OPINIONS

Πώς θα τελειώσει αυτό το πρωτάθλημα;

SUPERLEAGUE / ΒΟΛΟΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΒΟΛΟΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός δεν πέρασε από τον Βόλο και τα δεδομένα αλλάζουν. Χαμός σε όλα τα επίπεδα και οι απορίες πολλές. Γράφει ο Διονύσης Βερβελές.

Εδώ και καιρό, στον SPORT24 RADIO 103,3 έχω εκφράσει μια άποψη που έχει να κάνει με το φετινό πρωτάθλημα. Ακόμη και με τον Ολυμπιακό μπροστά στη βαθμολογία. Απορώ, για το πώς θα τελειώσει. Για το πώς θα ολοκληρωθούν οι 26 αγωνιστικές του και μαζί, πως θα δούμε και τις άλλες 10 στα playoffs. Οι τόνοι έχουν ανέβει κατά πολύ, δηλώσεις, ανακοινώσεις και η κατάσταση αρχίζει και ξεφεύγει.

Φυσικά, για το νέο επεισόδιο, ρόλο έπαιξαν τα όσα έγιναν το απόγευμα της Κυριακής στο Βόλο. Ο Ολυμπιακός έχει φρικτά παράπονα από τη διαιτησία, με αποκορύφωμα το κανονικό γκολ του Σουντανί που δεν μέτρησε και το πέναλτι που δεν δόθηκε πάνω στον Ελ Αραμπί. Εκεί που υπάρχει σπρώξιμο και στον Μπα, στην αρχή της φάσης.

Αυτό που γίνεται στο 17’, δεν υπάρχει… Απορώ τι έργο είδε ο Ευαγγέλου που ήταν στο VAR, έχοντας στο πλευρό του τον Φωτόπουλο. Η φάση είναι ξεκάθαρη. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις ούτε το τρίλεπτο που χρειάστηκε για να αποφασίσει ο Ευαγγέλου. Ο Σουντανί φεύγει από κανονική θέση, το γκολ έπρεπε να μετρήσει. Υπό νορμάλ συνθήκες, θα γράφαμε πως ο Ολυμπιακός σε ένα ακόμη ματς, βρίσκει γκολ νωρίς. Μπορεί να μην το βρήκε στο πρώτο δεκάλεπτο, το βρήκε στο δεύτερο, όμως…

Έρχεται στο τέλος του ημιχρόνου και η φάση του πέναλτι. Ο Ευαγγέλου εδώ, φέρεται έξυπνα. Γνωρίζοντας προφανώς τι έχει γίνει στο 0-1 που δεν μέτρησε, αποφασίζει να μην πάρει πάνω του όλο το βάρος για το όργιο που έγινε στον Βόλο. Στέλνει τον Φωτιά έτσι στο VAR για να δει τη φάση. Ο διαιτητής από την Πέλλα, έχοντας νιώσει στο πετσί του πίεση από το ματς ΠΑΟΚ - Ξάνθη για τις υποδείξεις του εκείνη την ημέρα, προφανώς και "λυγίζει". Δεν βλέπει πέναλτι, όταν έχουν δοθεί άλλα πολύ πιο εύκολα.

Ο Ολυμπιακός, με βάση αυτές τις δύο φάσεις, έχει καταφέρει να πάθει μια πρώτη ζημιά. Δεν ανοίγει το σκορ στο πρώτο ημίχρονο και βάζει τον εκνευρισμό στο παιχνίδι του. Μαζί με τη διακοπή για το επεισόδιο Καραπαπά-Μπέου, το ματς έχει πάρει άλλες διαστάσεις.

ΗΞΕΡΕ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ…

Στο Βόλο, η κατάσταση μόνο φιλική δεν θα ήταν. Ο Μπέος είναι ορκισμένος εχθρός του Ολυμπιακού και του Μαρινάκη. Φάνηκε και με τις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα άλλωστε. Εισιτήρια δεν έδωσε στους "ερυθρόλευκους", όταν για το Βόλος - ΠΑΟΚ πωλούνταν στην Τούμπα! Ματς που στο Βόλο σφύριξε ο εκ των πρωταγωνιστών χθες, Ευαγγέλου! Κάποια από τα δεδομένα της αναμέτρησης ήταν γνωστά έτσι. Όπως και η μαχητικότητα των παικτών του Βόλου. Βάλτε βίντεο και δείτε τους σε άλλα ματς και μετά σε αυτό. Προφανώς και μπορεί να υπήρξε έξτρα πριμ, γιορτές είναι, τουλάχιστον αυτοί θα κάνουν καλά Χριστούγεννα.

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Δεν χωράει κουβέντα για το αν ο Ολυμπιακός μπήκε αποφασιστικός, καλά, πότε έκανε την πρώτη του τελική. Γκολ έκανε στο 17’ και δεν του το μετρούν. Πέναλτι γίνεται, δεν του το δίνουν. Τι θα κάνει δηλαδή; Θα μπαίνει σε κάθε γήπεδο και θα βάζει δύο στο δεκάλεπτο και τέσσερα στο ημίχρονο; Ο Βόλος, είχε πολύ από τη συνταγή της Ξάνθης. Λες και υπάρχει φυλλάδιο που μοιράζεται ως οδηγός.

Και εκεί βέβαια τότε, με παράπονα για τη διαιτησία ο Ολυμπιακός. Οι "ερυθρόλευκοι" με Καμαρά σε κακή ημέρα, δεν μπορούσαν να πάρουν πράγματα από τον άξονα. Ο Μπουχαλάκης οδηγήθηκε σε γεμίσματα και η λύση ήταν μία. Να πάρεις συνεργασίες από τα άκρα. Ο Μασούρας δεν μπόρεσε να μπει στο ματς, ο Μπρούνο στάθηκε άτυχος και έτσι τι έμενε; Να βγουν ψηλά οι μπακ. Ο Τσιμίκας δεν είχε εικόνα ανάλογη προηγούμενων αγώνων. Δεν μπορεί να τα περιμένει όλα από τον Τσιμίκα η ομάδα άλλωστε. Κακός ήταν ο Ομάρ. Δεν ανέβηκε, αν ο αρχηγός της Εθνικής Νορβηγίας δεν μπορεί να κάνει μια κούρσα, δύο σέντρες, τότε τι άλλο να περιμένεις;

ΠΑΛΕΨΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ

Ο Μαρτίνς στο δεύτερο ημίχρονο, δύο πράγματα ήθελε. Το πρώτο, να ηρεμήσει η ομάδα του και να καταφέρει να πάρει το ρόλο του οδηγού. Να… πνίξει το Βόλο, να τον κλείσει στην εστία του. Το δεύτερο, να έχει αποτελεσματικότητα. Ο Ελ Αραμπί που… πυροβολούσε στα προηγούμενα ματς, δεν το είχε στο Βόλο, είχε δοκάρι, ένα ακόμη κακό τελείωμα, δεν έδωσε τη λύση αυτή τη φορά.

Ο Μαρτίνς έβαλε Λοβέρα και Γκερέρο, προσπαθώντας να δώσει περισσότερη επιθετικότητα. Ο Ισπανός, από τη στιγμή που παίζει βασικός ο Ελ Αραμπί, δείχνει εκνευριστικά… εκτός ματς. Σαν να έχει ξενερώσει; Σαν να μην του αρέσει η εξέλιξη αυτή; Δεν δίνει κάτι πάντως και αυτό βγάζει μάτια… Ο Λοβέρα δεν ξεκίνησε καλά, άργησε να φανεί, πήρε τουλάχιστον δύο προσπάθειες, πάλεψε να πάει την μπάλα μπροστα…

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ

Βλέποντας το 0-0 ο Μαρτίνς και δύο χαμένους βαθμούς μπροστά του, αποφάσισε να αναθεωρήσει το αρχικό του πλάνο για το Χριστοδουλόπουλο. Δεν θα έμπαινε ομαλά, σε… σβηστό ματς. Κλήθηκε να μπει στα δύσκολα με το "καλημέρα", ακριβώς δέκα μήνες μετά την επέμβασή του. Έχοντας την εμπειρία, ο Λάζαρος δεν έδειξε αμήχανος. Κάθε άλλο. Πήρε προσπάθειες, θα μπορούσε να σκοράρει μάλιστα και σε μία φάση που πήρε πάνω του από αριστερά. Το μοναδικό ευχάριστο στο Βόλο, ήταν η επιστροφή του.

Θα κληθεί να βοηθήσει πολύ στη συνέχεια, καθώς οι παίκτες στα άκρα έχουν… γονατίσει. Ο Ποντένσε με θλάση ήταν εκτός, ο Ραντζέλοβιτς επίσης με ενοχλήσεις. Ο Σουντανί με μυϊκό πρόβλημα έγινε αναγκαστική αλλαγή. Εδώ, ίσως να έγινε και λάθος. Ο Αλγερινός ήθελε να δοκιμάσει μετά τις αρχικές του ενοχλήσεις, αλλά η εικόνα του στο ματς, ήταν σαν να έπαιζε ο Ολυμπιακός με παίκτη λιγότερο. Μέχρι που το παραδέχθηκε και ο ίδιος. Προφανώς και ο Μαρτίνς δεν ήθελε να "κάψει" δύο αλλαγές νωρίς, αλλά αναγκάστηκε να το πράξει. Προσθέστε και το πρόβλημα του Μπρούνο, είναι ξεκάθαρο γιατί πλέον ο Χριστοδουλόπουλος θα πάρει περισσότερο χρόνο σύντομα.

ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ Ο ΠΕΡΕΪΡΑ…

Επιστρέφοντας στο κομμάτι της διαιτησίας, ο Ολυμπιακός φωνάζει για τον Περέιρα. Ο Γραμμένος τον στηρίζει, από το εξωτερικό παρακολουθούν, το σίγουρο είναι ότι οι φωνές αυξάνονται. Ο Περέιρα, όμως, με τη συμπεριφορά του εκτίθεται. Έκανα πλάκα στο ραδιόφωνο με τους ορισμούς του Ευαγγέλου. Σήμερα, ολοκληρώνεται η 16η αγωνιστική. Ο Αθηναίος διαιτητής, έχει μπει σε 16 ματς! Είτε διαιτητής είτε στο VAR. Δεν έχει χάσει αγωνιστική! Όλα αυτά, όταν σε τέσσερις σεζόν στην Α’ Εθνική, μετρούσε 31 ματς συνολικά! Παίζει φουλ, όμως, δεν τιμωρείται για καμία κακή απόδοση και κάπως έτσι, κανείς δεν την… ακούει στο φετινό πρωτάθλημα!

ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΕΑ

Στην αρχή του κειμένου, έγραψα για τις επιφυλάξεις που έχω, για το πως θα τελειώσει το φετινό πρωτάθλημα. Και τις ενισχύω, βάζοντας στο τραπέζι και το θέμα με την καταγγελία του Ολυμπιακού στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, για το θέμα ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Πάει πιο πίσω αυτή η ιστορία, αλλά δεν είναι απλή. Γιατί γίνεται κουβέντα ως τώρα, αλλά η… ταμπακέρα είναι ακόμη ανοιχτή. Χθες βράδυ, στην εκπομπή του SPORT24 RADIO 103,3 "Ξέρεις από μπάλα", άκουσα το συνάδελφο Παύλο Σαχτούρη να παραπέμπει σε εξελίξεις και με την ομάδα του Βόλου. Αναμένω το ρεπορτάζ, αλλά αν υπάρχει όντως κάτι τέτοιο, το μενού θα γίνει ακόμη πιο πλούσιο. Αυτόματα, καταλαβαίνετε τι γίνεται γύρω από το πρωτάθλημα.

"ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΣΕΙΣ;"

Θα… προλάβω αναγνώστες, όσο μπορώ και τα σχόλια κάποιων. Ήδη άλλωστε κάποιοι μου στείλατε ή μου λέτε στον αέρα της εκπομπής, "όταν τα κάνατε εσείς αυτά με τη διαιτησία ήταν καλά;". Μάλιστα. Δύο επισημάνσεις. Αρχικά, σε πολλές από τις φάσεις τότε, δεν υπήρχε VAR. Ναι, δεν πιστεύω ότι το γκολ π.χ. του Κατσουράνη θα ακυρωνόταν αν υπήρχε VAR. Τώρα αν ήταν ο Ευαγγέλου σε αυτό, δεν παίρνω όρκο. Κάτι ακόμη που ενισχύει μια άποψη που κατέθετα σε πολλούς φίλους.

Πως το VAR, το χειρίζονται άνθρωποι. Μόνο που εκεί, είναι σπάνιο να υπάρχει ανθρώπινο λάθος. Και έτσι, το μυαλό του κάθε οπαδού, θα πηγαίνει πιο εύκολα στο δόλο, στην καχυποψία. Κάτι ακόμη. Υποτίθεται ότι αυτή η ΕΠΟ, ήρθε για να εξυγιάνει το ποδόσφαιρο. Για να βλέπουμε το 50-50. Αυτό δεν υφίσταται. Συγνώμη αν σας το χαλάω, αλλά είναι ξεκάθαρο το τι γίνεται. Άρα, καμία εξυγίανση δεν υφίσταται και φυσικά το VAR εκθέτει κόσμο. Αυτό που χρυσοπλήρωσαν τα σαΐνια για να μην έχει γραμμή. Αυτό που δεν θα δούμε στο Κύπελλο Ελλάδας γιατί δεν προβλεπόταν στη σύμβαση…

ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙ;

Στο ραδιόφωνο, εξέφρασα δύο απόψεις. Ευτυχώς που ο Ολυμπιακός δεν είχε κόσμο στο Βόλο και που έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση, θα είναι κεκλεισμένων το ντέρμπι των αιωνίων, στις 5 του Γενάρη του 2020. Ο κόσμος του Ολυμπιακού αυτή τη στιγμή "βράζει". Βλέπεις πως δεν είναι ήρεμος μπροστά σε αυτή την αντιμετώπιση που υπάρχει στην ομάδα. Μια βόλτα στα social media θα σας κάνει να καταλάβετε πολλά. Και όταν οι τόνοι ανεβαίνουν και άλλο από όλες τις πλευρές, ο κόσμος ανεβάζει… ρυθμό ακόμη περισσότερο.

Εννοείται ότι κανείς δεν υιοθετεί πράξεις βίας. Το κλίμα, όμως, δεν είναι καλό. Καθόλου καλό. Και όλο αυτό, με την ένταση που υπάρχει, εντάσσεται στον τίτλο του κειμένου μου, για το πως θα ολοκληρωθεί αυτό το πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός άλλωστε θυμίζω, πως έχει ήδη ακούσει την καμπάνα με δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Γιατί εκεί η Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά κατέγραψε τραυματισμό αστυνομικού. Αλλού τους απέκρυπταν, ενώ άλλοι έβαζαν και… πλάτη σε ντου οπαδών σε θύρες.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

Η κυβέρνηση άλλαξε και πλέον Υφυπουργός Αθλητισμού είναι ο Λευτέρης Αυγενάκης. Δεν είμαι σίγουρος για το αν έχει καταλάβει τι… βόμβα κρατάει στα χέρια του με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, βλέπω ότι του ασκείται μια πίεση. Εγώ δεν θέλω έναν Υφυπουργό Αθλητισμού που θα κλείνει γήπεδα όπως έκανε ο Κοντονής. Τότε που τιμωρούνταν όλες οι ομάδες με κεκλεισμένων των θυρών στο πρωτάθλημα, αλλά το Κύπελλο γινόταν με κόσμο! Δεν θέλω να τον δω να παρεμβαίνει για να αλλάζουν βοηθοί διαιτητή σε αγώνα ποδοσφαίρου.

Περιμένω, όμως, να κάνει κάτι γι’ αυτή την κατάσταση. Μπορεί να τους βάλει όλους στο ίδιο τραπέζι; Πώς; Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην τελευταία του επίσκεψη στη Superleague έδειξε μια τέτοια πρόθεση. Μετά τα γεγονότα του Βόλου, δεν ξέρω κατά πόσο θα επιμείνει σε μια τέτοια άποψη. Το σίγουρο είναι πως οι τόνοι πιθανότατα θα ανέβουν ακόμη και μέσα σε αυτές τις γιορτινές ημέρες. Την ώρα που ο Μαρτίνς και οι παίκτες του καλούνται να ανακτήσουν δυνάμεις και ψυχολογία μέσα σε πέντε ημέρες, η διοίκηση δεν μένει άπραγη και συνεχίζει προφανώς στο κλίμα που δόθηκε χθες. Με μηνύσεις αρχικά και περιμένοντας τις επόμενες αποφάσεις της…

ΜΕΤΡΑΕΙ ΠΛΗΓΕΣ…

Ο πιο… σκασμένος μετά τα χθεσινά, σίγουρα είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Και μαζί του, ο Πέδρο Μαρτίνς. Το μόνο που δεν ήθελε, ήταν το χθεσινό. Προπόνηση σήμερα δεν υπάρχει. Άδεια πέντε ημερών και επιστροφή στη δράση, απόγευμα 28ης Δεκεμβρίου. Οι περισσότεροι παίκτες έφυγαν ήδη για το εξωτερικό. Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός μετράει πληγές. Και αν τα βάλει κάτω κανείς, τα ανοιχτά θέματα είναι πολλά. Διαπιστώστε το με μια σύντομη αναφορά, γιατί θα αναλύσουμε και τις επόμενες ημέρες.

Ο Σα θέλει ξεκούραση, δεν πατάει καλά. Ο Ομάρ δεν έχει ανανεώσει, κουβέντα δεν έγινε ακόμη. Ο Τσιμίκας είναι στα κόκκινα, με τον Κούτρη να έχει να παίξει από τις 19 Οκτώβρη! Ο Μεριά δύσκολα θα έχει μέλλον στην ομάδα, ο Αβραάμ πονάει και γι’ αυτό δεν ξεκίνησε στο Βόλο. Αναμένεται να επιστρέψει ο Σισέ, θα χρειαστεί χρόνο. Ο Γκιλιέρμε είναι εκτός πλάνων και θα δώσει μάχη για να γυρίσει νωρίτερα από ένα μήνα, ο Μπενζιά στον… αέρα. Ο Βαλμπουενά είχε υποτροπή στη θλάση του τελικά, έχασε πολλά ματς. Τραυματίστηκε ο Σουντανί, είναι εκτός ο Ποντένσε και ο Ραντζέλοβιτς, εκτός τέθηκε και ο Μπρούνο! Ο Φορτούνης θα ακολουθήσει τη διαδρομή του Λάζαρου και σίγουρα θα κληθεί να βοηθήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Δεν είναι και λίγα τα θέματα, έτσι; Για να δούμε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Βόλος - Ολυμπιακός 0-0: "Μπλόκο" στο Πανθεσσαλικό
Η βαθμολογία της Super League 1
Ολυμπιακός: Καταθέτει μηνύσεις, θα ζητήσει επανάληψη του αγώνα με τον Βόλο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ