ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στο "Καραϊσκάκης" είναι αλλιώς για τον Ολυμπιακό

Στο "Καραϊσκάκης" είναι αλλιώς για τον Ολυμπιακό
INTIME

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης αναγνωρίζει τον βαθμό δυσκολίας που κουβαλά το δεύτερο παιχνίδι με την Αταλάντα, την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά εξηγεί πώς ο Ολυμπιακός είναι σε θέση ν' ανατρέψει το 2-1 του Μπέργκαμο, ποντάροντας στη δύναμη της έδρας του.

Ο Ολυμπιακός προδόθηκε από τις στατικές φάσεις στο παιχνίδι με την Αταλάντα και πλήρωσε τα λάθη του (ατομικά και ομαδικά), ωστόσο παρέμεινε ζωντανός για την πρόκριση στους 16 του Europa League. Το δεύτερο σκέλος την ερχόμενη Πέμπτη (24/2, 19:45 Cosmote Sport 3 HD) θα είναι εξίσου δύσκολο, καθώς οι μπεργκαμάσκι είναι πιο επικίνδυνοι στα εκτός έδρας ματς, αλλά ταυτόχρονα οι ερυθρόλευκοι είναι διαφορετικοί στο Φάληρο. Και στο Καραϊσκάκης του 50% πληρότητας (μπορεί να) είναι αλλιώς!

Η πειραϊκή ομάδα έχει κερδίσει στη φυσική έδρα της μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ομάδες με πολύ πιο βαριά φανέλα και έχει πανηγυρίσει σπουδαίες προκρίσεις. Μόνο την τελευταία δεκαετία, οι ερυθρόλευκοι νίκησαν την Μίλαν (3-1), την Ατλέτικο Μαδρίτης (3-2), τη Γιουβέντους (1-0), τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-0), την Άρσεναλ (2-1) και την Μπορούσια Ντόρτμουντ (3-1).

Βέβαια, θα πει κάποιος ότι ο Ολυμπιακός τότε ήταν διαφορετικός. Ναι, αλλά και τώρα μπορεί να παρουσιαστεί διαφορετικός στο δεύτερο παιχνίδι με την Αταλάντα.

Με όπλο το παρελθόν

Ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει πως μπορεί και μεταμορφώνεται στην έδρα του. Ειδικά, όταν έχει τον κόσμο του στο πλευρό του. Και αυτή τη φορά ο Πέδρο Μαρτίνς και οι ποδοσφαιριστές θα έχουν την υποστήριξη περισσότερων από 16.000 οπαδών. Θα χρειαστεί φυσικά ο Πορτογάλος προπονητής και οι παίκτες να παρουσιαστούν στην καλύτερή τους βραδιά μέσα στην περίοδο.

Το πάθημα με τις στατικές φάσεις στο Μπέργκαμο, πρέπει να (τους) γίνει μάθημα. Η Αταλάντα έκανε διαρκώς το ίδιο πράγμα, κόρνερ (του Μουριέλ στο πρώτο μισό και του Κουπμάινερς στο δεύτερο) και κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι (είτε από τον Πάσαλιτς, είτε από τον Τζιμσίτι, ο οποίος σκόραρε). Αλλά δεν βρέθηκε κανείς να τους σταματήσει. Συνέβαινε διαρκώς το ίδιο, αλλά δεν υπήρξε αποτελεσματικότητα από πλευράς ερυθρόλευκων, ούτε καλή συνεργασία, με συνέπεια να "πληγωθούν" δύο φορές με τον ίδιο τρόπο.

Πέρα, όμως, από τις στατικές φάσεις, οι παίκτες του Ολυμπιακού θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και στο open play της Αταλάντα, διότι ενδεχομένως οι Ιταλοί να βρουν πιο πολλούς χώρους στο Νέο Φάληρο και θα επιδιώξουν να χτυπήσουν στις γρήγορες αντεπιθέσεις. Οι Πειραιώτες θα χρειαστεί να παίξουν έξυπνα, να είναι συμπαγείς σε άμυνα και κέντρο και να εκμεταλλευτούν τις στιγμές τους στην επίθεση.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Περιμένοντας τον Γκάρι

Το θετικό για τον Μαρτίνς είναι πως θα έχει διαθέσιμους όλους τους ποδοσφαιριστές (πιθανόν και τον Γκάρι Ροντρίγκες), αφού όσοι ήταν στο όριο καρτών (Μανωλάς, Σισέ, Μπα, Τικίνιο) δεν "κιτρινίστηκαν" στο Μπέργκαμο. Από την άλλη, πρέπει να έχουμε υπόψη πως δεν μετράει πια το εκτός έδρας γκολ. Το 1-0 οδηγεί στην παράταση. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται νίκη με 2-0. Και αν δεχθεί τέρμα, τότε θα πρέπει να κερδίσει 3-1 για να προκριθεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Οι ερυθρόλευκοι έχουν μεγάλη ανηφόρα μπροστά τους, αλλά είναι μαθημένοι στα δύσκολα. Και υπήρξαν αρκετές ευρωπαϊκές βραδιές στην πρόσφατη ιστορία τους που έδειξαν χαρακτήρα. Για να σταθούν, όμως, στο ύψος των περιστάσεων θα πρέπει να βγάλουν ενέργεια και ένταση στο παιχνίδι τους, να παρουσιαστούν φρέσκοι και με τρεξίματα απέναντι στην Αταλάντα, να έχουν εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία και να είναι άκρως αποτελεσματικοί στην επίθεση.

Ο Μαρτίνς εμπιστεύτηκε στο Μπέργκαμο αυτούς που μπορούσαν να υπηρετήσουν καλύτερα το πλάνο του. Θέλησε να θωρακίσει τα μετόπισθεν με την τριάδα Μανωλά, Παπασταθόπουλου, Σισέ και μπροστά τους τους Εμβιλά - Αγκιμπού Καμαρά και η πραγματικότητα είναι πως ο Ολυμπιακός δεν απειλήθηκε σοβαρά στη ροή του αγώνα. Λύγισε από τις στατικές φάσεις (οι μπεργκαμάσκι εκτέλεσαν 13 κόρνερ και οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν ούτε ένα).

Ο Ονιεκούρου ξοδεύει τις στιγμές του

Ο Πορτογάλος προπονητής χρησιμοποίησε στον άξονα τον Αγκιμπού Καμαρά, διότι εκεί μπορεί να αποδώσει καλύτερα και θεώρησε ότι ο διεθνής μεσοεπιθετικός από τη Γουινέα έχει τα τρεξίματα για να πιέσει και να καλύψει χώρους στο κέντρο, να κρατήσει την μπάλα, αλλά και να πασάρει κάθετα προς τον Τικίνιο. Παράλληλα, θέλησε να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα και την διεισδυτικότητα του Μασούρα και του Ονιεκουρού, αλλά και ότι είναι τακτικά πιο προσηλωμένοι σε αυτά που τους ζητάει και μπορούν να προσφέρουν βοήθειες στα ακραία μπακ. Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής όμως δεν αξιοποιεί τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται στην επίθεση. Δεν τελειώνει σωστά τις φάσεις, ενώ αρκετές φορές κάνει λάθος και στην τελική πάσα προς τους συμπαίκτες του.

Ενδεχομένως, ο Μαρτίνς να έπρεπε να παρέμβει στο ημίχρονο. Όταν ο Ολυμπιακός πήγε στα αποδυτήρια με προβάδισμα στο σκορ. Ρίχνοντας στον αγωνιστικό χώρο φρέσκια πόδια και πνευμόνια, τον Μαντί Καμαρά ή τον Μπουχαλάκη και στην επίθεση κάποιον από τους εξτρέμ που είχε στον πάγκο. Επίσης, ο Ελ Αραμπί θα μπορούσε να μπει πιο νωρίς στο ματς και όχι στο τελευταίο εικοσάλεπτο.

Ο Πορτογάλος κόουτς πιθανό να θεώρησε ότι από τη στιγμή που του έβγαινε πλάνο, θα ήταν προτιμότερο να μην πειράξει κάτι, και δεν περίμενε ότι θα πληγωθεί ο Ολυμπιακός μέσα σε ένα τρίλεπτο στα πρώτα 18 λεπτά του β' ημιχρόνου από δύο στατικές φάσεις, χάνοντας το παιχνίδι. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως οι ερυθρόλευκοι χρειάζονταν μεγαλύτερη βοήθεια από τον πάγκο στο δεύτερο μέρος.

Πλέον, ο Ολυμπιακός καλείται να παρουσιάσει άλλη εικόνα στο Καραϊσκάκη προκειμένου να διεκδικήσει την πρόκριση. Η πειραϊκή ομάδα θα χρειαστεί να έχει μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας (ήταν 65% - 35% στο Μπέργκαμο), περισσότερη ένταση στο παιχνίδι της, πιο πολλά τρεξίματα, να είναι πιο πιεστική και απειλητική, να αποφευχθούν τα ατομικά λάθη και οι παίκτες να δείξουν μεγαλύτερο τσαγανό με σκοπό την υπέρβαση.

Στην Game Night της Πέμπτης, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Θέμη Καίσαρη και Τσάρλυ ανέλυσαν τις ευρωπαϊκές μάχες Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ κόντρα σε Αταλάντα και Μίντιλαντ αντίστοιχα.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ