ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός λειτουργεί πια στα κόκκινα

Ο Χάμες Ροντρίγκες
Ο Χάμες Ροντρίγκες EUROKINISSI SPORTS

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τον Χάμες Ροντρίγκες που έχει πάρει στις πλάτες του τον Ολυμπιακό μαζί με τον Ίνμπομ Χουάνγκ και τους υπόλοιπους ερυθρόλευκους που έχουν κάνει βήμα μπροστά.

Η εικόνα του Χάμες Ροντρίγκες τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει πολλούς να απορούν πως αυτός ο παίκτης, στα 31 του, ήρθε στην Ελλάδα για να παίξει ποδόσφαιρο.

Η πραγματικότητα είναι πως η ποιότητα και η αξία του Κολομβιανού επιτελικού χαφ του Ολυμπιακού είναι τέτοια που αποτελεί πολυτέλεια για το ελληνικό πρωτάθλημα. Και το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι έχει παθιαστεί, νιώθει καλά και χαίρεται που αγωνίζεται στην πειραϊκή ομάδα και φοράει την ερυθρόλευκη ριγωτή φανέλα.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Ίνμπομ Χουάνγκ. Ο Νοτιοκορεάτης είναι μόνιμα ανάμεσα στους διακριθέντες ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού από τον Αύγουστο και έπειτα που ήρθε στη χώρα μας και δείχνει ότι το μέγεθός του είναι για να αγωνιστεί κάποια στιγμή σε ένα από πέντε έξι κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Οι ερυθρόλευκοι έχουν "δέσει" καλά τον διεθνή επιθετικό μέσο και δεν αποκλείεται μέσα ή μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο να πράξουν το ίδιο και με τον Χάμες.

Τα credits στον Μίτσελ

Οι δύο ποδοσφαιριστές έχουν πάρει στις πλάτες τους τον Ολυμπιακό το τελευταίο διάστημα στο πρωτάθλημα, συμβάλλοντας σημαντικά στην αλλαγή εικόνας της πειραϊκής ομάδας. Όμως, δεν είναι οι μόνοι. Ο Εμβιλά και ο Μπιέλ είναι πάντα εκεί για να κάνουν επίσης τη διαφορά, όπως και ο Ελ Αραμπί και ο Μπακαμπού οι οποίοι μοιράζονται τον χρόνο στα περισσότερα παιχνίδια.

Παράλληλα, αξίζει ειδική αναφορά στον Μίτσελ για την αγωνιστική βελτίωση του Ολυμπιακού τον τελευταίο ενάμιση μήνα που βρίσκεται στον πάγκο, αλλά και την ισορροπία που έχει φέρει, μέσω της τακτικής και το μοίρασμα ξεκάθαρων ρόλων σε παίκτες, σε άμυνα και επίθεση.

Με τον Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια και συγκεκριμένα πρόσωπα στην τετράδα της άμυνας, οι ερυθρόλευκοι δέχονται δύσκολα φάσεις και ακόμη πιο δύσκολα τέρμα. Ενδεικτικό είναι πως στα τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος που έχει αγωνιστεί ο έμπειρος τερματοφύλακας, η πειραϊκή ομάδα κράτησε το μηδέν στην εστία της στα τρία (Παναιτωλικός, Λαμία, Λεβαδειακός) και δέχτηκε γκολ μόνο σε ένα, από τον Παναθηναϊκό, στο 103΄, κι αυτό από εκτέλεση πέναλτι. Επίσης, στα δύο ευρωπαϊκά ματς που έπαιξε ο Πασχαλάκης, ο Ολυμπιακός κράτησε ανέπαφη την εστία του κόντρα στην Καραμπάγκ, στο Μπακού και δέχτηκε ένα τέρμα από την Φράιμπουργκ, στη Γερμανία, στις καθυστερήσεις του αγώνα.

Η ελληνική άμυνα στη Λιβαδειά και ο Λάιντνερ

Αξίζει να σταθεί κανείς και στην απόδοση του Ντόι, ο οποίος είναι ολοένα και καλύτερος από παιχνίδι σε παιχνίδι. Έχει γρήγορες αντιδράσεις, σωστές τοποθετήσεις, βγαίνει πρώτος στη μπάλα, είναι αποτελεσματικός στα μαρκαρίσματά του και είναι προσεκτικός και καλός στις μεταβιβάσεις του.

Ο Μίτσελ παρέταξε τον Ολυμπιακό με ελληνική άμυνα στη Λιβαδειά (Ανδρούτσος, Ρέτσος, Ντόι, Βρουσάι), οι οποίοι προέρχονται από την Ακαδημία του συλλόγου, όπως από τα τμήματα υποδομής των ερυθρόλευκων έχει περάσει και ο Πασχαλάκης. Και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, είχε τρεις Έλληνες στα μετόπισθεν (Πασχαλάκης, Παπασταθόπουλος, Ντόη), με τον Άβιλα και τον Ρέαμπτσιουκ στα πλάγια. Ο Ισπανός τεχνικός έχει καταλήξει στα παραπάνω πρόσωπα, τα οποία του κάνουν τη δουλειά και έχουν αλλάξει την εικόνα της πειραϊκής ομάδας στην άμυνα. Παρόλο, που είναι εκτός ποδοσφαιριστές της αξίας του Μαρσέλο και του Βρσάλικο.

Ο ερυθρόλευκος τεχνικός, πάντως, θα μπορούσε να είχε δώσει μία ευκαιρία στον Λάιντνερ, καθώς τελειώνει την Κυριακή ο α΄ γύρος του πρωταθλήματος και οι φίλοι του Ολυμπιακού δεν τον έχουν δει να αγωνίζεται. Ο Μίτσελ πήρε τον Ισραηλινό αμυντικό στην αποστολή στη Λιβαδειά, αλλά τον άφησε εκτός 20άδας. Τη στιγμή που, πίσω από τον Βρουσάι, δεν είχε άλλο αριστερό μπακ, καθώς ήταν εκτός ο Ρέαμπτσιουκ και ο Μαρσέλο. Και δεν υπήρχαν ούτε ο Σισέ ή ο Βρσάλικο που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να δώσουν βοήθειες εκεί.

Ο Ολυμπιακός κινείται πια σε άλλες στροφές

Σε ό,τι αφορά, το παιχνίδι στη Λιβαδειά, έγινε αντιληπτό ότι ο Ολυμπιακός κινείται πια σε άλλες στροφές. Λειτουργεί στα κόκκινα και οι παίκτες του βγάζουν τσαγανό, πίστη και αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι τους και το πράττουν με πειστικό και κυριαρχικό τρόπο. Η κατοχή της μπάλας κάποια στιγμή στο α΄ ημίχρονο στον αγώνα με τον Λεβαδειακό ήταν στο 80% για τον Ολυμπιακό, μέχρι το 60΄ ήταν στο 74% και οι ερυθρόλευκοι τελείωσαν με 70%.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να προβληματίσει τον Μίτσελ, είναι ότι οι πολλές φάσεις που δημιουργεί ο Ολυμπιακός δεν μετατρέπονται εύκολα σε γκολ. Στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, η πειραϊκή ομάδα θα μπορούσε να είχε πετύχει δύο και τρία τέρματα, αλλά έβαλε μόνο ένα. Στον αγώνα με τον Λεβαδειακό, οι ερυθρόλευκοι είχαν διψήφιο αριθμό σημαντικών ευκαιριών και παρόλα αυτά πέτυχαν πάλι μόνο ένα γκολ, αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά μέχρι το φινάλε.

Η ουσία είναι πως ο Ολυμπιακός στα χέρια του Μίτσελ έχει βελτιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, παίζει καλό ποδόσφαιρο σε μεγάλα διαστήματα των αγώνων του, οι παίκτες του έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης, υπάρχει συσπείρωση, λειτουργούν στα κόκκινα και έτσι πηγαίνουν στο ντέρμπι με αντίπαλο την ΑΕΚ την Κυριακή (13/11) στο Καραϊσκάκης.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ