OPINIONS

Αντίο στον Παύλο Γιαννακόπουλο

ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI)
ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιάννης Φιλέρης αποχαιρετά τον Παύλο Γιαννακόπουλο θυμίζοντας και τα δυο «αν» της μεγάλης διαδρομής του στον ΠΑΟ.

Ιστορίες με τον Παύλο Γιαννακόπουλο αποκλείεται να μην θυμάται κανείς, ακόμη κι αν τον γνώρισε ελάχιστα. Ο άνθρωπος που έκανε το μπάσκετ του Παναθηναϊκού μια ολόκληρη αυτοκρατορία, που μπήκε σχεδόν κατά λάθος στο χώρο, αλλά δοξάστηκε περισσότερο απ’ όσο ο ίδιος φανταζόταν.

Ένας παναθηναϊκός… μέχρι το κόκαλο, αλλά κι ένας παράγοντας παλαιάς κοπής, απ’ αυτούς που δεν πρόκειται να ξαναδούμε ποτέ στον ελληνικό αθλητισμό. Μπορεί από κάποια στιγμή και μετά στην φαρμακοβιομηχανία που ίδρυσε μαζί με τα αδέρφια του (ο Θανάσης, εγώ και ο Κώστας, όπως συνήθισε να λέει, δίνοντας έμφαση και στον τρίτο αδερφό, που χάθηκε πρόσφατα) να διαχειριζόταν δισεκατομμύρια, δεν έχανε ποτέ την άμεση επαφή με τους ανθρώπους.

Ποτέ δεν τον είδαμε να κυκλοφορεί με σωματοφύλακες, οδηγούσε μόνος. Όπως … μόνος έπαιρνε τηλέφωνο και ανακοίνωνε τις μεταγραφές του Παναθηναϊκού. « Είμαι ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Ο Παναθηναϊκός ανακοινώνει ότι απέκτησε τον αθλητή Βράνκοβιτς…» επαναλάμβανε λακωνικά (όπως επέβαλε και η σπαρτιάτικη καταγωγή του) παίρνοντας τηλέφωνο στις εφημερίδες. Αθλητικές και πολιτικές. Πολλοί απορούσαμε, που ολόκληρος Παύλος Γιαννακόπουλος κάθεται πάνω από ένα τηλέφωνο και παίρνει τον έναν μετά τον άλλο δημοσιογράφο.

ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΑ ΠΕΤΥΧΕ ΟΛΑ

Όταν τον γνώριζες από κοντά, καταλάβαινες το γιατί.

Ο εκλιπών ήταν ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας , δεν άφηνε πολλά περιθώρια σε άλλον να του πάρει τα ηνία, ως εκ τούτου ακόμη και τη μεταγραφική επιτυχία του, ήθελε να την διαφημίσει ο ίδιος. Επικοινωνία ο Π.Γιαννακόπουλος δεν είχε μάθει δίπλα σε κάποιο τεχνοκράτη, σε κάποιο μάνατζερ, αλλά με τις δικές του προσωπικές σχέσεις και επαφές.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI)
ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Υπάρχουν δυο «αν» που αναρωτιέται κανείς, τώρα που ο εμβληματικός «πράσινος» παράγοντας πέρασε στην αθανασία.

  • Τι θα γινόταν το 1979 αν στην δική του πρόταση ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός έλεγε το «ναι» για να αποκτήσει την «πράσινη» ΠΑΕ; Οι Βαρδινογιάννηδες υπερίσχυσαν στο τέλος (αν και αρχικά υπήρχε συμφωνία με τον Παύλο) και δεν είδαμε ποτέ τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό με τον Γιαννακόπουλο στο τιμόνι. Το σύνθημα που ακούστηκε χρόνια αργότερα «Παύλο Θεέ πάρε την ΠΑΕ» ήταν η προσωπική του δικαίωση, αλλά το παράπονο του είχε μείνει, έστω κι αν στο μπάσκετ σίγουρα πέρασε … καλύτερα. Η αλήθεια είναι ότι με τον Παναθηναϊκό ασχολήθηκε ελέω ποδοσφαίρου καθώς ήταν μέλος της διοίκησης για αρκετά χρόνια, πήγαινε στη Λεωφόρο, έδινε πριμ και ήταν αρκετά λογικό η ΠΑΕ Παναθηναϊκός να καταλήξει στα χέρια του. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ωστόσο, ήταν αυτή που … έκανε τη ρελάνς στο τέλος και πρόσφερε 103 εκατομμύρια δραχμές για να εξαγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών. Ο Παύλος άφησε το ποδόσφαιρο και το 1987, εν μέσω Ευρωμπάσκετ, αποφάσισε να αναλάβει (μέσω του ερασιτέχνη) το μπάσκετ του ΠΑΟ. Μπορεί η πορτοκαλί μπάλα να μην ήταν η πρώτη του αγάπη, το σπορ ωστόσο το λάτρεψε και το βοήθησε, βεβαίως, αν γνωρίσει αυτή την τεράστια άνθηση στην Ελλάδα.

  • Και πως θα κυλούσε η ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ αν το καλοκαίρι του 1999, ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν έβαζε φρένο στον αδερφό του Θανάση και τον Τάκη Μπαλτάκο που ήταν έτοιμοι (είχαν μιλήσει και συμφωνήσει μάλιστα) με τον Γιάννη Ιωαννίδη. Οι αντιδράσεις των οργανωμένων, ίσως και το ένστικτο του Παύλου, απέτρεψαν την ολοκλήρωση του σχεδίου. Ο Παναθηναϊκός ερχόταν σε συμφωνία με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και η ιστορία θα γραφόταν αλλιώς. Οι Γιαννακόπουλοι που για χρόνια έψαχναν τον προπονητή ο οποίος θα έφτιαχνε μια πραγματικά μεγάλη ομάδα είχαν κάνει διάνα…

ΓΙΑ ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΧΑΣΙΑ

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν παρορμητικός. Όχι σαν τον Θανάση, αλλά πολλές φορές κι αυτός παθιαζόταν υπέρμετρα με τον ΠΑΟ. Προς τιμήν του αναγνώριζε και τις στιγμές που έκανε λάθη.

Είχε όμως τον τρόπο του να κάνει τους πάντες να τα ξεχνάνε πετώντας ένα καλαμπούρι. Για όλους ο Παύλος θα ήταν ένας ιδανικός θείος, που θα σε έβλεπε και θα σε ρωτούσε « παιδί μου, παιδί μου, όλα καλά»;

ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI)
ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το ελληνικό μπάσκετ του χρωστάει πολλά, γιατί η οικογένειά του εδώ και 30 χρόνια είναι παρούσα στην πρώτη γραμμή. Πάρα πολλοί άνθρωποι έγιναν πλούσιοι, χάρη σε αυτόν. Ο ανταγωνισμός του με τον Ολυμπιακό έφερε (μέχρι τώρα) 9 τρόπαια Ευρωλίγκας στην Ελλάδα.

Οι παναθηναϊκοί τον λάτρεψαν. Οι αντίπαλοι τον σεβάστηκαν. Τι άλλο θα μπορούσε να ζήσει ένας άνθρωπος που αποκλήθηκε και … Θεός!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ