EUROLEAGUE

Ο Ολυμπιακός πρέπει να μπει να καθαρίσει και να ξεχάσει το "υπάρχει και το ΣΕΦ"

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ
Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ EUROKINISSI

Σαράντα λεπτά μακριά από το Βελιγράδι βρίσκεται ο Ολυμπιακός, που δεν θέλει να χρησιμοποιήσει σαν μαξιλαράκι το Game 4 της σειράς με την Μονακό. Ο Χάρης Σταύρου γράφει από το Μόντε Κάρλο, λίγη ώρα πριν από την προπόνηση των ερυθρόλευκων.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που παρακολούθησε τη φετινή EuroLeague και θεωρεί πως η καλή ομάδα της σειράς είναι η Μονακό. Ποιοτική, ναι. Φιλόδοξη, ναι. Ανταγωνιστική, απρόβλεπτη, αθλητική, σκληρή, ναι. Τα έχει όλα αυτά η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς. Τι δεν έχει; Την ποιότητα και την εμπειρία του Ολυμπιακού σε σειρές που κρίνουν όχι απλά την πρόκριση στο Final Four του Βελιγραδίου (19-21/5), αλλά την χρονιά ολόκληρη.

Αποστολή στο Μονακό: Χάρης Σταύρου

Ακούγεται υπερβολικό, ειδικά από τη στιγμή που ο εξίσου μεγάλος στόχος, η κατάκτηση του πρωταθλήματος, είναι ανοιχτός. Ωστόσο, ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός από την ωραία, αλλά νέα της διοργάνωσης, θα συνιστά αποτυχία. Το 2-1 δεν έχει στείλει τον Ολυμπιακό στο desk του Ελευθέριος Βενιζέλος για να τσεκάρει τα εισιτήριά του προς την Σερβία, σίγουρα όμως του προσφέρει το μαξιλαράκι το βράδυ της Παρασκευής (29/4 στις 22:00), ώστε αν η κατάσταση στραβώσει, το do-or-die παιχνίδι να γίνει στο γήπεδό του, μπροστά στον κόσμο του που διψάει για την επιστροφή στο Final Four μετά από πέντε χρόνια και θα είναι εκεί για να παίξει τον δικό του ρόλο όσο καλύτερα μπορεί.

Στον Ολυμπιακό το έλεγαν, το λένε και θα συνεχίσουν να το λένε τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της Παρασκευής πως δεν σκέφτονται και δεν θα σκεφτούν το Game 5 μέχρι τη στιγμή που θα προκύψει, αν φυσικά προκύψει. Στόχος τους είναι να δουν τα λάθη που έγιναν στο τρίτο ματς, διότι έγιναν και ούτως ή άλλως, πάντα τα λάθη σου προσπαθείς να διορθώσεις, ώστε όπως λέγαμε και στο κείμενο πριν από το χθεσινό ματς, να έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν προς το τέλος του Game 4 το αποτέλεσμα που θα τους στείλει στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Τι έγινε λάθος στο Γκαστόν Μεντεσάν; Το γεγονός ότι χάθηκε προβάδισμα 15 πόντων και ο Ολυμπιακός βρέθηκε και στο -1, είναι από μόνο του ένα τεράστιο κεφάλαιο γεμάτο λάθη. Ήταν ένα κακό διάστημα από τους ερυθρόλευκους, το οποίο θα αναλυθεί σε βάθος, ακόμη κι αν στο τέλος η κλάση συγκεκριμένων παικτών τους κράτησε όρθιους και τους οδήγησε στην νίκη. Δεν ήταν η κολασμένη έδρα που θα συναντήσει κάποιος σε Ελλάδα, Τουρκία, Σερβία, ήταν όμως ένα μικρό γήπεδο, ένα κατάμεστο κλειστό που ξεχείλιζε από ενθουσιασμό, παλμό από Γάλλους αλλά και από αρκετούς Έλληνες που ακούστηκαν, πανηγύρισαν, ανακουφίστηκαν στο φινάλε.

Η ανακούφιση είναι η ιδανική λέξη για να περιγράψει κάποιος το συναίσθημα που κυριάρχησε στον Ολυμπιακό μόλις έληξε το σαραντάλεπτο. Από τον Γουόκαπ που άφησε τα πνευμόνια του στο παρκέ, μετά από μία εξωπραγματική εμφάνιση, με πίεση στη μπάλα, με τον ρόλο της σκιάς του Μάικ Τζέιμς, με πίεση σε εκείνον από τα γκαρντ της Μονακό που έκαναν τα πάντα για να τον οδηγήσουν στο λάθος, μέχρι τον Φαλ που είχε μεταξύ πολλών μεγάλων φάσεων ένα καθοριστικό διώξιμο της μπάλας πάνω από τη στεφάνη και από τον Σλούκα που λίγο έλειψε να γίνει μοιραίος, αλλά το βράδυ κοιμήθηκε ως... ωραίος μέχρι τον Πρίντεζη που βοήθησε στα τέλη του πρώτου μέρους για να μην κάνει ο Βεζένκοβ τρίτο φάουλ και τον Λούντζη που έδωσε ανέλπιστη βοήθεια.

Ξημέρωσε Πέμπτη. Στις 14:00 ώρα Ελλάδας ο Ολυμπιακός θα μπει ξανά στο Γκαστόν Μεντεσάν για την προπόνησή του. Το τρίτο ματς το έχει ήδη ξεχάσει. Ο τέταρτος αγώνας βρίσκεται προ των πυλών, χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει, ο χρόνος για δουλειά και για προσαρμογές είναι ελάχιστος. Ο τέταρτος αγώνας πρέπει να είναι εξίσου σκληρός. Η Μονακό θα παίζει το μέλλον της, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να μπει για να καθαρίσει χωρίς να σκέφτεται πως "υπάρχει και το ΣΕΦ" και ο κόσμος, που μαθαίνει σιγά-σιγά και το μπάσκετ στο Μόντε Κάρλο, θα είναι ξανά εκεί, θα γεμίσει το γήπεδο καθώς το ματς είναι ήδη sold out.

Η λογική λέει πως δύσκολα θα δούμε τον Χασάν Μάρτιν αύριο βράδυ στο παρκέ. Ο Λούντζης κέρδισε την θέση του στη δωδεκάδα, ενώ ο Αμερικανός συνεχίζει να περπατάει με βαριά βήματα εξαιτίας του αιματώματος στον μηρό. Με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός "αγόρασε χρόνο" με την χθεσινή του νίκη, το πιθανότερο είναι ο Γιώργος Μπαρτζώκας να τον προφυλάξει, να τον ξεκουράσει, να τον αφήσει να αναρρώσει χωρίς άγχος και πίεση. Σίγουρα ο Σλούκας θα τον ήθελε ενεργό, όμως σε αυτή τη φάση της χρονιάς δεν χρειάζεται ρίσκο. Ο Μάρτιν θα είναι πολύτιμος και στο Βελιγράδι, αν οι Πειραιώτες φτάσουν εκεί, αλλά και στους τελικούς της Α1 και επειδή τα αιματώματα είναι ύπουλα, η ζωή μάλλον θα συνεχιστεί προσωρινά με τον Μάρτιν στα πιτ.

Στον Ολυμπιακό ξέρουν τι διακυβεύεται στο αυριανό ματς. Ο Μπαρτζώκας πηγε σε ροτέισον επτά ατόμων στο τρίτο παιχνίδι, ίσως το ανοίξει λίγο στο επόμενο, σίγουρα όμως οι ερυθρόλευκοι θέλουν να ξεμπερδεύουν γνωρίζοντας ότι ο Μάικ Τζέιμς θέλει να κάνει ένα μεγάλο ματς μετά από δυόμισι άσχημα. Εκτελεστικά ήταν απογοητευτικός χθες βράδυ, είχε όμως 10/10 βολές, οκτώ ασίστ και 11 κερδισμένα φάουλ, που δείχνουν ότι ακόμη και στην... κακή του εμφάνιση, έχει τρόπους για να κάνει ζημιά στον αντίπαλο.

Τι περιμένουμε να δούμε; Το άγχος να βρίσκεται στις πλάτες των Μονεγάσκων και τους ερυθρόλευκους να κλείνουν τη σειρά, αν σταματήσουν να πετάνε βολές στα σκουπιδια, όπως έκαναν χθες στο πρώτο μέρος, αν σουτάρουν ξανά με ποσοστό άνω του 40% από την περιφέρεια και φυσικά αν παίκτες-κλειδιά όπως ο Σλούκας, ο Βεζένκοβ, ο Γουόκαπ και ο Παπανικολάου παίξουν με την ίδια ένταση και με την ίδια σπίθα στο βλέμμα. Κι αν έχει έρθει και η ώρα του Τάιλερ Ντόρσεϊ ή ο Σακίλ ΜακΚίσικ είναι πιο συγκεντρωμένος στο πλάνο της ομάδας του, τότε η πτήση το πρωί του Σαββάτου θα έχει εορταστικό κλίμα.

Στην Game Night της Τετάρτης, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Παντελή Διαμαντόπουλο, Θέμη Καίσαρη, Σπύρο Καβαλιεράτο και Τσάρλυ ανέλυσαν τη μεγάλη πρόκριση του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στο "Γ. Καραϊσκάκης", την επιστροφή του Παναθηναϊκού σε τελικό, ενώ ο απεσταλμένος του SPORT24, Χάρης Σταύρου μετέφερε όλες τις εξελίξεις μετά την τεράστια νίκη του Ολυμπιακού επί της Μονακό.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ FINAL FOUR ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΟΝΑΚΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ