ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η λογική απόφαση του Παπασταθόπουλου

Η λογική απόφαση του Παπασταθόπουλου
INTIME SPORTS

Ο Δημήτρης Σαμόλης αναλύει τη λογική απόφαση του Παπασταθόπουλου να υπογράψει στον Ολυμπιακό που δεν τον πήρε για σπάσιμο, σχολιάζει το βάρος που καλείται να σηκώσει o Σωκράτης και αναρωτιέται: Μετά τον Σεμέδο, ποιος;

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος υπέγραψε στον Ολυμπιακό σε ηλικία 32 ετών, επτά μηνών και 16 ημερών, κάτι θα μπορούσε να συμβεί πολλά χρόνια νωρίτερα, προτού κλείσει τελικά στην ΑΕΚ το 2005. Ο Γιώργος Λούβαρης δεν μπορούσε να εγγυηθεί πως ο νεαρός τότε Καλαματιανός θα είχε θέση στην πρώτη ομάδα. Πέρασαν 16 χρόνια από τότε και το απόγευμα της Δευτέρας 25 Ιανουαρίου 2021 ο διεθνής κεντρικός αμυντικός βρέθηκε στα γραφεία της "ερυθρόλευκης" ΠΑΕ, ολοκληρώνοντας μια μεταγραφή που προκάλεσε αίσθηση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από το 2008 μέχρι και προ ημερών, άλλωστε, αγωνίστηκε σε κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης.

Μια περιπέτεια που ξεκίνησε μια βροχερή μέρα σε πιτσαρία στην Αυστρία, όταν φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ υπέγραφε στη Τζένοα προτιμώντας τη από τον Άγιαξ. Μια επιλογή που μέχρι σήμερα δεν έχει μετανιώσει, έχοντας ξεκινήσει την εκτός των συνόρων πορεία στο πλευρό του Ιταλού τεχνικού, Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι, ο οποίος του έμαθε πολλά. Οι φωνές του, ακόμα και όταν ήταν ο καλύτερος παίκτης των Γενοβέζων, οι συμβουλές του τη διετία 2008-2010, η τακτική την οποία έμαθε στο πλάι του ο 20χρονος τότε Σωκράτης αποτέλεσαν τη βάση για ό,τι ακολούθησε. Γι' αυτό και οφείλει πολλά στον σημερινό προπονητή της Αταλάντα. Ας επιστρέψουμε όμως στο σήμερα.

ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΗΡΕ ΓΙΑ ΣΠΑΣΙΜΟ

Ο Ολυμπιακός έντυσε στα "ερυθρόλευκα" ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα που έβγαλε την τελευταία 15ετία το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μετρημένοι στα δάχτυλα είναι αυτοί που πραγματοποίησαν εφάμιλλη καριέρα με τον Παπασταθόπουλο. Και να φανταστεί κανείς πως η μεταγραφή έγινε σε ένα διάστημα κατά το οποίο οι πρωταθλητές Ελλάδας δεν είχαν δα και τόσο μεγάλη ανάγκη από την απόκτηση κεντρικού αμυντικού. Ειδικά στην Ελλάδα, που και ο Αβραάμ με τον ελάχιστο χρόνο συμμετοχής να αγωνιστεί, η εστία πιθανότατα απαραβίαστη θα μείνει.

Δόθηκε, λοιπόν, ένα μεγάλο συμβόλαιο σε χειμερινή μεταγραφική περίοδο, σε μια εποχή που τα οικονομικά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και τα πολυδάπανα deals είναι ελάχιστα. Ο Ολυμπιακός όμως δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Άρπαξε έναν πρωτοκλασάτο Έλληνα ποδοσφαιριστή, ο οποίος κυκλοφορούσε ελεύθερος στην αγορά. Ήταν μια κίνηση με φόντο το παρόν αλλά και το μέλλον. Δεν τον πήραν τα χρόνια τον Παπασταθόπουλο. Έχει μπροστά του αρκετές σεζόν μέχρι να κρεμάσει τα παπούτσια του.

Κι ας είμαστε ειλικρινείς, νωρίτερα δεν θα ερχόταν στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε λόγος να το κάνει. Έρχεται σε ένα σύλλογο που δεν διαφέρει από τα προηγούμενα κλαμπ στα οποία αγωνίστηκε αν λάβουμε υπόψιν την πίεση που υπάρχει, τις απαιτήσεις για διαδοχικές νίκες και επιτυχίες. Και έρχεται, όταν για πρώτη φορά στην καριέρα του μένει τόσο καιρό ανενεργός, από τη στιγμή που ο Μικέλ Αρτέτα τον είχε αφήσει εκτός λίστας τόσο στην Premier League όσο και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια των "κανονιέρηδων". Ανενεργός, αλλά και με διάθεση να αποδείξει ότι δεν ήρθε στη χώρα του για να κολλήσει τα τελευταία ένσημα. Κι αυτός είναι ο μεγαλύτερος στόχος που έχει θέσει. Κι αν γνωρίζει πως ο τίτλος στην Ελλάδα εκτός απροόπτου θα κατακτηθεί, το δέλεαρ της παρουσίας σε ευρωπαϊκά παιχνίδια είναι μεγάλο.

Ο λόγος που η "ερυθρόλευκη" ΠΑΕ μπήκε στη διαδικασία να πάρει τον Παπασταθόπουλο δεν ήταν για να δείξει πως όταν θέλει έναν ποδοσφαιριστή δεν έχει αντίπαλο στην Ελλάδα. Τον ήθελε και τον πήρε. Θεώρησε πως τον χρειάζεται για φέτος και για την επόμενη διετία. Για την πορεία στην Ευρώπη, για τους εγχώριους τίτλους, για την προσωπικότητά του στα αποδυτήρια, γιατί το καλοκαίρι ενδέχεται να σκάσει πώληση Σεμέδο, Μπα ή Σισέ και πίσω θα υπάρχει ήδη ένας "βράχος".

ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Από τη στιγμή που ο Σωκράτης πήρε την απόφαση να σκεφτεί την πιθανότητα επιστροφής, παρότι δημόσια είχε δηλώσει πως δεν θέλει να γυρίσει, κακά τα ψέματα, η ομάδα που συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες να τον αποκτήσει ήταν ο Ολυμπιακός. Τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο της καριέρας του. Για να πήγαινε στην ΑΕΚ σημαίνει ότι θα έπρεπε να ρίξει το κασέ του. Ότι, για φέτος τουλάχιστον, το πρωτάθλημα έπρεπε να το ξεχάσει, αλλά και την ευρωπαϊκή παρουσία το ίδιο.

Γιατί λοιπόν Ολυμπιακός; Για τον τρόπο που προσεγγίστηκε. Γιατί είναι η καλύτερη ομάδα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, γιατί είναι η μοναδική της χώρας η οποία έχει τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσει μακριά στην Ευρώπη, επειδή τα χρήματα που έλαβε ήταν πολλά περισσότερα από όσα του πρόσφερε η Ένωση, αλλά κι επειδή οι καλύτεροι του φίλοι και κουμπάροι του, Τοροσίδης και Αβραάμ, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τελική του απόφαση.

Ο Ολυμπιακός ως κλαμπ, ο τρόπος που λειτουργεί, είναι σύγχρονος, ευρωπαϊκός. Αγοράζει παίκτες, φτιάχνει καριέρες, αποτελεί το διαβατήριο για μεταγραφή σε κλαμπ κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, συμμετέχει στο Champions League και στο Europa League. Όλο αυτό που έχει χτιστεί, είναι πια λογικό να αποτελεί μια ελκυστική επιλογή για έναν νεαρό παίκτη που θέλει να εξελιχθεί, αλλά και για έναν έμπειρο που θέλει να μείνει σε υψηλό επίπεδο και να διεκδικήσει τίτλους και νίκες στην Ευρώπη.

Σε ηλικία 20 ετών ο Σωκράτης έφυγε από την Ελλάδα για τη Serie A, στα 23 πήγε στη Μπουντεσλίγκα, στα 33 στην Premier League. Από τη στιγμή που θέλησε να γυρίσει, ο Ολυμπιακός ήταν ό,τι πιο κοντινό σε αυτά που ζούσε όλα αυτά τα χρόνια. Γνωρίζει πολύ καλά τι θα ακούσει για την απόφαση που πήρε, αλλά επαγγελματικά ήταν η ορθότερη επιλογή, εφόσον θέλησε να γυρίσει.

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

Η Super League ούτε που μπαίνει σε σύγκριση με την Premier League. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Παπασταθόπουλος δεν έχει πια βάρος και ευθύνη. Το αντίθετο. Είναι πλέον υποχρεωμένος να αποτελέσει το παράδειγμα για τους πιο μικρούς. Να αποτελέσει ηγέτη στα μετόπισθεν, να δικαιώσει τους ανθρώπους που εδώ και πολλές ημέρες του είχαν απευθύνει ανοικτή πρόσκληση. Που του έδωσαν όσο χρόνο ήθελε εκείνος, δίχως να τον πιέσουν, προσφέροντάς του ένα δαπανηρό για τα ελληνικά δεδομένο συμβόλαιο (περίπου 3,5 εκατ. ευρώ).

Στην Άρσεναλ ο Σωκράτης βρισκόταν ανάμεσα σε πανάκριβους συμπαίκτες και δεν ήταν το πρώτο όνομα. Στον Ολυμπιακό συναντά επίσης σπουδαίους ποδοσφαιριστές, αλλά αυτός είναι πλέον ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του συλλόγου και έχει την υποχρέωση να κάνει τη διαφορά όποτε του ζητηθεί, όποτε κληθεί να αγωνιστεί. Έχει την υποχρέωση να ξεχωρίσει, να σηκώσει το βάρος, ενδεχομένως όχι μόνο αυτό που του αναλογεί.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΜΕΔΟ, ΠΟΙΟΣ;

Με την επικείμενη έλευση του Παπασταθόπουλου, η φημολογία που υπήρχε είναι πως ο Παπ Σισέ θα παραχωρηθεί σε άλλη ομάδα. Το σενάριο που είχε πέσει στο τραπέζι αν δεν βρεθεί ομάδα, ήταν να παραχωρηθεί στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Κι αυτό όμως δείχνει να ατονεί ως σενάριο. Αν μείνει ο Σενεγαλέζος, ο Πέδρο Μαρτίνς θα έχει διαθέσιμους πλέον πέντε στόπερ. Κι αν στην παρούσα φάση ο Ρούμπεν Σεμέδο αποτελεί το Νο1, έχει αξία να δούμε ποιον θα προτιμά δίπλα του στα περισσότερα παιχνίδια ο προπονητής. Σε αυτά που "καίνε". Καλά, μέχρι να έρθει ο Σωκράτης στο επίπεδο που χρειάζεται, αυτό δεν συνιστά "πρόβλημα". Αργότερα κατά τη διάρκεια της σεζόν, όμως;

Ο Μπα είναι πολύ σημαντικό πρότζεκτ για τον Ολυμπιακό. Είναι παίκτης που στο μέλλον μπορεί να πουληθεί με αρκετά εκατομμύρια. Τι θα κάνει ο Μαρτίνς; Θα τον αφήνει εκτός για να παίζει ο Παπασταθόπουλος; Μα αν δεν παίζεις, η αξία σου πέφτει. Η λογική λέει πως όλοι θα πάρουν τις ευκαιρίες τους. Ας υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως ο Σεμέδο θα είναι τιμωρημένος στον πρώτο αγώνα με την Αϊντχόφεν για τους "32" του Europa League, στις 18 Φεβρουαρίου.

Ένα είναι όμως το σίγουρο: Σεμέδο και Σωκράτης είναι δίδυμο που αξίζει να δούμε στο γήπεδο. Δεν γνωρίζω αν είχε ποτέ ο Ολυμπιακός κεντρικό αμυντικό δίδυμο που να ξέρει τόση μπάλα. Δύο πολύ δυνατοί σέντερ μπακ, ικανότατοι στο ψηλό παιχνίδι που λογικό είναι να αμείβονται αδρά. Έχει αξία από εκεί και πέρα να δούμε πότε θα ρίξει για πρώτη φορά τον Παπασταθόπουλο στη δράση ο Μαρτίνς. Ένας προπονητής που δεν χαρίζεται, που βάζει αυτούς που δουλεύουν και που αρπάζουν την ευκαιρία που τους δίνει. Που χρησιμοποιεί κάθε νέο παίκτη, μόνο όταν νιώσει πως αυτός είναι σε θέση να προσφέρει.

Πάντως δεν αποκλείεται να δούμε τον Σωκράτη στην αποστολή του αυριανού ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Ασφαλώς και δεν υπάρχει περίπτωση να παίξει. Για να μπει άμεσα στο κλίμα.

Υ.Γ.: Τώρα που αποκτήθηκε ο Παπασταθόπουλος, ο Αβραάμ ξέρει ότι αποτελεί πια τον πέμπτο στόπερ στη σειρά. Αυτό, βέβαια, δεν τον πειράζει. Έτσι κι αλλιώς ήταν περιορισμένος ο χρόνος του. Άλλωστε έκανε ψηστήρι στον Σωκράτη για να φορέσει τα "ερυθρόλευκα". Έσπευσε μάλιστα να κάνει post για τη μεταγραφή του φίλου και κουμπάρου του: "Ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής στην μεγαλύτερη ομάδα. Τιμή μου που από σήμερα γινόμαστε συμπαίκτες".

Photo credits: Δελτίο Τύπου Intime

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ