνει και μια διαίσθηση ότι ομάδες όπως η Μπούντουτσνοστ, ή η Μπάγερν και η Γκραν Κανάρια, δύσκολα θα παίξουν ουσιαστικό ρόλο. Όποιος πατήσει την μπανανόφλουδα στα γήπεδά τους, θα έχει … πρόβλημα.

ΥΓ 3: Πως προετοίμασε την ομάδα του ο Μπλατ. Όπως αποκάλυψε ο Παντελής στο "10 το Κακό" της Παρασκευής, έδειξε στους παίκτες του ακόμη και το βίντεο του περσινού αγώνα, με την "τριαντάρα" της Χίμκι. Οι ατάκες του (στα όρια της ειρωνείας, χωρίς όμως να είναι τέτοιες) για το πόσο "εύκολα" έπεσε η ομάδα, έβαλε το πρώτο κίνητρο για την ρεβάνς που πήραν θριαμβευτικά οι παίκτες του…

ΥΓ 4: Ιστορικό επίτευγμα των γυναικών του Ολυμπιακού στην Κρακοβία. Η πρόκριση στους ομίλους της Ευρωλίγκας είναι ένα μικρό θαύμα για τις "ερυθρόλευκες" που είχαν και θάρρος αλλά και την ικανότητα να πάρουν μια τεράστια νίκη. Μπράβο τους…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ