ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ματιέ Βαλμπουενά, σαν το παλιό καλό κόκκινο (γαλλικό) κρασί

Ματιέ Βαλμπουενά, σαν το παλιό καλό κόκκινο (γαλλικό) κρασί

Ο Ολυμπιακός πέρασε από το Πανθεσσαλικό με τον Ματιέ Βαλμπουενά να δίνει τη λύση και τους ερυθρόλευκους να δείχνουν πως έχουν την δυνατότητα να φέρνουν παίκτες αξίας από τον πάγκο. Γράφει ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης.

Όταν ο Ολυμπιακός ζορίζεται, είναι εκεί ο Ματιέ Βαλμπουενά για να δώσει τη λύση. Για την ακρίβεια, φροντίζουν συνεχώς να δηλώνουν “παρών” στα δύσκολα παιχνίδια της πειραϊκής ομάδας, πότε ο Βαλμπουενά, ο Ελ Αραμπί, ο Τικίνιο, ο Μασούρας, ο Εμβιλά και πότε ο Βατσλίκ, ο Μανωλάς και ο Παπασταθόπουλος. Όλοι τους έχουν τουλάχιστον τέσσερα κοινά στοιχεία: την ποιότητα, την εμπειρία, την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα.

Αυτή η ποιότητα είναι που κάνει τη διαφορά για τον Ολυμπιακό στο ελληνικό πρωτάθλημα και οι Πειραιώτες είναι στο +11 από τον ΠΑΟΚ. Ο Πέδρο Μαρτίνς, για παράδειγμα, είχε τη δυνατότητα στον Βόλο να φέρει από τον πάγκο παίκτες της αξίας των Βαλμπουενά, Εμβιλά και Τικίνιο. Πόσες ομάδες και πόσοι προπονητές στη Super League Interwetten έχουν αυτή την πολυτέλεια; Λογικό, λοιπόν, ήταν η μαχητική ομάδα της Μαγνησίας να πιεστεί και εν τέλει να λυγίσει στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα.

Ο Βαλμπουενά έδειξε ότι θέλει τρόπο και όχι κόπο

Θα πει κάποιος, ότι οι ερυθρόλευκοι του Πειραιά θα μπορούσαν να είχαν κάνει πιο εύκολα τα πράγματα, αν ο Αγκιμπού Καμαρά είχε σκοράρει στο 27´ και δεν είχε χτυπήσει η μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Κλέιμαν. Διότι, σε αυτή την περίπτωση, ο Κώστας Μπράτσος θα αναγκαζόταν να διαφοροποιήσει το πλάνο του. Με τα “αν” όμως δεν γράφεται ιστορία, ούτε αλλάζει κάτι.

Ο Βαλμπουενά απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι θέλει τρόπο και όχι κόπο. Τι κι αν έχει μπει στο 38ο έτος της ηλικίας του; Τι κι αν έρχεται από τον πάγκο, έχοντας μπροστά του μόλις 25 λεπτά να αλλάξει την ροή του αγώνα; Η ποιότητα, η εμπειρία και η οξυδέρκεια του Γάλλου είναι τέτοια που μπορεί να κάνει ακόμη τη διαφορά για τον Ολυμπιακό στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Ματιέ κινήθηκε ωραία στον χώρο (81´) για να ξεμαρκαριστεί και να υποδεχτεί την μακρινή πάσα του Τικίνιο, έκανε το ένα – δύο με τον Ελ Αραμπί και με δυνατό δεξί σουτ έστειλε την μπάλα στην δεξιά γωνία του Κλέιμαν. Γρήγορα, απλά, πειστικά, αποτελεσματικά. Ούτε περιττές ενέργειες, ούτε δεύτερες σκέψεις, ούτε ντρίμπλες και ταλαιπωρία της μπάλας.

Ο Γάλλος είναι άνθρωπος της ουσίας και, παρεμπιπτόντως, ήταν και εκείνος που είχε χαρίσει στον Ολυμπιακό τη νίκη και στον α' γύρο πάλι κόντρα στον Βόλο, με την εκτέλεση φάουλ τότε στο 90ο λεπτό. Στο τέλος της βραδιάς, αυτό είναι που μένει, οι βαθμοί που μπήκαν στο σακούλι και ότι η πειραϊκή ομάδα εβδομάδα με εβδομάδα έρχεται πιο κοντά στον στόχο της.

Η προσοχή στη ρεβάνς με την Αταλάντα

Οι ερυθρόλευκοι συνεχίζουν αήττητοι στη Super League Interwetten, διατήρησαν την απόσταση ασφαλείας στην κορυφή από τους ανταγωνιστές τους, βαδίζουν ολοταχώς για το 3ο διαδοχικό τίτλο και 47ο στην ιστορία τους και πλέον στρέφουν πάλι την προσοχή τους στον κρίσιμο αγώνα ρεβάνς με αντίπαλο την Αταλάντα την Πέμπτη (24/2, 19:45) στο Καραϊσκάκη.

Ο Ολυμπιακός είναι και μαθηματικά πρώτος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, τρεις αγώνες πριν το τέλος και θα μπει με άλλον αέρα στα play-offs της διοργάνωσης. Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να πρέπει να συγκεντρώσει άλλους εννέα βαθμούς κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης (στο εξ´ αναβολής παιχνίδι στο Φάληρο), τον ΟΦΗ (στο Γ. Καραϊσκάκης) και τον Άρη (στο Κλ. Βικελίδης).

Οι τρεις βαθμοί στον Βόλο, πάντως, ήταν πολύ περισσότερο από μία νίκη για τον Ολυμπιακό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως οι ερυθρόλευκοι προέρχονταν από την ήττα στο Μπέργκαμο και τον τρόπο που αυτή ήρθε (από δύο στατικές φάσεις), υπήρχε κόπωση από την ενέργεια που είχαν ξοδέψει και από το ταξίδι στην Ιταλία, ενώ χρειάστηκε μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα να κάνουν και δεύτερο ταξίδι στη Μαγνησία. Επίσης, η πειραϊκή ομάδα είχε τρεις ισοπαλίες στα τέσσερα τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια της στο πρωτάθλημα και ήθελε οπωσδήποτε τη νίκη.

Καθοριστική η συμβολή του Εμβιλά

Έτσι, ο Μαρτίνς -όπως αναμενόταν- άλλαξε τη μισή ενδεκάδα, σε σχέση με τον αγώνα με την Αταλάντα. Επίσης, διαφοροποίησε το σύστημα, επιλέγοντας το 4-2-3-1 αντί του 3-4-3 στο Μπέργκαμο. Οι Μπα, Μ. Καμαρά, Μπουχαλάκης, Καρβάλιο και Ελ Αραμπί πήραν τις θέσεις των Μανωλά, Παπασταθόπουλου, Εμβιλά, Ονιεκουρού και Τικίνιο. Στο τέλος, όμως, χρειάστηκε η συνδρομή του Βαλμπουενά, του Εμβιλά και του Τικίνιο για να φτάσει ο Ολυμπιακός στη νίκη.

Η παρουσία του Εμβιλά ήταν καθοριστική στο τελευταίο μισάωρο του αγώνα, διότι βοήθησε πολύ στην οργάνωση του παιχνιδιού και οι ερυθρόλευκοι έγιναν πιο πιεστικοί και πιο απειλητικοί. Και ιδιαίτερα μετά την αλλαγή σχηματισμού στο τελευταίο τέταρτο του ματς σε 4-4-2, καθώς η διαρκής κίνηση των Τικίνιο και Ελ Αραμπί, βγαίνοντας και προς τα πλάγια, δημιούργησε κενούς χώρους, τους οποίους εκμεταλλεύτηκε η πειραϊκή ομάδα.

Πλέον, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού έχουν μπροστά τους τρία εικοσιτετράωρα για να προετοιμαστούν κατάλληλα αγωνιστικά και πνευματικά για τον αγώνα ρεβάνς με την Αταλάντα, όπου θα κριθεί η συνέχεια τους στο Europa League. Ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος και πολλά θα κριθούν, όχι μόνο από την εικόνα των μπεργκαμάσκι, αλλά κυρίως από την απόδοση των ερυθρόλευκων.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ