ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι παικταράδες σαν τον Χεζόνια δεν χρειάζονται χρόνο προσαρμογής

Ο Μάριο Χεζόνια σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα (2/3/2021)
Ο Μάριο Χεζόνια σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα (2/3/2021) EUROKINISSI

Ο παικταράς που άγγιξε το ρεκόρ καριέρας στο πρώτο του ματς μετά από 185 μέρες κι ο μύθος που λέει ότι τα νέα πρόσωπα χρειάζονται χρόνο προσαρμογής. Ο Χάρης Σταύρου γράφει για τον Μάριο Χεζόνια, τον παίκτη που ο Παναθηναϊκός προορίζει για νέο ηγέτη του.

Προφανώς και δεν ήταν ματς που υπολόγιζε να πάρει, προφανώς και η Μπαρτσελόνα έχει πολλαπλάσιο ταλέντο και βάθος από εκείνον. Ο Παναθηναϊκός έκανε την προσπάθειά του το βράδυ της Τρίτης (2/3), έμοιαζε όμως από νωρίς καταδικασμένος.

Τα σουτ του Νίκολα Μίροτιτς "ακούγονταν" ως... statements διπλού για τους Καταλανούς, την ώρα που ο Όντεντ Κάτας αντιλαμβανόταν τη διαφορά δυναμικότητας, ζητούσε πείσμα και προσπάθεια από τους παίκτες του, αλλά δεν μπορούσε να περιμένει πολλά περισσότερα από τη στιγμή που οι Νέμανια Νέντοβιτς - Ιωάννης Παπαπέτρου βρίσκονταν εκτός αγώνα. Πέρα από ποιοτικό, ήταν και ποσοτικό το θέμα απέναντι σε μια υπερομάδα που έχει στόχο την κατάκτηση της φετινής EuroLeague.

Κατά κάποιον τρόπο, αν κάποιος θέλει να βλέπει πάντα την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων, ο αγώνας με τους Καταλανούς "ήρθε κουτί" στους πράσινους. Με τους Νέντοβιτς - Παπαπέτρου θεατές κι αμφίβολους για τον μεθαυριανό αγώνα με τη Μπάγερν στο Μόναχο ο Χεζόνια είχε όσο χώρο χρειαζόταν για να δείξει τι μπορεί να κάνει, να βρει ρυθμό, να "χτίσει" την αυτοπεποίθησή του, να ηγηθεί, να αισθανθεί εκρήξεις αδρεναλίνης 185 ημέρες μετά από τον τελευταίο αγώνα του στο ΝΒΑ με τους Μπλέιζερς. Ούτως ή άλλως, όλοι τον Κροάτη περίμεναν να δουν σε αυτό το ματς. Στο παρκέ, όχι στον πάγκο. Και ο Κάτας ήξερε πως δεν είχε τίποτα να χάσει, ταυτόχρονα όμως πολλά να κερδίσει καθώς η σεζόν μπαίνει στην τελική ευθεία.

Το πως θα ταιριάξει ο Super Mario με Νέντο και "Παπ", είναι μια άλλη συζήτηση που αφορά έναν. Τον Κάτας.

Για τον Χεζόνια, πάντως, ο αγώνας με την Μπαρτσελόνα δεν έμοιαζε δα και με κανένα μεγάλο παιχνίδι. Τα είπαμε και στο "Show Must Go On" με τον Παντελή Διαμαντόπουλο πως αυτός ο "μπασκετικός τσόγλανος" (μόνο θετικός είναι αυτός ο χαρακτηρισμός) δεν βλέπει κανέναν, τα γράψαμε στο Sport24.gr για τον θρασύ Κροάτη που τα έβαζε με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και με κάθε σταρ του ΝΒΑ, το επιβεβαίωσε και ο ίδιος από την πρώτη στιγμή ότι είναι ένας διαφορετικός χαρακτήρας που δεν συμβιβάζεται με την μετριότητα, τουλάχιστον στο επίπεδο της Ευρώπης που μοιάζει να μην χωράει το ταλέντο του.

Το γεγονός ότι έξι μήνες μετά από τον τελευταίο του αγώνα, λίγες ημέρες μετά από την άφιξή του στην Αθήνα και με μόλις μία προπόνηση μπήκε, έβαλε 21 πόντους (3/6 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 9/9 βολές) σε 29:23 και για ένα καλάθι έχασε την ευκαιρία να γράψει νέο career-high, τα λέει όλα για το ποιος είναι ο Χεζόνια.

Ας τον απολαύσουμε, ας χαρούμε ένα αυθεντικό μπασκετικό ταλέντο στην εποχή των καλών αθλητών, των συστημάτων και της πειθαρχίας και αν μείνει και μετά από το τέλος της τρέχουσας περιόδου στην Ελλάδα, θα μπορούμε να συζητήσουμε για το πως ο Παναθηναϊκός θα χτίσει το ρόστερ του με τέτοιον τρόπο ώστε ο Κροάτης να τον εκτοξεύσει, να τον επαναφέρει σε επίπεδο οκτάδας και να τον κάνει ξανά ανταγωνιστικό. Στο "αν μείνει και μετά από το τέλος της τρέχουσας περιόδου", κουμπώνουν οι χθεσινές του δηλώσεις στην ΕΡΤ που είχαν ένα τεράστιο "ΝΑΙ" και ένα "αλλά" που μεταφράζεται κατά το δοκούν.

Η ήττα από τη Μπαρτσελόνα που κράτησε τον έλεγχο σε όλο το σαραντάλεπτο ήταν ένα λογικό αποτέλεσμα. Οι πράσινοι έζησαν τις τελευταίες ημέρες στον αστερισμό του νέου παικταρά τους, οι απουσίες έπαιξαν τον ρόλο τους, ο Κάτας δεν είχε ούτε τον Τι Τζέι Μπρέι των 25 πόντων και των οκτώ τριπόντων απέναντι στον Άρη (ο Αμερικανός δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες της EuroLeague) και η ζωή συνεχίζεται.

Στο Μόναχο, το βράδυ της Πέμπτης (4/3), απέναντι στη σκληροτράχηλη, αθλητική, φιλόδοξη και πολύ ανταγωνιστική Μπάγερν, δεν θα κριθεί κάτι. Οι Νέντοβιτς - Παπαπέτρου είναι αμφίβολοι, ίσως να μην υπάρχει πραγματικός λόγος για να πιεστούν, ίσως να είναι και πάλι καλύτερο να έχει ο Χεζόνια όσο χώρο χρειάζεται, σίγουρα όμως ο Κάτας θα προτιμούσε να πορευθεί με πλήρες ρόστερ για να δοκιμάσει πρόσωπα, σχήματα, συνδυασμούς και καταστάσεις εν όψει της τελικής ευθείας της χρονιάς.

Ας είμαστε όμως ειλικρινείς, ο Παναθηναϊκός ήταν και παραμένει το απόλυτο φαβορί εντός συνόρων, οπότε πέρα από το άμεσο αποτέλεσμα, μάλλον θα πρέπει να δουλεύει με στόχο και το μέλλον. Και σε αυτό το μέλλον έχει ανάγκη τον τύπο που βούτηξε στα βαθιά και κολύμπησε όταν η πλειοψηφία των προπονητών προσπαθεί να πείσει ότι οι νέοι αθλητές χρειάζονται χρόνο προσαρμογής και πρέπει να μπαίνουν σταδιακά στο σύνολο.

Μύθος.

Οι μεγάλοι παίκτες έρχονται το πρωί και παίζουν το βράδυ. Κι ο Χεζόνια είναι τέτοιος.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ