OPINIONS

Κάτι περισσότερο από ένα τρίποντο…

Κάτι περισσότερο από ένα τρίποντο…

Κόντρα σε πολλά προβλήματα, ο Ολυμπιακός συνεχίζει μόνος πρώτος. Τα συν και τα πλην της "μάχης" στο Περιστέρι. Γράφει ο Διονύσης Βερβελές.

Δεν ήταν ένα απλό τρίποντο αυτό στο Περιστέρι. Δεν ήταν μια ακόμη ημέρα στη δουλειά. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να "χτυπήσει" στο τέλος με τον Χασάν, σε ένα ματς με πολλά κέρδη, αλλά και απώλειες. Το σημαντικό είναι πως η ομάδα, κερδίζοντας και τον Πανιώνιο το ερχόμενο Σάββατο στο Καραϊσκάκη, θα πάει στην Τούμπα και θα είναι τουλάχιστον στο +2.

Και αν πολλοί κάνουν παζλ στο μυαλό τους πως θα παίξει για το "Χ" εκεί, έχετε αναλογιστεί την τροπή που μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα με «διπλό» στη Θεσσαλονίκη; Βάσεις για κατάκτηση πρωταθλήματος για τα καλά, αλλά όλα αυτά στην ώρα τους.

"ΚΡΥΒΕΙ" ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΟΝΤΕΝΣΕ

Ο Εμρέ Μορ πιθανότατα θα παίξει στο Κύπελλο με τη Λαμία. Ως τότε, όμως, δεν κρίνεται έτοιμος για ματς επιπέδου με Ατρόμητο. Ήρθε για να καλύψει το κενό του Ποντένσε, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί. Και άμεσα μάλιστα. Ο Πορτογάλος ήταν βαρόμετρο για τον Ολυμπιακό και σε προηγούμενο άρθρο, είχα σταθεί στη σημασία αυτής της απώλειας. Ο Μαρτίνς το μόνο που μπορεί να κάνει μέχρι νεωτέρας, είναι να "κρύψει" αυτό το κενό.

Γι' αυτό και "φόρτωσε" πολύ τη δεξιά πλευρά, γι' αυτό ανέβηκε πολύ για δεδομένα τέτοιου ματς ο Ομάρ, άλλο αν το πλήρωσε με δύο κίτρινες κάρτες γιατί βρέθηκε να καταδιώκει αντιπάλους σε κόντρες. Εδώ βέβαια, μια σημείωση. Για πλάκα είδε την δεύτερη κάρτα. Και ναι, μπορούσε να τη βγάλει ο Ελβετός ρέφερι, αλλά φαντάζομαι με τέτοια αντιμετώπιση ο Μάτος ένα ματς θα έπαιζε, ένα θα ήταν εκτός.

Η ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΟΣΚΑΡ ΑΤΥΧΙΑΣ

Ο Χιλάλ Σουντανί έκανε μια μεγάλη ρελάνς στην καριέρα του. Ήρθε στον Ολυμπιακό, δούλεψε πολύ και πριν λίγες ημέρες όλοι μιλούσαν για την επιβράβευσή του από τον Μαρτίνς που του εμπιστεύθηκε μία από τις τρεις αλλαγές στη λίστα για τα ματς με την Άρσεναλ στο Europa League.

Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο τέταρτο, είδε το γόνατό του να… παίζει και πήρε το Όσκαρ Ατυχίας με διαφορά! Όλα αυτά, ενώ έδειχνε να βρίσκει φανέλα βασικού από τον Πορτογάλο προπονητή, βλέποντας να μην έχει άλλες επιλογές για τα άκρα.

Και έτσι με το 4-4-2, θέλησε να πάρει περισσότερους πόντους επιθετικά και να αποκρύψει την αδυναμία. Ακόμη και με τον Μορ να αναμένει, ο Λοβέρα δεν δείχνει να μπορεί στα άκρα, Ραντζέλοβιτς και Χριστοδουλόπουλος ήταν εκτός με ενοχλήσεις. Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για σοβαρό τραυματισμό του Σουντανί, πάντως, ο Μαρτίνς θα πρέπει να απαιτήσει περισσότερα από τις υπόλοιπες λύσεις. Δεν βγαίνει αλλιώς η χρονιά…

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 100% ΕΤΟΙΜΟΣ

Ο αγώνας με τον Ατρόμητο, ανέδειξε την κατάσταση του Κώστα Φορτούνη. Η επιστροφή του στη δράση είναι ένα ευχάριστο γεγονός. Ο διεθνής μέσος είχε αγωνιστεί για 90 λεπτά στη Λαμία, για το Κύπελλο. Το πλάνο του Μαρτίνς ήταν να του δώσει χρόνο στο δεύτερο ημίχρονο στο Περιστέρι.

Ο τραυματισμός του Σουντανί, βάση ετοιμότητας θα μπορούσε να φέρει τον Λοβέρα στον αγώνα. Ο Μαρτίνς ψήφισε Φορτούνη, αλλά σε ένα ματς με τέτοια ένταση και αρκετά δυνατά μαρκαρίσματα, ο μέσος του Ολυμπιακού έπαιζε σε άλλο… ρυθμό. Ποιότητα έχει.

Η μπαλιά στον Ομάρ στο 63', είναι ένα δείγμα αυτής. Απλά όπως είναι, με το να μην είναι 100% έτοιμος, μοιάζει απολύτως φυσιολογικό να διαχειρίζεται τον εαυτό του. Ακόμη και στα τρεξίματα. Σίγουρα πάντως, ο χρόνος σύμμαχός του θα είναι.

Ειδικά αν η ομάδα κερδίζει και αυτός καταφέρνει να παίζει. Απλά στο Περιστέρι, αποτυπώθηκε πως είναι άλλη κουβέντα για το πόσο μπορεί να είναι έτοιμος αυτή τη στιγμή, για τέτοια ματς. Όπως π.χ. και αυτός της Τούμπας σε δεκατρείς ημέρες… Ο ίδιος, όμως, ξέρει και τον εαυτό του και από τη στιγμή που ο Μαρτίνς τον πιστεύει και τον στηρίζει, θα το συζητήσει μαζί του.

ΓΥΡΙΣΕ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΜΑΤΣ

Στο Περιστέρι, επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις ο Ρούμπεν Σεμέδο. Είχε προβληματίσει το τελευταίο διάστημα. Πολλά λάθη, εκείνη η αποβολή στο Ηράκλειο κόντρα στον ΟΦΗ. Ο Μαρτίνς το έχει συζητήσει αρκετά μαζί του. Ήταν, είναι και θα είναι ο καλύτερος αμυντικός της ομάδας.

Ο Πορτογάλος έβγαλε χαρακτήρα, έδειχνε άνετος και δεν είχε και εύκολη δουλειά. Πήρε και μέτρα όταν χρειάστηκε και στην τελική ευθεία των υποχρεώσεων αυτόν τον μήνα, είναι βασικό ο Σεμέδο να είναι καλά. Να μπορεί να βοηθήσει και να δώσει άλλη διάσταση στην άμυνα του Ολυμπιακού. Καθοδηγεί καλύτερα, άλλωστε, και τον Μπα, που έχει πάρει τη φανέλα βασικού με τη μαχητικότητά του. Κερδίζει και αυτός αυτοπεποίθηση με την πάροδο του χρόνου…

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΓΚΑΣΠΑΡ

Ένα από τα κέρδη είναι η παρουσία του Γκασπάρ. Μπήκε και έδωσε ενέργεια στην ομάδα. Ο Μαρτίνς είχε μια άποψη. Ότι δεν έπρεπε να ρισκάρει περαιτέρω. Ακόμη και αν η ομάδα δεν κέρδιζε, θα ήταν ισόβαθμη με τον ΠΑΟΚ στην πρώτη θέση. Όχι το καλύτερο σενάριο, αλλά ήθελε να αποφύγει το να δώσει ευκαιρίες στον Ατρόμητο να διεκδικήσει τη νίκη.

Μπορεί να μην είχε την επιθετικότητα που θα ήθελε έστω και με δέκα παίκτες, αλλά δεν εκτέθηκε αμυντικά. Μπροστά, έψαχνε τη στιγμή. Για τον Γκασπάρ πάντως είναι ευκαιρία. Την ώρα που η ομάδα έχει μείνει ουσιαστικά με δύο μπακ αυτή τη στιγμή.

Ο Ομάρ δεν παίζει με την κόκκινη κάρτα κόντρα στη Λαμία την Τετάρτη, δεν παίζει και με τον Πανιώνιο καθώς έχει συμπληρώσει και κίτρινες κάρτες. Δύο συνεχόμενα ματς εκτός, ο Τοροσίδης ήταν εκτός λόγω ενοχλήσεων, δεδομένα είναι μια καλή ευκαιρία για τον Πορτογάλο μπακ, να μπει και να δείξει.

ΔΕΝ ΠΑΤΑΕΙ ΚΑΛΑ…

Μια ακόμη διαπίστωση από το Περιστέρι, είναι η κατάσταση του Γκιλιέρμε. Ο Βραζιλιάνος δεν πατάει καλά μετά την επιστροφή από τον τραυματισμό του στην Τρίπολη κι εκείνο το μαρκάρισμα του Πασαλίδη. Έμεινε εκτός ρυθμού; Πονάει ακόμη;

Το σίγουρο είναι πως ο Ολυμπιακός περιμένει πολλά περισσότερα από τον μέσο του που έχει δείξει ότι στην καλή του ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Προσπαθεί να διαχειριστεί καλά τον εαυτό του, αλλά με Άρσεναλ, ΠΑΟΚ στην Τούμπα, θα κληθεί να είναι πολύ καλύτερος. Γι' αυτό γίνεται και αυτή η κουβέντα, γιατί ξέρουμε την ποιότητά του, τι κλάσης παίκτης είναι…

ΤΟ ΛΕΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ…

Αν κάποιος δεν ήξερε το βιογραφικό αυτών που αγωνίστηκαν στο Περιστέρι, βλέποντας τον Ολυμπιακό θα έλεγε πως αυτός θέλει να πάρει το ματς, θέλει το πρωτάθλημα. Ο Βαλμπουενά, είναι 35 στα 36 παρακαλώ. Βγάζει μέσα στο χορτάρι πράγματα που δεν δίνουν άλλοι.

Και νεότεροί του. Κι αυτό, παίζει καταλυτικό ρόλο στη φετινή πορεία του Ολυμπιακού. Στο πρωτάθλημα, μετρά 16 συμμετοχές. Έχει πετύχει 6 γκολ, έχει 7 ασίστ. Σπαθιά δεν… καταπίνει μόνο, αλλά το θέμα είναι πως το λέει η καρδιά του και είναι εκεί, όταν η μπάλα "καίει". Βάλτε και στην Ευρώπη σε 9 ματς, 2 γκολ και άλλες 5 ασίστ… Σούμα; 25 ματς, 8 γκολ, 12 ασίστ. Μπορεί να βρει και άλλους τέτοιους 35άρηδες ο Ολυμπιακός; Διαφορά κάνει…

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΧΑΣΑΝ

Ο Αιγύπτιος πέτυχε το γκολ που χάρισε τρίποντο. Γκολ τέτοια, είχε πετύχει πέρσι με τον Άρη στο "Κλεάνθης Βικελίδης" και με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Αυτό, όμως, στο Περιστέρι, το 16ο του με την ερυθρόλευκη φανέλα, είναι με διαφορά το σημαντικότερο.

Και είναι τέτοιας σημασίας, γιατί εκτός από τους τρεις βαθμούς, έβγαλε πάνω από τον Αιγύπτιο ένα μεγάλο βάρος. Ο Μαρτίνς τον πιστεύει, αλλά ο κόσμος, όπως και εγώ, δεν θα βγάλω την… ουρά μου απ' έξω, είδε κάπως αυτή την επιστροφή. Το γκολ, του δίνει ψυχολογία, τον κάνει να νιώθει καλύτερα. Μεγάλο κέρδος για όλους…

ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΙΝΙΑ, ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥΣ

Ρεαλιστικά, με 0-0 στο Περιστέρι, ο Πέδρο Μαρτίνς θα σήκωνε πάνω του βαρύ φορτίο. 0-0 στη Λαμία με αλλαγές στο Κύπελλο, 0-0 και πάλι, κάτι θα έδειχνε... Ειδικά για τον Ολυμπιακό που ως τώρα στο πρωτάθλημα μετρούσε 6-5-0 μακριά από την έδρα του. Αήττητος, αλλά με αρκετές απώλειες. Ο Μαρτίνς σήκωσε κουβέντα, στην αντικατάσταση του Ελ Αραμπί.

Είναι ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, δόθηκε η εντύπωση πως ο τεχνικός του Ολυμπιακού συμβιβάζεται και με το "Χ" στο Περιστέρι. Ο Χασάν, βέβαια, έπαιξε ρόλο στο να μη γίνεται σήμερα άλλη συζήτηση. Θέλω να είμαι δίκαιος. Οι επιλογές του Μαρτίνς ήταν περιορισμένες.

Πιστεύω πως θα μπορούσε να "ζυγίσει" διαφορετικά την πρώτη του αλλαγή. Αλλά όταν χάνει τον Σουντανί, αποβάλλεται ο Ομάρ, τι να πεις για την παρεμβατικότητά του σε αυτό το ματς; Βλέποντάς τον από τα δημοσιογραφικά, το γκολ του Χασάν το πανηγύρισε όσο λίγα στη θητεία του στον Ολυμπιακό. Κι αυτό, λέει πολλά. Όπως και οι δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου.

ΝΑ ΓΥΑΛΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥΣ

Σε ένα πράγμα εστιάζω και έχει να κάνει και με τους παίκτες. Γουστάρω να βλέπω Βαλμπουενά. Να κάνει τάκλιν στο 88’ στο αράουτ. Να κάνει κατάθεση ψυχής. Βλέπω, όμως, αρκετούς να παίζουν με… στιλ. Για να πάρεις το πρωτάθλημα, πρέπει να γυαλίζει το μάτι σου. Όπως έγραψα και πιο πάνω, να το λέει η καρδιά σου.

Ναι, πολλοί δεν είναι έμπειροι σε τέτοιες δοκιμασίες. Το πρωτάθλημα εύκολα δεν θα έρθει, το έχουμε επισημάνει. Όταν έχεις πετάξει ένα ημίχρονο και με μεγάλη χαμένη διπλή ευκαιρία του Μασούρα στο 45’, στο δεύτερο μπαίνεις και βγάζεις ένταση.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε και ο χρόνος περνούσε για τα καλά. Τη λύση την έδωσε ο Χασάν αυτή τη φορά, αλλά με "Χ" θα λέγαμε για ματς copy-paste. Όπως π.χ. στη Νέα Σμύρνη, στην Ξάνθη. Ακόμη και στο δεύτερο ημίχρονο στην Κρήτη με τον ΟΦΗ. Εξαιρώ αυτό του Βόλου, γιατί η διαιτησία αλλοίωσε ξεκάθαρα το αποτέλεσμα.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Τα… ρεπό τελείωσαν, το πρόγραμμα "καίει". Από σήμερα κιόλας, αρχίζει η προετοιμασία για τη ρεβάνς με τη Λαμία. Την Τετάρτη (12/2, 18:00) στο Καραϊσκάκη, στη ρεβάνς του 0-0. Πέρσι, αποκλείστηκε στο σπίτι του.

Τώρα, θέλει να αλλάξει τα δεδομένα και να εξασφαλίσει πρόκριση στα ημιτελικά. Είναι στόχος και το Κύπελλο. Και αν κρίνει κανείς από την εικόνα του Πανιωνίου και μια νίκη το Σάββατο στο πρωτάθλημα, η ομάδα θα μπει στην τελική ευθεία των δύσκολων αγώνων, με καλή τουλάχιστον ψυχολογία.

Στις 20 με Άρσεναλ εντός, 23 με ΠΑΟΚ στην Τούμπα, 27 με Άρσεναλ στο Λονδίνο. Βήμα-βήμα, για να "κουμπώσει" τους φετινούς του στόχους. Πέρσι τον Φεβρουάριο άλλωστε, έχασε τα πάντα! Φέτος, οι παλιότεροι ξέρουν, θυμούνται και καλούνται να αλλάξουν τα δεδομένα…

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ