OPINIONS

Όποιος φοβάται, πέφτει και κοιμάται

Όποιος φοβάται, πέφτει και κοιμάται
INTIME SPORTS

Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης γράφει για τον Ολυμπιακό που είναι… υποχρεωμένος να προκριθεί απέναντι στην Μάνστεστερ Γιουνάϊτεντ, στο πρώτο από τα ματς που θα κρίνουν την σεζόν του και τον κομβικό ρόλο του «σταρ» Μίτσελ.

Μπορεί να φοβηθεί κάποιος παίζοντας μπάλα στο Ολντ Τράφορντ; Πουθενά δεν μπορεί να φοβηθεί. Εκτός και αν τον κλαδέψουν και δεν ξέρει αν θα περπατάει όταν θα σηκωθεί. Δεν υπάρχει ο «φόβος» στον αθλητισμό με την έννοια που του δίνουμε στην υπόλοιπη ζωή μας.

Αν δεις π.χ ένα πιστόλι απέναντί σου. Μέσα στο γήπεδο υπάρχει η ένταση, ο θυμός, η απογοήτευση, υπάρχουν τα νεύρα και η ζοχάδα, αλλά ο φόβος όχι. Άρα δεν τίθεται καν το ερώτημα, αν ο Ολυμπιακός θα φοβηθεί (με την έννοια του τρόμου) κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ απόψε. Ας το ορίσουμε λοιπόν το συναίσθημα ως ανησυχία. Με αυτή την οπτική το θέμα του «φόβου» δεν μπαίνει στο τραπέζι, απόψε, μόνο για τον Ολυμπιακό.

Όπως έχει πει και ο Ουμπέρτο Έκο: «Τίποτα δεν δίνει σ’ έναν φοβισμένο άνθρωπο, περισσότερο κουράγιο από τον φόβο ενός άλλου». Και αυτός ο «άλλος» απόψε είναι ο Μόγιες και η ομάδα του. Στην Αγγλία πολλά πράγματα μπορούν να αντέξουν, αν τα πάθουν από δικούς τους ανθρώπους. Ακόμα και να διασύρονται, αλλά… στο δικό τους πρωτάθλημα. Ο αποκλεισμός της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ από μια ελληνική ομάδα στο Τσάμπιονς λιγκ θα είναι η τελευταία ανάσα οξυγόνου στο σώσμα της μπουκάλας του Σκωτσέζου.

Αυτός που έχει να χάσει περισσότερα σε αυτό το ματς έχει δύο επιλογές. Είτε να καταρρεύσει από το άγχος και να μην μπορεί να πάρει τα πόδια του, είτε να το κάνει κινητήριο δύναμη και να μπει στο γήπεδο για να πάρει αυτό που θέλει. Η διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο καταστάσεις είναι που διαμορφώνει και τον χαρακτήρα της μεγάλης ομάδας συνολικά, αλλά και βγάζει το αφεντικό του αγώνα. Ποιος έχει να χάσει περισσότερα απόψε λοιπόν;

Θα ψηφίσω τον Ολυμπιακό. Βλέπετε η χρονιά όσο και αν ο Μόγιες προσπαθεί να πιαστεί από κάποια ψήγματα αισιοδοξίας και ελπίδας έχει πάει περίπατο για την ομάδα του. Η ομάδα του Μίτσελ όμως είναι στο πρώτο της πραγματικά σημαντικό σταυροδρόμι για ετούτη τη σεζόν. Ας μην μιλάμε για το πρωτάθλημα γιατί δεν κάνει να δουλευόμαστε μεταξύ μας.

Ήταν τελειωμένο από τον Νοέμβριο, επί τοις ουσίας δεν αμφισβητήθηκε ο τίτλος από τον…Σεπτέμβριο και δεν πρόσφερε καμία συγκίνηση ούτε σε αυτόν που το πήρε. Άρα, Τσάμπιονς λιγκ και μετά κύπελλο (λόγω ΠΑΟΚ και ίσως Παναθηναϊκού) είναι τα ραντεβού από τα οποία θα προκύψει ο τελικός λογαριασμός.

Ας μείνουμε στο πρώτο που είναι και το άμεσο (τα άλλα είναι μεγάλη κουβέντα και η εξέλιξη σε αυτά μπορεί ακόμα και να ακυρώσει ολόκληρη τη σεζόν για τους ερυθρόλευκους). Είναι άδικο να χαρακτηρίσουμε επιτυχημένη ή όχι την χρονιά για τον Ολυμπιακό και τον Μίτσελ, στο Τσάμπιονς λιγκ, αν περάσει ή όχι την Γιουνάϊτεντ από τη στιγμή που, ο πρώτος στόχος ήταν οι 16 και όταν έγινε η κλήρωση λίγοι τους έδιναν πάνω από 20% πιθανότητες πρόκρισης; Περσινά (στην κυριολεξία) ξινά σταφύλια. Τα πράγματα άλλαξαν.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλό μας. Το 20-80 κατά του Ολυμπιακού έχει γίνει, τουλάσχιστον, 60-40 υπέρ του. Όχι μόνο γιατί έχει υπέρ του ένα εξαιρετικό καθαρό σκορ σαν το 2-0, αλλά και γιατί η Μάντσεστερ είναι σαν το γέρικο λιοντάρι. Που έχει στο DNA της την δόξα του παρελθόντος, αλλά η παρακμή του ανοίγει, πλέον, καινούργιες πληγές σε κάθε αναμέτρηση με τους διεκδικητές. Το αποτέλεσμα είναι να αντιλαμβάνεται, οδυνηρά, πως πέφτει από τον θρόνο. Ο Ρούνεϊ ήταν σαφής: «Ζούμε ένα εφιάλτη».

Ναι, συμφωνώ, το λιοντάρι είναι έμπειρο και ξέρει να πολεμάει. Επίσης, για να τα λέμε όλα, τα όπλα του ακόμα φοβίζουν. Και γιατί ορισμένα από αυτά είναι πρώτης γραμμής και οφείλεις να τα σέβεσαι και γιατί τα έχεις δει να δημιουργούν και να εκτελούν σε μεγάλες στιγμές της κυριαρχίας της Γιουνάϊτεντ. Αυτό όμως πέρα από την απορία για το αν και πως θα αντιδράσει το «θηρίο» (η οποία υπήρχε και πριν τον αγώνα στο Καραϊσκάκης) δεν αλλάζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Ο Ολυμπιακός έχει απόψε την υποχρέωση να προκριθεί. Αυτός έφτιαξε την κατάσταση αυτή με την εικόνα του στον πρώτο αγώνα. Τώρα οφείλει να τελειώσει την υπόθεση με τον καλύτερο τρόπο και να αποδείξει ότι μπορεί να κουβαλήσει το βάρος μια κομβικής αναμέτρησης, όχι με τον Ατρόμητο, ούτε καν με την Αντερλεχτ αλλά με την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ.

Ναι δεν έχει καλύτερο ρόστερ. Ακόμα και αν βγάλεις έξω κάτι παραφωνίες τύπου Σμόλινγκ η Γιουνάϊτεντ είναι καλύτερη και πιο έμπειρη από τον Ολυμπιακό. Αλλά είναι σε σύγχυση και ακυβέρνητη. Το πρώτο παιχνίδι μας έδειξε ότι δεν είναι καν «ομάδα» (του δικού της επιπέδου) αλλά ένα συνονθύλευμα ατομικών προσπαθειών ηρωικού χαρακτήρα.

Είναι στο χέρι του Ολυμπιακού να μην της επιτρέψει να βγάλει κάτι –καθοριστικά- διαφορετικό απόψε στο χορτάρι. Και αν έχει ένα μεγάλο όπλο σε αυτή του την προσπάθεια είναι η μεγάλυτερη «φίρμα» του. Ο Μίτσελ! Ψημένος μέσα σε μεγάλους αγώνες ο Ισπανός είναι μεγάλη ελπίδα του Ολυμπιακού, για την 100% σωστή πνευματική προετοιμασία των παικτών του για αυτό το ραντεβού.

Θα πείτε ότι, σαν παίκτης, τους έχει ζήσει από την πλευρά του φαβορί. Μα και απόψε, θέλει δεν θέλει, ο Ολυμπιακός φαβορί είναι για την πρόκριση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ