ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στον πόλεμο πας με αυτούς που έχεις, όχι με εκείνους που θα ήθελες να έχεις

Στον πόλεμο πας με αυτούς που έχεις, όχι με εκείνους που θα ήθελες να έχεις
Ο Κώστας Σλούκας πανηγυρίζει με τον Οκτάβιους Έλις EUROKINISSI

Οι νίκες με έναν πόντο, ο ρεαλισμός και η πραγματικότητα, ο κορμός της επόμενης ημέρας και η σημασία της συνέπειας. Ο Χάρης Σταύρου γράφει για τον Ολυμπιακό του 9-8 που έχει μπροστά του τρεις σερί διαβολοβδομάδες.

Σύμφωνοι, στο μπάσκετ δεν υπάρχει πόλεμος, δεν υπάρχουν όπλα και... μάχες στα βουνά, σίγουρα όμως ένας μαραθώνιος σαν αυτόν της EuroLeague είναι γεμάτος με βραδιές στα... χαρακώματα των παρκέ ανά την Ευρώπη. 18 ομάδες που μπορούν όλες να κερδίσουν η μία την άλλη, 18 ομάδες η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων παίζει... κανονικό μπάσκετ, πλην της Χίμκι που φέτος είναι μια άλλη ιστορία, κάποιο πείραμα τα αποτελέσματα του οποίου θα μάθουμε στο μέλλον.

Σε αυτόν τον πόλεμο, λοιπόν, που διεξάγεται σε μία από τις πιο ιδιαίτερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας, οι μονομάχοι πορεύονται με τους πολεμιστές τους, δεν κλαίνε γι' αυτούς που χάνουν, δεν ψάχνουν δικαιολογίες. Αυτό έκαναν χθες βράδυ στο παρκέ του ΣΕΦ ο Ολυμπιακός και η Μπάγερν Μονάχου, που χάρισαν μια εντυπωσιακή παράσταση που περισσότερο θα απολάμβαναν οι φίλοι του ΝΒΑ, όσοι δεν είναι συνηθισμένοι σε αγώνες τόσο υψηλής έντασης, τόσο υψηλού ανταγωνισμού σε αναμετρήσεις κανονικής περιόδου.

Με τον ΜακΚίσικ και τον Παπανικολάου εκτός αγώνα και με τους Τζέντοβιτς - Λούτσιτς επίσης να απουσιάζουν από τους Βαυαρούς, το ματς έμοιαζε ανοιχτό σε κάθε αποτέλεσμα. Η Μπάγερν του 11-6 δεν φοβάται κανέναν, δεν θα φοβόταν ούτε τον Ολυμπιακό του 8-8 και του 0-3 στα τελευταία τρία ματς στο ΣΕΦ. Οι Γερμανοί δεν μπήκαν καλά στο ματς, από τη στιγμή όμως που ο Μπαρτζώκας έκανε τις πρώτες αλλαγές και έριξε στον αγώνα τους Σπανούλη - Έλις αντί των Τζένκινς - Μάρτιν, βρήκαν ρυθμό κι ανάγκασαν τους Πειραιώτες να κυνηγούν με λάθος τρόπο μέχρι το ημίχρονο.

Στο τέλος της βραδιάς τι έμεινε; Ότι ο Γουέιντ Μπάλντουιν γύρισε στο Φάληρο για να αποδείξει πράγματα και όχι για να βοηθήσει την ομάδα του (είχε 5/16 σουτ και επτά λάθη, με το έβδομο να είναι πραγματικά απερίγραπτο), ότι ο Ντι Τζέι Σίλι έκανε το ματς της ζωής του με 26 πόντους από 7/8 τρίποντα επειδή έλειπαν οι Τζέντοβιτς - Λούτσιτς και βρήκε χώρο και χρόνο για να δράσει, ότι η Μπάγερν των 16 ασίστ στο πρώτο εικοσάλεπτο είχε μόλις έξι στο δεύτερο, ότι ο Ολυμπιακός νίκησε στις λεπτομέρειες έναν αγώνα που μάλλον θα έπρεπε να έχει καθαρίσει πιο εύκολα.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΝΙΚΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΟΝΤΟ

Το είπε ο Μπαρτζώκας στη συνέντευξη Τύπου, πως κανείς δεν θυμάται τη διαφορά με την οποία κερδίζεις, όλοι θυμούνται το αποτέλεσμα και όντως σε αυτή τη φάση της σεζόν, βασικά σε αυτή τη σεζόν με όλες τις ιδιαιτερότητες που την χαρακτηρίζουν, οι νίκες έχουν τη μεγαλύτερη σημασία και όχι ο τρόπος με τον οποίο τις παίρνεις. Σίγουρα είναι καλό αν συνδυάζεις το αποτέλεσμα με καλό μπάσκετ, όταν όμως μιλάμε για ομάδες που κυνηγούν την οκτάδα, η συζήτηση είναι διαφορετική σε σχέση με αυτή που πρέπει να γίνεται για τα clubs της ελίτ, για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και για την Μπαρτσελόνα.

Το σημαντικό για τον Ολυμπιακό είναι να κερδίζει, να μένει σε τροχιά οκτάδας και να πετύχει τον στόχο του, να βρεθεί στα playoffs. Με το πρώτο μισό της κανονικής περιόδου να έχει ολοκληρωθεί, φαίνεται πως δέκα ομάδες θα παλέψουν για πέντε θέσεις. Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Ζάλγκιρις Κάουνας, Μπάγερν Μονάχου, Αρμάνι Μιλάνο, Βαλένθια, Ολυμπιακός, Μπασκόνια, Αναντολού Εφές, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Φενέρμπαχτσε βράζουν στο ίδιο καζάνι, κάποιες είναι ένα επίπεδο καλύτερες, κάποιες έχουν περισσότερο βάθος, κάποιες δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε αυτό το γκρουπ, όμως όλες μπορούν να κερδίσουν παντού και να χάσουν από οποιονδήποτε.

ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΕΙ, ΜΕ ΡΕΑΛΙΣΜΟ ΠΟΡΕΥΕΤΑΙ

Ο Ολυμπιακός δεν έχει την πολυτέλεια να σκέφτεται αυτούς που δεν παίζουν, τον ΜακΚίσικ και τον Παπανικολάου, δεν μπορεί να ονειρεύεται ότι έχει ακόμη έναν περιφερειακό σκόρερ και έναν ψηλό καλύτερο από τον Έλις και διαφορετικών χαρακτηριστικών από εκείνον του Μάρτιν. Αυτό το ρόστερ έχει από τον περασμένο Ιούλιο ο Μπαρτζώκας, με αυτό πορεύεται. Φτάσαμε στον Γενάρη του 2021, στον έβδομο μήνα της σεζόν και δεν έχει υπάρξει αποχώρηση, ούτε και προσθήκη. Κάτι δείχνει αυτό, αν και είχε φανεί από νωρίς ότι ο Μπαρτζώκας σκόπευε να πορευθεί με αυτό το υλικό, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους να δείξουν τι μπορούν να κάνουν.

Με αυτούς τους στρατιώτες θα πηγαίνει, λοιπόν, στον πόλεμο ο Μπαρτζώκας γνωρίζοντας ότι δεν θα υπάρχουν εύκολες βραδιές στη φετινή EuroLeague. Σε 17 αγώνες (εκκρεμεί εκείνος με τη Βιλερμπάν στο Αστρομπάλ) ο Ολυμπιακός δεν έχει πάρει ούτε ένα ματς εύκολα, πέρα από το εκτός έδρας με την ανεκδιήγητη φέτος Χίμκι και αν δει κάποιος τη μεγάλη εικόνα με ρεαλισμό, καταλαβαίνει ότι το καλό μπάσκετ έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αυτές οι ομάδες πρέπει να έχουν συνέχεια και συνέπεια, να στοχεύουν στην οκτάδα και από εκεί και πέρα στα playoffs να δείχνουν πόσο... διάβασαν στη διάρκεια της σεζόν για τις εξετάσεις.

ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Οι εποχές των superteams πέρασαν και μάλλον δεν θα τις ξαναδούμε σύντομα. Το σημαντικότερο για τον Ολυμπιακό είναι ότι έχει ήδη τον κορμό για την επόμενη μέρα, τον 30χρονο Σλούκα στην καλύτερη φάση της καριέρας του (49 πόντοι στα τελευταία δύο ματς από 8/16 δίποντα, 8/11 τρίποντα και 9/9 βολές, 5 ριμπάουντ, 12 ασίστ, 3 κλεψίματα, 58 ranking σε 64 λεπτά), τον 25χρονο Βεζένκοβ να παίζει ονειρικό μπάσκετ (49 πόντοι στα τελευταία τρία ματς από 5/9 δίποντα, 10/17 τρίποντα, 9/9 βολές, 16 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 68 ranking σε 70 λεπτά), τον 25χρονο Μάρτιν, ακόμη και τον 27χρονο Οκτάβιους Έλις που στους αγώνες με Χίμκι και Μπάγερν είχε 26 πόντους από 9/11 δίποντα, 8/10 βολές,. 12 ριμπάουντ, 2 μπλοκ και 36 ranking 35 λεπτά.

Και τώρα, τρεις σερί διαβολοβδομάδες, χωρίς ανάσα, με τέσσερα εκτός έδρας παιχνίδια. Μακάμπι στο Τελ Αβίβ (12/1), Βιλερμπάν στο ΣΕΦ (15/1), Βιλερμπάν στη Λιόν (19/1), Ζάλγκιρις στο Κάουνας (22/1), Αρμάνι στο Μιλάνο (26/1) και Μπαρτσελόνα στο Φάληρο (28/1) για να κλείσει ένας Γενάρης φωτιά, που με τέσσερις νίκες σε έξι αγώνες θα είναι μάλλον πολύ όμορφος για τον Ολυμπιακό.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ